Hota noutăţilor (8) Săptămîna chioară

Sunt de acord că vulcanul din Islanda este important, mai ales pentru cei- sau cele- care stau cu ochii pe cer şi cu capu-n nori-.

Cînd am şoptit o vorbă despre lavă şi cenuşă, un simpatic comentator mi-a bătut obrazul că mă informez din National Geographic– deşi această acuzaţie mă onora, în fond, pentru că departe de mine e să citesc aşa revistă cultă, nu? dar comentatorul nu avea de unde să ştie asta-.

Cînd am îndrăznit să îl trag niţeluş de mînecă pe vînătorul de capete Florin Moţiu, să o lase mai uşor, că eseul nu e oină şi nici capul unui anumit pastor minge de piele umplută cu cîlţi, şi să nu mai dea cu bîta în balta demult stătută a teologiei, după broaşte- a răsărit un comentator care m-a trimis să citesc pe Luther şi Calvin pînă seara – sau mă rog, cît mai repede-,  dacă vreau să nu mă rupă gura tîrgului şi să-mi bată obrazul stîng pînă fac gropiţă ca în dreptul.

Am scris despre poieniţa cea tăiată, dar n-am apucat bine să mă dau la popi, că o drăgălaşă comentatoare mi-a spus că, din moment ce nu am văzut vreun bărbos cu toporul în mînă, copăceii puteau fi tăiaţi de oricine, chiar şi de părinţii lor, oricum mai  sfinţi decît burtoşii de la mănăstire.

Cu alte cuvinte, am ratat în tot ce-am scris în zilele acestea.

M-am gîndit că nu mi-a mai rămas decît un singur loc nebîntuit: politica! Şi nu orice fel de politică, ci aceea americană.

Cum nu am prea avut prilejul să mă ilustrez cu ceva despre Obama– scris cu o din O sau cu O din o, asta are mai mică importanţă, după cum bine a arătat Matrix,  Cristinei- am prins un val cu plecare de la Ierusalim şi m-am gîndit să mă avînt cu planşa în el, cu alte cuvinte să fac un surfing mic. Că veni vorba: s-a făcut vreun creştin evanghelic diplomat între timp? Dacă da, sper să nu fie pe net, cu vreun blog sau mai ştiu eu ce eseu, pentru că îmi va fi greu să-i explic de ce mă aflu în treabă cu cele ce veţi citi mai jos.

O regulă de bun simţ pe care am învăţat-o de la amicul meu Amos Oz, marele scriitor israelian, era aceea în care sfătuia pe toţi cei ce nu trăiesc în Israel, fie că sunt de o parte a Atlanticului, fie că sunt de partea cealaltă, să nu se bage în ce nu pricep. Ca să fiu în nota gherlelor despre care aminteam, tocmai asta ţin să o încalc, şi iată de ce.

Acum cinci zile a fost făcută publică o srisoare deschisă- prima de acest fel şi cu o asemenea importanţă- a unui important domn din Congresul Mondial Evreiesc, care punea nişte întrebări administraţiei americane.

Din tot ce am citit acolo- şi o puteţi face şi voi, mergînd direct la sursă-, mi-au plăcut două întrebări şi o precizare.

Prima întrebare la care dl. Obama era rugat să răspundă, a fost  cum vede administraţia americană, pentru viitor,  graniţele Israelului.

A doua se referea la ce consideră administraţia americană în capul ei că sunt punctele  strategice de pe teritoriul Israelului, pe care, dacă le vor pierde, tot după capul lor, să nu rişte să fie din nou atacaţi, ca în 1967, de paşnicele popoare arabe din jur.

Precizarea– şi cu asta închei-, era că zonele în care israelienii construiesc în acest moment case pentru cetăţenii lor, au fost, sunt şi vor fi pentru vecie ale Israelului. Cu alte cuvinte, supărarea dlui Obama pe dl. Netanyahu nu ar avea motiv real, sau, mă rog, nu altul decît o eventuală dorinţă a americanului de a face curte musulmanilor, trădîndu-i pe evrei.

Fiind părtinitor, ca de obicei, şi mustind de subiectivitate, nu vreau să mai continui, lăsîndu-vă pe voi să decideţi cine şi de ce are dreptate.

