Cronici mondene (7) Moartea doamnei Betania

P1000102Organismul uman se recunoaşte, în principiu,  pe sine. Apoi îşi apără conţinutul, pînă la cea mai intimă fibră a lui. Cancerul nu este un accident de maşină, ci o lucrare care cere timp. Nu există posibilitatea de a convieţui cu tumora, de a face un compromis cu ea. Nesătulă, va acapara tot  ce i se oferă, va consuma toate substraturile, toate beciurile hranei îşi vor topi rezervele ca să-i hrănească  vanitatea. Corpul intră ca-ntr-o febră, ochii se înfundă în orbite şi sclipesc de vise mari. Cu cît sfîrşitul este mai aproape, cu atît orice minciună este bună. Omul se topeşte de dragul tumorii sale. Tot sîngele, ce a băltit în golfurile ei, se revarsă prin toate canalele şi întreaga cetate primeşte, ca pe un dar, pachete ale veştii tumorale. Împroşcat de metastaze, creierul se joacă cu durerea, halucinînd în existenţe netrăite. Tumora creşte, alergînd spre moarte, în timp ce slujitorii apărării imediate o bat pe umăr, cu imbecilitate. Uimirea celulară e atît de mare, încît nimic n-o biciuie mai mult decît durerea nouă, ce o credea uitată, îngropată. Vin vremuri grele, iar corpul îşi presimte agonia. Privirile se şterg, faţa se strîmbă în tot felul de grimase, mimînd trăiri vitale, mincinoase. Ora înfrîngerii îl prinde cu ochii pe flaconul de morfină. Tumora e iertată, căci a ucis într-un tîrziu durerea, iar omul vrea o masă bună, de pofte mari, împărăteşti. Picioarele se umflă de apă şi de limfă şi omul se tremură deplin, păşind slăbit, biruitor, spre moarte.

55 de gânduri despre “Cronici mondene (7) Moartea doamnei Betania

 1. cam crud ai descris.. abia am putut termina de citit…. cred că o să-mi amintesc în cele mai nepotrivite momente descrierea…. dar este crudul adevăr…

 2. Denisia, îmi amintesc despre un om înalt şi distins, între două vîrste. Avusese infarct de miocard. Eram student şi l-am dus la radiologie. Mergea greu, gîfîit. Eram la „Colentina”. Acolo aveau lift, bolnavii nu urcau pe scări. Am glumit unul cu altul, liftul urca încet. A doua zi, aflasem. Am coborît la subsol, singur. Acolo era o sală mare şi rece, extrem de tăcută. Bărbatul cel distins, mort, era întins pe masă. Ceea ce am crezut cu toţi că era abces pulmonar, fusese, de fapt, un infarct. Gaura aceea rotundă din plămînii săi, ca un clopot, ocupată pe jumătate de aer, plutind ca o ceaţă pe o umbră de lichid, nu era un abces pe care să-l tratezi, ci limbul de la care călătoria pe pămînt se sfîrşea. Adevărul e uneori dincolo de noi, ne urmăreşte şi cînd ne ajunge din urmă, plătim insolenţa de a fi sperat în vindecare, doar pentru că am încurcat boala, că ne-am jucat cu ea. Murim, glumind…

 3. Of Doamne ,cat de urata e descrierea ta Razvan,. Santeti oameni potriviti la locul potrivit .Dumnezeu sa va binecuvinteze cu intelepciune si curaj sa puteti alina pe cei deznadajduiti , sa poate crede ca acolo sus nu vor mai fi boli si suferinta .Doamne ajuta!

 4. Viorica, am aceeaşi senzaţie cînd privesc măsluirea trupului bisericii de către cei ce ar fi trebuit să o „doftoricească”. Pastorii îşi aleg conducători după chipul bolii lor şi-i (în)veşnicesc în frunte. Cînd lumea vede lepra, acolo se uită. Asta numesc eu cumplit, pentru că aceşti oameni sunt stricători de veşnicie pentru alţii, care văd, judecă şi fug. Nu turnătorii, tagma de mişei cu meserie de cînd lumea, ci „guduracii” sunt poarta de intrare a satanei. Leşină cînd văd „sînge”, pentru că au crescut pe mucegai şi-s flori sensibile la gust(ură).

 5. „guduracii”?? super metafora dar trista in acelasi timp
  ii plin locu de ei, mai ales acolo unde „trebuie”, sunt „sustinatorii” Cancerului, mediul lui de dezvoltare propice si cei ce il fac sa creada ca are sens si semnificatie.
  Respecte Doctore’
  L

 6. Cind am sa ajung acolo, as vrea sa nu mai privesc la boala, ci dincolo de ea. Cindva mi-era asa de frica ca mor, ca nu puteam inchide ochii de teama ca am sa uit sa respir… asta dupa un accident in care am fost electrocutata. De atunci incerc sa ma gindesc ce este dincolo de moarte… de portile care se vor deschide la o lume in care nu mai este durere, urit, intuneric ci… o vesnicie in prezenta Lui Dumnezeu…

 7. Cine a spus ca totdeauna adevarul trebuie sa fie frumos? In lumea in care traim, unii fac, prin modul lor de viata, astfel ca adevarul sa fie frumos, atragator si de dorit. In timp ce altii il fac de detestat, de respins si chiar de urit. Da, adevarul il fac de urit.
  In cazul nostru, adevarul despre viata mincinoasa in care „TRAIESTE” de mai bine de 25 de ani Binui Poplaceanu este un adevar care trebuie (sau ar trebui-aviz aparatorilor dumnealui) detestat cu scirba ca ceva spurcat.
  In Apocalipsa scrisa de Ap.Ioan, ingerului (conducatorului spiritual) Bisericii din Laodiceia, Domnul ii spune; „iti merge numele ca traiesti, dar esti mort”. Cit adevar in unii conducatori de astazi: Morti care activeaza-si ce mai activitate-, dar de fapt morti.
  Eu am crescut de mic cu Biblia, pina am ajuns sa cunosc mintuirea, dar totdeauna am avut o greutate intelegind „vinzarea fatilor”, „lucratori ai faradelegii”, facatori de minuni”, „calauze oarbe”, etc. carora le va spune Domnul in ziua aceea „niciodata nu v-am cunoscut,voi lucratori ai faradelegii”.
  Mai bine ar fi fost sa nu lucreze nimic, decit sa lucreze faradelegea.
  Doamne ai mila, Doamne indura-te de cei vizati ca ei, dar mai ales de „turma” pe care ar fi trebuit s-o pastoreasca.

 8. Lenitsirc, Saul a „pîrjolit”, dar Pavel a vindecat rana şi a crescut biserica. O dată întors, trădarea nu a cunoscut buzele sale. „Cancerele” acestea nu au corespondent în Noul Testament, în biserica primară. Ei sunt „afară”, din lume, excluşii, cei de care trebuie să te fereşti, cu care nu trebuie să umbli. Acum? Acum e „zodia cancerului”, al lui Ducă-s-ar Vodă- parafrazîndu-l pe Sadoveanu…

 9. Tudor Frank, pe vremea Congresului nu mai ştiu al cîtelea al PCR, s-a ridicat unul şi l-a înfruntat pe dracul din frunte. Sala a îngheţat. Omul era vechi activist din ilegalitate, un fel de drac bătrîn. Îi luase dracul minţile, aşa gîndeau tovarăşii. Cei despre care spuneţi că-l susţin pe vînzător- lor cine le-a luat minţile? Şi dacă le-a luat, unde a plecat cu ele?

 10. @ Cind am sa ajung acolo, as vrea sa nu mai privesc la boala, ci dincolo de ea.

  Frumoase gînduri, Rodica! Asta pentru că ai la ce privi, pentru că nu te vei scufunda în neant, ci Domnul te va primi. Va întinde mîinile şi te va ajuta să treci pragul dintre lumi.
  Dar o biserică? Spre ce priveşte o biserică aflată în pragul morţii spirituale? Cum recunoaştem semnele maladiei ei? Minciuna făcută adevăr? Moneda calpă? Ce exemplu dă ea? Crezînd că propăvăduieşte iertarea, ea îşi ascunde agonia, angoasele… Timpurile din urmă, despre care tot vorbim, nu sunt un tot un fel prag? Dacă ne împiedicăm de ultima treaptă, nu cădem oare în beznă? Trăim într-o inflaţie a falsei iertări, tipărind indulgenţe fără acoperire în aur de Sus.

