Monahul Savatie

I.

Ieromonahul Savatie Baştovoi este un nenea călugărul foarte supărat. Iritările sale par să sune bine la prima vedere: ecumenismul, homosexualii, extrema libertatea a avorturilor- astea fiind doar cîteva dintre mazetele cuvioşiei sale. După el, toţi creştinii iconoclaşti sunt “sectanţi”, duşmani declaraţi ai lui Dumnezeu şi smintitori potenţiali de suflete.

Scrisul lui Savatie este plăcut, coerent, omul are un sistem al lui, şi nu e de tot prost. Creştinismul în varianta lui Savatie este o armă perfectă de manipulare a masei disponibile de spălaţi pe creier, de creduli demult abandonaţi de preoţi înrăiţi în băutură şi jocul de cărţi, în afurisenii, în scris pe toacă, blesteme şi vrăji “albe”, în curvăsărie pe uliţa mare din dos.

Monahul Savatie este un individ adorat de tot felul de pîrliţi nostalgici, un popă scăpat din mintea unui Kazantzakis, un lider peste toate cuiburile de ciori naţionaliste de pe ambele maluri ale Prutului, duhnind a legionarism, un popă de extremă dreaptă care a înţeles că internetul este cea mai ieftină şi eficientă cale de a aduna mulţimi de adoratori în jurul tău. Aici se aseamănă cu unii manipulatori evanghelici, avînd, ca şi ei, mai multe „plase” întinse, mai multe bloguri sau situri, de pe care să lanseze cuvioasele şi eroticele chemări la ascultare şi la inoculare.

Savatie nu mai este un simplu ieromonah, el este deja un ieromag.

Aplombul său antisemit se vădeşte în recenta postare intitulată Evreii încearcă reabilitarea lui Nietzsche, în care, comentînd năzbîtiile din mai ştiu eu ce colţ de web, devenind brusc prostovoi, el generalizează de la cîţiva evrei, la “evreii” şi încheie în nota care l-a consacrat ca şef de bandă:

“Odată cu simpatia arătată lui Nietzsche, poziţia evreilor faţă de cărţile denumite de ei “instigatoare la ură”, printre care se numără Evanghelia, apare ca o ironie odioasă.”

Cu un discurs tipic legionar, monahul basarabean îi pune la zid pe toţi evreii (!)- ca pe nişte duşmani ai creştinismului ce sunt şi, culmea, tot ei, susţinători ai filozofiei ariene şi ai semnului solar al zvasticii.

Din tot ce scrie, singura “ironie odioasă” mi se pare Savatie însuşi.

Posibil marcat de abstinenţă monahală, poate stropită cu vin mănăstiresc, măcar să fi răsfoit şi el o zi presa din Israel, şi ar fi văzut ce deosebire există între cele trei cotidiene mari de acolo, Haaretz, Jerusalem Post sau Arutz Sheva, fără să mai vorbesc despre exprimarea diversă a evreilor din toată lumea, sau despre evreii mesianici… Numai dracul îi pune pe toţi evreii în aceiaşi oală, numai dracul generalizează şi … globalizează! Şi Savatie, evident!

Necunoaşterea Bibliei, corupţia la toate nivelele, sărăcia, incultura şi lipsa îndobitocitoare de civilizaţie sunt unele dintre premizele dintotdeauna şi de aiurea ale apariţiei antisemitismului şi ale urii rasiale în general, şi a unor boştovoi, în particular.

II.

Cartea “Sfîntul închisorilor” poate fi cumpărată de la orice stand cu bucoavne ortodoxe, printre icoane, cristelniţe, aghesmatare, veşminte preoţeşti, cruci , vin, ţuică, ulei, orez, zahăr şi ciocolată sfinţite. Dacă iei o carte de acolo, tot ce scrie în ea este adevărat, nu? Doar ai cumpărat-o de lîngă teancurile de icoane din hîrtie, dintre sfinţii de tinichea argintată, de lîngă cutiile de lumînări subţiri, sau groase, sau cu fumul înecăcios, de nuntă şi botez. Nu e ea sora cărţuliilor de rugăciuni şi ale nelipsitelor best- seller-uri ale părintelui Cleopa, prietenul evanghelicilor? Cu alte cuvinte, e o carte kosher, e kosherortodoxă!

