Irena Sendler

Dumnezeu a păzit-o pe Irena Sendler şi a păstrat-o pentru lucrarea Lui în cele mai grele timpuri prin care a trecut omenirea. Această femeie, catolică poloneză, a lucrat ca asistent social în timpul celei de-al doilea război mondial în Polonia, la Varşovia, reuşind ca în perioada anilor 1940- 1943 să salveze de la moarte aproape 3000 de copii evrei din ghetoul din Varşovia. Răpindu-i pe unii şi transportîndu-i ca pe coletele  postale, cu ocazia vizitelor în lagăr, făcute pentru a depista semnele bolii de febră tifoidă la cei deţinuţi acolo, întocmind pentru alţii acte false şi ascunzîndu-i în familii poloneze, Irena Sendler a dovedit un curaj pe care eu nu l-am mai întîlnit decît la marile personalităţi biblice. A notat numele micuţilor pe care i-a salvat iar bucăţile de hîrtie pe care erau scrişi le-a pus în borcane pe care le-a îngropat într-un loc ascuns, pentru a fi de ajutor după război. Din nefericire, marea majoritate a părinţilor au murit în lagărul de exterminare de la Treblinka. A fost arestată în 1943 şi torturată dar nu a divulgat locul în care a ascuns acele borcane. Condamnată la moarte, în drum spre locul de execuţie este salvată în mod miraculos şi este transportată în stare de inconştienţă, cu mîinile şi picioarele zdrobite, în pădure. Este declarată decedată pentru ca urmărirea ei să poată înceta.

După război, a primit semne de recunoştinţă din partea poporului evreu, al noului stat Israel dar cel mai preţios omagiu îl va primi în Cer. În acest an, la vîrsta de 98 de ani, pe data de 12 mai, Irena Sendler a plecat la Domnul.

Un semn minunat de preţuire şi un exemplu de educaţie pe care elevii unor ţări cu tradiţie democratică o primesc în şcoală, este o piesă numită “Life in a Jar”, scrisă şi jucată de studenţii din Pittsburg, Kansas, în 1999, făcută parcă să mai atenueze simptomele unor boli renăscute, nazismul şi antisemitismul.

Scenă din piesa „Life in a Jar”, scrisă şi jucată de elevii din Pittsburg

Poate ca o pecete a mizeriei morale în care societatea de astăzi se scufundă pe toate planurile ei, nominalizată pentru Premiul Nobel pentru Pace, Irena Sendler este devansată de Al Gore, fostul vicepreşedinte mason şi democrat american. Evident că asta nu contează, pentru că eroina poloneză a primit cununa neprihănirii din mîna Domnului la finalul alergării ei pe acest pămînt, singurul premiu care are valoare.

Adrien Brody, la finalul unui film minunat, „The Pianist”, despre un evreu cîntînd la pian balada unui polonez numit Chopin…

7 gânduri despre &8222;Irena Sendler&8221;

 1. Impresionant. Nu am auzit niciodata despre aceasta femeie deosebita,….. si oare despre citi nu stim si nu am auzit nimic. Ma tot gindesc de cind am citit postarea, oare cit bine putem face si noi si totusi,….. sintem prea ocupati si prea egoisti. Pe mine m-a cercetat. Si ce fata luminoasa avea aceasta batrina,… Ce diferenta face pacea care o da Dumnezeu cind traieste in viata cuiva,…… Nu mi-o pot imagina nemutlumita si facind mereu reprosuri in stinga si dreapta despre lucruri de nimic. Very good job, Rasvan.

 2. Ce zambet frumos, ce chip plin de lumina…

  Cred ca astfel de fapte de curaj sunt roadele unei inimi care a inteles ce inseamna sa-ti iubesti aproapele mai mult decat pe tine insuti.

  Ce diferenta intre oamenii care definesc poporul Israel ca fiind (nu prea) sfant fata de cei care si-au riscat viata pentru acest popor. Nu cred ca cei dintai vor fi vreodata onorati cu titlul de „drept intre popoare”.

  Rasvane, sunt sigur ca tu admiri si iubesti acest popor la fel cum o fac si eu. Acest popor trebuie sa aiba un loc special in inimile noastre.

 3. Dragă Mia, n-auzisem nici eu nimic despre ea, dar citind pagina religioasă din „Times” am zărit poza unei băbuţe simpatice iar expresia acelei feţe m-a atras. Acum mă întreb şi eu cîţi din cei anonimi, numai de Domnul ştiuţi, n-or mai fi fost sau sunt în momentul de faţă şi se alătură prin suferinţă, jertfă şi exemplu soţilor Wurmbrand, lui Steinhardt şi cîţi alţii ca ei…

 4. Nu cred ca vre-un barbat ar fi avut curajul acestei femei! … Cu sigurantsa Dumnezeu nu e misogin.
  Multumim pt aceasta relatare. Un exemplu perfect despre ce-nseamna sa te temi mai mult de Dumnezeu decit de oameni!

 5. Doru Radu, uitîndu-mă la nevasta mea, spun ca şi tine: Dumnezeu sigur nu este misogin!

  Dragă Viorica, a trebuit să moară ca să ştiu că trăieşte!…

Comentariile nu sunt permise.