 11. Avem nevoie de un Doctor in Betania, domnule doctor! Un Doctor care sa aiba curajul sa nu aplaude dupa Congrese Manipulate impreuna cu cei ce din ignoranta permit contagierea cumplitei boli ce ati descris-o mai sus! Betania e pe moarte, iar pestele de la cap se impute.

 12. Moartea in sine nu este urata. E doar o trecere. Buba este urata. Dar mai urata decat buba, este o viata traita fara vlaga, fara pofta de viata, o viata traita in Pesimism.
  Straniu dar, am intalnit barbati si femei in floarea varstei, vigurosi , si totusi, mai lipsiti de vlaga deca un muribund.
  Nu de moarte ma tem eu, ci de un prag fara trepte dinspre pamant spre cer.

 13. Stimate Razvan Cristian… spun asa fiindca azi, intamplator, am aflat de pe alte bloguri cate ceva despre tine… si cand te gandesti ca eu ma adresam tie ca unui egal… iarta-ma! Nu m-am putut abtine sa nu fac precizarea asta – deh, e la moda introductiunea divaganta!
  Sa venim deci la tema Doamnei Betania…
  Vorbeam azi cu cineva si ii spuneam: ”Mai nene, pai Ceausescu si regimul sau erau naniți pe langa ceea ce se intampla acum in lume! In asa-zisa lume libera – o blasfemie fara echivalent in intraga istorie a umanitatii! Pai tu știi (îi spuneam aluia) ca in anumite tari din Europa si in unele state din USA, se voteaza si se impun legi care interzic folosirea si sau inlocuiesc cuvintele tata si mama cu parinte, progenitor A sau B si alte alea?!”
  Ala nu zicea nimic, zicea doar ca ma leg la cap fara sa ma doara!
  Dar eu nu pot sa nu mocnesc, neputincios e drept, fiindca mi se pare un atentat grozav la insusi existenta firesca a fiintei umane! Si intre timp, colac peste pupaza, sunt aratati cu niste deste lungi si diavolesti fostii colaboratori!
  Pai azi toti colaboreaza Razvane cu himera care legifereaza sodomia, incestul si in curand, da, pedofilia! Da… mai radeau unii cre(s)tini cand spuneam pe un alt blog despre scientizarea pedofiliei la care inca iezuiti de frunte lucreaza de zor si scriu tomuri demente…
  Azi toata lumea colaboreaza cu un sistem ateu fatis, care depaseste in fetiditate orice dejectie marca Stalin sau Ceausescu! Lumea de azi e o temnita duhnind a moarte, o temnita cu gratii invizibile – o lume ”libera” in care sa fii sanctionat daca i te adresezi unei femei cu Doamna sau Domnisoara *vezi parlamentul UE, sau parintilor cu Tata si Mama! Asa ca iarta-ma, ce tot aratam cu destul la amaratul ala din Betania? Nu este grav? Nu este grav asa ceva? Este MONSTRUOS! INCALIFICABIL! DIAVOLESC! Asa ca, sa lasam noi pacatele parintilor si sa vedem de ale noastre, mamuti intre lasi!
  Cu ocazia acestui comentariu poftesc si sa-mi cer iertaciune de la domnia ta pentru orice suparari ce-ti voi fi pricinuit tie si vizitatorilor tai, de asemenea le cer iertare!

 14. doamna Betania este compusa din:

  – o mare parte dintre membrii sunt oameni in varsta ;nu folosec internetul deci nu sunt la curent cu ce se scrie in media si nu-si dau seama de marele impact negativ la nivel national
  (deci sunt de partea lui)

  -o alta parte din membrii sunt din categoria celor ce idolatrizeaza oamenii legati afectiv, sentimental, emotional de persoana lui asa cum se prezinta in predici, intr-adevar e fermecator atunci..insa faptele si atitudinile sale raportate la ADEVAR sunt intr-un contrast izbitor cu acest tablou pe care il afiseaza inaintea bisericii (si acestia il sustin)

  -o alta parte din membrii sunt din cercul de rude si cunoscuti, prieteni cu care a dezvoltat legaturi stranse in timp deci si acestia sunt de partea lui

  – altii nu inteleg adevarul nu vor sa creada nici macar evidentele, deci tot pe el il sustin

  -altii sunt cei din comitet care au avut si au avantaje din pozitiile lor cred ca doar unul (excluzand pastorii) are facultate provenind din mediul muncitoresc si ajungand acum intr-adevar bogati unii iar altii instariti daca nu bogati (deci ii sunt ecunoscatori)

  -altii traiesc si ei o viata duplicitara dar nu au indrazneala sa ridice cuvantul pentru ca ii mustra cugetul stiind ca si ei sunt condamnabili cu ceva (in special e vorba de evaziuni fiscale, minciuna etc) deci il sustin tacit

  Oamenilor nu numai ca le place spiritiu de turma dar se simt chiar confortabil in starea asta probabil zicandu-si „ce bine.. nu-l judec pe frate pt tot ce a facut si face deci nici eu nu voi fi judecat in baza vers.nu judecati ca sa nu fiti judecati” neantelegand de fapt ca disciplina in biserica auto curatarea ei de corupti si coruptie nu e o judecata umana facuta din interese meschine ci una Duhovniceasca pentru eficientizarea bisericii si intarirea marturiei crestine

 15. Adi, singurul doctor cu „D” în Betania este El. O ştim cu toţi. Orice om care greşeşte, dacă vrea să se salveze, se duce la El. O ia de la capăt. De la pruncie, de la lapte. Tîrziu, dacă mai apucă, va fi hrănit cu bucate tari. Un om care suferă o cădere atît de cumplită este ca un om ce-a suferit de holeră. În primul rînd, el trebuie izolat. Apoi, rehidratat, masiv. Treptat, pornind de la apă şi săruri, şi fructe, ca la copiii mici… Cu viaţa spirituală e la fel: dragostea este să nu-l lepezi cînd îl vezi bolnav, dar omul trebuia pus în bancă cu copiii, să reînveţe să citească Biblia. Şi nu numai el, ci toţi rătăciţii… În scaunele lor să vină cei ce n-au cunoscut boala, iar pentru aceştia ar trebui să ne rugăm să nu cadă în ispita bolii celor vechi.

 16. Dancos, nu ştiu de unde mi se trage chestia cu „stima”, pentru că blogurile de unde mă aştept să aflu lucruri noi despre mine deocamdată tac. 🙂

  Nu-l comentez pe acel om. Încerc să înţeleg de ce eu n-aş putea să merg la o adunare de la amvonul căreia predică un fost turnător. De ce nu aş putea trăi după ruşinea unor aplauze, închinate unui trădător. De ce n-aş putea frecventa cursurile unui Institut Teologic, ştiind că în fruntea lui stau vechile structuri. Eu n-aş putea, vorbesc despre mine, despre viaţa mea, prin metaforele mele.

 17. @ Dar mai urata decat buba, este o viata traita fara vlaga, fara pofta de viata, o viata traita in Pesimism.

  Lia, am înţeles că Betania a fremătat de OPTIMISM nebun, a aplaudat, a plîns. Mie ştii de ce mi-e teamă? De vremea care vine, cînd va urma prigoana „pesimiştilor”…

 18. Eh… de unde aflai: de la unul cu care ai corespondat pe privat si el s-a gandit sa dea pe blog, pe la colturi! 🙂
  Stai linistit ca nu zisei ”Stima noastra si mandria!”… Eu am vrut sa ating alta problema si nicidecum sa validez prezenta unui om slab in fruntea unei adunari crestine! Comenatariile unor ridicoli, atunci cand infiereaza comunismul, si in acelasi timp saruta pecetea antihristului…
  In ceea ce priveste frecventarea unor astfel de cursuri…. hm…. ma abtin! E criza Razvane, asa ca atentie la mercantilismul vanzatorilor!
  Servici usor neica!