Autorul este monahul Moise (!) iar Andrei, ÎPS Arhiepiscop de Alba Iulia, garantează că povestea vieţii lui Valeriu Gafencu, o victimă a Gulagului românesc, a fost scrisă în spiritul adevărului. Gafencu a fost legionar şi am fost curios să văd ce scrie Moise despre Codreanu, un “intelectual” al crimei necesare.

Ce am citit, puteţi vedea şi voi, dînd clik pe paginile din final. Moise înţelege crimele împotriva evreilor, din moment ce atîtea “mari personalităţi” au fost antisemite. El vorbeşte despre “Nuanţarea responsabilităţii…” şi, în fond, “Atitudinea lor- adică a evreilor- nu a contat deloc?…” – se întreabă călugărul recomandat atît de călduros de Arhiepiscopul Andrei.

Ce să spun eu, măi Moise, cred că pentru peste şase milioane dintre ei, a contat definitiv!

Reclame

29 de gânduri despre &8222;Monahul Savatie&8221;

 1. Am citit putin din postarile acestui calugar amintit de tine si am avut aceeasi senzatie care o am de multe ori referitoare la atmosfera si atitudinea unor pastori din zilele si bisericile noastre. Aceeasi „adorare” de care care unii pastori se simt multumiti, ca le-a lasat Domnul in biserica oameni care „ii accepta asa cum sint si unii chiar ii iubesc” de parca menirea bisericii este sa existe citi mai multi enoriasi care accepta pe cel din fata asa cum e, neintrebindu-se daca nu cumva biserica are alta menire, daca nu cumva exista loc de mai bine, daca nu cumva se poate merge mai sus.
  Precum in cele citite in cele 2 articole de ziar, de vina sint altii: „jidanii”, enoriasii nemultumiti care mai au tupeu sa creeze si probleme, mereu altii.
  E atit de trist ca traim vremea in care biserica isi pierde tot mai mult si mai mult menirea, se transforma intr-un club cu programe religioase si consumatori care considera ca daca s-au dus duminica la biserica si-au facut datoria si se simt multumiti si linistiti, unde rar mai intilnesti dragostea care iarta totul, acopera totul, iubeste pina la sfirsit. Vezi cladiri de biserici tot mai impunatoare, si tot mai goale……si…. sincera sa fiu ma ia dorul de vremea copilariei si tineretii in biserici unde simteam puterea rugaciunii, unde am legat cele mai frumoase si trainicii prietenii care au rezistat peste ani si distante si probleme….. Ma gindesc mereu la ce ii asteapta pe cei din generatia tinara, ce modele au, cit de trainica este credinta lor, pentru ca ma gindesc intii la copiii mei. Cit de usor se pot lasa inselati de cite un „calugar” al tagmei noastre bisericesti, ca nu ducem lipsa nici noi de oratori buni care nu traiesc nici pe departe ce vorbesc. Si asta ma face sa ma rog mai mult ca Domnul sa se indure de noi toti, ca inselatoare sint vremurile de „libertate” pe care le traim.

 2. Cam aspre cuvinte, cam asprul articolul… Si nu vad cu ce v-o deranjat? Ca v-o numit iconoclasti? Am uitat de evereii care pana mai ieri ardeau Biblii prin Ierusalim? Sa nu uitam ca daca te prinde un evreu ca esti ortodox, prin Israel, in cel mai fericit caz iesi plin de scuipat. Am citit in ZIUA acum vreo 4 zile, si ZIUA e ziar evreiesc, cum ca un istoric evreu a admis folosirea de sange crestin in ritualurile lor evreiesti. Asa ca.. mai incet…

  Iar Pr Savatie este unul din marii duhovnici ai ortodoxiei romanesti la ora actuala. Faptul ca deranjeaza pe x sau pe y…

 3. Dragă Mia, cele două pagini nu sunt de ziar, ci din cartea despre care am vorbit, a cărei copertă am scanat-o mai sus. Şi eu mă gîndeam la modele, ele îşi spun „lideri”, fac şcoală de lideri- noţiunea de pastor s-a perimat. Îţi mai aminteşti de tipul ăla, de Beni Lup? Un model, nu?- doar predă la studenţi şi are activităţi evanghelice „mondiale”… În fond, un turnător de şcoală nouă, doar atît!