Fiecare are dreptul la opinie, pînă una alta şi dacă e să mă ascultaţi pe mine, vă spun că adevărata bombă cu ceas nu e vulcanul din Islanda, ci poceala care se anunţă din Orientul Mijlociu.

Am zis!

LA MULŢI ANI, ISRAEL!

Full Text of Letter from Ronald S. Lauder to President Obama

55 de gânduri despre “Hota noutăţilor (8) Săptămîna chioară

 1. Zici tu că „ai ratat în tot ce ai scris zilele astea”? Păi şi atunci mesajele tale pentru Ionatan, bocetul nemţilor, ce au fost? Nu prea ai tu obiceiul să ratezi… cel puţin asta e impresia mea!

 2. La postările despre care vorbeşti nu nu m-a certat nimeni. M-a lăsat în boii mei. În general nu amestec imanentul cu transcendentul. Ionatan ne-a lăsat pe toţi fără grai. Cred că va trebui să inventăm altul.
  Completez: nici n-am văzut că ai scris lui Ionatan! http://convietuire.wordpress.com/2010/04/18/poetului/
  Şi ar fi trebuit să caut, pentru că aşa, prin blogul pe care-l ţinea el, am dat de tine!
  COMPLETARE LA COMPLETARE: şi nu numai că ai scris, dar ai făcut-o cel mai bine. Eu am convingerea că Ionatan a citit ce-ai scris. Mie nu mi-ar fi venit în cap: bravo, Oana! Vezi de ce te-a umplut Domnul de iubire?

 3. Nu cred ca va trebui să inventaţi/inventăm altul. Unul ca el e de ajuns. E unic! Şi doar continuă să Fie, nu?
  Şi să fim serioşi, nu cred eu că te „sperie” pe tine vreun comentariu, sau vreo comentatoare, oricât de drăgălaş sau de hâd s-ar exprima. Nu comentariile sunt esenţa scrierilor tale.

  În fine… era doar o formă de salut, stângaci, după o oarecare absenţă de „comentat” printre rândurile tale. Şi într-un moment greu. Un semn că nu sunteţi singuri… în durerea de a-l fi pierdut pe Ionatan. După cum nu veţi fi singuri nici în bucuria de a-i citi şi reciti Poezia.
  Toate cele bune, Răsvan!

 4. Nu trebuia să cauţi, pentru că şi eu am ezitat în a „publica” scrisoarea. N-am scris bine. Ci din suflet. Ce a ieşit, numai Domnul ştie cât este de… în armonie (sau nu) cu cine sunt în fiecare zi, de fapt.
  Mulţumesc, Răsvan! Continuă (şi tu) să scrii. Perioadele în care caut, caut şi (tot) nu găsesc rostirile din postările voastre, ale celor din blogroll-ul meu sunt cele mai grele…

 5. Toate cele bune şi ţie, dragă Oana, dar să ştii că scrisoarea pe care ai „trimis-o” lui Ionatan pe mine m-a şi mîngîiat, dar m-a şi tulburat. După opinia mea, nu are nicio importanţă religia din care facem parte, că tu eşti ortodoxă şi altul evanghelic: pentru Domnul asta nu înseamnă nimic! Ai dreptate- şi Ionatan a subliniat asta în mai multe rînduri- el a fot un poet creştin, nu evanghelic! la el nu găseşti decît creştinism în formă pură, deoarece a transformat, prin enorma apăsare a geniului său şi dragostei sale pentru Isus, cărbunele impur în diamantul cu de şaptezeci şi şapte ori şapte carate.
  Am spus de limbaj, că ar trebui inventat altul, pentru a sublinia unicitatea fiecărui mare poet, care duce cu el ritmurile interioare ale versurilor, metaforele, temele, dacă vrei, pentru că experienţa lui a fost numai a lui, arta i s-a născut din multă suferinţă, şi fizică şi sufletească. Pericolul cel mare, după ce Ionatan nu mai este aici, ci la Tata, e să apară epigoni de-ai săi care- fie că vor fi copleşiţi de inepuizabilul dicţionar de artă poetică reprezentat de volumele lui Ionatan, fie că vor fi împinşi să-i atingă prea repede valoarea- să fie tentaţi să-i folosească limbajul poetic. Din cauza asta am scris că trebuie reinventat altul, alt limbaj.