 19. Elisa, mai mult ca sigur că ceea ce spui este corect. Din ecuaţie lipsesc cei care duc jocul mai departe: tu crezi că turnătoria către „servicii” a încetat? Că şantajul s-a perimat? Jocul e mult mai complicat acum, decît a fost pe vremuri. Priveşte ce se întîmplă în zilele acestea în America.

 20. Dancos, niciodată n-am să fac cunoscut public cu cine corespondez privat, cu atît mai puţin să comentez conţinutul. Cu excepţia comentariilor pe care le primesc pe blog, şterg totul din memoria google. O spun în faţa lui Dumnezeu. Cred că am să le şterg şi pe acelea, pentru că şi aşa sunt vizibile, cît o mai fi blogul.
  Pe de altă parte, nu mă ruşinez de nimic din ceea ce am scris cuiva, în particular, deşi nu obişnuiesc să comentez despre ceea ce scriu pe blog. Rareori mi s-a întîmplat acest lucru şi nu cred că am jignit pe cineva „prin spate” ci, mai curînd, în cine ştie ce postare.
  Cu alte cuvinte, sunt contrariat să aflu ce spui tu. Neştiind la ce faci referire, nu pot comenta afirmaţiile. Oricum, în ce mă priveşte, cred că am fost şi sunt unul din cei mai transparenţi blogări evanghelici.

 21. Nu frate mai mare, nu era nimic de ocara…
  Uite aici, iti face cinste: as vrea sa fi avut parte si eu de o biografie ca asta! Esti un om foarte puternic si curat!
  *
  La patratosu faceam referire…

 22. Dancos, nu sunt puternic, iar despre cît mai are de lucrat Domnul cu mine, am tot spus. Marius nu a făcut nimic fără acordul meu, atunci cînd a făcut dezvăluirile. Am să scriu odată în Jurnal cum a fost.

 23. Rasvan sincer, eu nu vorbeam doar metaforic. Nu ma refer doar la Betania- Biserica sau doar la crestini. Ma refer la noua boala mondiala. Pesimismul in forma pura care e mai grav decat cancerul . Lipsa poftei de viata, lipsa sperantei, impovararea sufleteasca de care sufera tot mai multi oameni. Nu ai observat ca Pesimistii au multi adepti pe cand Optimistii, cei ce au Speranta si increderea sunt tot mai putini?

 24. Dargă Lia, păi cum să nu te lovească pesimismul, dacă eşti român? Nu mai spun despre alţii, că nu-i cunosc. Nici măcar nu pot defini termenii, cred că fiecare popor are şi motivele, şi formele sale de „pesimism”. Logic ar fi să spunem că depărtarea de Dumnezeu, absenţa nădejdii în veşnicia promisă, sunt factori esenţiali în înstrăinarea omului. Poate şi invazia de surogate de credinţă orientală sau scientologia să aibă o contribuţie. La noi ştii care este lanţul „trofic”: lipsa serviciului, asistenţa medicală ca vai de mama ei, protecţie socială nulă, familii dezorganizate, copiii rămaşi fără părinţi, şcoli proaste, corupţie, justiţie la pămînt. Ca să fii optimist doar Dumnezeu te mai poate face, ca pe Wurmbrand în subterană. Pentru că trăim sub pămînt, dar habar-navem. Am uitat culoarea cerului, din cauza poluării păcatului. Cînd apar adunări ca cea din Sibiu, ajungi să „urci” pe treptele alea care nu duc în Sus, aşa cum frumos scriai în comentariul anterior.

 25. Cel care a luat bisturiul sa curete tumora a fost divulgat in fata adunarii, dandu-i-se comunist pe fata marturisirea sa, cand incepator fiind in ale credintei, s-a dus la „pastorul” lui si s-a marturisit.
  Mai cumplit decat cancerul mi se pare aceasta ticalosie si faptul ca adunarea a tacut malc, gustand diversiunea, in loc sa-i spuna :
  Pastore ai gresit, omul s-a pocait de un pacat pe care ti l-a marturisit tie si lui Dumnezeu, deci el e iertat, in schmb tu ai trait cu pacatul timp de 28 de ani, nemarturisit si neiertat.
  Parsoana in cauza are mult curaj, insa multi sunt ca soarecii, vorbesc abia dupa „inchidere”.
  Sora care postit 7 zile pentru curatirea bisericii si a lui PODB, spune ca ea crede cu tarie ca Domnul va face ceea ce trebuie, ca a sosit momentul.
  Eu cred acelasi lucru.

 26. Tocmai am ajuns la concluzia, dupa o saptamana se framantari, ca Betania nu numai ca e moarta, asta nu ar fi cel mai rau lucru, ci ca e moarta dar crede ca traieste!!! „Guduristii” nu numai ca o „conduc” dar ii fac si respiratie semiartificiala, in speranta ca n-o sa fie expus arborele, foarte incarligat al combinatiilor dintre Turnatoru sef si Gealati.
  Nu mai am speranta decat ca sunt, cei ce merita, treji si responsabil, sa iasa afara din mijlocul ciumei, impotriva careia, ca tratament, s-a dat „aspirina saracului”.
  Va salut din Pustie, si azi Piatra se numeste Bethel
  L

 27. Lenitsirc, practic ce se petrece acolo? Îl acoperă, îl mîngîie, îl vîntură să nu se strice? Există un Turnător, dar cine sunt Gealaţii?
  Să ai nădejde, pentru că Dumnezeu n-a murit. Te salut şi eu. Să ai har.

 28. Doctore, nu se petrece nimic in nici un fel; oficial marturisirea a fost facuta; PODB se simte eliberat, pai cum altfel daca ai fost aplaudat la scena deschisa, Gealatii (comitetul) numiti pe rand dupa criterii absolut subiective si drept recompensa pentru alte „faceri de bine” il sustin musai pentru ca sunt santajabili; cuvantul OROARE a fost transformat in ONOARE si grosso modo ti-am facut un miniminimini rezumat al dezastrului Spiritual prezent
  Pe de alta parte simt ca unul cate unul incep sa isi puna intrebari: totusi ce-a fost circul ala, ce e CNSAS, ce e aia semnatura etc….deci traim cu speranta ca Dumnezeu nu se va lasa batjocorit la nesfarsit…chiar daca nesfrsitul nu se poate masura.
  Har si Pace

 29. Bun, Lenitsirc, am reţinut chestia cu aplauzele. Ai asistat la fază? Au aplaudat toţi, ca la comandă, sau ca turma, cineva a dat tonul? gealaţii? Dacă a fost aşa, toată adunarea aia a fost regizată de cineva, pentru CINEVA. Aici nu mai este vorba despre iertare, dragoste, etc., ci de manipulare sfruntată. Pînă unde poate merge autonomia nesimţirii? pentru că fiecare adunare baptistă se manifestă cum pofteşte, în limitele unor reguli destul de clare, iar pentru mărturisiri de acest gen nu există un ritual anume. Să devină Sibiul un model în acest sens? După ce l-au ucis pe Cezar, conjuraţii nu se prea puteau privi în ochi. Ăştia din Sibiu, după ce au ucis orice brumă de adevăr şi de decenţă, pot?
  A doua problemă: cum a îndrăznit dl. Poplăceanu să nege în presă că a turnat, iar în biserică să recunoască, şi nu a fost imediat admonestat? Dacă lucrurile stau aşa, omul ăla e cu toate acasă? Nu poate analiza nimeni din afară ceea ce s-a petrecut acolo, din cauza asta comentariile sunt stereotipe, zeamă lungă- inclusiv al meu.

