Corneliu Almăşanu

Nu am vrut să scriu pînă astăzi despre fratele Corneliu Almăşanu pentru că nu aveam nici o fotografie cu el. Cînd am îndrăznit să o fac, şi asta tocmai cînd începuse să vorbescă, s-a declanşat şi blitz-ul, pe care uitasem să-l blochez. A reuşit să facă o paranteză la cele ce spunea şi a amintit „cu totul întîmplător” că Domnului Isus nu-i plăcea reclama, nu-i plăcea să fie pus în lumină, că o învăţătură pe care o pune la mare preţ din toate ale Domnului, este lecţia smereniei.

dsc03205-copia-3.jpg

Poza luată în fugă şi „comentată” imediat în predică. Fratele Corneliu Almăşanu vorbind din Cuvîntul Domnului.

Am înghiţi-o cum am putut, am spus în mintea mea că doar „gîndurile bune” ale mai ştiu eu cui au făcut să „sară” blitz-ul nechemat, că m-a „lovit” la bătrîneţe să scriu pe blog, tulburînd tihna unei adunări de fundamentalişti. Pentru că vreau să vă spun că începînd de astăzi, cu ajutorul Domnului şi numai dacă El va îngădui aceasta, duminică de duminică am să vă pun înaintea ochilor o altă lume, pe care poate că aţi uitat-o, iar cei mai tineri n-au cunoscut-o niciodată. Realitatea despre care vreau să vă vorbesc este aceea a unei adunări de Creştini după Evanghelie, care are rădăcini vechi în Tîrgu Neamţ şi care este condusă de un iubit al Domnului, omul despre care am început să povestesc.

Cînd îşi aminteşte de fratele Daniel Brînzei, o face cu mare dragoste şi e bucuros că l-a cunoscut. Daniel Brînzei are cîteva cuvinte scrise despre acest om pe blogul său de „Dezvăluiri”. L-am „pregătit” cu săptămîni în urmă că s-ar putea să vină în vară prin tîrguşorul nostru, să ne cunoască, un frate foarte deştept şi mare-profesor- mare la Oradea.

„- De cine vorbeşti? Marius Cruceru? Şi eu am cunoscut un Cruceru, pe cînd mergeam la consfătuirea zonală la Iaşi. Nu-i fiul lui Radu? Pe tată-su nu-l chema Radu Cruceru?” şi mi-a povestit cît de minunat predica acel om, cu care stătuse de cîteva ori de vorbă şi care-i făcuse o impresie deosebită de fiecare dată. „Era un predicator mare, să ştii, era foarte cunoscut.”

„- Eram la mină, la Bălan, de vreo trei ani, cînd am auzit că a fost ucis şi aruncat la marginea unei păduri de securiştii care-l urmăreau. S-a auzit în toate bisericile de pe vremea aceea despre cazul său. A fost o mare nenorocire.”

Aşa trăiau pe vremea aceea evanghelicii români, sufereau şi ştiau unii de alţii, se rugau unii pentru alţii: se asemănau cu cele ce citim noi despre martirii creştini din primele veacuri. Erau ei, „enoriaşii de rînd”, robii Domnului.

obrayul.jpg

Obrazul pe care l-au pălmuit comuniştii dar pe care i l-a sărutat Isus.

Fratele Corneliu a fost profesor de limba română, un om de mare talent şi cu o memorie cum eu nu am mai întîlnit. Nu a putut profesa decît 1 an, apoi a fost azvîrlit din şcoală de către hidra comunistă, pentru că nu s-a lepădat de Cristos. A lucrat la negru de fum, apoi a coborît în mina de la Bălan, la 150 de metri adîncime, unde în două rînduri mîna Domnului l-a ferit de grinzile ce s-au prăbuşit la un fir de păr de capul său.

Fără bani şi cu şase copii, cu o soţie care l-a urmat ca o umbră pretutindeni, tremurînd pentru viaţa omului ei, a obţinut pentru o scurtă perioadă un post la suprafaţă, la birouri: în primul rînd, pentru că era doar o mînă de om, iar în al doilea rînd, pentru că ştia să scrie şi să citească. Oriunde se ducea era profesor de Cristos şi de română.

Atunci partidul şi-a adus aminte de el şi l-a trimis în subteran.

Cu cîteva zile înainte, un tovarăş de la securitate i-a cerut o Biblie. Fratele Cornel avea doar una, dar s-a hotărît să i-o dea lui:

„- Poate asta era chemarea Domnului, poate aşa se va mîntui!” dar nu a durat decît cîteva minute şi securistul i-a spus că nu va lua cartea atunci, ci peste două zile, la o anumită oră, la cinci dupăamiaza.

„- Frate, pe loc mi-am dat seama că-mi întinde o capcană, dar nu mai aveam ce să fac. Trebuia să-i duc Biblia, i-o promisesem şi dacă nu mă duceam, era şi mai rău.”

Cînd s-au întîlnit, maiorul acela i-a întins 200 de lei, ca să i-o cumpere. Pe vremea aceea era o sumă mare. Fratele Cornel a refuzat banii şi i-a dat Biblia. Omul a luat-o, pentru că acum nu avea el încotro.

„- O să i-o duc nevesti-mi, că ea vrea să citească treburi de-astea”.

La puţină vreme, înainte de a coborî în subterană, trebuia să aibă avizul de sănătate dat de medic. Greutatea minimă ca să fii admis era de 62 kg, iar fratele avea 50 (!). Asistentei i s-a făcut milă de el şi i-a falsificat datele de la cîntar, pentru că ştia că are mulţi copii şi are nevoie de bani, de slujba aceea. Dacă nu o obţinea, rămînea pe drumuri.

„- Am început să citesc dintr-o carte, o Biblie pe care mi-a adus-o bărbatu’ meu acum cîteva zile şi asta mă face să-mi fie milă de dumneata şi să vreau să te ajut.”

Era soţia maiorului de securitate, iar Biblia…

„- Atunci mi-am spus în gînd, frate: dac-ai şti tu cîte peripeţii şi spaimă am avut eu pînă să ajungă ea la tine, măi femeie!”

Corneliu Almăşanu este modelul fundamentalistului perfect, trăind Cuvîntul Domnului cum îl trăiau apostolii, înflăcărat în dispute, nesfîrşit în dragoste. Dacă va pleca la Domnul înaintea mea, pentru mine lumea va fi mult mai săracă în sfinţi.

cititul.jpg

Detaşat de toate dar unit cu El.

Astăzi, după adunare mă aflam în curte şi vorbeam cu el şi cu unul dintre rromi, un om cu zece copii de hrănit: le-am spus că Domnul mi- a pus pe inimă să mergem pe la fiecare, prin casele de rromi, să- L mărturisim pe El şi să ne cunoască toţi cei ce vor dori să citească aici. Au fost de acord şi s-au bucurat.

Aşa a început primăvara în tîrgul nostru, cu nădejdea de a ne întîlni cu voi în rugăciune .

148 de gânduri despre “Corneliu Almăşanu

 1. Seamana asa mult bisericuta aceasta cu cele in care am crescut…mici dar inflacarate de dragoste pentru Hristos!….iar oamenii,oamenii care au trecut prin greutati din cauza credintei seamana cu parintii mei…cred ca sunt frati tina-i Dumnezeu tari…si la fel de intelepti…sa va dea el si spor in evanghelizare…si har …!!!rugaciune vom face in Duhul Sfant una!!

 2. Rasvan,te invidiez,nu am suferit niciodata de asa ceva,daor de cand”m-am pocait”..ii invidiez,pe toti cei care au in preajma oameni care respira Duh Sfant…
  Nu-ti dai seama ce binecuvantare este asta..
  Poate cand vine „omul acela’de la Oradea,dam si noi o raita. 🙂
  Promit sa tac chitic,ca sa nu ma dati afara..
  Il avem si noi aici,la 40km pe fratele Petrica Gaina,la fel,un om a lui Dumnezeu,curat,sincer,traitor;
  f.iubitor,nu ca mine. 😦

 3. Asteptam sa ne scrii,cum si ce ai vazut,cu cine ati stat de vorba,
  mi se pare un inceput bun,,de a rascumpara vremea,care trece iute pe langa noi si putine am mai facut pentru altii…(eu)

 4. Lorelei, cred că ar trebui să vorbeşti despre părinţii tăi, despre credinţa lor, încercările lor. Tematica pe care mi-ai trimis-o cu avortul am considerat că nu era momentul de 1- 8 martie să o abordăm, 🙂 dar cu amintirile tale e altceva.
  Mulţumim pentru rugăciunile tale.
  Cu drag, R

 5. Elisa, noi vă aşteptăm, vara e lungă, eu nu sunt o persoană care să prezinte interes decît în adunarea Lui, care are nevoie de dragostea voastră. Pînă duminica viitoare cred că voi mai pune ceva din ceea ce s-a petrecut în duminica asta. Seamănă cumva cu menoniţii, asta ca să-i încurajez de pe acum pe ecumenici. 🙂

 6. Dragă Elev, suflarea te aşteaptă: după ce, cu ajutorul Domnului, îţi voi prezenta toată suflarea din Adunare, vei mai chibzui poate o lecuţă, dar trebuie să-i ştii. Rromii sunt grozavi, pe ai noştrii îi cam cunoşti… 🙂
  Cu drag, R

 7. Asa cum zici, romi i-mi sunt cunoscuti, i-mi place dinamismul,vorba si mai ales partea muzicala. Am crescut cunoscindu-i pe multi ,cu bune cu rele, am facut business cu ei (le reparam televizoare si electronice) . In timpul unei vizite in romania am chemat citva sa cinte romante si muzica buna , asa ca deabia astept sa vad o adunare si sa cint cu ei si sa ne bucuram impreuna.

 8. Am trei cai si dam 250lei noi pe luna la un tigan ca sa-i ingrijeasca,
  dar ca sa fiu sigura ca iapa gestanta capata si boabele,
  trebuia sa apelez la altcineva,niste prieteni,care au in zona animale,ca sa fiu sigura ca mananca,
  tiganul nu s-a suparat,chiar el mi-a propus,probabil ca stia ca nu rezista tentatiei,de a s-si ingrasa porcul pe care-l taie de Pasti. 🙂

 9. Elisa, aşteaptă să-i cunoşti. Dumnezeu asta spune, în om să nu te-ncrezi, deci tu nu greşeşti, dar ai să vezi cum ştiu şi ei să recunoască faptul că sunt dificili…

  Dragă Elev, mă uimeşti… 🙂

 10. Fiul meu mi-a zis”poarta-te cu el ca si cu un frate”,
  asta m-a facut sa nu fiu aspra cu el,
  cand vedeam ca dispare capastrul,drobul de sare,azi i-am spus,
  „stii ca ma rog,ca sa le dai apa la cai,a facut niste ochii
  mari…da,da ptr.orice ma rog..
  Poate ca ..stiu si eu,…nu ii vad sinceri de fel,sunt mari actori
  De fapt si altii…… 🙂

 11. Imi place daca e mai liniste in adunare,ca la menoniti,
  dar asta nu in biserica unde sunt tigani e asa liniste…nu?
  pe ei ii vad mai zgomotosi,desi vin niste fete,la noi in biseica ,cu fustele lungi,
  plisate si stau tare cuminti..imi place vestimentatia,
  desi in Spania,ii ziceau norei mele,ca numai tigancile umbla ca ea in fusta. 🙂

 12. Rasvan…multumesc frumos!…nu cred ca povestea lor e asa de „grozava”…dar pentru faptul ca m-au infiat cand eu aveam 6 luni.pentru ca tata a suferit batjocori pe vremea comunistilor pentru faptul a mi-au aratat ce inseamna sa primesti in casa ta frati-musafiri cand nimeni nu le deschidea usa…pentru faptul ca mama a aplecat dupa ingeri sa mi aduca acasa(p 5 mart 2000)..si nu s-a mai intors…pentru mine sunt cei mai grozavi chiar daca tata om dintr-o bucata uneori e mai neintelegator cu vremurile (implicit cu mine ..’ca la ce bun atata carte pt o femeie..)–pentru toate sunt cei mai grozavi ..sunt sigura ca si parintii celorlalti si ai tai si ai Cristinei si ai Miei sunt cei mai grozavi….si stii de ce??– ei ne-au fost primul abecedar citit in credinta pe care acum o avem in suflet.

 13. Sa stii Rasvan ,asa imi suna mai bine,ca in adunarea LUI
  prezinti interes,
  si-i destul,ca -l ai.
  Si noi iti dam dragoste..mai ales acum!

  Tot visam cu elev sa ne inalnim..cu mai multi..de pe blog. 🙂

  O noapte binecuvantata,pentru cei din Romania si o dupa amiaza placuta si binecuvatata in America..

 14. Mare pacat ca astazi tot mai rar pot fi gasite asfel de biserici !

  Cu citiva ani in urma un fost profesor la Institutul din Oradea (si pastor) ne-a vizitat biserica si printre altele ne-a spus ca suntem in urma cu vreo 50 de ani fata de bisericile din Romania. Nu ne-a dat explicatii, dar probabil ca s-a referit si la muzica si la faptul ca surorile erau intr-o parte, iar fratii in alta, ca surorile erau acoperite (cele mai multe), etc., etc.

  Fratele Daniel Stauceanu care a fost pentru multi ani dirijorul corului bisericii din Los Angeles, impreuna cu fratii pastori ai acestei biserici (Pitt Popovici, Liviu Olah si Liviu Tiplea) au avut curajul sa dea o linie conservatoare bisericii si modului de inchinare in biserica. Ne luptam sa ramineam asa, cu toate ca trebuie sa recunosc…, este greu.

  Nu am apucat sa vorbesc cu acest frate profesor de la Oradea, dar as fi vrut sa-i spun ca luam afirmatia dinsului ca si compliment. Tare as vrea sa se spuna despre noi ca suntem in urma nu cu 50 de ani ci cu vreo 2000 de ani. Tare multa nevoie avem sa privim la biserica primara. Nu ca si cum ea ar fi fost perfecta, dar cit de multe am avea de invatat de la ea!!

  Doamne binecuvinteaza-ne pe toti.

 15. fr.Daniel,ce frumos suna,uite asa ne incurajam,auzind ca mai sunt oameni,care traiesc pentru Hristos,se lupta cu firea pamanteasca..biserica trebuie sa fie o oaza de liniste,la inchinare,nu statii cu tobe,cu”smecheri cantand cu microfonul infata bisericii” ca la Club.

  De asta avem parte acum,dar si Domnul astricat statia,
  aclculatorul nu era in regula,asa ca sora,care le sfarsit isi vindea productia(ca nu era talant)..a cantat mai normal,mai „bisericeste’
  Fratele Pit este deja o raritate…evanghelica…Domnul sa mai scoata,,,tinerii de azi canta cantari f.seci.fara melodie ,fara mesaj,fafa har.
  Domnul sa ne ajute pe toti,sa facem ce tine de noi.Multa pace si har!Ca e tare trist.