 6. Imi place cum nimeni nu se supara pentru cei care au pierdut banii pe ticketele de avion, admitind cu totii ca este un „act of God”…ceva absurd in lumea asta ecologica…dar, nu cind este vorba sa dam vina pe Dumnezeu de ceva. Cit despre Pinnochio nostru de la conducere care s-a indoit de sale in fata oricui nu trebuia, cineva i-a scris agenda de lucru cind i- s-a promis Premiul Nobel pentru pace…si nu conteaza ce se intimpla, el isi urmeaza lista…Cred ca i-au dat-o Al kaida…poate insusi Bin Laden, daca mai traieste…

  Ma miram cind citeam in istorie cum a cazut un imperiu, saul altul…Nu ma mai mir. Ce a reusit Pinnochio intr-un an…altii n-au putut face intr-o suta. Asta nu respecta nici constitutia. Uite ca ma opresc aici …dar e greu sa ma opresc…ca poresa multe sint de spus…Arabul asta este clar ca vrea sa distruga Israelul…doar asta ii este religia…

 7. Rodica, m-am hotărît să citez din Amos Oz, ca răspuns, mai ales că l-am trădat şi am vorbit de ţara lui:

  „Există istorici israelieni moderni care învinovăţesc Israelul. Presupun că în cîţiva ani, în cele din urmă- şi sper să apuc ziua aceea-, vor exista şi istorici arabi moderni care să învinovăţească guvernele arabe din acea vreme.”

  Tu ce crezi: dacă Obama o ţine tot aşa, mai apucă? 🙂

  Ai citit scrisoarea lui Lauder?

 8. Răsvan,

  După cum aflu şi eu din scrierile unor evanghelici pe care îi preţuiesc, ortodoxul spune: „mă mântui” (probabil prin fapte, virtuţi), pe când evanghelicul spune: „sunt mântuit!” (indiferent de fapte, virtuţi). Despre o astfel de certitudine vorbeam în postarea mea de care aminteşti. Nu ştiu care este mai aproape de adevăr. Un răspuns „clar” am primit şi de la ortodocşi, şi de la neoprotestanţi: primii spun că doar ei ajung la Domnul (după mine, complet fals), ceilalţi spun că, doar dacă eşti botezat la maturitate, deci conştient de alegerea ta, eşti mântuit. Domnul nu ştiu ce răspuns mi-ar da. Dar ştiu că Adevărul e numai Unul singur. Prin Poezia sa, Ionatan părea că-l ştie. De asta îl întrebam pe el… Dar n-aş fi vrut să intru aici într-un astfel de subiect. Oricum, voi rămâne cu dilema şi, desigur, cu eticheta, oricare ar fi ea, de păgân sau eretic. Nu mă deranjează nici una dintre ele. Mă interesează mai mult ce spune Dumnezeu decât religiile. Numai că şi Glasul Său poate avea două interpretări, în funcţie de crezul/credinţa fiecăruia.

  Am înţeles acum ce doreai să spui referitor la „alt grai, alt limbaj”. Aşa este. Fiecare va scrie după inima lui. E cel mai corect aşa.

  Cred că Obama mai poate aştepta…

 9. Oana, Domnul spune că trebuiesc îndeplinite următoarele condiţii: să-ţi recunoşti păcatele şi să te pocăieşti- are pastorul nostru Iosif Ţon un text în care explică de ce sună aşa de rău „pocaiania” acesta-, să te mărturiseşti în apa botezului- botezul nu-l mîntuie nici pe neoprotestant-, şi să-L urmezi pe El, adică pe Isus. Pînă şi morţii să-i laşi ca să-i îngroape alţii. Consecinţele ţi le spune tot El: vei fi urîtă de toţi din lume, şi mai ales de cei din casa ta.
  Sunt o sumedenie de lucruri care ne despart, dar ele nu ar trebui să le discutăm. Acelea trebuiesc ţinute deoparte. Eu aşa procedez cu prietenii ortodocşi. Respectul este reciproc şi perfect sincer. Tu nu trebuie să faci, ci sa crezi. Restul vine de la Duhul.
  Unii din noi îşi pierd mîntuirea prin prea mare mîndrie şi siguranţă de sine, iar ortodocşii spun mereu „miluieşte pe robul tău cel păcătos”, venind mereu la Cruce, ceea ce nu e rău, dacă n-ar fi doar din buze şi nu s-ar strădui numai prin fapte, cele care se văd.
  Obama poate aştepta, dar Congresul Mondial Evreiesc se pare că dă semne de nerăbdare să afle răspunsul. 🙂