 4. Sceptik, vorbesc despre ceea ce scrie Savatie şi despre generalizările sale. Are discurs legionar, nu mă priveşte cît de duhovnic este el. Are influenţă? cu atît mai rău pentru minţile înclinate să reînvie fantasmele anilor ’39- ’40! Dacă ortodoxia a ajuns să aibe astfel de modele, vai de mama ei. Nu e treaba mea să judec ce fac ortodocşii, că sunt grupaţi sau nu în două tabere- una ecumenistă, alta naţionalist- legionară, dar la antisemitism pot să scriu şi eu ceva, nu? Mai încet nu pot.
  Am văzut şi eu oameni fanatizaţi de acest monah, care au făcut un cult pentru el. Cînd comentează faptele unui evreu şi scrie „evreii”, generalizarea asta are valoare duhovnicească, e o nouă religie a lui Savatie şi altora ca el?

 5. Stai un pic, sa nu folosim cuvinte pe care le vom regreta mai tarziu. ML a fost creata in anumite conditii, respectiv a vremii de atunci. ML nu poate fi reactivata, am auzit ideea asta la multi dar e stupida. Iar unele afinitati vis a vis de aceasta miscare nu te fac legionar. Sa fim seriosi… Nu cred ca P Savatie a inceput o mobilizare sau ca e un instigator la anti-semitism. Despre evrei nu e el singurul care a scris, si daca s-a scris este pentru ca este ceva despre care poate fi scris. Citeste-l si pe Paul Goma, insurat cu o evreica…

  Cat priveste tabara nationalist-legionara iar exagerezi. A vrut cineva sa reactiveze ML? sau ceva asemanator? A instigat cineva la ura contra evreilor? A organizat asemena actiuni, fie cat de mici, sau a sprijinit din umbra asemenea fapte?

  Despre evrei am si eu ceva de obiectat: faptul ca preotiiortodocsi nu pot merge linistiti prin Ierusalim, si din cauza lor si din cauza musulmanilor, faptul ca inca si astazi dusmanesc si progonesc pe crstini: este un fapt demonstrat. N-am acum linkuri, dar a scris si presa centrala despre, mai ales ZIUA, care, culmea, e ziar condus in mare parte de ei. Cel putin din ce stiam eu.

  Antiseimitismul, stimabile, presupune actiuni instigatoare, violente, concentrate, etc. Faptul ca Savatie scrie ceva sau generalizeaza ceea ce nu poate fi generalizat, e oricum mai putin grav fata de faptele evreilor amintite anterior. Poate cei mai intoleranti fata de crestini sunt evreii. Mai degraba e un crestin tolerant fata de evreu decat invers. Oare ce am zis pana acum ma face anti-semit? Ma rog e si asta un fel de-a pune problema… Deci, sa fim intelesi, anti-semitismul presupune niste actiuni, care n-au sa se intample, macar de-ar scrie Pr Savatie si altii ca el, de 10 ori mai dur ca acuma la adresa evreilor. N-avem noi treaba cu ei.. Cred ca te lasi manat de sentimente personale si esti subiectiv in temerea ta. Eu asta zic. Timpul va confirma ca am dreptate.

  Si nu vad d c rafuiala asta personala cu Savatie? Daca ai fi vorbit de calugarul homalau din Cluj, mai intelegeam, dar P Savatie are o prestaie exterioara careia nu i se potrivesc aceste cuvinte. Si are si o asezare interioara, care spulbera orice acuzatie ca ar fi dezaxat, dezechilibrat.