 16. ei sora elisa…nici chiar…haideti ca nu tot ce se canta si nu tot ce se poarta si nu toti tinerii sunt „mai fara har”…trebuie sa mai faceti si concesii…altfel multi tineri se vor simti „respinsi” si nu vor mai asculta nimic…stiti cum este cu rabdare vorbe intelepte si multa lumina de sus!!–sincer mie daca mi-ar vorbi cineva pe”tonul asta”…nu as mai merge la biserica o vreme fiindca nu-mi placa sa ma simt ofensata… deci…..haideti sa incercam sa intelegem si tinerii si sa le aratam mai intai ce inseamna Har ce inseamna Mesaj si apoi sa vedem ce iese.

 17. Rasvan, esti binecuvantat sa mergi intr-o asemenea adunare.
  La noi in Constanta nu mai sunt de vreo cativa ani.
  Eu am crescut intr-o adunare ca asta la bunicii mei, undeva langa Suceava si intotdeauna mi-e dor sa particip la astfel de adunari.

  In perioada urmatoare intentionez sa plec cu sotia spre Suceava, dar as vrea sa-mi fac drum si prin Targu Neamt. Cu ocazia asta poate avem bucuria sa ne cunoastem si sa-i vedem si pe fratii de acolo.

 18. SoraElisa, pana la urma urmei si calculatorul poate fi un pacat nu credeti?
  Depinde cum ne raportam la fiecare lucru si pe ce loc este viata noastra.
  Acum si cantatul la microfon este un pacat ?
  Dar ce ne facem cu biserile mari unde nu se poate fara daca vrem sa ne auzim.
  Nu raportati totul si toate la bis. dvs , la modul dvs de intelegere s.a.m.d.
  Stilul meu de viata si capacitatea mea de a intelege anumite lucru nu poate fi etalon pt. toata lumea.

 19. Livius,sigur ca daca folosesti ceva cum nu trebuie e pacat,
  daca ma las dusa de net,si neglijez lucruri mai importante,

  daca cant la microfon,si pentru ca tanarul de la statie ,nu a vrut sa dea mai tare,sa mi se auda vocea,nu biserica,cum se aude cand canta alti frati,l-am pus deoparte,

  nu am fost explicita…daca se face din mandrie lucrarea in
  biserica ,si canti sa fii auzit doar tu,desi esti diacon si nu ai 20de ani numai,

  (sora Claudia care a cantat,niste cantari f.strident,dar toate pe aceeasi nota…)
  Loreley,
  Da, mie mi-e drag sa viu de la Casa lui Dumnezeu,cu starea de liniste si pace,care trebuie sa o ai,ascultand ceea ce doar El poate sa inspire,prin duhul Sau,

  am venit din lume si sunt satula de zgomote si mandria aceea lumeasca.
  am fost o mare pacatoasa si doresc sa am sufletul cat mai linistit,e ceva rau . :)?

  Mi-s f.dragi tinerii,de aceea pentru mine e un mare semn de intrebare,cum de le place aceasta muzica de acum(e vorba de cei de 18-10de ani..)
  muzica adevarata duhovniceasca vine din esenta trairii…

  Imi spune mama unui tanar,ca e si ea suparata,ea avand 50de ani,”cum va place mama sa cantati asa?”
  Daca si muziciana de la radio,spune ca tineretul canta o muzica fara melodie si fara mesaj,,,
  Apoi Domnul care are toata muzica …CE MUZICA MERITA EL SA-I CANTAM?

  Avem cantari minunate…care te fac sa te pocaiesti uneori,alte ori sa te bucuri…
  desi ce bucurie mai mare e decat cea care o ai cand te pocaiesti?. )
  ma bucur ca ,corul mare canta cantari frumoase…Ma bucur ca Don,elev,Rasvan,Vlad,iubesc muzica care Domnul o vrea in biserici..inseamna ca nu sunt eu depasita..
  Acum zece ani,tinerii cantau minunat,nu stiu de unde au cantarile de acum,cu niste sunete alungite…..cu cate un vers repetet…fara continut..se vede ca nu-s inspirate de Duhul Sfant..
  Cred ca cei mai in varsta ar trebui sa fie mai apropiati de tineri,sa-i faca sa iubeasca ce nu iubeste lumea si sa se roage mai mult pentru ei..

 20. frate Livius,,
  vad ca de fiecare data cand scriu(aproape. 🙂 )ma combati..
  de ce ti-e greu sa te bucuri,cand oamenii vor sa nu mai traiasca ca in lume?
  Eu doar spun,,,nu dau cu bata… 🙂
  Ai citit Carbunii Eulaliei 6,7?la Patratosu?
  Regret ca intelegi ca e etalonul meu si stilul de viata al meu si doar de aceea,,,ma intelegi f.gresit..imimdoresc si eu sa am stilul de viata lui Pavel…si ma chinui sa ma fac asemeni Lui…asa zice Domnul..dar muzica .inchinarea nu o fac cu chin,
  si nu vreau sa ma chinuie altii pe mine,cand ma duc la Casa omnului,esti de acord?
  Imi place cum canta fratii menoniti,baptistii,…unele cantari de la penticostali..unele de la ortodocsi..
  Nu te inteleg de ce stai mereu pregatit sa ma ataci?
  oricum nu o sa reusesti sa ma faci sa ma supar..
  Sa-ti spun un secret,fiul meu,iubeste aceeai muzica,si nu e „baba iarna” ca mine. 🙂
  Multa pace si bucurie sa ai!

 21. Frumoasa biserica. Frumos om al lui Dumnezeu.
  Interesante intamplari.
  Cum lucreaza Dumnezeu, intr-un chip atat de minunat.
  Cresterea spirituala langa astfel de oameni, pare a fi, in vremea de astazi, un privilegiu.

 22. Sora Elisa , Dumnezeu imi este martor ca n-am nici cea mai mica intentie sa va atac , sau sa incerc sa va supar.
  Puteti sa-mi fiti mama probabil ; pe mine ma doar ca de multe ori ne legam de lucruri de nimic .
  Eu nu cred ca acel microfon are ceva pacatos si ca poate fi folosit fie in biserica sau oriunde altundeva.
  Problema e cine il foloseste , in ce scop il foloseste si cum il foloseste.
  La acel microfon se pot canta cantari duhovnicesti si sa zideasca pe toti din biserica , sau se poate canta lumesc si sa darame biserica.
  Daca cei din lume folosesc aceleasi lucruri ca si noi in scop rau , asata nu inseamna ca aceleasi unelte nu se pot folosi pentru gloria lui Dumnezeu .
  Eu pot sa-mi folosesc masina personala sa fac bine celorlalti , insa altii isi pot folosi masina lor personala ca sa faca mult rau . E masina rea insinea ei , sau e folosita de cine nu trebuie si cu scopuri pacatoase.
  Lucrurile nu pot fi privite atat dde simplu ca doar Domnul ne-a dat intelepciune nu ?
  Imi aduc aminte de cineva care-mi spunea de un grup de oameni , ca ei nu folosesc mijloacele in comun , deoarece in Ps. 1 ni se spune sa nu ne asezam pe scaunul celor batjocoritori.
  Se intampla de mult ce-i drept insa ma intreb : oare asta vrioa Dumnezeu sa ne spuna prin acel psalm ?
  Evident ca nu , pentru ca Domnul Isus se roaga si spune „… Tata nu te rog swa-i iei din lume , ci sa-i pazeste de cel rau ..”
  Aveam pe cineva apropiat mie care dupa ce s-a pocait devenise foarte ingust in multe privinte .
  Vine la mine intr-o zi si imi spune : frate Liviu aseara am fost la cofetarie si am poftit la o anumita prajitura ; dvs ce spune-ti e pacat sau nu ? Eu cred ca e pacat imi spune persoana respectiva , deoarece a pofti este pacat. Eu am incercat sa-i explic ca nu toate poftele sunt pacatoase , ci ca Domnul a pus in noi pofte bune nu ? pofta de mancare , pofta dupa cuvantul lui Dumnezeu etc. Stitti dvs mai multe camine.
  Sa stitti ca persoana respectiva nu era simploa sau era mai slaba la minte , ci fiind de curand intoarsa se temea ca nu cumva sa pacatuiasca.
  Eu cred ca Domnul de multe ori se amuza sau poate se intristeaza , cand vede in discutii ne lansam , cu ce ne mai batem noi capul , lucruri care tin de forme culturi etc. si de multe ori ratam esentialul.
  Ati vazut ce subiecte interesante gaseste gazda noastra Rasvan , care niciodata nu se incurca cu lucruri care nu merita nici efot si nici timp sa fie dezbatute fara sa ajungem la mari concluzii.
  Eu nu sint suparat pe nimeni de pe acest blog , cu atat mai putin pe dvs.
  Va rog sa ma iertati daca ofensat prin ceva , iar daca am facut-o cumva , va rog sa-mi spuneti.

 23. Mi-au atras atentia citeva cuvinte ale lui Rasvan despre acest frate: „inflacarat in dispute, nesfirsit in dragoste”.. Eu sint convinsa ca acest frate nu ar sari sa dea la nimeni cu Biblia in cap pentru ca nu se conformeaza felului dinsului de a trai si cred cu taria ca foloseste puterea dragostei care crede totul, iarta totul, iubeste pina la sfirsit si asa ar cistiga persoana sau persoanele respective. Dupa cum vad, dinsul pretuieste pe Marius Cruceru, care asculta si muzica poate mai zgomotasa, mai vede si filme, apreciaza pe Daniel Brinzei care este un om de o capacitate extraordinara, intotdeauna am sustinut ca daca vrea, nimeni nu il poate intrece in a predica si in studiile pe care le face, dar cred ca este complet diferit de acest frate ca si fel de a fi, si asta nu il impiedica pe fr. Almasanu sa ii aprecieze, sa ii simpatizeze si sa se poata inchina cu ei daca va avea ocazia, desi poate modul lor de inchinare este deosebit. Asta imi arata ca are multa intelepciune si dragoste si dorinta de a trai in armonie, cum sint convins ca nu va spune niciodata pacatului ca este bine si ok. Si nici nu il vad legindu-se de forme mai mult decit de fond. Mie imi place muzica foarte mult, am facut vreo 7 ani pian, am cintat toata copilaria si tineretea in cor si orchestra(la mandolina), am mers la opera in tinerete, dar asta nu imi da dreptul sa afirm ca doar muzica, care imi place mie este cea buna si adevarat bisericeasca. Unii cauta si au nevoie de acea muzica linistita care le satisface dorinta sufletului lor, dar mie imi place tare si muzica mai ritmata, simt ca traiesc si ma bucur si mi se inalta sufletul,…. este felul meu de a fi, de a ma bucura. Daca s-ar cinta cintarile evreiesti care ii placeau fratelui Wurmbrand, cred ca in multe parti ar fi tragedie, cadere din har, nu mai zic ca evreii si danseaza in fata Domnului.
  Ce folos ca in biserica din Los s-a tinut linia”conservatoare” cu fratii pe o parte si surorile pe alta, cu baticul sub barba si biserica este goala. Au plecat aproape toti tinerii, si din citi erau pe vremea fratelui Olah, acum….. te doare sufletul sa vezi biserica goala. Copiii celor care sint in comitet si fac reguli pe acolo, merg la americani, nici macar ei nu vor sa traiasca doar intre „reguli” fie ele si conservatoare. Este asta o solutie? Nu cred, solutia ar fi in dragoste sa vedem ce putem face sa traim frumos si curat, fara ura, birfa, invidie, etc….. sa lasam formele care ne despart si sa ne uitam la Hristos care este singurul care da sens, bucurie si valoare vietii noastre.

 24. Mia, Mia, draga Mia.
  Nu-ti da nimeni cu Biblia in cap si nici nu a avut nimeni pretentia sa o faca.
  Eu vad ca esti tu mai dispretuitoare cu biserica din Los decat cu multe lucruri care chiar as fi curios ce crede fratele Almasanu. Poate il mustrii si pe el ca la poza facuta a mustrat pt acest lucru asa cuma a inteles el aceasta. Eu nu fac poze niciodata in timpul bisericii si pt asta nu l-am impuscat pe Rasvan pt ca am inteles ca ii s-a dat ceea ce trebuia sa inteleaga.

  Fondul vine atunci cand ne smerim si cautam voia lui Dumnezeu impreuna. Cum sa vorbesti despre fondul ascultarii fara a da exemplu neascultarea.

  Cum sa vorbesti de sfintenie fara sa vorbesti de nesfintenie?

  Fondul are forme. Daca sunt multi farisei in rugaciunile lor atunci nu ma voi mai ruga?

  Daca sunt eu in neascultare si celalalt ma mustra inseamna ca ma uraste? Ca ma trimite in iad?

  Mia, nu fii copila si nu te juca cu ceea ce spun altii pt ca limitezi totul la ceea ce ai vazut in anumiti oameni si nu ti-a placut.

  Tu gandeste-te, roagata-te si asculta logica explicatiei chiar daca nu iti doresti schimbarea, este cel mai greu si de folos.
  A spus cineva ca daca te acoperi vei merge in Cer? Nu. A spus ca este o neascultare si ea este un semn ca acolo apare un pericol acela al indepartarii de Dumnezeu si in felul acesta sufletul este in primejdie.
  Nu esti de acord trebuie sa explici de ce crezi tu ca acel pasaj unde se dau explicatiile respective trebuie eliminat. Nu ca ai vazut sau ti-a spus cineva altceva. De dragul adevarului si ascultarii de Dumnezeu, nu facem cruciada, care pe care. Incercam sa vedem fiecare ce crede si de ce crede in dorinta de a ne apropia de Dumnezeu.
  Ma ierti, asa ma gandesc. Nu o lua ca pe o declaratie de razboi, ia-o asa cum este o explicare a ceea ce doresc cel putin eu dincolo de ceea ce crezi tu ca vreau eu.

 25. Buna Mia,
  Ma bucur sa te ” vad ” din nou pe aici ,dar ma doare ca iar ne pierdem timpul cu lucruri care nu zidesc.
  Eu spun ca nu are rost sa-i dam prilej celui rau sa se bucure de noi si de galceava noastra.
  Fiecare sa asculte de Domnul in ceea ce El i-a vorbit si sa nu facem litera de lege din poruncile pe care Domnul ni le da in mod separat.

 26. Livius nu m-am suparat,dar poate ca nu am explicat bine faptul ,ca se face uneori din mandrie canatatul in fata ca niste vedete..
  fara smerenie,,nu de toti cei care canta,e o singura persoana,si nu ma supara numai pe mine.