 10. Cuvantul spune:numai cei nascuti din nou(de sus)vor intra in Imparatie;Domnul Isus spune:cei care asculta poruncile Mele,Ev.Marcu spune;cine crede si se va boteza!
  Acst lucru l-am gasit scris si in „Comorile Pustiei”,insa cand i l-am citit fiului meu ortodox,aratandu-i ca si la ei este scris acelas lucru in Marcu 16 cu 16…mi-a raspuns tacand!. 🙂
  Inima fiecaruia o vede Domnul,nu teologia,nu stiinta;El a ascuns acestee lucruri de cei intelepti,dar „s-a bucurat in Duhul,ca au fost desoperite pruncilor”cand la Luca 10cu 21
  au venit ucenicii si au spus bucurosi sa si duhurile le sunt supuse;iar Domnul le-a spus sa fie bucurosi ca numele le este scris in Cartea vietii.
  M-am gandit…cat de mult ii iubea Domnul,daca s-a bucurat atat,este singurul loc,pare-se din N T unde El se bucura.
  Noua ne lipseste ingaduinta crestina si dragostea,sa stim teologie ?sau sa cumparam „aur curat”?
  o comentatoare „nedragalasa”. 🙂

 11. 🙂 multumesc Rasvan.
  Sut eu cu capul in nori , sunt si vulcanica, dar stiu sa cer aterizare corecta, Turnului de Control Ceresc 🙂

 12. Si evident , iar am devenit agramata in graba…tastarii 🙂
  Dar sa nu uit. Stiai ca ma pot lauda ca sunt considerata cea mai agramata si aliterata din blogosfera evanghelica ?
  he, he… eu cand vreau sa pun virgula, o pun si apoi, .. fluier 🙂

 13. Lia, tie cine ti-a spus asta?
  Sa fi fost ACul?
  Eu am fost pe unele bloguri, unde voiam sa comentez, dar m-am impiedicat in agramatisme si am plecat de-acolo… cu rapidul.

 14. Opinia mea este ca nu Obama este jucatorul principal aici…ci mai degraba evreii trebuie sa hotarasca cu cine sint. Inca vreo 46% dintre evreii-americani, sint lipiti de ideile liberare care le plac atit de mult si care au ajutat la alegerea acestui presedinte. Ma gindesc ca de fapt evreii l-au ales…si ei trebuie sa dea cu el de pamint. Si cind ei s-or hotari incotro bate vintul…restul lumii o sa fie doar spectatoare…excluzind bineinteles pe cei(tarile) care sint impotriva Israelului…

  Taberele se formeaza si nu stiu de ce sintem asa de surprinsi. Obama urmeaza doar scriptul pe care il citeste de pe suport…Altcineva a dictat scriptul…Exista totusi o majoritate decenta in tara asta…si astia au certificate de nastere sa demonstreze ca sint nascuti aici…si astia au devenit in ultima vreme din ce in ce mai constienti de realitatea din jur. Totul trece prin stomac si visului american i s-a rupt firul. S-au trezit si au intrat in panica. Au inceput sa citeasca Constitutia…si li se pare curios ca presedintele ori n-are habar ori…habar nu are s-o respecte.