 30. Domnule Rasvan va raspund si eu din ceea ce am vazut si auzit.
  La astfel de faze, cu regizori pentru fiecare act, aplauzele sunt evident regizo-provocate. Toata adunarea (consfatuire frateasca) a fost ticluita pana la cel mai mic amanunt, cine sa vorbeasca, ce si cat. Din punctul dizidentilor de vedere, adica a celor ce vad dincolo de „congres” manipularea aceasta este doar continuarea naturala a ceea ce este de fapt biserica azi.
  Nu numai ca pot sa se priveasca direct in ochi, dar isi angajeaza un Marc Antoniu care sa mute accentele de pe Cezar pe Brutus, si inca tine binisor, numai ca ei nu stiu ca istoria se scrie in fiecare zi, piesele primesc noi valente si valori, si cateodata actorii principali, nu supravietuiesc la sfarsit…
  Reiese tot mai evident faptul ca bicefalismul nu-l mai are sub control astfel incat contrazice ceea ce spune pentru mase cu ceea ce spune pentru oi.
  Din nefericire zeama se va lungi pana cand ingredientele ce ii dau gust se vor inmulti iar asta n-o pot face decat cei ce stiu dar inca nu pot/vor/le e frica sa adauge…
  Eu tot cu Har si Pace va las…si cu putina speranta…Dumnezeul lui Israel si-a ales un popor nu pentru ca avea nevoie de el, ci pentru ca ei aveau nevoie de EL….noi, azi, acum, ce impresie avem, ca Dumnezeul imuabil, si-a schimbat prioritatile si placerile? In nici un caz.
  Cautati Sfintirea in fiecare zi si traiti ca si cand AZI e ultima zi.

 31. @ Din nefericire zeama se va lungi pana cand ingredientele ce ii dau gust se vor inmulti iar asta n-o pot face decat cei ce stiu dar inca nu pot/vor/le e frica sa adauge…

  Perfect de acord cu dvs., Ciprian! Un singur lucru nu pot pricepe: ce pot pierde cei care au curajul să spună adevărul? pentru că dacă ştim ce pierd, cunoaştem şi miza partidei! Nu vreau să fac un comentariu cu tentă poliţistă, dar avansarea dl. Poplăcean în mijlocul tablei de şah a fost gîndită de cineva, de un maestru. Oare va fi mulţumit acesta cu remiza, sau va duce partida pînă la capăt?

 32. Partida nu este nici pe departe terminata, intrucat la sah, din amintirile mele, se joaca in doi (cel putin un om de o parte a mesei si un al doilea jucator de cealalta); pana acum a fost un singur jucator la masa intrucat oponentului nu i s-a dat voie sa mute, nu decisiv cel putin. Singura mutare a fost intrerupta din criza de timp, cica sahul nu se joaca noaptea….Mutarea/strategia a fost pusa la cale de grupul B ca o contra la cerereile grupului O, deci maestrii trebuie cautati pe-acolo; dar daca bine stau a cugeta nici nu e nevoie de un maestru pentru Maestru…partida se joaca, se citesc mailuri, bloguri, articole, se numara ID-uri se ghicesc provenientele, se fac cartile si se pregatesc mutarile finale.
  Din presimtirile mele, exemplul va fi urmat … din nefericire…
  Doamne Bun asculta…

 33. Cirpian, cred că Daniel Mitrofan ar fi fost omul ideal pentru a răscoli cu curaj trecutul. Există loc de introducere, de prefaţă, de studii academice, dar fără date concrete totul e un mare vax. Nu mi-ai spus ce pot pierde cei ce ar spune adevărul. Doar nu i-a angajat dl. Poplăcean în servici, ba mai mult, din zeciuiala lor trăiesc şi „domnii”, nu? Are ăsta fabrică de pui pentru cer? Abator pentru curaj? Că a ameninţat cu moartea pe nu ştiu care… astea sunt poveşti evreieşti, cum ar fi spus Pavel şi Wurmbrand. N-am văzut pe niciunul care să scrie negru pe alb ce a fost acolo în ultimii ani, de s-a ajuns la aplauze în biserică, în loc să-şi dea palme, dacă tot îi mîncau mîinile să facă ceva cu ele. Mai e şi întrebarea: unde să poată spune omul ce îl doare? Apoi, felul cum o spune, cum scrie lucrurile. Dacă toată porcăria este ambalată în versete şi sloganuri cu iertarea şi dragostea frăţească, mai bine e să tacă. Faptele sunt fapte, oamenii au chipuri, ticuri, mofturi, vorbe- nu sunt automate, aşa cum apar din majoritatea scriiturilor. O babă în carne şi oase îmi „comunică” mai mult despre viaţa ei decît mulţimea de comentarii impersonale. De aici şi impresia pe care o am de „făcătură”, de sursă de mîna a doua.

 34. Azi dimineata,s-au scris pe larg cele de mai jos,redau doar un crampei

  Ora de Sibiu-
  Sorin says:
  14/09/2009 at 10:57

  Din victima…” Erou”…sau ..
  Congresul Partidului neocomunist “crestin” din Sibiu

  Din rau in mai rau, din rusine in rusine, din negare in negare..din victima erou
  ………………………………………………………………………………………………………………

  De multi ani de zile exista 2 masuri
  – una pentru Predicatori si membrii Comitetului ,
  – una pentru pacatele copiilor membrilor simpli ai bisericii si alta pentru pacatele copiilor membrilor din comitet ( este cunoscut cazul in care un grup de fete a fost implicat in frecventarea unui club de noapte cu programe de streaptease si lesbianism in care a fost implicata si una din fetele unui membru important din Comitetul Bisericii lider de inchinare caz care a iesit la iveala abia in primavara la adunarea generala cand spre deosebire de “spectacolul” de acum ,de reprezentatia de teatru, atunci a fost un adevarat “circ ” persoana care adusese in atentia adunari propuneri de masuri disciplinare impotriva Pastorilor care cunosteau si au musamalizat cazul-(dar atunci cand au fot implicati in pacat copii altor mebrii simpli au fost dati de rusine si pusi la disciplina inaintea adunarii.) a fost pur si simplu indepartata fizic prin “porunca” data usierilor pe post de bodyguarzi personali care au pus mana pe acesta si l-au indepartat dupa ce in prealabil se “taiase” microfonul, incalcandu-se asfel fata de acesta drepturile legitime ale libertatii umane si ale exprimarii.
  – setul de abuzuri de calcari de Cuvant e de fapt mult mai mare ..in prezent cunoscandu-se doar portiuni din varful icebergului coruptiei liderilor.

 35. Motto:”
  ..te trimit la copiii lui Israel, la aceste, popoare îndărătnice’, care s-au răzvrătit împotriva Mea; ei şi părinţii lor au păcătuit împotriva Mea, până în ziua de azi.
  Da, copiii aceştia la care te trimit, sunt neruşinaţi şi cu inima împietrită. Tu să le spui: ,Aşa vorbeşte Domnul, Dumnezeu!’ Fie că vor asculta, fie că nu vor asculta, – căci sunt o casă de îndărătnici – vor şti totuşi că în mijlocul lor este un prooroc.
  Tu să nu te temi de ei, nici să nu te sperii de cuvintele lor; şi măcar că ei sunt nişte mărăcini şi spini lângă tine, şi măcar că locuieşti împreună cu nişte scorpii, totuşi nu te teme de cuvintele lor şi nu te înspăimânta de feţele lor, căci sunt o casă de îndărătnici.
  Ci să le spui cuvintele Mele, fie că vor asculta, fie că nu vor asculta; căci sunt nişte îndărătnici! EZECHIEL cap 2.

  Mesajul..