  Am incercat sa-i spun,e un tanar,vreo 35 de ani,care e diacon,care mi-a pus rigips in apartament…poate oricine sa vada,cum a lucrat”un frate „credincios,se vad toate imbinarile,,,neslefuite,cand i-am spus a ripostat,
  daca ar fi duhovnicesc ar vedea fara ca sa-i spuna cineva ceva,ca e mandru saracul de el,,nu-ti cade bine,sa vezi ca nu face cu grija lucrarea pentru Domnul,exact ca cea din lume,pusul rigipsului…

  Daca eu gresesc,sa ma supar ca imi spune cineva ceva?
  Cine nu iubeste mustrarea…nu se iubeste pe el.
  LIvius,vad ca sunt inteleasa gresit,eu nu vorbesc cuiva,ci despre ceva,nu cunosc pe cei care comenteaza,
  personal,am prieteni ortodocsi,f.buni,dar sunt cei cu frica de Dumnezeu,si stiu ca fiind deschisi,Domnul ii va intoarce.
  Am cautat sa ma impun?fata de prietenele mele din
  Brasov am dus multa munca de convingere,dar nu ca sa-mi impun eu parereil mele,ale mele nu mai conteaza,ele sunt legate de CINEVA, ca Domnului nu-i place sa fim imbracate barbateste,,eu asa am inteles,,dar cand au inteles si ele,am fost tare fericita…de ce ? ca m-au ascultat pe mine?
  Eu sunt nimic,un nimic mic, ci m-am bucurat ca au vrut si dupa multa vreme ,au inteles,sunt 3 aceste prietene.
  Prietenele mele ortodoxe la fel,acum nu mai umbla in pantaloni,dar m-au intrecut ,umbla acoperite tot timpul,mama si fata,eu nu am ajuns la masura asta…
  sa ma supar pe ele?
  La scoala,ea e profesoara de religie,i s-a spus de catre preotul care e inspector cu religia,sa nu mai umble asa acoperita,ca o sa cerada copiii ca e pocaita!
  Rezultatul,e f.fain: copiii pocaitilor stau la ora de religie ortodoxa. 🙂
  Nu-i asa ca e fain?
  Eu nu vreau sa ma impun ,nu incerc,dar cand am prietene,
  a mai greu,pana primesc si ele adevarul…ca ma consum,ma mir,de ce oare nu vad?
  Poate ca acum m-ai inteles..de fapt am zis ca nu voi mai comenta aici,
  dar acum ma bucur ca Domnul l-a dus pe Rasvan
  si colo si colo,a a juns la frati i tigani acasa,la misiune duminica,
  daca el imi va scrie ca trebuie sa fac la fel,eu sa ma supar?
  Nu , ma pun la rugaciune,,,ooo cat a mai trebuit sa ma rog,ca sa primesc de la Domnul,ca trebuie sa ma acopar cand ma rog..vai mie!
  Nu am timp sa spun cate are Domnul de lucru cu mine . 😦

 27. Mia,

  Surorile batrine au baticul sub barba si nu ar fi normal sa le obligam sa treaca la palarie sau banderola doar ca sa fie in ton cu celelalte surori. Problema aceasta a acoperirii este mult mai adinca si asa este, ea are de-a face cu ascultarea. Sint de acord cu Vlad la acest subiect.

  Faptul ca aici in Los, surorile sint intr-o parte si fratii in alta, este traditia noastra baptista adusa cu noi din Romania. Ea este insa si o optiune agreata prin votul adunarii generale si nu impusa de comitet. Pozitia aceasta a fost reafirmata in urma cu vreo 3-4 ani la o alta adunare generala. Mai mult, nu se intimpla absolut nimic daca unii frati se aseaza in partea surorilor si invers.

  La fel si cu muzica, am fost obisnuiti cu muzica de biserica buna care sa pregateasca atmosfera pentru Cuvint. Eu locuiesc doar la citeva mile de biserica lui Rick Warren si am participat de multe ori la serviciile bisercii. Va marturisesc sincer ca indifferent de predica buna care urmeaza dupa asa zisa inchinare, numai pregatit sufleteste nu sint dupa muzica de zeci de DB’s care zguduie totul, si cladire si oameni. Inima cred eu, mai putin.

  Ce este trist pentru bisericile noastre romanesti in mijlocul carora sint si eu de vreo 23 de ani, este ca in loc sa luam lucrurile bune de la fratii nostri americani, care sint multe, si trebuie sa recunoastem lucrul acesta, luam lucrurile care nu ajuta cu absolut nimic.

  Si inca un lucru Mia, biserica nu este goala. Este adevarat nu mai suntem asa cum am fost pe timpul fratelui Pitt, din cauza relocarii multor familii in alte state. De-a lungul anilor, au existat plecari in masa din biserica aceasta spre Atlanta, Sacramento, Portland, San Antonio in ultimii ani, etc. Ca unii tineri au plecat este adevarat, dar sa stii un lucru Mia, ei nu au plecat neaparat din cauza regulilor. Vina o purtam in mare parte noi cei care sintem parinti. Si nu vreau sa intru in detalii. Are si biserica vina ei? Sigur ca da, pentru ca nici o biserica nu este perfecta. Oricum, lucrurile incep sa se schimbe si noi ca biserica continuam sa ne rugam pentru intelepciune si pentru intelegere asfel incit impreuna cu tinerii, noi cei maturi sa ne inchinam Domnului in modul in care El vrea sa o facem.

  Eu consider ca mergem la biserica nu ca se ne simtim bine sau sa ne intilnim cu prietenii sau ca sa ne rezolvam probleme de businee, ci pur si simplu ca sa ne inchinam Domnului si sa avem partasie in EL. Si nici nu as vrea ca atunci cind aducem pe cei din lume in biserica, ei sa ne schimbe pe noi, in loc ca noi sa-i schimbam pe ei.

  Domnul cu noi cu toti.

 28. Asta as vrea si eu, cind intru intr-o biserica sa gasesc acea pace si liniste si bucurie care umplu inima; sa gasesti acolo mediul unde sa poti veni cu durerea, nevoia, bucuria sufletului si sa le impartasesti fara teama ca miine, pomiine iti rid in fata sau te vorbesc pe la colturi, cum se intimpla de obicei. Este si un adevar Dan in ceea ce ai spus, noi am venit cu traditia noastra baptista din Romania si tinem cu dintii de ea. Mai bine sa stam cu traditia, decit sa vedem care sint adevaratele probleme si sa incercam sa le rezolvam in dragoste.
  Vlad, eu nu am vazut mustrare in remarca facuta de fr. Almasanu, am vazut o referire la o calitate, caracteristica a Domnului Isus, am vazut ca a putut sa dea o invatatura frumoasa si din aceea situatie, asa o vad eu, nu mustrare ci invatarura, pentru ca sint convinsa ca nu a facut atita caz de asta, nici macar nu i-a cerut lui Rasvan sa stearga poza, nu? Asta dovedeste dragoste si intelepciune.

  Dan stiu cum e biserica din Los, nu vreau sa intru in amanunte ca nu-si au rostul. Doar ma rog sa se indure Domnul de noi toti, si de cei plecati prin alte localitati care le mentionezi tu, dar si de cei foarte multi care sint inca in Los si nu mai vin la Betania. Nu cred ca are rost sa ne ascundem dupa degete. Tineri sint viitorul bisericii de miine e adevarat? Ce facem pentru ei?

 29. Dan, eu nu cred ca surorile batrine trebuie sa isi puna palarie(desi e plin pe acolo de palarii la surorile in virsta), nu cu aia am eu o problema ci cu birfa. Asta este lucrul care e trist. Au baticuri ca la carte, nimic de reprosat, dar ce le iese pe gura,….. Doamne iarta-ma.
  Ma gindeam ca daca noi am esuat ca parinti in privinta copiilor nostri, mai avem noi calitatea morala si imputernicirea sa venim sa cerem altora sa faca ce nu fac copiii nostri? Doar ca sa respectam sfinta noastra traditie baptista. Ma opresc aici ca nu au rost discutiile. Dan, stiu ca tu esti si bineintentionat si cu dorinta dar de schimbare, ma rog sa iti dea Domnul putere sa te lupti pentru ceea ce crezi ca e bine si sa rezisti, ca usor nu e.

 30. Mia,

  La chestiile de birfa nu ma pricep, asa ca nu pot comenta.

  Daca fiecare parinte isi educa si isi ajuta spiritual copiii lui, dilema prezentata de tine se rezolva.

  Chiar atunci cind noi insine ca si parinti gresim, copiii nostri inteleg si acest lucru, si daca-l recunoastem in fata lor, noi vom continua sa avem autoritate asupra copiilor nostri. Ceea ce urasc copiii nostri la noi este cred ipocrizia noastra si atunci cind ne prind, ne taxeaza!

 31. La mine e putin invers fiul meu s-a intors inaintea mea,si eu am invatat prin el,de la Domnul multe lucruri pentru inima,inchinare,pacat.
  Am „ceva” ani si port o palarioara mica cand e frig,vara batic sau o plarioara usoara,cu batic,ma mai smeresc ,ca nu-mi sta prea bine,dar nu mai conteaza.
  Habar nu am ce se barfeste,nici aici,nicila Brasov,nici nu ma intereseaza ,treaba lor,rau daca o fac,si chiar urat.
  Frate Dan,ma bucur pentru gandurile pastrate in adancul inimii,mai cunosc un frate care a fost in biserica fr.Pitt,
  cand eram mica ,venea la Cransebes la adunare,apoi eu am plecat in lumea „larga”,nu intrasem spiritual,m-am intors tarziu..Domnul s-a indurat,doresc sa fiu mult mult mai altfel de cum sunt,in toate cate tin de mine,de dragul Lui,nu din fariseism.
  Nu e genul care imi place,nici la mine ,nici la altii.
  Aveti dreptate cu decibelii,,,,zicea frMarius,muzica trebuie sa te pregateasca din treapta in treapta,,,ca sa intre in ea Cuvantul,plec uneori cu dureri de cap si inima,de la zgomot,mai sunt si 2 boxe in spate unde stau,pe ultima banca..

 32. Ceea ce ma nedumireste este „bentita pusa pe urechi,parodierea acoperirii” o pun peste urechi,sa nu mai auda?.:)

 33. Dan,

  Asta este cel mai mare adevar; copiii nostri fac nu ce le spunem noi sa faca si ceea ce ne vad pe noi facind. Si din nefericire ei au citit si citesc foarte bine ipocrizia si fatarnicia noastra, fata de la biserica de duminica si trairea de zi cu zi, pupatul in parcare si muscatul pe la spate, ei vad si simt asta. Daca ne putem pocai in fata lor si cere iertare pentru ceeca ce vad, e bine in rest,……
  Domnul sa aiba mila de noi toti.

 34. Dragii mei, acum am ajuns să pot să intru din nou în legătură cu voi şi să pot să citesc ceea ce aţi dezbătut aici.
  Fratele Almăşanu nu s-a supărat pentru poza aceea, dar restul le-am făcut cu fereală şi fără blitz. La sfîrşitul adunării m-am ridicat în două picioare şi am explicat ce vreau să fac cu pozele. Am spus, de asemeni şi alte lucruri legate de ce am primit pe privat şi erau de interes general.
  Fratele Almăşanu nu se supără pe mine, între noi există legătura de la botez, pentru că el m-a cunoscut şi înainte, şi după ce am primit pe Domnul. Pentru Carmen, soţia mea, are o dragoste cu totul specială, pentru că ea a venit de la ortodoxie, ca o bună credincioasă acolo. Ea l-a ascultat pe fr. Corneliu, nu a încercat să se pregătescă ea pentru botez, ci a lăsat totul pe Domnul, El a pregătit-o şi repede. Omul acesta este foarte sever cu sine dar îngăduitor cu slăbiciunile şi căderile celor din adunare, pentru că iubeşte şi iartă, e din şcoala Domnului.
  Ceea ce discutăm noi aici şi în mod deosebit cele ce spuneţi voi, sunt pentru mine motive de mare bucurie.
  Am fost şocat să văd în ce bătaie de joc au fost „comentate comentariile” noastre în altă parte, aproape de a afirma că sunt xeroxate, la indigo, de deja vu. Dacă adevărata cultură nu naşte dispreţul pe care l-am văzut, şi aici nu pomenesc de Alin Cristea sau spămuiţii de care nu aţi vrea să ştiţi, totul ar fi minunat.
  Dacă Domnul mă va lăsa, am să arăt tot ce este adevărat, ce observ eu într-o adunare ca a nostră, unde nu totul e OK, dar nu va fi bîrfa de care m-am lovit în adunările, puţine de altfel, pe care le cunosc. Vreau chiar astă seară, oricît de tîrziu, să vă arăt o fotografie şi să vă spun istoria ei. E luată tot duminică.
  Dragă Mia, cum de-ai ştiut că nu mi-a cerut să şterg poza? 🙂 Am mers o bună bucată de drum împreună, dînsul locuieşte mai departe decît noi, este altfel, nu vă pot explica… dar tu ai văzut, Mia.
  Şi Vlad a simţit cum am „încasat-o” şi are dreptate: nu mai fac poze în timp ce se vorbeşte din Cuvînt.
  Încercam să mă justific în gînd că oricum nu exista nici o fotografie cu acest om, în timpul slujirii sale, şi că nu e nimic rău în asta dar tocmai acest stil de a mă scuza a fost indiciul clar că am „comis-o” 🙂
  Foarte interesant ce spune Daniel iar de Elisa simt că parcă am scris împreună postarea asta iar Livius este un bărbat care duce greul şi răspunderea „opiniunilor sale” 🙂 cu multă generozitate.
  Don, dacă Domnul va îngădui, ne vom întîlni, dar trebuie să lăsăm spre vară întîlnirile, pentru că eu sunt o fiinţă alergată şi am nevoie de zile libere pentru ca totul să fie spre bucuria noastră şi mai ales spre slava Lui.
  Pety, tu ai avut pe vremuri un comentariu la Marius, în care parcă spuneai că mai mult te identifici cu o adunare de creştini după evanghelie decît cu mulţi din baptişti, dar s-ar putea să mă înşel. Ştiu că erai foarte supărat, dar nu mai ştiu de ce. Pe vremea aceea, şi tu şi sora Elisa vă „numeaţi” altfel 🙂
  Doamne, e o „veşnicie” de cînd ne cunoaştem, să tot fie vreo cinci luni, nu? 🙂

 35. Sora Elisa,

  Problema acoperirii a stirnit multe discutii in privinta felului de acoperire. Eu personal cred ceea ce spune Scriptura, si-anume ca din pricina ingerilor, femeia trebuie sa poarte pe cap un semn al stapinirii ei (parafrazat).

  Sotia mea, cu care sint casatori de 26 de ani poarta palarie atunci cind mergem la biserica. Nu vreau sa judec pe celelalte surori in felul in care ele inteleg acest semn al stapinirii. Adevarul este insa ca ingerii au fost si atunci si sint si acum !

 36. Rasvan , ma bucur ca ne gazduiesti din nou si sper ca nu ne lasi sa ne ducem la culcare asa.
  Nu ar fi rau ca tot ne cunoastem de atata vreme , inainte de a inchide ochii , sa ne rugam unii pentru altii , iar toti pentru fratele Corneliu Almasan si lucrarea care o face d-lui.