  Trebuie sa terminam odata cu fobia asta despre ML. Numai comunistii se tem de legionari. Esti securist? Din cum scriai reiesea altceva. Oricum, sa dau un exemplu, Nicolae Grebenea, care a fost mai marelel legionarilor pe Bacau a primit la un moment dat felicitari din partea reprezentantului evreilor din Bc. Nu mai stiu cum il cheama. Si am mai auzit, dar nu pot proba, ca in ML au existat chiar evrei. Oricum, in spatele comunismului care a bagat in inchisoare si torturat mii de oameni nevinovati s-au aflat evrei. Iar unii si acum sufera de pe urma comunismului. Sigur ca orice violenta asupra oricarui popor/neam e regretabila, dar sa nu-i scoatem nici pe evrei usa de biserica.

 6. Nu vad de ce, daca impartasim idei religioase diferite, trebuie sa ne scoatem ochii. Sunt unul dintre cei care condamna fapta lui Corneanu, care nu poate decat sa aduca prejudicii dialogului inter-religios, dar nu vad de ce n-am putea convietui pasnic dpv social? Daca toti respecta legea nu vad care e problema.

  Si sa mai amintesc ceva: spre deosebire de celelalte miscari nationaliste ale vremii, ML a fost singura ca nu a dus o politica de expansiune. Asta nu inseamna ca justifica crimele, dar trebuie remarcata. Iar pe timpul lui Antonescu, pe care vor sa-l interzica unii, evreii au fost protejati. Au fost deportati evrei, din Vestul tarii , dar atunci tara era sub ocupatie, deci pamantul era romanes, dar Antonescu n-avea putere de decizie acolo. Sa nu amestecam lucrurile.

 7. -ba nene ce te roade atata de evrei …oare nu stii ca au murit 6.000.000 nu din cauza noastra ci tot din cauza unora ca ei ca de fapt au fost vanduti si s-a vrut sa se scape de perciunati (evrei ultra ortodocsi) si de cei din casatorii mixte sau esti si tu JIDAN -su un dobitoc ignorant care nu stie ca Hitler a fost jidan si Satlin si ca toatul a fost sponsorizat de evreii din America?!

 8. Stimabile Sceptik, antisemitismul nu înseamnă doar acţiune ci, poate în primul rînd, se bazează pe o ideologie. Eu de ideologia asta vorbeam, şi în Romania, din păcate, cultul Căpitanului, al lui Horia Sima şi mişcarea lor este reînviată prin Partidul Noua Dreaptă. Uite linkul ăsta, al „nevinovaţilor” :

  http://www.nouadreapta.org/doctrina.php

  Dacă intenţia lor este doar de a face istorie, asta chiar o poţi crede? Poate că vor să ia numai ceea ce este bun din tradiţia legionară, dar se pare că antisemitismul ei o consideră tocmai acea parte, partea bună de păstrat. Sau greşesc?

  Nu fac istoria ML, au făcut- o atîţia alţii care se pricep, dar, pentru că nici o crimă nu poate fi justificată de circumstanţe, orice astfel de discurs îmi repugnă.

  Faptl că au fost şi anticomunişti- pînă la instaurarea bolşevicilor la putere, moment în care mulţi torţionari au fost selectaţi tocmai dintre foştii legionari, prin şantaj- le conferă o aură de martiri. Repet, fiind subiectiv, consider că au fost şi, potenţial, pot fi în viitor, nişte criminali.

  Găseşti şi aici temeri asemănătoare:

  http://www.dilemaveche.ro/index.php?cmd=articol&id=3723&nr=138

  Sunt mai mulţi ierarhi care se identifică cu idealurile ML în ziua de astăzi, sau numai Savatie Baştovoi o face, sau nici el?

  Tu ce zici?

 9. Bă Robert, am zis eu ceva de Hitler sau Stalin? Sunt ei subiectul postării? Nu sunt „jidan”- cum îi numeşti tu pe evrei- dar ca să nu te contrazic, mă fac de azi înainte. „Dobitoc ignorant” m-ai făcut deja tu, aşa că la capitolul ăsta nu mai am ce lucra. Dacă îmi mai sugerezi ceva, te rog să nu te sfieşti.

 10. Nu pricep de ce aduceti in discutie Noua Dreapta, care aporpos este forum civic iar nu partid politic. In ce priveste restul discutiei, am spus ce am avut de spus, dvs. intelegeti ce vreti.

