Sfântul Gheorghe la Hîrlău


Nu ştiu cît de strategic era pus Hîrlăul, dar gurile rele spun că era suficient de departe de casă, atît cît să-i permită lui Ştefan să se iubească cu Răreşoaia, fără ca toţi paparazii ăia de boieri să-i sufle în borşul domnesc. Gîndiţi-vă numai ce-ar fi însemnat să apară o revistă în cetatea de scaun, gen Paris- Match, o Suceava- Match medievală, cu aventurile lui Ştefan Voievod din spatele frontului date pe pagina-ntîi!

Pe vremea aceea, după o escapadă domnească, osul voievodal nu bătea geamparalele cu ţigăncile, cum se face astăzi, ci construia, compensator, biserici. Ştefan era genul de luptător pe două fronturi: îi bătea pe amicii lui Ecumenos la turul şalvarilor? îi bătea! dar în loc să le dea scrisori de iertare, ridica biserică.

Apoi, venea lupta de pe frontul doi: drăgăleala cu jupînesele, la fel de victorioasă şi aceasta.

Aşa a ajuns Hîrlăul cetatea secundară de scaun- aş spune mai curînd de pat- a domnitorului şi, ca să nu bată la ochi de ce-o tot taie de-acasă fără motiv, dar şi spre ispăşirea şi iertarea păcatelor, a pus să se ridice una din cele mai frumoase biserici ortodoxe din Moldova, biserica “Sf. Gheorghe”. Priviţi-o şi-mi veţi da dreptate: se cunoaşte că e făcută din dragoste de domn!

Am ales un asfinţit în care să mai ard o dată cărămida şi să îndulcesc piatra cu umbră, m-am făcut furnică-n linişte şi-n meditaţie, cu muzica aproape, de la greieri şi cosaşi, într-un festival care a-mpietrit de peste 500 de ani, în ameţitoare armonie.


Ştiţi de ce nu pot învăţa copiii noştri istorie? pentru că e scrisă cum citiţi mai jos, fără dragoste şi fără Răreşoaie…

În timpul lui Alexandru cel Bun (1400-1432) sunt amintiti boierul Bârla (la 4 august 1400) si paharnicul Mea (15 martie 1410), ambii din Hîrlau, indicând rolul important pe care acestia îl aveau în sfatul domnesc. Resedinta domneasca secundara de la Hîrlau, amintita în actul din 1 mai 1384, începe sa fie folosita frecvent de Stefan cel Mare (1457-1504). Domnitorul a intuit rolul strategic al Hîrlaului, prin pozitia cvasicentrala în cadrul Moldovei medievale, reconstruind si dezvoltând, în anul 1486, vechea curte, iar în anul 1492 ridicând si biserica „Sf. Gheorghe”.

Reclame

17 gânduri despre “Sfântul Gheorghe la Hîrlău

 1. Rasvane de curiozitate din ce manual e decupat textul „de istorie”(sau mai bine spus ..dupe istorie)…?
  Faine imagini- multumim.!..mai ca as trage o fuga pana la voi , sa ma pot bucura macar de cateva clipe de liniste ,culoare si iubire cu parfum de arhaic.

 2. Rasvane pe voi va trec monumente de prietenie legata cu eternitarea si asta intr-o matematica personala de-o istorie ireversibila 😉 .

 3. eternitatea insemand de fapt legamantul fratesc in trupul lui Hristos si speranta vesniciei impreuna cu EL si ingerii.

 4. Stii ceva daca va hotarati sa faceti o „baie ” de zgomot si imbulzeala de Bucuresti amestecata cu arsita dar si doi copii zgomotosi si cu doua bucati de oameni maturi dar dusi…pe lacrimi de Dumnezeu ca sa mai scapi de arhaic…..atunci va astept cu drag in sfarsitul de saptamana pe care-l vreti!

 5. sper ca nu te-am suparat .va imbratisez cu drag.
  Carmen imi este dor sa ne mai vorbim-te pup L.

 6. Cum să mă supăr, Lorelei? Sfîrşitul săptămînii noastre este în septembrie şi atunci, vreau pe munte. Domnul să fie cu tine şi toţi ai tăi, astăzi, de ziua Lui!

 7. In timpul celor 5 ani locuiti la Vatra Dornei m-a uimit cat de vie e inca amintirea lui Stefan cel Mare , cu bune si rele , in memoria localnicilor . Nici unul nu credea ca a fost un ,,sfant „. Si asta dupa 500 de ani ! Amintirea noastra va disparea dupa 5 zile ! Numai ce facem pt Domnul din dragoste va ramanea !

 8. Adevărat spui, Wes, şi aici e la fel. Interesant, deoarece BOR, prin „sfinţirea” lui Ştefan, aproape că a omorît eroul, la trecut în ridicol. Una e să fie simbolul flăcăilor moldoveni, alta este să fie făcut icoană pupată de toate babele. Nici lui Ştefan nu i-ar fi convenit să ştie că-i vor manipula astfel imaginea. 🙂
  Tradiţia, povestirile despre Ştefan se ţes la fel ca în Orient, despre Alexandru Macedon, un amestec de adevăr şi legendă imposibil de cuantificat în ce proporţie…

 9. Hei ce faci? Rasvane ne-ai lasat singuri in festival…
  De fapt …cam multi lipsesc de pe- aici si sincer imi este dor de (aproape) toti.
  asteptam ceva estivalul verii 🙂 .

Comentariile nu sunt permise.