 37. Stii ce-i curios Rasvane ? Omul acesta seamana foarte bine cu un frate de la noi din biserica pe care il cheama tot Almasanu si venea tot de la crestinii dupa evanghelie.
  Stau si ma intreb daca nu cumva sunt rude.

 38. Cred ca lucrul acesta il face special pe acest frate: „iubeste si iarta”. Cel mai frumos lucru posibil. Rasvan, tu nu l-ai supara pe fr. Corneliu pentru ca iti e frica de dinsul, ca e sever, sau pentru ca nu vrei sa il necajesti, simti ca e un om pentru care dragostea si respectul pe care si l-a cistigat nu si l-a impus te indeamna la aceasta. Daca am avea asa fel de oameni in bisericile noastre, cita liniste si pace ar fi, cita bucurie si armonie….
  Eu nu am facut foarte multe lucruri rele nu de frica parintilor mei, niste oameni deosebiti si din cauza ca nu am vrut sa ii supar, dragostea lor neconditionata, felul in care m-au crescut, mi-au explicat ce este bine si ce nu, m-a facut intotdeauna sa gindesc de 2 ori inainte de a face ceva. Pe la 14 ani, mama mi-a explicat foarte multe lucruri, inclusiv faptul ca sint libera sa aleg ce vreau, ea nu imi mai poate impune nimic, dar voi plati pentru toate, si chiar aici pe pamint. Ea mi-a spus, eu nu sint cu tine mereu, te cred la scoala, si tu poti fi cine stie unde. Eu voi superi pentru alegerile tale gresite, dar tu vei suferi cel mai mult, viata ta va fi in joc. Cuvintele ei ma urmaresc si acum cind as vrea sa fac ceva si stiu ca nu e bine. De asta si am alergie la tot felul de reguli doar pentru ca asa a fost la noi, asa am primit, asa am crescut. Asta nu inseamna ca sint perfecta si nu gresesc. Ba vai de mine, cred ca eu am nevoie de Dumnezeu mai mult ca oricine si ma bucur din toata inima ca il simt pe Dumnezeu linga mine in orice moment si ma simt iubita si ocrotita de El. Si mai mult de atit nici nu imi trebuie.

 39. La noi este ora 23:39 ma uit pe balcon si vad patru femei cu batic. Simt ca sunt surori in Domnul. Imi este rusine sa cobor la ora asta si sa le intreb la ce biserica merg. Cum oricum trebuie sa duc cainele afara, cobor, dar imi este rusine sa ma apropii. Daca Domnul vrea peste cateva minute cand ma voi intoarce femeile vor fi tot acolo. ma intorc, acum nu mai pot tine cont de rusine le intreb la ce biserica merg, ma invita calduros la biserica lor penticostala de la vreo 5 km de noi. Le multumesc. Nu sunt babe vreo trei sunt tinere si una mai in varsta. Ma bucur in inma mea si slavesc pe Domnul.
  Asta este de acum. Tineti minte ca traiesc in tara straina. Dumnezeu mi-a umplut inima de bucurie nu pt baticul lor, ci pt ca am putut sa intru in vorba si sa fiu invitat la biserica lor in plina noapte. Le-am recunoscut de pe geam, nu ca sunt fatarnice, ci ca asa cum sunt nu s-au sfiit sa se acopere, iar eu am avut o mare bucurie.
  Dumnezeu este atat de mare incat se uita la lucrurile cele mai mici. Acum inteleg mai bine chestiunea cu firul de par care cade si de care Domnul stie.
  Sa-l ascultam si El ne va rasplati ascultarea. Slavit sa fie Numele Lui!

  Domnul cu ficare in noaptea aceasta. ma duc ca sunt chemat la cort de sotie. 🙂

 40. Noapte buna si din partea mea ; la noie deja ora 1 noaptea.
  Am promis de multa ori ca o sa ma culc mai devreme, insa pana acum inca nu am reusit. Domnul sa fie cu voi.

 41. Vlad,cam tarziu te -a lasat sotia. 🙂
  Ma bucur,mi s-au umplut ochii de lacrimi…
  Ascultarea face mai mult decat toate arderile de tot…ce frumos..Doamne ajuta!

 42. Rasvan,aveam un pseudonim,apoi pe alt blog,altul..credeam ca pui ceva ca sa fie,apoi am tot scris,fiul meu m-a certat ca nu e corect sa dau pseudonime..asa ca ma cheama cu primele cinci litere din Elisabeta,regina a1a a Angliei. 🙂
  Doamne fereste..”rob netrebnic”asa ma cheama..
  Urmeaza sa fac,ceea ce trebuie ca rob…. 🙂

  Frate Busan,oricum sunt fericita ca sunteti pe aici,ca si de altii..
  Aseara m-am hotarat sa nu uit in fiecare seara sa ma rog,pentru cei de aici,am mai facut-o..

 43. Tata a fost din Iasi,crestin dupa evanghelie,
  imi place acolo,e liniste,
  la Brasov,fratii cand nu erau de acord,intrerupeau predica,din sala,
  cand veneau americanii,care ziceau ca Mantuirea nu se pierde,
  sau cand era ceva care credeau fratii ca nu e ziditor si demn de CASA Sfanta a unui Dumnezeu Sfant,Sfant,Sfant!
  Multa ordine si disciplina,era.

 44. Dragă Elisa, soţia mea era la servici, în tură de noapte, vezi, şi pe mine m-a lăsat 🙂
  Mulţumim pentru rugăciunile şi cuvintele tale
  Cu dragoste, R

 45. Rasvan….Auleo…altfel unii zic ca e prilej de „despartire”netul…
  asigura singutatea in doi. 😦

 46. Mi-am amintit,Pety era Andrei si era suparat ca il acuzam,ce ceva care a fost spus de Vindecatoru.. 🙂
  eu incurcasem,eram la inceput si erau toti”noi” pentru mine..
  da,dar acum pety,mi-a trimis prin posta Dvd-uri cu predicile lui.M.C. Bonus. 🙂

 47. Mai tarziu nu cred ca stau azi,
  ca am obosit mergand mult ,
  asa ca va spun „noapte buna”
  „eu ma culc sunt obosit,insa Tu Isus iubit,
  vino inchide ochii mei cum faci la copiii Tai,
  Iarta tot ce am gresit….

  m-am bucurat ca in natura unde am fost azi,la cai,
  nu prea am avut cum sa gresesc..parca si gandurile is altfel,
  ,am fost prin noroaie,am mers vreo 1ora si jumate pe jos,
  m-am stropit,cu noroaie,pe haina,pantofi,fusta,poc in cate o balta,aoperita de iarba,poc in alta..
  imi era rusine sa intru in oras,m-am dus cu pantofi….
  ca pacala,
  dar….era minunat…se vedeau muntii,nimeni in jur,
  pe o buna portiune,
  apoi oile si niste mieluti fainuti…caii falnici pasteau deja iarba noua si veche ramasa… stateau la mangaiat…

  ce curate is animalele,atunci de ce mor,ca ele nu pacatuiesc?
  au inflorit tufele galbene de primavara…
  te poti ruga…simti linistea aceea binefacatoare,esti tu si Dumnezeu…daca in natura e asa frumos…

  Cum o fi in cer?

 48. Frate Dan,ma gandeam,ca ati scris despre disputele cu acoperirea capului,bentita..
  Eu,gandesc ,ca acoperitul e la la o casa,cu toate caramizle..nu?Femeia sa aiba un semn,poate fi si o pna atunci. 🙂 cred ca e vorba „de un semn,ca dovada a supunerii,
  ingerii privind de sus,nu pot vedea razvratirea femeii,impotriva Cuvintelor Domnului isus,ai stiu ca si-a dat viata pentru noi,si cred eu,ca pentru ei razvratirea noastra e de neinteles.
  uitati-va la poza cu”surorile frumoase” alui Rasvan..
  iti umple inima gingasia lor,
  se deodebesc total de barbat,asa cum Domnul a facut parte barabateasca si femeiasca distinctiv..

 49. Nu sint teolog sora Elisa asa ca nu ma incumet sa interpretez ce inseamna acel semn al stapinirii. Oricum, eu cred ca baticul si palaria si poate si o bentita mai lata reprezinta un astfel de semn.

  Am auzit o interpretare legata de acoperire data de pastoral american Chuck Swindoll care a slujit pentru multi ani aici in zona Los Angeles, intr-o biserica din Fullerton. Dinsul era de parerea ca ingerii de care vorbeste apostolul Pavel in Corinteni sint ingerii rai, adica demoni care sint si ei prezenti in adunarile Domnului. Explicatia dinsului era ca acesti demoni in momentul in care vedeau acel semn al stapinirii intelegeau ca femeile acestea faceau un statement ca ele traiesc si sint sub stapinirea sau autoritatea barbatilor lor si impreuna ca si un singur trup, ei sint sub stapinirea lui Cristos. In concluzie, Chuck Swindoll spunea ca acest semn al stapinirii era un semn al protectie Domnului peste acesta femeie, dar implicit si pentru intreaga familie in momentele de inchinare inaintea lui Dumnezeu.

  Aceasta explicatie mi se pare foarte interesanta si eu tind sa cred ca asa este.

 50. Daniel, cine ştie cîte lucruri pe care nu ni le explicăm au rădăcini profunde. Dacă acceptăm ideea că în fiecare moment se duce o luptă în jurul nostru iar duhurile rele vor să ne ia în stăpînire, este posibil şi ce spunea Chuck Swindoll, de ce nu? Dar nu pot să judec pe cei care fac altfel, se îmbracă altfel, cine mai ştie care este relaţia lor cu Domnul, în ce etapă sunt ei de şlefuire.

 51. Daniel, eu sunt un om cu alergie la foarte multa speculatie si pt ca imi place si matematica, imi place sa ma feresc de speculatie, altfel lucruile seamana foarte mult a gogoasa.

  Sunt trist oridecate ori intrebi pe cineva despre un lucru neclar si iti dai seama ca orice l-ai intreba omul are un raspuns, desi teoretic accepta ca nu le-a inteles chiar pe toate.

  Eu am auzit speculatii legat de ingerii dar, sincer nu le vad decat fiind speculatii. In Scriptura spune simplu ca femeia sa se acopere cand se roaga si aceasta din pricina ingerilor. Importanta este motivatia acestei ascultari, din pricina ingerilor. Ce fel de ingeri sunt si de ce este important, nu cred ca isi mai are rostul sa aflam decat asa ca o gimnastica a mintii, speculati intru-cat nu sunt elemente suficiente pt a explica prea mult. Ceea ce este clar, este porunca si motivatia suficienta ca sa nu desconsideram, ca fiind cultural, marturisirea publica a supunerii.

  Chestiunea cu banderolele este putin cam nelalocul ei pt ca acolo vorbeste de acoperit dincolo de semn. Semn poate fi si o pana, care simbolic acopera capul.
  A acoperi in sens etimologic, este neimplinit de bentita care nu este considerata un acoperamant si este pasul spre cordeluta, apoi se trece la parul lung care ar fi suficient, apoi se taie si acesta prin „culturalizarea” conceptului si desfintarea versetelor. La urma nu mai ramane nimic.

  Trebuie sa recunoastem ca suntem maestri la desfintarea Scripturii atunci cand vine vorba de ascultare. 😦

 52. Rasvan – Departe de mine gindul sa judec pe cineva din punctul asta de vedere. Doar am spus ce am auzit la radio cu mai multi ani un urma la o sesiune de intrebari si raspunsuri la care a participat si Chuck Swidoll. Posibil ca el sa fie gresit ? Sigur ca da. Am mai discutat asta si cu altii si intradevar exista mai multe interpretari, ceea a lui Swindoll fiind doar una din ele.

  Vlad, si mie imi place matematica, dar in mod sigur ca nu asa mult ca tie. Nu am avut note prea mari la matematica dar slava Domnului ca am trecut de ea. Este adevarat ce spui tu vis-a-vis de speculatie. Oricum, Chuck Swindoll este cineva in materie de specialitate prin comparatie cu oricare dintre noi, asa ca am aplecat si eu urechea le ceea ce a spus el. Repet din nou, e posibil ca si el sa greseasca, asa cum si tu si eu si oricare dintre noi putem gresi. Cite greseli nu am mai facut eu la matematica de-a lungul anilor…!

  Rasvan, daca crezi ca commentul meu ar putea sa creeze tensiuni, nu am nici o problema sa-l scoti. Este OK cu mine. Vlad vad ca se infierbinta foarte repede si sincer vreau sa evit asfel de situatii. Da, citeodata cind ne dam cu parerea speculeculam, asta este.

 53. Daniel,nu ma infierbant, asa sunt eu mai din topor ;( , diplomatia ma oboseste, ma infierbanta.
  Stai linistit, eu ma bucur cand cineva cauta adevarul dar, imi place cand ramane la ce este scris, altfel apar pericolele interpretarii lucrurilor de Sus cu mintea de jos. Cam asta era sensul celor spuse, nu sunt infierbantat si cu atat mai putin la asa ceva.

  In plus recomand acoperirea capului din pricina ingerilor si ca unul din multele semne ale ascultarii de Dumnezeu fara de care ne paste ceea ce vine cu orice neascultare: racirea relatiei cu Dumnezeu si orbirea duhovniceasca.

  Deci nu te teme asa usor! Chiar daca mai sunt si „membrii ai gloatei” in jur. 🙂

 54. Daniel, comentariul meu nu venea să contrazică pe al tău, spuneam cum sunt eu, fără referire la tine sau altcineva. Domnul ne ţine în mersul pe vorbe, chiar dacă sunt de furtună… 🙂

 55. Vlad – ma bucur de raspunsul tau. Este important sa cautam Adevarul si sa raminem ascultatori si fideli Domnului nostru.

 56. Frate Daniel ,nu cred ca se referea Vlad,la dv.
  am inteles ca se referea la explicatia frateluiCS,
  si la altii,nu dv. ,care tin la voia lor,
  adica la faptul ca multi explica ceea ce firea vrea sa tina,
  nu lasa ,apoi cauta explicatii,
  CS asa a inteles..si a explicat asa cum a inteles el,
  Nu trebuie sa ne necajim,ma bucur ca scrieti aici..

  Apoi noi doar scriem si ne bucuram ca intalnim frati aici si surori..mai invatam cate ceva,comunicam.
  Cred ca in multe lucruri care ni se cer sa le facem,trebuie pur si simplu sa ascultam..asa am vazut pe acolo..in Scriptura…
  Cand a spus Pavel,”faceti asa sau asa…..nu au aparut si alte idei..”pai draga Pavel,nu ar fi bine totusi,
  stii ca Domnul se uita la inima…,ce zici tu…ar putea fi si altfel.”. 🙂

 57. Vlad şi Daniel, la surorile de rromi chestia este clară, o vedeţi cu ochii voştri: basmalele sunt la fel de bogate ca şi fustele 🙂 Să sperăm că reciproca nu va fi valabilă pentru surorile românce 🙂

 58. Daniel, sunt tanar sau asa cred, insa nu ma feresc de cei mai in varsta decat mine. Imi plac cei ce cauta adevarul, imi dau multa bucurie, imi tresalta inima cand o vad.