 11. Nu am adus în discuţie, ci am răspuns la îintrebarea ta, mai mult sau mai puţin retorică:

  „Cat priveste tabara nationalist-legionara iar exagerezi. A vrut cineva sa reactiveze ML? sau ceva asemanator? A instigat cineva la ura contra evreilor? A organizat asemena actiuni, fie cat de mici, sau a sprijinit din umbra asemenea fapte?”

  Dacă nici „Noua Dreaptă” nu e „ceva asemănător”, atunci vorbim degeaba!

  Dacă la întrebările mele ăsta e singurul răspuns, monologul dvs., eu mă mulţumesc cu el.

 12. este adevarat ca multi evrei au suferit in timpul nazismului, dar dupa cum arata evenimentele actuale nici ei nu sunt mai breji. Dovada razboiul din Liban din 2007, ce actiune oribila! mii de oameni au fost macelariti pur si simplu- copii, femei… Copiii evrei scriau mesaje pe rachetele care erau destinate sa omoare libanezi- asta ce e din partea lor, dragoste?Omenirea va fi judecata dupa Evanghelia lui Hristos, nu dupa apartenenta la vreun neam.

  Sa nu fim naivi, ura dintre oameni nu va fi starpita prin legi omenesti.

 13. Irina, bineinţeles că vom fi toţi judecaţi după Evanghelia lui Hristos, nu după apartenenţa la vreun neam. Dar dacă citeşti istoria evreilor, mă refer la aceea de după căderea Masadei, nu ştiu cum se face că, venind vorba despre evrei, mulţi au anticipat judecata lui Dumnezeu şi le-au aplicat-o după cum au crezut ei că merită, inventînd chiar şi legi în sensul ăsta.

  Cînd vezi că unii tot pierd, tu nu „ţii” cu ei, sportiv vorbind? Apocalipsa spune că vor fi trădaţi la final, că vor suferi- tot ei!- umilinţe cumplite, pînă la venirea Domnului în Slavă.

 14. Noua Dreapta nu are membrii din Biserica dolmnule Rasvan Cristian. Cand am zis : “Cat priveste tabara nationalist-legionara iar exagerezi. A vrut cineva sa reactiveze ML? sau ceva asemanator? A instigat cineva la ura contra evreilor? A organizat asemena actiuni, fie cat de mici, sau a sprijinit din umbra asemenea fapte?” m-am referit la cei din interiorul Bisericii- monahi, ierarhi samd..

 15. Sceptik, nu le fac proces de intenţie monahilor care nu se declară continuatori ai ML, dar au un discurs similar cu Mişcarea. Vrei să identificăm cîţiva dintre ei? Unii au plecat la cele veşnice şi nu au negat că împărtăşeau ideile legionare, alţii trăiesc şi nu cred că poţi nega faptul că au un discurs similar.
  Dacă te duceai la likul al doilea dat de mine, ai fi citit asta:

  ” A luat cuvantul parintele Teofil Paraianu, de la manastirea Sambata, care a evocat sacrificiul celor comemorati si a facut un apel la o curatare a Romaniei – « Gradina Maicii Domnului » de buruienile care o sufoca azi.”

  Ce spune taica popa, Sceptik? Curăţirea Romaniei de buruienile care o sufocă? Măi, să fie dacă ăsta nu e mesaj legionar…

 16. cred ca parintele Teofil s-a referit la pacate, nu la oameni, cand a zis „buruieni”

  cat despre evrei, ceea ce am vrut sa spun este ca, daca unii ii urasc, asta e viata, nici ura si nici iubirea nu pot fi controlate prin lege. Statul sa se ocupe de reglementarea pedepsirii actiunilor, nu a sentimentelor. Mi se pare aberant ce se petrece acum- gata, n-ai voie sa spui nimic negativ de evrei sau de tigani, sau de homosexuali), ca e ” crima de instigare la ura”. Crima e daca ma apuc sa-i dau in cap (in general vorbind), dar daca-l urasc si il vorbesc de rau e treaba mea, nu a statului.