  Cind everii se vor duce din America, va fii ca a doua iesire din Egipt…si vor lua cu ei tot aurul…ca vezi…oriunde te invirti, oriunde te intorci, este un evreu care tine frinele la absolut tot ce se misca…

  Asta este parerea mea…

 15. @ Rodica
  http://dexonline.ro/definitie/agramatism

  Sa lamurim un lucru! Am precizat ca eu am pretentii mai ales de la cei ce se erijeaza drept modele. Pentru cei care sunt plecati din tara de ani buni, am ingaduinta. E normal…

  Am ingaduinta si fata de cei care transmit adevaruri spirituale traite, care au forta sa schimbe alte vieti, dar pentru a le spune altora, mai comit greseli… Din astfel de articole, iau esenta, nu forma…

 16. :)A.Dama
  Tu ma stii(virttual) de mult timp si cred ca ai observat ca sunt „o revoltata”, „o vulcanica” imi insusesc greselile mereu dar… stiu sa fiu si discreta. Acum se impune sa fiu discreta cu persoana in cauza.
  Mai fain este faptul ca, de cand „circul virtual”, am invatat sa-mi insusesc observatiile ce mi se fac. Mie mi-a fost TARE greu sa renunt la gramatica copilariei mele 🙂
  Trebuie sa-ti marturisesc ca mi-au fost de ajutor articolole scrise de tine – spor la mai multe!
  Sa ai aripi ingerite pe ochi, pe inima.

 17. Rasvan de la mine se vede naspa* 🙂
  E mare tava de sarailie si prea imbibata de miere.
  Greu lucru sa faci o lucrare fara niciun sfat de la prof.
  Simt ca ma sufoc.

 18. @ Cind evreii se vor duce din America, va fii ca a doua iesire din Egipt…

  Dragă Rodica, iată ce i-a trecut lui Amos Oz prin minte să scrie, legat de exodul despre care vorbeşti:

  „Ştiu că e foarte riscant să faci profeţii cînd eşti de pe meleagurile mele- adică din Israel n. m-. E mare înghesuială de profeţi pe-aici. Dar îndrăznesc să prezic că nu vom petrece sute de ani măcelărindu-ne între noi, ca în tradiţia europeană consacrată. Vom merge mai iute. Cît mai iute? Tare aş vrea să vă pot răspunde. Nu subestimez niciodată miopia şi prostia conducerii politice din amîndouă părţile. Dar se va întîmpla.”- era vorba despre conducerile politice israeliene şi palestiniene, evident n.m-.

  Acum, ce să-ţi spun. Am zis şi eu „Obama” măcar şi pentru simplul fapt că scrisoarea era adresată lui. Nu ştiu dacă el este „candidatul manciurian” sau nu, cum nu am fost informat nici despre predecesorul său, republicanul de la Skull and Bones, G. W. Bush, dacă a fost sau nu biodirijat sau doar biodegradat 🙂

  Biblia spune că, în ultimii ani, poporul evreu va fi trădat de aliaţii săi.

 19. @ Ce sint agramatismele?

  Rodica, un model de agramatism este şi în declaraţia de mai jos:
  „Cînd sunt cu tine, simt că plînge munţii.” A spus-o un bun prieten de-al meu, cînd făcea curte viitoarei sale neveste. După cîţiva ani, s-au despărţit. Nu ştiu dacă agramatismele au fost motivul, dar e bine să te fereşti: niciodată nu se ştie… 🙂

 20. @ Am precizat ca eu am pretentii mai ales de la cei ce se erijeaza drept modele.

  A. Dama, la cîtă falsă modestie bălteşte pe blogurile noastre, cred că nu trebuie să ai pretenţii de la nimeni. Eventual de la erijatul de Matrix, dar el scrie oricum corect… 🙂

 21. Am si eu ceva istorie cu despartirile…te pomenesti ca „agramatismele” sint de vina…si eu care imi faceam alte critici…
  …sau poate sint muntii? Nu stii exact de care munti era vorba?
  🙂

 22. Cind America isi va pierde puterea militara , economica si politica si va ajunge o tara oarecare pe pamant , atunci lumea se va clatina puternic si Israelului i se vor muia genunchii .

 23. Si Obama este omul potrivit pentru asta. De cind a venit in Office, numa de asta se ocupa sa denigreze, sa sape, sa fac de rusine, sa dezarmeze, sa slabeasca tara…In jurul lui sint numai oameni care au furat de la guvern facind miselii la taxe, numai oameni fara caracter si fara frica de Dumnezeu…dar cu gura mare…
  Si sapa de zor, groapa …

 24. Rodica, cît pot eu înţelege din tot ce aud sau citesc, părerile sunt împărţite, dar majoritatea converg spre ideea că această criză mondială nu a făcut-o Obama şi nici măcar n-a influenţat-o în vreun fel.