  Ti-am simtit intristarea cand ai vorbit de biserica, la acuzele ce s-au adus bisericii din Los, sa nu uiti un lucru dincolo de ceea ce s.a intamplat sau nu acolo, generatia asta are tot mai putin nevoie de adevar si tot mai multa de zvacniri ale launtrului date de orice altceva decat de cercetarea sau bucuria adusa de Duhul. Ceea ce place si se confunda cu prezenta Domnului?Muzica sa fie cat ma zgomotoasa si ritmata, predica cat mai speculativa si sa indemne la visare, un ton mai bun, o dictie mai buna si daca se poate sa incante prin expunere, umor si voie buna. O meserie ca oricare alta. Uneori nici nu-ti trebuie duh ca sa duci multimea acolo unde vrei. Daca mai faci si putina psihologie a maselor e super.

 59. Aveam o prietena la Brasov,in lume fiind amandoua,apoi ne-am intors de acolo,ea la penticostali,eu la baptisti,
  a inteles ca Domnului nu-i place sa fim imbracate in pantaloni,
  dar zicea ca ea nu poate sa-i lase(tinea la ei)
  Pana cand intr-o zi gasind-o la servici(educatoare era) in pantaloni,asa m-am suparat si i-am zis,ca intre prietene,cand iti poti permite mai multe”Domnul Isus a murit dezbracat pentru tine pe o cruce si tu mai negociezi? am ridicat tonul si am plecat,suparata”
  Mi-a spus apoi ca ea cu firea ei,daca nu eram mai dura,nu
  pricepea niciodata,isi tot facea concesii,ca e frig,ca numai la servici..etc.
  Dar cel mai frumos a fost cand Domnul a facut sa i se umfle lobii urechilor..incat a trebuit sa taie cerceii…dar e un om tare sincer,cand avea cercei nu era inca botezata,dupa 3 ani de frecventare s-a botezat.
  i-am spus odata”esti mai frumoasa cu cercei!. 🙂
  zice ca a inteles imediat,dar i-a fot iar greu.. 🙂
  E frumos,sunt multe de povestit de fiecare din noi,pana ne desvata de cate avem…. 😦

 60. Sora Elisa un lucru tot nu pricep desi ma straduiesc (credeti-ma) _de ce credeti ca daca eu am niste bobite de cercei, port pantaloni ,imi tund parul la 5-6 cm -nu pot fi placuta Domnului?-fiindca din tot ceea ce dumneavoastra spuneti cam asta reiese ca Domnului nu-i plac ……-.iertati-ma eu beau in fiecare dimineata cafeaua in timp ce stau cu El de vorba ca apoi sa ma pot ocupa de cei doi pusti ai mei (si cu sotul trei) si ma culc in dimineata din noapte cand rasar zorii (dupa ce-mi pregatesc problemele ce tin de scoala) tot cu El stand de vorba…ma intreb oare EL care a creat igerii si pe noi fiecare diferiti in personalitate si capacitati de gandire si daca vreti mai frumosi sau nu…oare tocmai El sa nu ma inteleaga? oare El nu stie cat tebuie sa „galopez” intre minute si strazi intre gandire si decizii ,intre oameni ?….tind sa cred ca de fapt e SINGURUL care ma intelege si care ma poate place fiindca pe toti ceilalti ii pot dezamagi cu „sinceritatea felului meu de a fi in exterior”–pe EL nu!

 61. Daniel, ideea de a ne feri de speculatii si alegorii nepermise.

  Atunci cand speculam deschidem larg poarta duhului indoieli cu privire la cele scrise, pt simplu motiv ca daca versetul este unul, iar parerile o suta ceva nu este in regula, iar de obicei cineva ne sopteste ca textul e problema, nu „inspiratii”.

 62. lorelei, cred ca lucrurile trebuiesc putin disecate indiferent de problema in cauza.

  Este neascultarea pacat? Da sau nu?

  Daca suntem indemnati sa facem un lucru si nu-l facem, suntem gasiti in neascultare? Da sau nu?

  Daca din neascultare nu facem un lucru inseamna ca pacatuim.

  Cand cineva iti spune, uite cand te rogi trebuie sa te acoperi pt ca asa spune Domnul prin Apostolul Pavel, nefacand te gasesti in neascultare si deci pacatuind.

  Spune intr-un loc, cine stie sa faca bine si nu face a si pacatuit. In sensul de ceea ce este bine, nu doar caritate etc.

  Daca sunt multi care iau cina in chip nevrednic, nu o mai luam sau nu are nici o importanta pt ca noi deja am avut partasie cu Domnul?

  Daca cineva se boteaza in chip nevrednic atunci nu ne mai botezam? Alt simbol exterior al credintei, de ce il facem, cand toate sunt interioare, legamantul, pocainta, moartea cu Hristos si invierea la o noua viata impreuna cu El?

  Daca cineva se acopera ca un fariseu inseeamna ca nu ne mai acoperim.

  Fondul problemei este dat nu de acoperirea in sine, pt ca te poti acoperi si de soare, ci de lipsa dorintei de ascultare si de asemenea indepartarea unor simboluri care le cunoastem doar in parte (stim ca este un simbol al faptului ca suntem sub stapanirea barbatului,ca femei-in sens bun dar, nu stim ce-i cu importanta inaintea ingerilor.

  Deci pacatul este neascultarea prin neacoperire si este la fel ca orice alta neascultare, un pacat de care esti mustrat si cineva sufera mai mutl sau mai putin pt tine.

 63. Asa Vlad acum ai starnit caposul din mine!!–ia spune-mi te rog frumos si respectuos:Este posibil ca in problematicile de ordine interioara in programul de formare a bisericii di primul veac Pavel sa fi pus aceste „reguli” doar pentru ca biserica sa-si puna la punct anumite aspecte distinctive pt acel secol dar care sa nu fie la fel de valabile pt sec in care traim astazi?
  Crezi ca pe vremea lui o femeie -crestina ar fiputut si senator de[utat profesor medic……(adunare avand si inteles de „strangere gramada”-in piete publice
  Crezi ca pe vremea aceea existau cancere si citostatice si dinti de portelan si palarii si role?
  Crezi ca eu cand am sa merg in fata lui Isus o sa ma intrebe cu ce ma imbracam in fiecare zi ?sau….daca am avut credinta?
  crezi ca Pavel s-ar fi urcat intr-un avion?
  si lista ar continua pana maine
  ATENTIE nu aduc in discutie problemele Doctrinare ci pe acelea de „ordine interioara de functionare a bisericii!!

 64. hei buna dimineata tuturor!

  Vlad daca te-am suparat – scuze ok..?!..dar prea esti categoric .Mie imi place sa cred ca orice scriere din VT siNT trebuie studiata dpdv istoric ,literar ,geografic, doctrinar si cred ca trebuie distinse foarte bine.
  Imi place sa cred ca in bisericile noastre cuvintele de ordine sunt: Credinta, Sufletul,bunul simt in vestimentatie,dragostea de fratisi nu in ultimul rand rugaciunea.

 65. Lorelei , in prima faza dupa tot ce am citit pe aici , mi-am propus sa nu mai comentez la toate chestiile astea care treneaza de ceva vreme.
  Am vorbit si cu Mia pe privat si crede-ma te rog frumos ca acest soi de discutii nu ne fac bine la nici unul din noi. Tu nu vezi ca toate subiectele orice ai incerca sa faci toate duc intr-acolo.
  Vad mai nou , ca nici macar gazda noastra nu prea mai vine sa comenteze pe propriu-i blog.
  Daca tu draga Lorelei ai incredintare de sus ce sa faci si cum sa-ti traiesti viata de credinta , ai nevoie de aprobarea mea sau a altuia ce sa porti , cand sa porti si asa mai departe .
  Verigheta , e simbolul casatoriei nu? Daca sotia accepta ca eu sa nu o mai port ca me jeneaza sau m-am ingrasat si ma strange , asa ca pana o dau la marit o perioada n-o port ; crezi ca Domnul se supara ca de fapt ar trebui s-o port ca are insemnatate s.a.m.d.
  Imi propusesem sa nu mai scriu pe aici , desi tin la Rasvan si e fain tot ce face el pe blog-ul lui , dar vad mai nou ca unii monopolizeaza totul pe aici si duc toate discutiile in directia care vor ei.
  De dragul tau , al Miei si al gazdei mai trec pe aici , insa ma doare ca sunt deja aproape doua luni si noi tot sugari am ramas.
  A propos , pe vremea Domnului Isus oamenii purtau un alt gen de haine ; asa ca chestia cu pantalonii ca-s barbatesti sau nu , e cel putin discutabila.
  Mi-aduc aminte de un frate de-al meu care acum locuieste in Iasi care spunea ceva de genul ca unii dintre noi vrem sa fim diferiti de lume si daca lumea poarta pantofi cu bot ascutit , noi purtam cu bot rotund;
  daca lumea poarta cu bot rotund , noi cu bot ascutit.
  E banal ceea ce spun eu aici , dar cam asa ne deosebim noi de lume de multe ori.
  Tot fratele meu spunea , iSUS trasat calea ingusta pe care trebuie sa mergem spre Rai , dar sunt unii care ar dori s-ongusteze si mai tare.
  El traieste in Iasi , unde s-a maritat ” si acolo oamenii sunt destul de ingusti , dar stie ca sunt unele lucruri care tin de context , cultura s.a.m.d.
  Acest msg , Lorelei ti l-am scris tie personal ; as fi vrut sa-ti scriu pe privat dar nu am putut.
  Sper pana ma intorc din Anglia lucrurile sa se mai schimbe ; in bine ma refer.
  Rasvan , scuze pentru supararea mea si spun si eu ca altii dinaintea mea ; daca crezi ca trebuie sters acest msg , te rog sa o faci fara regrete.
  Lasa sa fie asta numai o refulare a mea.

 66. Daca vede un profesor de limba romana in ce hal am scris , ma trimite direct in clasa a-…?

 67. Lorelei, nu m-am suparat deloc, dimpotriva as vrea sa discut principial problema, ca un sugar si chiar mai rau, ca unul care s-a plicitsit de sloganuri de genul: rugaciune, credinta etc. Acestea sunt usor de rostot si ele sunt in stransa legatura cu ceea ce zic. Degeaba te rogi Domnului daca nu asculti-nu este important in ce- neascultarea de Cuvantul Domnului nu este mai putin vinovata ca ghicirea si inchinarea la terafimi cum spune Scriptura. Citeste I Samuel 14-15 ca sa intelegi ca neascultarea are consecinte dincolo de ceea ce ne place sa credem.

  Ceea ce spui nu cred ca poate fi un argument pro culturalizare in aspectul acoperirii, deoarece argumentul unul de natura teologica, din pricina ingerilor, nu a societatii.

  Domnul Isus n-o sa te intrebe daca ai avut credinta si dracii o au dar, le lipseste dragostea in ascultare, faptele care sa dovedeasca o credinta in iubire si ascultare de Dumnezeu.

  Noi spunem ca bem cafeaua cu Dumnezeu sau ca ii cantam sau ne rugam cand facem dus dar, asta dovedeste ca nu iL cunoastem pe Dumnzeu asa cum este El cu adevarat, Cel caruia ii se arunca cu fata la pamant batranii din Apocalipsa.
  Cand stai de vorba cu Dumnzeu si nu esti fortat sa stai in „costumul lui Adam”, sunt convins din cat am vazut in Scripturi, ca ne inselam daca credem ca Tata inseamna sa faci ceea ce nu faci nici cu un tata pamantesc, pt ca inaintea lui nu stai adamic si ii canti „din inima”.
  Dumnezeu este un mare Dumnezeu si prin infiere nu se pierde respectul datorat singurului Dumnezeu adevarat.

  In concluzie, lucrurile pot fi culturale si cu de la Apostolul Pavel autoritate atunci cand se mentioneaza lucrul acesta, cand insa motivatia este alta, intram pe taramul unde sunt pusi la proba in ceea ce priveste dragostea si ascultarea.

  Cat despre cele ce le avem noi astazi si nu erau atunci, sa nu fim copii si sa ne jucam cu o astfel de argumentatie, ci sa intelegem ca nu suntem foarte departe, eu as spune chiar in urma pt ca astazi poate te vindeci de una de alta dar nu este sigura treaba pe cand atunci se rostea: in Numele Domnului fii vindecat si se pare ca treaba era sigura. Avem avioane ca sa ajungem departe si nu ajungem la vecinul singur de langa noi, avem medicamente dar ne lipseste credinta, avem intimitate cu Dumnezeu dar ne lipseste cunoasterea lui in intimitate, avem multa teologie dar lipseste ascultarea…..vorbim de Isus dar El nu prea are ce vorbi in ceruri despre noi.

  Lorelei, nu in ultimul rand toti cei care au dat lumii ceva, au fost oameni ai ascultarii si aceasta a venit in urma rugaciunii, din dorinta de a-l iubi pe Dumnezeul Cel adevarat si nu doar inchipuirea personala despre Acesta.

  Credinta dar, in dragoste. Dragoste dar, in ascultare.

  „Cine are poruncile Mele si le pazeste, acela Ma iubeste si cine Ma iubeste va fi iubit de Tatal Meu. Eu il voi iubi si ma voi arata lui.” Ioan 14:21

  Deci Domnul nu se arata oricui si Tatal nu iubeste in orice conditii, iar partasia cu El are niste conditii: pazire-ascultare, nu lege in vederea mantuirii, ci har in vederea ascultarii din dragoste.

 68. 1Cor. 11:10 De aceea femeia, din pricina ingerilor*, trebuie sa aiba pe cap un semn al stapinirii ei.

  * Ma trimite la Genesa 24: 65

  Si a zis robului: „Cine este omul acesta, care vine inaintea noastra pe cimp?” Robul a raspuns: „Este stapinul meu!” ATUNCI EA SI-A LUAT MAHRAMA SI S-A ACOPERIT.

  Combinind aceste 2 versete, se arata cum trebuie vazuta ACOPERIREA. Semnul stapinirii s-a aratat cind Rebeca s-a acoperit cind l-a vazut pe Isaac, dar nu s-a acoperit cind a vorbit cu robul, pentru ca el nu era „stapin”.

  Nu se spune ca sa se acopere femeia cind intra in sinagoga, templu, biserica. Femeia purta tot timpul o mahrama cind era in prezenta stapinirii.

  Deci daca vrem sa se respecte legea Vechiului Testament, trebuie ca femeia sa fie acoperita CU O MAHRAMA, tot timpul cind un barbat este de fata.

  La fel trebuie tinuta TOATA legea din Levitic. Nu alegem ce vrem noi si ce nu.

 69. Cristina, trimiterea este pusa de un om la fel si titlurile si subtitlurile, ceea ce face ca uneori sa apara confuzii.