 17. Irina, şi Chamberlain a spus cam ca tine şi a aşa a ajuns Londra să fie făcută una cu pămîntul. Parcă la berăria din Berlin se putea concepe ce furnal se va construi în Polonia?
  Cred că unele lucruri trebuiesc interzise prin lege, printre astea uitarea fiind lucrul cel mai important.

 18. Irina, subscriu!

  Sle R.C., ML nu poate fi reactivata, chiar daca gasiti nu stiu cate similitudini si atitudini. Fiecare are dreptul sa spuna ce vrea si sa gandeasca nestingheirt. Cand se va ajunge la instigari, mobilizari, actiuni violente, etc., mai stam de vorba, dar nu putem porni de la premisa de Vinovatie si de potentiali teroristi cum e moda acum. Sa fim seriosi. Din cunostintele mele, cu toate temerile unora ca dumneata, NU exista nici o miscare sau curent in sanul BOR, nici din tabara „traditionalista” macar ce s-ar vrea o renastere/continuare a ML. Asta e doar in mintea unora.

  De ML se tem numai Masonii si Securistii, dvs intrati in vreo categorie din astea 2? Violentele sunt de regretat, dar leagea sa fie lege pentru toti. Pentru asta subscriu din toata inima.

 19. Sceptik, nu sunt nici mason, nici securist, dar am trăit printre evrei, am prieten de-o viaţă evreu, am avut colegi evrei şi am început să simt evreieşte dar şi creştineşte.
  Nu despre ML vorbeam, ci despre duhovnicii care fac antisemitism. Eu aşa am înţeles cuvintele lui Savatie, salutul fascist de la manastirea Sîmbăta şi comentariile din cartea citată de mine.
  Eu aşa am citit istoria, poate că hermeneutica mea este diferită de a ta: asta înseamnă că sunt mason? Poţi fi mason şi creştin în acelaşi timp? Eu spun că nu!
  Nu poţi lupta contra ecumenismului, avorturilor, obiceiurilor homosexuale decît la pachet cu antisemitismul? Evreii însemnă francmasonerie? Eu spun că nu!

 20. Rasvane
  imi asmintesc ca ne-am mai ciondanit cu ceva timp in urma pe blogul lui Marius, tot in legatura cu ML.
  Nu scriu ceea ce scriu aici, ca sa redeschid o polemica care, oricum, nu se va sfarsi vreodata; vreau doar sa reiterez un punct de vedere personal, ca unul care am fost si sunt interesat de subiect.
  Miscarea Legionara, in primii sai ani de existenta, a fost o reactie fata de gramada de gunoaie care devenise viata publica din Romania anilor 20 si 30 si in care evreii au avut o contributie semnificativa; iti amintesc doar de celebra camarila a lui Carol al 2-lea si de madam lupescu.
  ML a fost un gest exasperat al unor oameni care au vrut sa se desprinda de modul nostru romanesc de a fi, caracterizat prim smen, invarteli, mici intelegeri si mari compromisuri, sa inlocuiasca bla-bla-ul mioritic prin fapte si spinarea incovoiata printr-o atitudine demna – insemnand printre altele asumarea raspunderii pentru propriile fapte.
  A degenerat? Da
  S-au facut vinovati de crime? Da – fata de cei care i-au ucis la randul lor.
  Dupa mine, ML a disparut o data cu disparitia lui Codreanu.
  Cat despre cartea la care faci referinta, am citit-o la randul meu si nu inteleg care-i problema ta cu ea? De fapt cred ca suferi de complexul celor care fac filme despre al doilea razboi mondial: prin definitie nemtii trebuie sa fie ticalosi, lasi si sa moara masiv catre sfarsitul filmului. Iar ceilalti – rusi sau americani – sunt, prin definitie, personajele pozitive.
  Eu unul m-am saturat ca istoria sa fie scrisa de ideologi – fie ei si baptisti – si sa fie ecranizata la hollywood.

 21. Dane, pentru că sunt de gardă două zile una după alta, îţi promit să-ţi fac un film pe gustul tău, sîmbătă! 🙂
  Cu drag polemic, evident!