  1.Acesta nu este nici un raport, nici un proces verbal nici nu este un act de razbunare.
  2.Acesta nu este ultima solutie (Dumnezeu are ultimul Cuvant intotdeauna) ci poate ultima etapa inainte de interventia Lui Insusi.
  3.Acesta este adevarul demonstrabil dovedibil trait ani de zile.
  4.Acesta este adevarul ascuns de ani de zile ferecat si pecetluit (e vorba de actele si faptele de coruptie la nivelul liderilor )
  5.Acesta nu mai este un secret intrucat a fost proclamat in fata a sute de martori.
  6.Acesta nu este un subiect privat intrucat biserica nefiind un srl .un s.a. corporatie sau institutie (ci un trup ) nu i se aplica principiile de management institutional si corporativ .
  7.Acesta este un strigat de ajutor pentru post si rugaciune proportional cu gravitatea faptelor prezentate.
  8.Acesta este descrierea ne metaforica a „Doamnei Betania”
  9.Acesta nu este prezentarea diagnosticului, nici a simptomatologiei spirtuale a „Doamnei Betania” ci descrierea surselor, a cauzelor „Doamnei bolnave” (sursa provoaca simptomul in baza caruia se stabileste diagnosticul).
  10.Acesta este un mesaj de interes general intrucat mantuirea oamenilor ca scop al evanhelizarii si al vietii crestine in sine este influentata in determinanta masura de marturia bisericii (in cazul in care o biserica cu potentialul Betaniei avand in frunte un lider cu functii mari la nivel de cult marturia sau mai degraba lipsa marturiei crestine nu influenteaza proportional mantuirea altora?)

  a) daca ascunderea pacatelor priveste doar protectia imaginii, rusinea recunoasterii lor nu este o manifestare subtila a mandriei, a nerastignirii eu-lui?

  b) daca unii vorbesc pe bloguri in nestiinta de cauza sau semistiinta ori au cunostinta lucrurilor dar vorbesc partial, nu se cuvine ca adevarul sa fie prezentat total dupa ce ani de zile s-au epuizat celelalte metode
  de vindecare a” Doamnei Bolnava” …sa legam chirurgul ca a pus mana pe bisturiu?

  c) daca Domnul Isus a dispretuit rusinea ( desi nu facuse nimic rusinos) noi se cuvine sa o apreciem? sa o cultivam? desi ar trebui „sa ni se umple fetele de rusine ” pentru faptele noastre dupa cum spune Scriptura?

  In cele din urma acesta este ..manifestarea unui drept constitutional
  Constitutia Romaniei:
  ARTICOLUL 30
  (1) Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile.
  (2) Cenzura de orice fel este interzisă

  Acest mesaj are urmatorul continut

  Din victima…” Erou”…
  sau
  Congresul Partidului neocomunist „crestin” din Sibiu,

  Din rau in mai rau, din rusine in rusine, din negare in negare..din victima erou

  Asa se poate caracteriza actual, frumoasa si odinioara puternica Biserica Betania impreuna cu conducatorul ei iubit „Tovarasul Octavian”, care a marturisit in fata bisericii (30 aug.2009) ca a semnat angajamentul cu securitatea iar ca urmare a excelentei stapaniri a artei oratoriei a fost transformat din victima dupa cum el s-a prezentat initial, in erou dupa cum a indus starea in biserica care ATENTIE l-a aplaudat la final….

  A SEMNAT ANGAJAMENTUL DE COLABORARE CU SECURITATEA pe cand altii erau torturati schiloditi in bataie(vezi Fratele Moldoveanu, Wurambrandt, si alti eroi ai credintei necunoscuti…), torturati, batjocoriti, violati ei, nevestele lor, pusi sa oficieze si sa manance cina din excremente umane..( marturiile fratelui Wurambrandt) umiliti, infometati, cu copii pe strazi, fara tati, fara mame, fara mancare, altii far Cristos caci parintii care ii puteau invata erau inchisi, secatuiti de lacrimi si plini de dureri cu inimile sfasiate chinuite de dorul familiei de intrebari prea grele pentru a fi suportate..au violat-o pe nevasta mea? pe fiica mea? mai gasesc familia intreaga acasa? m-a inselat nevasta..? mii de ganduri chinuitore in inima celor incarcerati pentru ca nu au vrut sa se inchine „statuii „la fel ca Daniel…in timp ce altii evident ..nu s-au doar inchinat ” chipului statuiii” „doar” li s-a desfacut siretul chiar atunci si a trebuit sa se incheie..nu? au trebuit sa se aplece inaintea icoanei. nu.? sa nu se impiedice pe drumul pe care merg…drumul spre cer..

  Inimaginabil, Indescriptibil, Insuportabil…(irecuperabil..?)

  Dar iata cum s-au derulat lucurile:

  In data de 30 august 2009 in cadrul serviciului divin de dimineata s-a anuntat ca programul va fi mai scurt intrucat e nevoie de o consfatuire frateasca:

  La 12 fara 10 a inceput speach-ul predicatorului Poplacean..o remarcabila si lunga prezentarea a realizarilor marete facute in ani de pe vremea intrarii in slujire pana in prezent dar si o enumerare consistenta a numelor si scopurilor lucrarilor facute .
  Dupa aceasta a urmat precizarea ca fostul presedinte al cultului, a cerut CNSAS verificarea dosarului sau si ca atare acum au aparut acele materiale in ziare ( total ilegale dupa spusele sale caci instanta nu s-a pronuntat inca) care il pun intr-o lumina proasta si ii umbresc slujirea. Apoi cu un talent demn de un actor de teatru dramatic a reusit atat de bine sa starneasca compasiunea celor prezenti pentru ca a semnat acel angajament de colaborare( pe care l-a si aratat in copie) incat s-a conturat imaginea unui victimizat care a fost obligat sa semneze neuitand sa mentioneze ca acest fapt era un lucru comun in acea vreme, la ordinea zilei si TOTI pastorii l-au facut de fapt (afirmatie repetata de pastor Campean Ghita la randul interventiei sale).
  ..mai mai ca era sa izbucneasca in lacrimi audienta, atat de induiosata a fost de cuvintele alese, de atitudinea de miel blajin, (atitudine care sa schimbat imediat ce a intervenit singura persoana care l-a confruntat in Numele Adevarului) de dibacia cu care erau manevrate cuvintele…si poate ca ar mai fi durat mult si bine expozeul realizarilor sale daca nu intervenea acesta persoana (atmosfera devenise insuportabil de fatarnica in realitate) care a intrebat ferm .”.e un monolog acesta sau se pot pune cateva intrebari?”..privirea cu care l-a sagetat era in deplina contradictorialitate cu raspunsul sau…”da numai sa termin si se pot pune intrebari”..a terminat in circa un minut doua de la interventia celui care a intervenit.
  S-a facut o lista cu cei care doreau sa ia cuvantul si la fel ca la ultima adunare generala (cand s-a dat 1 minut pentru cei ce doreau sa ia cuvantul) s-a dat un timp extrem de limitat pt fiecare..2 minute jumatate..
  intrucat cel ce l-a confruntat a fost primul acesta i-a pus doar 5 din cele 7 intrebari pe care le avea dupa care acesta a fost impins exact cu mana cu care semnase angajamentul in lateral si indepartat motivand faptul ca timpul a expirat iar cei din sala „impresionatii” au starnit zarva pentru a arata ca nu mai sunt dipusi sa il asculte evident condusi subtil de un mic grup de agitatori eficienti…

  Iata intrebarile i-au care au fost puse in fata tuturor:

  1)Daca modalitatea aceasta de a da socoteala in fata bisericii ( in cadrul unei consfatuiri fratesti ) pentru sifonarea(fapt recunoscut de Poplacean) si compromiterea la nivel national a marturiei bisericii ( fapt sanctionat ferm de statut) in lipsa convocarii adunarii generale a fost facuta in mod special ca sa evite supunerea sa la vot si pastrarea pozitiei?

  2.) Daca nu crede ca era mai demn, mai onorabiul sa faca acesta recunoastere inaintea bisericii din proprie initiativa si pocainta sincera si nu din starea de lucrurui actuala avand in vedere ca sunt 20 de ani scursi de la revolutie?

  3)Ce credibilitate are scrisoarea fr. Bunaciu al carei continut l-a citit .. scrisoare cu caracter laudativ, perfid si manipulant al carei scop era sa prezinte intr-o lumina falsa gravitatea semnarii unui astfel de angajament atat timp cat si despre el exista aceleasi suspiciuni .(se cunoaste din cartea lui Daniel Mitrofan ca Otniel Bunaciu fiul lui Ioan Bunaciu a facut studii in Oxford in urma unei intelegeri a tatalui sau cu securitatea)

  4) Daca nu crede ca ar mai potrivit sa dovedeasca a avea caracterul unui barbat macar daca nu cel cal unui crestin dandu-si demisia ? a fost adus ca exemplu demnitatea unuia din lume ministrul Traian Remes care prins cu mita nu a mai negat evidentele si si-a dat demisia.