  Eu nu vorbesc de nici o lege si motivatia acoperamantului din Noul Testament nu este aceea de ascundere de barbat si nici nu este pt fiecare activitate. In NT spune cand se roaga sau proroceste, adica este intr-o comunicare cu Dumnezeu si dupa cat se vede acompaniata de ingeri, care ingeri si de ce vor acestia sa vada semnul stapanirii ei de catre barbat (in sens bisericesc nu abuziv – gengica durul).
  Daca ea se roaga atunci sa se acopere, iar daca o face in tot locul….cinste ei pt asa multa rugaciune.

  Deci noi nu vorbim de legea VT, ci de porunca NT cu motivatia care desfinteaza problema culturalismului si care da o motivatie dincolo de lasarea la latitudinea noastra, deci nu merge cu daca vrei este ok, daca nu tot ok.

  Sa o luam si invers, cina este un simbol, nu ar mai trebui sarbatorita, nici botezul ca doar legamantul este interior.

  Citeste cu atentie si cere-i Domnului sa iti spuna ce are de spus dincolo de ce spun eu.

  Scripturile atunci cand nu exista dorinta de ascultare se demonteaza ca orice masinarie, ramane sa facem mai multe gauri in peretii vasului si sa vedem cum se scufunda in timp ce ne simtim bine la gandul ca Dumnezeu ne iubeste si nu se supara pt cateva gaurele. 🙂

 70. Loreley draga,ma intrebi tu pe mine daca Domnului nu-i place si asa de tine…
  Daca tu ai asa partasie cum zici,intreaba-L pe El..

  Cune este credincios in lucrurile mici..le va primi si pe cele mari..

  Pana m-am acoperit(desi nu aveam sot) am primit si eu de la frati atentionari,,

  Eu prefer sa merg pe calea ingusta,gresind facand-o si mai ingusta(desi nu imi permit eu s-o fac,,sunt prea mica si neinsemnata)As da socoteala insa daca mi-as permite ca omeneste sa o largesc..la judecata..cum isi permit unii.

  Nu cred in chestiile culturale,hai sa scoatem toate paginile
  pe care credem noi ca nu-s pentru noi,ci pentru cei din cultura cutare sau cutare..ca o sa ramanem cu copertile. 🙂

  Noi tinem mult prea mult la aceste lucruri,
  de ce nu renunti la ele,daca nu tii la ele?
  asa de dragul meu ,ca sunt slaba si ma poticnesc,sa zicem,ca as fi langa tine.

  Sigur Domnul nu ne iubeste cand suntem pricini de pacatuire”mai bine ni s-ar fi legat o piatra de moara”

  Am trait destul deja ca sa inteleg repede ce e cu omul care nu vrea ascultare,,dar Vai de el,daca indeamna si pe altii,mai ales daca ca barbat isi permite asta..

  Darga Loreley incredintarea nu vine din firea pamanteasca,ci din Duhul,care omoara firea ,care doare cand moare..

  Cine traisete prin fire va muri.

  Daca nici pe acestea incepataoare nu le facem,apoi pe celelalte? …si sunt multe..adica de fapt toate..pe care trebui sa le facem ca pentru EL>

  Ti-am scris fiind ca m-ai intrebat,,,

  Daca eu cred ca pot s a beau cafeaua,placerea mea si totodata Cuvantul..zici tu,
  asa am facut eu multi ani si nu am priceput..In fiecare dimineata citeam band cafeaua,

  m-a vazut fiul meu ortodox,si m-a intrebat”tu bei cafeaua cand citesti?nu te gandesti ca asociezi placerea cu ceva sfant?

  Stii,fara sa ma laud,ca nu am de ce,cand citesc ca si daca ma grabesc sa plec undeva,beau un capuccino sau altceva,,separat,aoi citesc,fiind ca am simtit ca are deptate.

  Sa nu crezi ca m-am suparat,pe el,nu m-am suparat nici atunci cand Domnul,prin acest fiu,mi-a zis altceva”mama crezi ca daca vine rapirea te va lua in pantaloni? subliniez ca e de la un ortodox,care cauta pe Dumnezeu cu sinceritate.

  Eu nu te vad,,,cum esti..Domnul sa fie cu tine,,deci nu am cum sa ma poticnesc..esti o persoana simpatica..cauta pe Domnul si-L vei gasi”dar sa nu uiti numai cine Il cauta cu toata inima Il gaseste,nu cei care au inima impartita si cu lumea si cu El.Deci caut intens,sincer.

  DAca asa greu renuntam la cele mici,ce facem cu restul?

  A comentat Domnul”cum sa mor Doamne pe Cruce pentru rasvratitii astia? ”
  nu!
  I l iubesti? atunci iubeste-L cu adevarat,nu tinand ascunse oile si berbecii…iubindu-le mai mult pe ele..

  Tot ce vrem e sa fim si cu firea si cu cerul.
  Este Imposibil.

  Cere voia Sa,sunt sigura ca ti-o va arata,nu asculta de mine..
  eu sunt doar un om si pot gresi..,nu asculta de mine,sunt un mic nimic. Cuta-L pe Domnul si ti se va descoperi.

  Domnul sa te binecuvanteze,din toata inima o spun.

  Livius fii bun si nu ne ma fa sa ne simtim prost,atat vreme cat gazda nu o face..de ce scrii in numele lui, a doua oara?

  nu e corect.Nu ai citit cand a scris ca”parca scrie odata cu mine ,tocmai la probleme dezbatuta?”
  ai si uitat,acu nu demult a scris asta,sau crezi ca daca Rasvan,imi spune sa nu mai postez,eu renunt la ceea ce am invatat pana acum,nu…fii sigur,,renunt la blog imediat,scurt pe doi.

  Se vede din postari ca nu sta numai pe blog? nu? de ce atribui tacerea lui,un semn?
  Asa te cunosc si mai bine,prin ceea ce spui,
  daca ai cauta voia Domnului, si
  ai citi cu atentie,pe frBusan,si Cristina,elev,eu,Vlad,si altii,Rasvan,ai avea altceva mai bun decat sa indemni surorile la neascultare..nu as vrea sa fiu in pielea ta..caci …largesti calea cu putere omeneasca,
  Cand avem slabiciuni,mai bine ascultam ce zic altii,care au avut experiente si traiesc ceea ce spun,
  ceea ce spun,nu vorbe,vorbe,,
  crede-ma..si nu te supara..

 71. Livius ,citeste postare lui rasvan din 11marie ora 12 si 19 aliniatul 11 incepand de jos,nu e corect ceea ce faci,de unde la inceput pareai f,timid..sa nu superi…erai mai simpatic . 🙂
  mi-e drag sa invat ,sa invat pe cele mai tinere, si mi- drag inca sa tot invat…lucruri bune..din tolba harului.. 🙂

 72. . 🙂 . 🙂 . 🙂
  mult har la toata lumea.

  si daca lumea nu ma va iubi..raman tot in credinta mea.. 🙂

 73. . 🙂 No.acuma,
  nu iti suparati..
  alegerea e personala,

  sunt mai intoleranta cu mine ,oricum. :)cand le vorbesc surorilor despre mine,
  ele nu stiu cum sa ma faca sa nu ma mai vad asa de rea. 🙂

  asa rea ma vad..dar ma lupt..mereu. 🙂

 74. „au trecut doua luni si noi tot sugari am ramas”…
  cred ca au trecut zeci de ani si tot nu suportam hrana tare..
  mamaliga romaneasca e mai buna. 🙂

  Da noi trebuie sa fim total diferiti ,nu sa ne „prefacem,schimband doar pantofii”. 🙂

  Liviu,am stat 42 de ani in Brasov,unde lumea nu e asa ingusta
  ma bucur ca sunt jignita.. :)la fel.. oamenii din Iasi…..

  mai ca mult dragoste mai avem noi. 😦

  Sa speram ca ne vom schimba in bine,pornind fiecare de la masura la care e,spre mai sus,proslavindu-L pe Domnul.

  Liviu,nu uita ca Cristina m-a intrebat…

  Draga Liviu,daca numai de dragul altora intri,neicapand atat dragoste,nu mai citi cand ma vezi . 🙂

  Curios ca barbat ca nu indemni surorile la rugaciune si ascultare..desi provii dintr-o famile crestina..sau ai obosit?
  . 🙂 si eu mai obosesc pe cale,dar nu ma las!. 🙂

  Eu iti doresc o viata luminata!
  si de biruinta in ascultare ca si mie si tuturor celor de aci si de oriunde..

 75. Elisa lunga epistola!…nu sunt in totalitate de acord cu dumneavoastra. Iar eu cat timp am pace in suflet sunt ok in ce priveste „tinuta” mea exterioara… Dumnezeu le stie mai bine!…multumesc oricum pt „lamuriri” .Cat despre faptul ca nu ati putea sa va rugati langa mine…bine faceti!!!!!!–adevarul este ca s-ar putea sa nu va placa nici parfumul „Kenzo”…pe langa faptul ca e scump e „tare”….!!

  Si tie Liviu multamiri!..la fel -lungi explicatii !!!

 76. livius
  spui ca si verigheta e semn…se naste o intrebare:
  cine are autoritate si de unde sa schimbe un semn instituit de Dumnezeu?{capul acoperit}

 77. La 1Cor 11: 6 spune: Daca o femeie nu se inveleste sa se si tunda! Deci daca ma tund, nu mai am nevoie de acoperire.

  Dar noi tot dam cu legea, ne tot legam de un lucru in NT care este mentionat doar in capitolul 11 si facem lege din asta, dar nu am auzit pe nimeni sa zica nimic de celelalte legi care nu se implinesc. Poarta cineva numai haine facute 100% bumbac, sau 100% rayon? Merge cineva mai mult de o mila la biserica? Aprinde cineva focul duminica? In aceeasi gradina se planteaza mai multe feluri de seminte?

  Nu am auzit pe nimeni sa comenteze la poruncile astea date de Dumnezeu, dar ne legam de batic? Cum spune, cine incalca o singura porunca, e vinovat de toate?

  Eu am inteles ca in NT, Isus a vorbit foarte mult ca ceea ce conteaza e inima. Ai inima predata si nu porti batic, e pacat? Dar daca ai batic si nu ai inima predata esti mintuit? Ca le faci pe amindoua, e bine, dar nu faptul ca port batic ma duc in rai. Altfel numai romanii ar merge in rai, si imi pare rau sa te dezamagesc, Vlad, dar am intilnit americani mult mai pocaiti, fara batic, decit romani cu batic.

  Si normal, asa cum anulezi tot ce zic, tot asa pot sa zic si eu ca intorci versetele cum vrei sa se potriveasca cum iti place.

 78. Draga Cristina unde am spus eu ca nu mapot ruga langa tine?
  ?
  Nu am asemenea obiceiuri sa ma cred mai buna..am scris ca sunt rea..nu?dar spune te rog ,unde am scris asa o prostie?

 79. Loreley,cu parfumul ai nimerit-o.imi plac doar cele tare finute,discrete..daca am stat in microbus azi,pana in alt oras,
  a fost putin mai greu,datorita unui parfum de prost gust,

  cat despre pret,daca e o provocare,nu reusesti ,esti libera sa administrezi si banii Domnului cum vrei,sa dai la saraci sau pe parfumuri scumpe,e teaba ta.

  Asa cum tot tu alegi cum sa imbraci templul duhului sfant…
  care nu e dat ca sa facem noi ce credem ,eu sau tu,,
  Ci ceea ce ne cere El,daca vrem sa fim ca EL.

  marturia noastra,inseamna a-Lreprezenta pe Hristos in toate.
  Desi am avut toata bunavointa,am obosit!
  Acum inchei capitolul……..!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  DUMNEZEU cu mila!

 80. Cristina, acolo spune ca daca nu vrea sa se acopere sa se tunda dar, nu este coresct sa te opresti acolo unde versetul continua, iar daca este rusine sa se tunda atunci sa se acopere.

  Noi vorbim de un verset din NT, nu de seminte si nici altceva, in plus trebuie vazut ceea ce Dumnezeu cere si de ce ne cere un lucru sau altul. Repet nu se mantuieste nimeni decat in Hristos dar, ramane in partasie cu Acesta prin dragostea si ascultarea cu care raspunde iubirii Sale.

  Si asta este o porunca data tot de Dumnezeu si ea descopera anumite atitudini care in parte se descopera si in modul in care tratam subiectul.

  Cu gura toti iubim pe Dumnezeu, incercarea ascultarii este problema care a dus Israelul in ratacire si in cele din urma la rastignirea Domnului.

  Cat despre parfumuri scumpe, cred ca problema este de modestie, iat una din manifestari atunci cand aceasta lipseste este nechibzuirea darurilor lui Dumnezeu. Smerenia se vede inca din aceste lucruri pe care le negam ca ar fi manifestari ale starii noastre slabe in ce priveste credinta.

  Cu apa si sapun scapi de mirosul trupului, iar cu Hristos in loc de Kenzo, porti o mireasma de la viata la viata. Un parfum modest ne vorbeste de modestie, unul scump ne vorbeste de lipsa de modestie.

  Lucrurile mici tradeaza caracterul, starea omului, chestile mari s-ar putea sa nu mai vina niciodata.

  Sunt si in SUA biserici unde se acopera surorile, romance si americance, sa credeti ca suntem toti asa pierduti in spatiu. Trebuie sa avem ochi sa le vedem.

 81. da, dar nu e rusine ca o femeie sa se tunda! Nu am auzit nimeni sa zica: Ai vazut-o pe sora X? S-a tuns!

  wow, fara batic pun pariu ca ajung in Rai, fara inima predata Domnului , nu.

 82. Apropos de parfumurile scumpe si reclamele lor, ar trebui sa intelegem duhul cu care au fost create.
  Dincolo de aceasta se poate proba utilizarea de feromoni sau substante chimice care stimuleaza un anumit comportament uman. In parfum se folosesc cei de natura sexuala, care stimuleaza producerea de hormoni sexuali si odata cu ei pofta. Reclamele nu sunt intamplatoare asa cum ne place sa credem.

  Sunt lucruri demonstrate care si ele sunt „probleme lipsite de fond” atunci cand vrem cu tot dinadinsul ceva. Si totusi din discutii incepem sa ne cunoastem.

  Eu zic ca este un inceput, nu trebuie sa-l dispretuim cu atata ardoare.

  legat de feromoni:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Pheromoneite

 83. Dupa ce m-am pocait, un penticostal m-a intrebat de ce nu port batic. L-am intrebat daca cu toate femeile cu care preacurveste (era insurat) aveau batic in timp ce se culca cu ele. I guess baticul era cel mai important.

 84. Sora Elisa a fi pricina de poticnire pt mine=nu pot sa te accept nu pot sa ma rog langa tine…..
  Parfumul nu are un miros puternic era un fel de „”personificare””pt a arata ce alte lucruri ne pot tine la distanta unii de altii…
  Vlad mirul de nard e tot un parfum…si din cate am inteles in sec 2 era ff scump…
  Cat despre cunoastere este super ok–dar ne putem accepta cu diferentele noastre a fiecaruia ca astfel la o anumita ora din zi sa poti spune tre sa ma rog cu sora si fratele meu de pe blog…!?cum …vei reusi?Ca e cam greu sa te rogi CU cineva pe care il crezi mai putin …modest ce te faci cu unul care e „plin cu averi”…ala mai e frate cu tine…eu nu inteleg Hristos nu a spus cat si cum sa fie „kg de acceptare”…eu inca mai cred ca daca in cel de langa tine nu poti vedea inima….degeaba toate!!!