 22. … şi ca avanpremieră, imaginează-ti un tip pictînd cu toată măiestria, cu simţ al echilibrului şi al perspectivei, aşternînd în unele locuri culoarea ca Rembrandt sau Van Gogh, in pasto, cu cuţitul, şi numai ce trece Ştrul şi arată cu degetul şi rîde ca prostul de tabloul prea seriosului domn. Cum şi aşa i se terminase culoarea roşie, prietenul tău, pictorul, porunceşte să i se taie degetul arătător mojicului necunoscător- şi nerecunoscător- şi pune sînge de evreu din lipsă de altceva mai bun, pe pînză.
  După ani, vii tu şi spui că tabloul e bun, e înălţăor- moral vorbind- are armonie de culori şi construcţie perfectă. Da roşul? nu pute?
  Păi, cam pute, dar dăm cu verni şi îl facem să lucească. Dar Ştrul?… Aah, Strul! ăsta a fost un soi de pagubă colaterală, un fel de „pagubă-n ciuperci”, o jertfă pe altarul artei de a fi fascist.

  Va urma…

 23. Episodul relatat de tine e interesant numai ca, tipic oricarui film serial, daca te situezi pur si simplu in mijlocul desfasurarii evenimentelor, s-ar putea sa-ti scape o multime de chestii.
  Adica cum, trece bietul Strul si D-ul Van Gogu, ca sa nu mai dea bani de pomana pe vopsele, ii taie pur si simplu des’tu aluia?
  Ce urmeaza, o sa aflam, daca continuam sa ne uitam la film. Da ce-a fost inainte nu conteaza? Cum si de ce s-a ajuns aici?
  Problema, Rasvane, e ca ne arunci in episodul 100, apoi ne descrii cu patos si emotie, durerea si angoasa simtite de Strul, cand si-a vazut degetul taiat.
  Ei bine, ca sa joc dupa aceleasi reguli, o sa sar si eu la episodul 300, unde Itzic, fiul lui Strul, devenit intre timp pilot in Tzahal, bombardeaza casa lui Ahmet din Liban si-l ingroapa pe asta sub daramaturi, cu tot cu cele 3 neveste si cei 33 de copii.

 24. Precizari:
  1. nu sunt legionar – ar fi culmea, un legionar neoprotestant – ar rade si curcile…
  2. nu sunt antisemit. de fapt, intr-un anume sens, ii admir pe evrei. poate o sa spun alta data de ce…
  3. ma pasioneaza istoria, insa dezbracata de paltonul ideologic – nu de alta dar transpira si pute…

 25. Dane, Israelul ar fi ras de pe faţa pămîntului de blînzii arabi, cu copiii cu tot, de prietenoşii libanezi. Bomba lui Ştrul nu a vrut să-i ucidă familia aceia, ăla e război în toată regula, acolo e altceva… Dar degetul lui Strul a fost mereu tăiat în cunoştinţă de cauză, cu adresă precisă.

 26. Asa-i Rasvane, ai dreptate.
  Ce vreau sa spun eu e ca lucrurile sunt mai complicate decat o ecuatie de gradul 1, pe care-o rezolvi dintr-o privire.
  Cat despre Strul al tau, problema lui e ca are si el cateva degete taiate pe constiinta; numa’ ca, finut fiind, nu s-a obosit sa le taie singur ci a platit pe cineva sa faca treaba.
  Mai sapa putin in istoria Europei anilor 20 – 30 si o sa-l intalnim pe Strul al tau in fruntea revolutiei bolsevice din Rusia, organizand celule comuniste pe tot continentul, bagat pana peste cap in tot felul de afaceri oneroase si patronand bordeluri peste tot in lume.
  Probabil ca ar trebui sa vorbim despre vinovatia colectiva si inca cateva chestii.
  Stii…eu am ajuns la concluzia ca istoria este o femeie frumoasa da’ proasta si fara scrupule, care-l va urma intotdeauna pe cel care a castigat razboiul si-i in stare sa-i ofere parfumuri, solar si s-o plimbe cu masina.
  Nu conteaza ca tipu-i incult, badaran, asculta manele si poarta tricoul mulat pe burta.

Comentariile nu sunt permise.