  5)Daca mai poate sa ocupe functiile de conducere atata timp cata legislatia actuala interzice ocuparea oricarei functii de conducere pentru cei ce au semnat angajament de colaborare cu securiatea care e de fapt un angajament fidelitate fata de Ceausescu si regimul sau al terorii, mortii, abuzurilor, inculturii, al ateismului?

  ..ultimele doua intrebari nu a mai apucat sa le puna intrucat trecusera cele 2 min jumatate si a fost impins pur si simplu ..fizic de el luandu-i-se microfonul

  Iata ce au spus cativa din cei ce au luat cuvantul :

  Jinar Ilie directorul RVE Sibiu care a facut o pledorie lacrimogena despre Romania si vremea cand era copil descriind in termenii rurali obiectele, jucariile, locurile natale…vrand prin asta sa induca faptul ca dragostea de tara este un sentiment nobil.(ceea ce si este in sine dar el s-a folosit de fapt de asta ca sa-l acopere pe Poplacean in al carui angajament se spunea ca apara patria). .concluzia lui fiind ca citez „este o DATORIE DE ONOARE sa semnezi un astfel angajament” de colaborare cu securitatea !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! PUR SI SIMPLU INCREDIBILA AFIRMATIA FACUTA INAIANTE A SUTE DE MARTORI…

  Si majoritatea i-au dat crezare..e inimaginabil in ce masura si prin ce cuvinte maiestre se perverteste adevarul..

  Barlea Cornel membru din Comitet care condce o casa de copii orfani la Selimbar si care a venit in fata si atat a fost capabil sa zica..uitati-va la el(e vorba de persoana care i-a confruntat) ..imi e mila de el..cei din sala incepusera deja sa se agite sa huiduie dar..s-au oprit cand a continuat..cand l-am vazut prima data avea o fata de inger..sala a tacut subit..acum uitati-va la el nu mai are fata de inger nu ati observat cum nu e de acord cu nimic?..Interventia asta a frizat penibilul si ridicolul totodata intrucat adunarea era acolo pt un lucru cert, recunoscut de faptuitor, iar el..atat a putut zice ..fara nici o legatura cu subiectul..singura concluzie care se deduce din vorbele sale e ca daca nu canti in strunele lui Poplacean iti pierzi chipul de inger…trist? comic?..penibil..?

  A fost contrat din banca aducandu-se in atentia adunarii (de catre cel la care facuse referire) faptul ca fetele orfane provenind de la casa de copii de care are „grija” mananca multa bataie de la el si de la altii pe acolo (slujitorii ai Domnului) una din ele de curand relativ fiind batuta de catre el cu cablul unui casetofon atat de tare inacat biata fata a ajuns la spitalul de nebuni avand nevoie de consiliere psihologica si fiind internata..Va dati seama ce se intampla pe aici In Betania?Motivul bataii? simplu a ascultat la casetofon o melodie necrestina”din lume” si prea tare..deranjandu-l astfel pe el.(atentie faptele sunt de natura penala si dovedibile).

  A spus ca il poate da in judecata dar nu o face de fapt ca e crestin..a negat tot cu zambetul pe buze desi fetele de acolo tinute in teroare (nu mai vorbim de carnea din farfurii care e imaginara uneori desi se trimit fonduri suficiente din Germania de bani si altele)
  Acele fete oricum sunt terorizte si santajate ..ele stiu ca pot ramane oricand pe drumuri sansa lor fiind apoi doar prostitutia in tiruri…fara casa.. fara parinti..

  Apoi a intervenit Popa Ilie membru comitet care a spus .”.fratilor ati simtit vreodata putere in predicile fratelui Poplacean ?” toti au zis da..si atunci ce dovada mai vreti…?

  Aceesi persoana raspuns din banca cu versetul „nu am facut noi multe minuni in Numele Tau, nu am scos noi draci in Numele Tau ?…plecati de la Mine voi toti lucratorii faradelegii”..Cuvantul a avut putere nimeni nu l-a tagaduit (afara de Poplacean evident care s-a ridicat si i-a spus sa taca ) iar el fr. Popa a plecat in banca lui tacut..
  Predicatorul Gheorghe Campean a afirmat clar citez ” Toti pastorii pe vremea aceea au semnat un astfel de angajament” lezand prin aceasta demnitatea si marturia crestina adevarata a celor care nu au semnat caci adevarul e ca nu toti au semnat .

  Au mai fost si altii care poate erau tocmiti sau nu, dar oricum au fost buni laudatori ai lui Poplacean unul chiar a inceput sa predice mult si bine asociind alandala de fapt versete care nu aveau nimic in comun cu scopul acelei intalniri..

  Mai mult decat atat practica bisericii locale e ca daca un frate e implicat intr-un proces, chiar daca nu din vina lui (sunt frati care nu au primit o simpla recomandare din partea bisericii pe motiv ca Biserica Domnului nu trebuie implicata in procese desi aveau nevoie de recomandare – sunt avocati care pot depune marturie in acest sens) nefiind vinovati ajungand in proces civil din forta imprejurarilor nu din vina lor sa fie pus la disciplina sau exclus acesta e al 2 lea proces in care e implicat Poplacean dar nu-si aplica siesi regula.(primul fiind legat de spatiul bisericii).

  De multi ani de zile exista 2 masuri :
  – una pentru Predicatori si membrii Comitetului si o alta pentru membrii obisnuiti,
  – una pentru pacatele copiilor membrilor simpli ai bisericii si alta pentru pacatele copiilor membrilor din comitet ( este cunoscut cazul in care un grup de fete a fost implicat in frecventarea unui club de noapte cu programe de streaptease si lesbianism in care a fost implcata si una din fetele unui membru important din Comitetul Bisericii lider de inchinare caz care a iesit la iveala abia in primavara la adunarea generala cand spre deosebire de „spectacolul” de acum, de reprezentatia actuala de teatru, atunci a fost un adevarat „circ ” persoana care adusese in atentia adunarii propuneri de masuri disciplinare impotriva pastorilor care cunosteau si au musamalizat caz l (in alte cazuri cand au fost implicati in pacat copii altor membrii simpli au fost dati de rusine si pusi la disciplina inaintea adunarii.) a fost pur si simplu indepartata fizic prin „porunca” data usierilor pe post de bodyguarzi personali care au pus mana pe acesta si l-au indepartat dupa ce in prealabil se „taiase” microfonul, incalcandu-se asfel fata de acesta drepturile legitime ale libertatii umane si ale exprimarii.
  – setul de abuzuri de calcari de Cuvant e de fapt mult mai mare ..in prezent cunoscandu-se doar portiuni din varful icebergului coruptiei liderilor.

  Evident ca nu e vorba de judecata din motive ascunse din ura din razbunare sau altceva ci „doar” de curatirea pacatului „lui Acan” pacat care:
  – priveaza adunarea de binecuvantarile Domnului dupa potentialul Sau,
  – priveaza orasul de marturie crestina facand prin aceasta zadarnice eforturile evanghelizarilor si
  – priveaza de viata si binecuvantare Romania si Romanii (evident e vorba de Romanii care au ramas aici nu s-au dus in vest pentru o bucata de carne mai mare, un Audi mai rapid sau un Buick mai incapator in locul unui Logan, sau in locul al unui salam cu multa grasime si multe euri etc etc..)
  Cu atat mai fatarnica si nerusinata (termen luat din Ezechiel 2:4) este atitudinea unora dintre predicatori si lideri cu cat incalcand normele eticii la Conferintele de misiune motiveaza (ce-i drept foarte bine la predici sunt ..grozavi e purul adevar ) si arata ca zone tinta de misiune estul (Asia) sau sudul (Africa) dar niciodata vestul ..adica exact locurile unde si-au trimis copii si i-au pus la adapost la trai bun si avantaje.
  adica :
  …ai lor sa traiasca mancand in vest.. ai altora sa supravietuiasca rabdand in est.
  ..unii copii ai altora evident sa se expuna ..altii ..copii lor.. sa se binedispuna si din cand in cand vizitand tara mama sa spuna o marturie, o poezie, un cantec..si sa dovedeasca astfel „autenticitatea” crestinismului din ei.