 85. Cristina, multe nu auzi in zi de azi si cele ce le auzi sunt cam ciudate.

  In Scriptura nu spune Vlad, spune Apostolul Pavel si nici macar nu este el cel ce spune, ci Domnul.
  Nu va invata chiar si firea ca este rusine pt o femeie sa fie tunsa, dupa cum este o rusine pt un barbat sa poarte parul lung? Chiar si firea, vrea sa spuna ca ar mai trebui sa ne invete cineva si acela este Duhul.

  Eu nu pun pariu, pt ca Domnul este cel ce primeste si alunga din Ceruri dar, pot sa-ti spun ca daca ne iutim asa ceva nu este in ordine.

  Am spus si ma repet, nu baticul duce in Ceruri, ci credinta in ascultare de Domnul Isus, orice neascultare este usa deschisa spre iad, pt ca prin neascultare ne departam de Dumnezeu, oricare ar fi aceasta.

  De ce oare trebuie sa fim atat de batjocoritori pt un lucru pe care in mod ciudat il gasim in Scripturi.
  Daca totusi am dreptate, cum vom fi gasiti batjocorind intr-un fel sau altul? Castig eu ceva? Imi atrag dispretul desi sunt si eu tanar si pot sa-mi vad de alte lucruri. Ma doare insa neascultarea fratilor mei si incerc sa spun prin toate acestea, dincolo de batic si parfum ca trebuie ca inima noastra sa fie ceea ce doreste Dumnezeu, nu ceea ce ni se pare noua si anume sa fie: modesta, simpla, curata in ganduri si porniri, ascultatoare, cu dorinta de sfintire si in continua asteptare a intalnirii cu Dumnezeul cel adevarat etc.

 86. Lorelei,te rogi cu intristare si cu dorinta ca celalalt sa fie luminat, ii doresti un bine, nu ii dai un picior in moale. Iar daca nu doreste mustrarea si prietenia ta sincera, nu te mai rogi cu el, te rogi pt el. 😦

 87. Cristina, dar penticostalul acela era si botezat, sa nu ne mai botezam. Poate avea si nemernicia sa ia si cina, sa nu mai luam nici cina. Mergea la biserica, sa nu mai mergem din cauza lui?
  Logica asta nu duce la trairea dupa adevar, ci la acoperirea slabiciunilor noastre folosind argumente de genul acesta care la o analiza de bun simt pica prin neseriozitatea lor.

  Eu v-am spus ca unor surori ale mele, mai bine nu stiu sa o fac pt ca inca nu sunt mai mult, cand voi fi mai mult poate va fi mai usor si pt voi.

  Sa ne rugam Domnului asa cum stam si sa-i cerem cu gand curat sa ni se descopere asa cum este El, dincolo de cele auzite si vazute de la altii despre El.

  Ma rog cu voi si nu doar pt voi desi este important si aceea.

 88. Vlad, cred ca multi care merg la biserica , numesc nepasarea care o au in ei, pace sufleteasca.
  Eu cred ca Dumnezeu vrea sa facem TOT ce ne zice El ,nu ceea ce vrem noi. La nunta din Caana , mama Domnului Isus le-a spus servilor, SA FACETI TOT CE VA vA ZICE EL, stia secretul.

 89. elev. durerea mea este ca prin neascultare nu castiga decat cel rau, cei care nu asculta pierd, eu intristandu-ma pierd, iar slava Domnului este umbrita.

  Deci lupta noastra sa fie pt ascultare ca fiecare sa castige si cel rau sa piarda, iar dincolo de toate slava Domnului sa straluceasca si astfel ne vom bucura cu adevarat.

 90. Batjocorirea cred ca nu vine de la mine, ca nu eu, sau Mia sau Lorelei a zis ca daca nu crezi ca noi, inseamna ca nu asculti de Domnul.

  Deci in primul rind trebuie sa te iei de faptul ca multe femei se tund. Putine mai sint care foarfeca nu le-a atins parul. Dar de astea nu se zice?

  Toata discutia asta este pentru ca legalismul cu care am fost obisnuiti nu ne iese din singe.

  Si totusi, cum ramine cu celelalte porunci?

 91. Cristina, eu ma refer la modul batjocoritor, gandindu-ma ca atunci cand cineva iti spune un lucru nu te grabesti sa spui ca ai vazut pe cineva facand lucrul acela in mod rau si atunci porunca devine rea.
  Te gandesti daca este adevarat si apoi poti cauta sa aduci un argument potrivit cu intentia de a afla adevarul.

  Eu nu am crescut in biserica si nici nu iau pe nimeni pe cuvant atunci cand imi spune ceva, cercetez pt mine si familia mea daca acela are sau nu dreptate. Sunt tanar si este mult mai usor sa traiesc cum spuneti voi, am incercat si m-am lamurit, am renuntat si Dumnezeu nu mi-a ramas dator, mi-a dat fericirea ascultarii si claritatea faptului ca fara de ascultarea venita din dragoste si o credinta neprefacuta nu poti sa te apropii de El.

  Te-am intrebat clar de botez si cina, care dupa argumentatia aceasta nu ar mai trebui facute si vad ca nu raspunzi.

  Cat despre poruncile care intrebi, trebuie sa vezi daca fiecare are ceea ce se numeste uraciunea in ea, cum este spre ex. imbracarea distincta intre femeie si barbat unde Dumnezeu specifica clar acest lucru sau daca lucrul acela a ramane necerut in NT.

  Este ca si cu porunca sa nu furi, a ramas valabila si in NT, nu acelasi lucru s-a intamplat cu taierea imprejur. Deci unele porunci raman aducatoare de pacat prin nerespectarea lor, iar altele nu, prin noul sens ce il capata in Hristos.
  Legamantul se transforma in forma vizibila din taierea imprejur in botez, cea care mantuie este credinta in Hristos, porunca ramane sa ne botezam.

  Asa cum ti-am cerut si in cazul musulmanilor, pe care trebuie sa inveti sa-i iubesti ca pe unii pt care a murit Hristos si ei ca si noi fiind dintre neamuri, la fel si in cazul catolicilor care daca citesti printre randuri ajungi la concluzii pripite si judecati de ocara, tot asa cand citesti ce spun eu din Scriptura si citesti fara atentie sau cu idei preconcepute, nu vei putea afla adevar si vei emite judecati pripite sau de ocara.

  Eu iti scriu ca unei surori si nu-mi gasesc placerea in a renunta la Scripturi pt ca biserica arata cum arata, dimpotriva vreau sa ma intorc la dragoste si ascultare de Domnul si asta in toate, iar noi (cei care am discutat) am inceput de aici fara sa facem din aceasta subiect de baza, ci o abordare la modul practic a neascultarii si lipsei de modestie care se regasesc SI in modul in care ne imbracam, nu ne acoprerim etc.

  Cand un barbat se pune cu trei femei, fie le iubeste, fie este nebun. Eu as vrea sa cred ca va iubesc in Domnul.

 92. Vlad mi-a placut tare mult afirmatia ta…”daca nu doreste mustrarea i prietenia ta nu te mai rogi cu el te rogi pt el”….bine faci!!!!!!!!! cu el sa se roage Domnul!!

 93. Lorelei, eu am inteles ca rugaciunea adevarata in comun cu cineva este ceva real atunci cand cei ce o fac impreuna au sufletele deschise unul spre altul, deschise in sensul dragostei comune pt Hristos si unul pt altul, in Hristos.
  Atunci cand celalalt sau eu nu avem aceasta punte a legaturii launtrice in Hristos intre unul si altul, cel mai bine este sa te rogi pt celalalt, nu sa-l lasi in voia greselii lui si nici sa te rogi asa ca sa te afli in treaba. Asta pt ca oricum rugaciunea in doi ar fi destul de ipocrita, cu noduri in gat si judecata stramba: adica imi predica sau bate apropouri.
  Sper ca m-am facut inteles.

 94. Mi-a intrat o predica a lui Paul Washer.-Matei 7,de la HOREN-BRASOV
  cine doreste o poate lua de pe resurse crestine,predici video,e minunata.

 95. Vlad, eu nu vreau sa ma cert, inteleg ce vrei sa spui si de unde vii. Nici eu nu am crescut in biserica, l-am cunoscut pe Domnul in clasa xi la liceu. Mi-a fost foarte usor sa renunt la bijuterii, sa-mi pun batic pe cap, etc, toate cerintele. Asa cum ai zis, pentru ca-L iubesc pe Domnul, am vrut sa fiu ascultatoare. Dupa un timp m-am uitat la inima mea si am vazut ca eram multumita ca indeplineam legile care se vad. Si credeam ca e de ajuns. Am fost multumita de ceea ce faceam, dar inima nu mi-era schimbata in totalitate. Cind Domnul mi-a schimbat inima, am vazut ca ceea ce fac pe dinafara,(batic, bijuterii) in afara de decenta, era pe locul 2. Nu prin fapte, ca sa nu se laude nimeni.

  Cred ca intelegi gresit cu musulmanii. Aici este cea mai mare moschee din America. 3-4 orase sint pline numai de ei. Am lucrat pentru ei, lucrez pentru ei si voi lucra. Nu-i urasc. Individual le spun despre Hristos. Asa cum tu acuzi toti americanii in functie de presedintele lor, tot asa am spus si eu de Iran. Presedintele lor e un ratacit. Dumnezeu si-a iubit poporul si l-a pedepsit de cite ori a luat-o razna. Chestia cu cauza si efect. Daca ei ar sta linistiti in banca lor, nu le-ar avea nimeni treaba. Dar cind ei bombardeaza pe ici pe colo, ce se asteapta? Ca toata lumea sa-i aplaudeze?

  Sint de acord ca unele porunci nu mai sint necesare de cind a venit Domnul Isus. Si acelea le-a enuntat. Arderea de tot, mincarea curatita, taierea imprejur si altele de care nu-mi amintesc chiar acum. Dar nu a zis nimic de celelalte care le-am scris mai sus. Deci sint inca valabile?

  Si eu vrea sa cred ca iti iubesti surorile in Domnul, si dupa cum stii noi sintem un vas mai gingas, de multe ori abordarea ta arata ca sari la git. Si atunci se intra in defensiva.

 96. Asta am vrut sa spun si eu Cristina ; pe exterior suntem ok : purtam batic , nu purtam pantaloni , nu purtam podoabe s.a.m.d.
  Elisa si Vlad dar de vanitate , violenta in vorbire , lipsa de dragoste in a coversa cu altii , chiar daca suntem total de pareri diferite voi ati auzit?
  Cum poti spune ca arunci margaritare in fata porcilor ( porcii din aceasta discutie , voi va trebui sa-i desemnati ) si multe alte afirmatii , care jignesc in stanga si in dreapta si totusi esti bine ca doara porti batic etc. etc.
  A spus-o de n ori ca nu are rost sa mai discut chestiile aswtea m ma doare ca profitati de unii oameni si-i necajiti in fel si chip.

 97. Mult fariseim pe aici. Nu vom ajunge niciodata la un numitor comnun, pentru ca orice am spune noi, este deja condamnat. Daca spun ca ma rog si am pace, inseamna ca ori sint nepasatoare, ca nu ascult de Domnul, ca fac ce imi place, etc…. Cind cineva care nu ma cunoaste, nu imi cunoaste viata si trairea emite imediat judecati, pentru mine este ca un fariseu care tinea toate legile, dadea zeciuiala si din marar, dar trecea pe linga cel cazut in drum fara sa ii dea o mina de ajutor. Fratilor, intoarceti-va la Biblie si judecati-va pe voi intii iar pe ceilalti lasati sa ii judece Domnul. Citiva din voi raportati totul la cum faceti voi, cum traiti voi, cum ati inteles voi. Chiar credeti ca voi stiti totul si detineti adevarul absolut? Urasc acest fariseim, aceasta lipsa de acceptare si dragoste care o vad in unii, acest duh de judecata. Pacat ca totul se reduce la incercarea de a ma convinge pe mine sau pe alti citiva ca sintem pierduti…. Ce bine ca nu sinteti si nu veti fi voi judecatorii omenirii…. ce mari surprize veti avea odata…..

 98. Mia , nu pot decat sa-ti multumesc pentru tot ce ai scris aici.
  Vreau sate dezamagesc insa ; mare efect n-o sa aiba asupra lor si nici nu vor inceta .
  Slava Domnului intr-adevar , ca nu ei vor judeca pe oameni , ci Acel in care ne punem nadejdea.

 99. Livius, ma surprinde atitudinea ta, nu imi seamana a maturitatea de care imi vorbesti.
  Eu nu te-am jignit si nici nu mi-am propus sa o fac, imi pare rau daca crezi ca jignind imi dovedesti maturitate. Eu vorbeam de ascultarea de Domnul Isus si nu mi-ai divedit nici uman, nici „teologal” ca ma abat de la Scripturi.
  Ti-o spun cu respect su cu intristare. Sa nu uiti ca Domnul Isus in relatia cu Tatal a pus accent pe ceea ce era important: ascultarea, pentru ca dragostea fara ascultare, este doar o inchipuire.

 100. Mia, eu m-am intors la Domnul Isus si am inteles ca dragostea si ascultarea umbla mana in mana, o gasesc pe paginile Scripturii in intregime. Cunosc si riscul de a fi fariseu, dupa cum cunosc si riscul de a lasa ascultarea mai la coada.

  La mine in Biblie spune ceea ce am vorbit dar, din ceea ce mi-ai spus nu vad nici o explicatie, doar un refuz sub acuza ca cine face astfel de lucruri trebuie ca este fariseu pt ca la asta s-a redus experienta ta cu anumiti oameni. Nu te supara ca iau Scriptura in serios si cred ce spune Domnul acolo, oamenii sunt schimbatori si astazi spun una, maine alta dar, Domnul nu-si schimba porunca si nici promisiunea.

  Imi place indemnul tau sa ne intoarcem la Biblie. Tocmai incercam folosind anumite neascultari, sa vorbesc despre ascultare.