  La două luni după ce aplauda sportivii pe stadionul olimpic, America lui Bush se prăbuşea. Că a fost sau nu „aranjată” toată povestea, iar nu ştim. Tendinţa lumii spre socialism spune multe despre noul tip de „sclavie” care ne aşteaptă, fie individual, fie ca stat- vezi deja Grecia, Islanda, mîine România-.

  Graniţele nevăzute ale lumii şi centrele de putere se dispută de multă vreme. Mereu a fost aşa. Că a dominat Florenţa, apoi Veneţia sau Amsterdamul sau ţările baltice, Londra sau New York-ul, nu politicienii „la vedere” au făcut istoria asta, ci marile bănci, marea finanţă.

  Obama nu contează, după cum nici Bush n-a valorat nici cît o ceapă degerată, spartă cu pumnul pe masa de lemn negeluit, cu caş şi mămăligă caldă de la Grupul celor Nouă :). I-am „consumat”, cu alte cuvinte. Nu ei au fost, nu sunt şi nu vor fi oierii.

  Dacă America nu va mai fi cea mai mare putere- ceea ce eu refuz să cred-, nu din cauza lui Obama se va întîmpla asta.

  Prin anii ’70 un francez pe nume Fernand Braudel a scris un studiu intitulat „Timpul Lumii”, parte dintr-o trilogie, unde analiza ce înseamnă centru de putere şi ce defineşte periferia lumii. Durerea mea este că, trăitor în România, (re)văd analizele pe care le-am citit acolo, care mergeau pînă în sec. XIX, cum se potrivesc cu situaţia de astăzi prin care trecem noi, cei de la margine, şi voi, cei de la centru. Pentru noi: sărăcie, produse de proastă calitate, mînă de lucru plătită cu doi bani, tehnologie ioc şi, fireşte, productivitate zero.

  Ce va fi cu Israelul?… Asta l-au întrebat pe Obama…

 25. Remus, vremea profeţiilor părea dusă…, pînă la tine, evident! 🙂 Cred că mai important este să fim ca Daniel, să nu acceptăm să ne închinăm omului- oricare ar fi numele lui de acum, fie că îl cheamă John, Johann sau Ivan- ci doar lui Dumnezeu, chiar dacă vom suporta consecinţe cumplite făcînd asta.

 26. Prietene cred ca ar trebui sa mai citesti putin Ezechiel 38-39 despre invazia Israelului , de catre Rusia ( invadatorul principal ) impreuna cu alte popoare care va avea loc in viitor si a felului cum va riposta Israelul impotriva dusmanilor , vezi Zaharia 14:12,13 .
  Ma indoiesc ca in configuratia actuala a lumii citeva natiuni de pe pamant se vor avinta sa invadeze Israelul , avind in vedere ca America este aliatul principal al lui Israel si inca are statutul de putere mondiala . Insa cind influienta Americii militara si economica nu va mai exista pe pamant , cea politica nu va mai valora doi bani in ochii multor tari .
  Prabusirea Americii care v-a sosi la vremea ei , va produce schimbari majore pe pamant . America sta in picioare sub ocrotirea lui Dumnezeu pentru stabilitate pe pamant , insa cind Dumnezeu isi va trage mana de peste ea , dusmanii o vor lovi de moarte si atunci vor incepe modificari majore pe pamant .

 27. @ Ma indoiesc ca in configuratia actuala a lumii citeva natiuni de pe pamant se vor avinta sa invadeze Israelul , avind in vedere ca America este aliatul principal al lui Israel si inca are statutul de putere mondiala.