  Majoritatea membrilor comitetului care au acaparat functii si avantaje direct sau indirect sunt recunoscatori „maretului tovaras Octavian” il sustin calcand adevarul in picioare..iar autoritatea divina a fost inlocuita de abuzul in functie si dictatura.
  Cine are inima pentru Adevar sa vina in ajutor in rugaciune spunand atat doar „Doamne cu privire la toate aceste lucruri hotaraste Tu si faca-se deplin voia Ta” Nimeni nu greseste cu o astfel de rugaciune nu?

 36. Sorin, îmi permiteţi să rezum ceea ce aţi scris dvs. mai sus? Nu o voi face decît dacă sunteţi de acord, iar în demersul meu invoc următoarele motive:

  1. Nu sunt implicat sentimental în problemă, deci pot judeca „la rece” mărturia dvs.
  2. Veţi avea avantajul de a constata ce efect au cuvintele dvs. asupra unui cititor care vrea să ştie adevărul, care e curios din fire şi spune ce gîndeşte, cu toate riscurile de a supăra pe unii.
  3. Sunt capitole diferite în expunerea dvs.- mărturisirea dlui Poplăcean, reacţia adunării, corupţia presupusă a liderilor, istorii murdare din trecut- acoperite de pastori şi comitet-, consideraţii cu caracter cultic general, etc.
  4. Pentru fiecare din capitolele de mai sus, există răspunsuri punctuale, îndoieli, necesitatea de a înlătura confuziile.
  5. Unele din acuze sunt de mare gravitate- conotaţiile sexuale, bătaia din căminul de orfani-, şi nu pot fi luate în consideraţie atîta timp cît nu vă asumaţi răspunderea, semnînd cu numele întreg şi real. Oricine ar prelua ca „adevărate” cele spuse de dvs. în acest sens şi ar merge mai departe cu comentariile, ar putea fi acuzat în justiţie de calomnie- cel puţin!-.

  Dacă nu-mi permiteţi un răspuns structurat după cum v-am spus, nu pot decît să citesc- fără să CITEZ- cele primite şi nimic mai mult.

  Vă înţeleg amărăciunea, dar există o etică a vehiculării informaţiei. Dacă un ziarist are probe provenite de la surse, nu le divulgă, dar ştie cum se numesc persoanele acelea. Mai mult, niciun ziarist întreg la minte nu publică o ştire, oricît de picantă ar fi ea- iar în presă se plătesc bine chestiile astea!- pînă nu verifică ÎN PRIMUL RÎND veridicitatea sursei. Cu blogul, care este tot un fel de ziar, lucrurile ar trebui să stea la fel.

  Mulţumesc pentru înţelegere şi aştept răspunsul dvs.

 37. Art 30 Constitutie.

  1) Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile.

  (2) Cenzura de orice fel este interzisă.

  1.Da, va permit sa rezumati ce am scris prin prisma argumentelor mentionate de dvs.

  2.Exista probe fizice, martori, marturii ( confuziile si indoielile sunt aparente ).

  3.Gravitatea faptelor mentionate (desi doar partial prezentate ) raportate la „nivelul” spiritual si functiile celor implicati sunt de asa natura ca la un moment dat un creier normal refuza sa creada adevarul prin prisma depasirii limitelor.

  In afara de acest lucru, pentru a intelege gradul (aproape de nivelele maxime) a artei manipularii prin prisma excelentei stapaniri a oratoriei si intelegerea, prin prisma „formarii” profesionale, a mecanismelor hermeneuticii (cine stapaneste hermeneutica – ca stiinta a interpretarii textelor prin prisma contextului cultural, istoric, contextul apropiat, general, topica, termeni etc..) poate face usor si procesul in sens invers – adica sa creeze un context care sa slujeasca unui text „setat” cu efecte concrete si anticipate, evident pentru a face din el un pretext ) se cuvine sa prezint in „imagini scrise” urmatorul exemplu:

  Predicatorul Poplacean (atentie nu pastorul … la o adunare generala unul dintre pastori a propus excluderea unei surori care nu mai venea de cativa ani la biserica … prezentandu-i-se astfel neconsecventa spirituala. etc.etc ..insa chiar inainte de supunerea la vot pentru excludere una dintre surori -printr-un curaj apreciabil- s-a ridicat sfioasa si spus ca..”stiti..dar sora a murit de 3 ani…!!! vorbeste acest lucru lamurit despre neglijenta spirituala? )deci revenind la subiect, predicatorul Poplacean .. are capacitatea de a face multimile sa creada ca o carte rosie asezata pe o masa albastra este de fapt un caiet alb pe un scaun verde adica:

  – oamenii inteleg la sfarsit, ca este vorba „doar” de un obiect paralelipipedic (forma se pastreaza iar fondul se deformeaza ), de o oarecare culoare, pe un suport cu 4 picioare si atat.

  In fond oamenii nu sesizeaza diferentele dintre obiectele care sunt de fapt asemanatoare si anume:

  -carte versus… caiet (au forme si utilitati diferite, cartea are autor, caietul are utilizator etc..exista diderente de pagini, marime, hartie etc)

  -masa versus ..scaun ( la fel..desi au multe in comun diferentele le dau si numele si utilizarea. nu?)

  -culoare versus .. culoare ( efect emotional provocat de culori, mesaj mental, senzatii cald, rece, difuz, tipator etc..caracteristici cromatice diferite desi in speta sunt tot culori ) .

  Aceste diferente dau in esenta a semnificatia deplina a mesajului nu?

  Ceva de genul acesta a fost si in cazul recunosterii semnarii angajamentului dar si in general in impunerea propriei vointe adunarii, prin manipulare extrem de fina si eficienta perfectionata in ani de zile in adunarile bisericii si mai ales adunarile generale.
  Apeland frecvent la o tactica verificata (rapoartele seci lungi si plictisitoare – care pot fi facute si scris in detaliu si doar pe scurt prezentate in adunare – sunt prelungite la maxim, adunarea fiind obosita deja dupa serviciul anterior la care se adauga rapoartele, nu mai are nici timp fizic, nici chef pentru problemele ce vizeaza bunul mers al biserici …care toate de zeci de ani..sunt „monopol al dictaturii Poplacean”.
  Cei care in trecut s-au ridicat si au spus adevarul cu privire la fapte de coruptie au fost indepartati, la fel cei care avand potential spiritual au fost considerati potentiali pretendenti „la tron” prin ambele variante (actiune sau inactiune – in acest caz nepermitandu-lise accesul la implicare , amvon etc.)

  Aveti acceptul rezumarii sub rezerva de a nu interpreta sau deforma in vreun fel mesajul, afirmatiile, adevarurile,
  caci in atare caz Adevarul ar fi compromis, nu este compromiteterea Lui si proclamarea Lui deasemenea scopul nu este nici pocainta in sine, nici rugaciunile in sine, nici recunosterea in sine..acestea sunt mijloacele doar de a ajunge la starea in care Dumnezeu ne poate numi copii ai Sai, scopul este restabilirea ordinii si randuielii, a repunerii Adevarului la loc de cinste, a redarii libertatii de exprimare si implicare bisericii locale, libertati de care a fost deposedata de ani de zile.

 38. nu stiu de ce am impresia ca personajul „care i-a infruntat” si Sorin sunt unul si acelasi individ. 🙂 cred ca adevarul va triumfa pana la urma. cu sau fara Poplaceanu in fruntea unei biserici… pentru simplul fapt ca Dumnezeu nu se lasa batjocorit

 39. Beniamin, şi eu cred acelaşi lucru. Faptul că a făcut-o nu e o problemă. Că nu a spus că el este „eroul”, iar nu are mare importanţă. Important este, după opinia mea, că foloseşte „momentul Poplăcean” pentru a deversa apele reziduale- din mintea lui, sau din biserică-. Dacă mărturisirea publică a unui fost turnător este un eveniment public, rufele murdare ale unei biserici- presupunînd că există- nu se spală pe net. Sorin este un colportor de ştiri false- asta pînă la proba contrarie, care pe mine, personal, nu mă interesează-. Boala bisericii este că nu a aplicat legea lustraţiei pentru cei care au colaborat cu securitatea, lucru care se vede cu ochiul liber. Pe acest fundal, era firesc să apară personaje groteşti precum Sorin, despre care nu sunt convins că nu este provocator, de tipul celor de pe vremuri.