 101. Depinde ce intelegi tu Vlad prin aceasta ” ascultare” .
  daca cineva face altfel de cum faci tu sau intelege altfel , tu spui ca acel om nu asculta si se abate de la scripturi .
  Reciteste-ti mesajele Vlade si vezi daca vorbirea ta , este intradevar cu har si dreasa cu sare .
  Nici pe dep[arte nu am vrut sa te jignesc , dar chiar nu vezi ca dai sfaturi la toti , faci litera de lege din ceea ce crezi tu sau intelegi tu ?
  Eu unul , cred ca sunt mai mare ca tine cu ceva ani , insa nu indraznesc sa ma bag in viata tuturora si sa le spun ce sa faca , cum sa traiasca , sau ce relatie sa aiba cu cei dragi sau cu Hristos .
  Nu le sunt pastor , nu m-au ales mentorul lor spiritual , nu mi-au cerut parerea , nu le sunt parinte etc. etc.
  Mia cred ca ar putea sa-ti fie mama Vlad , m-as aptine sa fiu in locul tau in a ma lega de ea sau familia ei , daca sotul ei e destul de barbat sau nu in casa.
  Nu-mi propun absolut deloc sa mai port discutii cu tine pe tema aceasta , mai ales ca acum sunt acasa si as vrea sa petrec ceva timp cu familia.
  Imi pare rau ca plec cu inima asa de grea din Romania , speram sa ne despertim in alti termeni , insa dacxa o sa ai timp vreodata citeste ce mi-a scris Elisa in nenumarate randuri si spune-mi cu ce il face pe un om mai bun purtarea sau nepurtarea de anumite lucruri.

 102. Ma iertati ca am indraznit sa discut despre lucruri mici, sunt insa curios cum vom discuta despre lucruri mari, daca nu putem argumenta in dorinta de descoperire a adevarului, ci mereu aducem prejudecatiile noastre inainte si avem pretentia ca ceilalti sa ne ia pe cuvant cand spunem ca avem o relatie buna cu Domnul, indiferent cata neascultare ar vedea ei in viata noastra.

  „Toata Scriptura este insuflata de Dumnezeu si de folos ca sa invete, sa mustre, sa indrepte, sa dea intelepciune in neprihanire, pentru ca omul lui Dumnezeu sa fie desavarsit si cu totul destoinic pentru orice lucrare buna.” 2 Timotei 3:16,17

  Imi pare rau ca am ajuns la maturitatea unde nu se mai poate discuta principial o problema indiferent care ar fi ea. Doresc sa raman copil in ascultare de Domnul indiferent ceea ce veti spune voi. Ma doare pt voi si v-am indemnat ca pe niste frati. Domnul poate face mai mult si il las pe El sa lucreze in voi, ascultarea si tot ceea ce este frumos si bun, indiferent de experientele negative pe care le-ati avut cu voi insiva sau cu altii.

 103. Livius, eu sunt Vlad, nici elisa, nici altcineva si nu-mi place cand mi se pun mie in carca lucruri care nu le spun.

  Acoperirea capului, a fost parte a bisericii baptiste, penticostale, crestina dupa Evanghelie, menonita etc.
  Nu sunt nici primul si nici ultimul care crede ca Domnul a vorbit prin Apostolul Pavel.

  Stii care este temerea mea implinita deja in parte? Incet si sigur vom renunta la toate. Uita-te cum isi justifica D.Manastireanu ecumenismul, Adrian Sarbu, Mihai Ciuca etc. ai sa vezi acelasi mod de argumentatie, nimic nu este important, renuntam la toate ca sa fim frati. Este minciuna de la urma a diavolului. Eu nu sunt baptist sunt crestin, inca cu slabiciuni, dar pt ceea ce cred sunt numit baptist. Deci eu prin baptism sau mai larg vorbind,neoprotestantism vad forma de credinta care duce la mantuirea in Hristos si reforma o vad ca o intoarcere la credinta cu adevarat stramoseasca. Pt mine ajungerea la stramosi s-a facut prin reforma si nu prin unirea cu tot felul de biserici care isi revendica crestinismul primar dar care nu fac decat sa orbeasca oameni nefericiti si sa-i lipseasca de Hristos.
  Pasii mici ne duc in departari si ratacirea noastra se pregateste la modul serios.
  Urmareste-le discursul si poate ai sa intelegi „maturitatea” lor si „dragostea” lor mare.

 104. Ce s-a ales de deconspirare cu atati maturi?
  Gandeste-te bine!

  Au incercat sa compromita pe cei ce au ridicat glasul: Marius C, Daniel Mitrofan, Rasvan etc. Au speculat orice greseala si cine sunt purtatorii de cuvant ai celor ce acuza pe acestia?
  Eu ma mir ca cei mai duri oponenti sunt toti ecumenisti.
  Daniel M, uitat-te cine il ataca si vezi parerea lor cu privire la ecummenism. Ai citit parerea nobila a lui Adrian Sarbu despre Daniel? Este pe acelasi blog unde il apara de zor pe Bunaciu, apoi il gasesti la Rotundu exprimandu-si ecumenismul tot atat de „scump” ca si cel manastiresc. (citeste discutia de pe blogul lui cu mine despre Bunaciu si la rotundu)

  Parerea batjocoritoare a lui Mihai Ciuca despre cei dintai si mai apoi aceleasi laude catre cei de acelasi calibru cu el care ii ataca pe cei dintai in dragostea lor foarte „matura”.

  Nu crezi ca este mai mult decat interesanta legatura dintre ei, nu ma refer in mod strict organizational, ci duhul care ii mana si care pregateste vremea de confuzie si lepadare de credinta, invatatorii aceia placuti urechilor multora?

  Gandeste-te si trage concluziile potrivite.

 105. Iti voi raspude imediat Vlad , acum vorbesc la telefon cu fratele meu din Anglia.
  Pana atunci , ca tot iubesti Scriptura , citeste Galateni 5 : 22-23
  si vezi acolo care sunt roadele Duhului Sfant .

 106. Te rog nu mai scrie Daniel M. , ci scrie te rog Danut ( de fapt asa il cheama Danut nu Daniel) Manastireanu , ca sa nu se confunde cu Daniel Mitrofan ; caractere total diferite.

 107. Aici ai dreptate Vlad ; am citit foarte mult din toit ce s-a scris pe blog-uri si imi pare rau ca multi au fost intimidati amenintati sau ami stiu eu cum , dar au lasat totul balta de o bucata de vreme.

 108. Din respect pentru Rasvan, gazda noastra, cred ca ar trebui sa ne controlam mai mult. Vlad dupa ce ti-ai spus parerea de „n”ori, nu cred ca mai are rost sa insisti. Daca observi, Rasvan nu ne ataca pe nici care, este politicos cu fiecare din noi, nu ne impune parerile lui, si le impartaseste cu cei care vor sa vina pe aici, raspunde dupa cum simte el si cam atit. Nu cred ca ar trebui transformat spatiul lui in ring de box. Asa ca sugerez sa lasam aceste comentarii, pentru ca nu duc la nimic. Putin respect pentru Rasvan si „casa lui” cred ca este binevenit.

 109. Livius, am citit si intre ele este una interesanta anume,infranarea poftelor si inca una credinciosia, sa nu aiba legatura cu cele vorbite pana aici? Credinciosia fata de Dumnezeu se vede si prin infranarea poftelor, iar in cele vorbite cred ca ne incadram destul de mult in acestea doua.

  despre Daniel M, ma refeream chiar la Daniel Mitrofan, nu era nici o confuzie, nu ai fost atent la ce am spus, reciteste dupa Daniel M este o vigula si apoi sensul „uita-te cine il ataca” pe el pe Daniel.

  Este interesant ca toti acesti ecumenici sunt impotriva lui Daniel si a celorlalti.

 110. Mia, eu cred ca Rasvan se poate reprezenta si singur. nu este frumos, nu se face sa iei rolul gazdei. Noi doar am discutat si daca se supara ne va spune. Am incercat impreuna, mai bine sau mai rau sa ne fim de folos, nu cred ca am facut lucruri rusinoase sau neingaduite.

  Ringul de box ne arata cavalerismul, slabiciunile si atat timp cat este dupa regulile olimpice suntem sportivi, mai buni, mai slabi…eu caut sa ma „bat” cu folos, tu?

 111. Iar am gresit ;iertare. Asa imi trebuie daca incerc sa fac mai multe lucruri deodata.
  Incercam sa discut ultimile detalii cu fratele meu inainte de a pleca.

 112. Imi pare din nou rau sa te contrazic , dar Mia are dreptate in ceea ce spune si dupa cum si tu spuneai , incercam sa fim de folos unul altuia.

 113. Cand mi-am golit
  iubirea de inima
  timpul era in balans
  un pas mai la dreapta
  unul la stanga
  acum ingerii dorm
  Somnul aripa ma prinde
  de cer cu un vis
  Imbratisarea toata
  adiere dorinta
  Tu iti socotesti cerul
  eu libertatea secundei
  mirerea plutirii
  fulgilor din vazduh
  Dimineata ..sa-mi dai
  Doamne un ghiont
  sa ma trezesc la lucru
  am de repetat armoniile
  cu corul de ingeri.

  cu drag ……..Lorelei

 114. evident………am uitat sa-i trec titlul(asta e mare problema la toate cate le scriu…)

  VIS …FARA NUME!

 115. Multumim foarte mult Lorelei.
  Nu stiu cum arati , nu stiu ce poti sau nu porti , dar atunci cand ne scrii cate ceva ne incanti inimile.
  Ma bucur sa te am ca sora in Domnul , El sa te binecuvinteze si sa-ti dea o noapte cat mai linistita.

 116. Cum vi se par afirmatiile acestea in contradictie cu ceea ce am spus? Mie deloc, dimpotriva vin sa accentueze ideea ascultarii de Dumnezeu si diferentierea de lume.

  „Cei care în trecut au înţeles că pocăiţii erau diferiţi: lucrau diferit, se îmbrăcau diferit, îşi educau copiii diferit, acum nu mai înţeleg nimic, pentru că nici mesajul de dincolo de ethos şi etică nu este bine articulat.

  Cînd au apărut evanghelicii în România, oamenii i-au perceput ca fiind diferiţi, cu totul altfel şi i-au perceput aşa nu datorită teologiei lor, care era foarte simplu articulată şi înfăşată în citate din Biblie memorate cu grijă[3]. Credincioşii noştri au fost cunoscuţi ca altfel prin cunoaşterea bibliei şi rugăciunile făcute la orice vreme, cu naturaleţe, seninătate. Ba, au mai fost cunoscuţi prin nu-urile pe care le practicau, prin retragerea faţă de „lume”, hore, şezători, discoteci, fumat, băut, vin şi petreceri şi altele ca acestea.”

  http://patratosu.wordpress.com/2008/03/14/biserica-intre-ghetto-si-venetia-carbunii-eulaliei-8/

 117. Vlad, eu nu am luat locul lui Rasvan, doar vreau sa ne controlam noi care scriem mai mult pe aici. Daca observi, el nu a prea comentat. Dar o decenta si bun simt trebuie sa avem orice ai zice si crede tu.

 118. N Steinhardt
  „Dobandind vei darui”:
  Niciodata bunatatea si marinimia nu trebuie sa se prefaca in acea jalnica si absurda slabiciune care sa ingaduie neoamenilor sa calce in picioare cele sfinte si margaritarele.

  Sa fim si inteligenti(nu prosti,nu orbi,,nu naivi) si curajosi(frica fiind nu numai rusinoasa ci si pactoasa) Nu-i drept si cuminte sa ne lasam inselati,batjocoriti si exploatati de neoameni.

  Oamenilor maturi si batranilor se cada sa fie inteligenti,intelepti,prudenti,calauziti de ceea ce vechile texte bisericesti numesc atat de pertinent TREZVIE.

 119. „Cand e vorba de Hristos,picaturile si faramele,ori pregetarile,sovaielile,limitele si temerile sau ingustimile si maruntisurile,intoarecerile inapoi si grijile marunte,prudentele si orbecairile,nu au ce cauta.
  Totul e pe viata si pe moarte,pe capre sau pe oi,
  pe da sau pe ba,
  pe intreguri.
  Steinhardt „daruind vei dobandi”

 120. Mia,decenta, cred ca am dat dovada toti, nu ne-am ingramadit spre indecenta niciunul in vorba sa atitudine. Asta ca sa nu rostim vorbele cu foarte multa usuratate.

  Cat despre bun simt, as vrea sa cred ca vorbind intre noi nu am devenit nesimtiti, nu am vorbit despre cai verzi pe pereti, incercam sau cel putin eu incerc sa ma port frumos inaintea lui Dumnezeu. Daca tu imi consideri asta nesimitire…….eu primesc, ca si cum eu as vorbi din credinta ca nu trebuie sa avem decenta si bun simt. 😦

  Din cate am vazut Rasvan nu este atat de sfios incat sa nu ne spuna atunci cand devenim nesimtiti in adevaratul sens al cuvantului si nici nu cred ca este bine sa incepem a banui ce gandeste el despre noi, in general nu se face sa pui in carca altuia gandurile tale. Ce spui se poate reprezenta? Nu toti barbatii pot spune: vai ce bine ca ai spus tu, eu nu puteam, unii mai sunt in stare sa se reprezinte, asa printre slabiciuni.

  Ce spui de Eulalia 8, de ce spune acolo? Nu prea seamana cu parerea ta despre ce crede Marius despre credinciosii lui Hristos. Steinhardt cred ca nu face decat sa completeze frumusetea si obligativitatea trairii in Hristos fiind in lume dar nu din lume.

 121. In adunarea celor doi sau trei
  Tu Doamne Numele sa-Ti ‘nalti Ti-L vrei.
  Slavindu-te prin al iubirii har
  ce-l torni in fiecare madular.

  Din adunarea celor ne-ntelepti
  Tu laude sa-ti scoti prin ei astepti.
  rodind intelepciunea cea de sus,
  vei fi glorificat deplin Isus.

  Acestor mici si foarte ne-nsemnati
  Tu nu Te rusinezi sa le zici frati.
  caci cu pecetea Ta i-ai insemnat,
  cunosti pe-aceia care Ti S-au dat.

  In adunarea de necarturari
  Tu-ti revelezi a Tale taine mari,
  prin harul Tau nespus de felurit
  cu cumpana credintei cantarit.

  In Adunarea unde Tu esti Cap
  din har imi place zilnic sa m-adap
  ca cerbul din imaculat izvor
  ca ieri, si azi si maine mi-e mai dor.

  De adunarea celor mai de rand
  m-apropii de-orice data mai flamand
  supus lucrarii savarsite iar
  prin slujba fiecarui madular.

  la randul meu servesc si eu smerit
  cu harul lor si-al meu e impletit,
  asa e data potrivirea-n trup
  ca funiile care nu se rup.

  In adunarea-n care Tu m-ai pus
  ma cresti deplin spre chipul Tau Isus,
  ea-i Trupul tau si-n ea sunt inchegat
  cu legatura dragostei legat.

  Pe adunarea ta de-asteptatori
  ai reveniri-n Glorie pe nori,
  ii vei rapi in Slava Ta de sus
  cand vei veni, cum te-asteptam, Isus.

  (poezie fara drepturi de autor)
  cel care a scris-o a primit-o in dar,
  CEL care I-a dat-o nu poate fi cumparat.

 122. Rasvan,noi cei mai de rand te asteptam cu vesti proaspete..
  de la fratii de pe acolo…MUlta binecuvantare!

Comentariile nu sunt permise.