 40. Benjamin, pentru completarea informatiilor de care dispunem, ceea ce s-a intamplat la Betania in acea seara a fost asa cum ne-a fost prezentat de Sorin? Ai putea face un rezumat concis strict obiectiv? Nefiind in acel loc in acel moment e usor sa crezi tot ce ti se spune. Pana una alta eu sunt de parere ca Dumnezeu il iubeste atat pe Beniamin Poplacean cat si pe Sorin in egala masura, nu vreau ca prin aceste comentarii sa-l ucidem pe Sorin si sa ne facem partasi sangelui acestuia. Destul omului cu necazul sau! Pocainta tuturor, incepind cu mine!!!

 41. Beni, deşi te adresezi lui Benjamin, am să reformulez şi eu ultimul comentariu adresat celui pe care „nu trebuie să-l ucidem”, ca să te citez aproximativ.

 42. poate maniera in care le-a expus Sorin a fost una prea…veninoasa. nu stiu daca asta e cuvantul, in fine. adevarul e ca asa a fost. si pentru ca stiu si cine e personaul „care i-a infruntat” pe capeteniile poporului, am dedus ca Sorin si acel individ sunt aceeasi persoana. stilul mi se parea prea evident, sau asemanator.

 43. Eu mi-am spus părerea pe blogul lui Marius Cruceru. Mi-a plăcut răspunsul pastorului, este fără niciun echivoc. Ce a văzut domnia sa în dosarul de urmărit cred că a fost o mare încercare a credinţei sale. Domnul l-a ajutat să iasă biruitor. Nu e uşor lucru să vezi cum mulţi din cei în care ai avut încredere, te-au vîndut pe nimic. Pastorul este una din victime şi discreţia sa este exemplară. E sinonimă cu iertarea, dar e dincolo de prefăcătoria lacrimogenă a celor care nu au avut de suferit de pe urma domnilor iuda X şi iuda y.

 44. Bine spui, Rasvan, „pe nimic”, pentru că ce sunt lucrurile pe care le-au castigat vanzand fratii, decat NIMIC!

  Benjamin, spui ca asa a fost, asa imi spunea si sora care a postit 7 zile, pentru ca Dumnezeu sa faca Voia Sa; spunea ca in Betania, aceasta lupta pentru adevar a inceput mai de mult, insa PB reactiona brutal de fiecare data; a rabufnit dupa ce ziarele au facut-o, totul e adevarat, ei vor sa-l scoata pe S, daca se poate, nebun prin metoda securisto-comunista; trimisul lor, Viorel, l-a numit „bolnav” cerand sa-l lasam in pace. Asta le-ar fi convenit.
  Cum spunea Sorin pe aici, are probe si m-as indoi sa nu fie asa, am aflat ca are masterul la drept cu nota 10 , cunoaste la ce se expune, am inteles de la sora ca este un om care uraste f.tare minciuna. Unde cred eu ca a gresit, ca a luat in carca totul, este bine sa le lasi Domnului, ca-s prea grele, nu te poti lupta cu reteaua.

  Fratele Paul Negruţ a redat atat de bine, din toate unghiurile, problema colaboratorilor, cred ca ei fac impreuna o retea greu de anihilat, avand metodele lor comuniste, pentru că nici noi nu avem tăria sa-i poftim afara din locul prea sfant.

  Sa ne rugam, daca vreti, sa postim , imi doresc din toata inima Victoria grabnica a Domnului!

 45. De acord, Elisa: nimic în raport cu cerul, dar vînduţi pentru cele pămînteşti. Case, bani, maşini, călătorii în străinătete, prunci cu studii în universităţi pricopsite din Occident- ăsta nu e preţ de 30 de arginţi, decît poate simbolic vorbind. Comuniştii de ieri şi cei de azi plăteau şi plătesc mai bine decît fariseii. Cînd intrii în jocul ăsta, nu prea mai ai şanse de scăpare, poate doar bătut cu ranga, cum a păţit-o tatăl lui Marius Cruceru. Acum parul în cap se cheamă şantaj. Dacă ar fi fost criminali de război, îi scoteau evreii şi din gură de şarpe, dar fiind un război împotriva fraţilor, creştinii îi cunosc şi îi păstrează în funcţii. Practic, Îl înjosesc pe Cristos şi împiedică lucrarea Lui pe pămînt, batjocorind sfinţii.

 46. Imi vine un gand pentru a doua oara astazi: pana si Iuda a avut pareri de rau,n-a dat vina pe fratii sai,nu i-a facut bolnavi.
  Sunt mai rai decat Iuda?

 47. Razvan are dreptate, s-au vindut pentru un bob de linte. Imi amitesc ca toti pastorii erau chemati la Departamentul Cultelor, tatal meu in fiecare luni dimineata era invitat sa dea raportul, ce musafiri au avut in biserica, cine a predicat si, daca erai cu frica de Dumnezeu, nu iti vindeai fratii. Tatalui meu i s-a retras carnetul de pastor de catre Uniune, au fost multi turnatori, că botează fară acceptarea cultelor, ca la mine in casa vine fam.Hodoroaba si multe altele. Imi amintesc, saracul tata ramasese fara servici in plina iarna cu 4 copii si nu se putea angaja niciunde, ii puseseră pecetea buna. Dar Domnul s-a ingrijit si nu l-a lasat. Ma gindesc, daca inainte de revolutie au fost turnatori, ce s-ar fi intimplat in ziua de azi cu crestinii nostri de paie, daca nu cadea comunismul?

 48. Viorica, ce ascund cuvintele? Cît de puţin arată ele din adevărata suferinţă! Să rămîi fără servici, în plină iarnă, cu 4 copii, pentru că ai refuzat tîrgul cu satana! Asta da mărturie, Viorica! O voi spune mereu: victimele sistemului trebuie să facă dovadă despre anii lor de suferinţă, a părinţilor sau copiilor lor, din mici de astfel de crîmpeie, nu din vorbe mari. Ce-ar fi fost dacă…? Ce vezi şi astăzi! poate mai multă credinţă, mai multă jertfă şi mai mulţi turnători, biserică mai vie şi clădiri mai modeste, pastori pe bicicletă şi securişti care să-i calce cu maşina, să arunce cu alcool pe ei şi să spună c-au fost beţi, poate-am fi fost sfinţi sau poate torţionari de sfinţi. Ar fi fost ca-n China sau ar fi fost ca-n iad.

 49. Unchiul meu Avram Botan a fost dat afara din seminar in anul 3 pentru un botez nou testamental facut intr-un sat intr-una din vacantele de vara cind erau trimisi seminaristii la practica prin tara.

  Niciodata nu mi-i s-a parut detaliul asta asa de pretios ca acuma. Omul e ingropat de mult… faptele insa nu pot fi ingropate.

 50. Sunt aproape de terminarea postarii cartii „Urmati-le credinta!”
  Cititi:http://vesteabuna.wordpress.com/2009/09/20/adunarea-din-casa-lui-vanea-moartea-de-martir-a-fratelui-vanea-si-a-sorei-lui-valentina/
  si comparati.
  Citat:”Mare e ispita de a face adunările creştine liber, dar această libertate în anii prigonirilor se putea obţine numai cu preţul abaterii de la Evanghelie. Trebuia să te obligi a îndeplini Legislaţia antievanghelică a cultelor. Insă după un asemenea pas biserica încetează a fi biserică.” pag 2

 51. Rodica, la Ruginoasa, prin anii ’90, după lovitura de stat, i-au bătut pe toţi „avramii” pe care i-au prins, cca. 100 de oameni. Torţionarii abia aşteaptă. Acum se numesc bodyguarzi sau şefii de galerie la vreo echipă de maidan la fotbal. În România revoluţia continuă, nu lipseşte decît semnalul drăgăstos „pe ei!”. Ceea ce nu înseamnă că unchiul tău nu a fost un exemplu, din contră! Trebuie să fie…

Comentariile nu sunt permise.