  Remus, unde ai văzut dumneata că am vorbit eu despre invazia Israelului? despre cine-l va trăda şi cine nu? Reciteşte tot ce am scris, inclusiv despre întrebările puse de israelieni- prin „mesagerul” lor-, americanilor- preşedintelui acestora-. De ce nu i-a întrebat pe ruşi? de ce se tem ei mai ales de arabi şi mai cu seamă de Iranul atomic? asta nu mai ştiu, dar pot presupune că nu au citit nici ei cu atenţie Ezechiel. Nici sinagoga nu mai e ce-a fost, prietene, asta-i! 🙂

 28. Din pricina impietririi in care traieste Israel acum , ei nu inteleg mersul vremurilor cu privire la ceea ce este profetit despre anumite evenimente care priveste acesta natiune . Aceste lucruri le inteleg doar evreii mesianici care s-au intors la Domnul impreuna cu crestinii nascuti din nou si care au ceva habar din Biblie .
  Eu nu am spus ca ai vorbit ceva despre invazia Israelului , insa eu ti-am adus in atentie acest subiect datorita faptului ca tu refuzi sa crezi ca America va iesi de pe scena lumii ca putere militara , economica si politica . Ori textul din Ezechiel 38-39 demonstreaza acest lucru in mod indirect .

 29. Rassvan,
  de la copiii mei mai aflu si eu acte ceva,altfel cum as mai scrie pe aici. 🙂
  (ca virgula nu cred ca am pus-o vreodata corect,decat sa gresesc,mai bine pun mai multe. 🙂
  ……chiar mai imi dai adresa lui Geo?
  ma intrereseaza ce stie dsepre varul meu care a murit,cel din Bucuresti.

 30. @ Din pricina impietririi in care traieste Israel acum , ei nu inteleg mersul vremurilor cu privire la ceea ce este profetit despre anumite evenimente care priveste acesta natiune.

  Cu tot respectul, Remus, dar eu nu cred că împietrirea lui Israel este lagată de politică, ci de Cristos. Ei asta nu înţeleg, restul cred că îl pricep mai bine decît mulţi dintre noi, iar în ceea ce priveşte politica Orientului Mijlociu au soluţii pe care nu le vor arabii.

  Eu nu mă duc cu gîndul atît de departe ca tine, am citit şi eu cărţi, ca mulţi dintre noi, legate de textele din Biblie care vorbesc despre sfîrşitul lumii. Nu cred că orice eveniment despre care vorbim, legat de Orientul Apropiat, trebuie să conducă, imediat, la bătălia de la Armaghedon.

  Aşa cum au observat cei din presa americană la care am făcut trimitere, este pentru prima dată cînd lucrurile sunt spuse cu voce tare: temerea Israelului legată de posibila trădare a Americii, dorinţa lor de a-şi păstra integral Ierusalimul şi punctele strategice din punct de vedere militar.

  Este pentru prima dată cînd a dispărut recuzita diplomatică. Ăsta e un fapt, reprezintă un moment. Dacă „fandaxăm” permanent pe axiome învăţate odată cu suptul laptelui la sînul mamei biserici locale, pierdem esenţa unui eveniment şi există riscul să nu mai înţelegem nimic din ce va urma.

  Este o părere personală, fiecare e liber să gîndească în felul său.

  L-am tot pomenit pe Amos Oz în răspunsurile pe care le-am dat Rodicăi Boţan. Eu nu te trimit să citeşti cărţi de-ale sale, deşi ar merita să o faci înainte de a te pronunţa asupra unui subiect delicat.

  Ştii care era marea problemă a omului acela? că poporul evreu nu a soluţionat întoarcerea pe vechile teritorii a refugiaţilor palestinieni, plecaţi în Iordania sau Arabia Saudită, în Pakistan sau Liban, după 1948, pentru că nu ar avea unde să-i găzduiască. E o palmă de loc acolo.

  Evreii nu pricep ce istorie trăiesc? Dă-mi voie să cred că te înşeli, Remus.

  Cartea lui Oz, „Cum să lecuieşti un fanatic” ţi s-ar potrivi ca o mănuşă… 🙂

 31. Elisa, ţi-am dat adresa lui Geo! Ţi-o mai trimit încă o dată şi te rog să confirmi dacă ai primit-o…

  Cu virgula nu e nicio taină: e destul să priveşti o pagină de carte şi te prinzi. Se pune după ultima literă a cuvîntului, apoi dai bara de spaţiu şi scrii cuvîntul pe care ai vrut să-l desparţi. Punctul se aşează imediat după sfîrşitul frazei, apoi baţi în bara de spaţiu şi începi o altă propoziţie. Esenţial este să corectezi tot ce ai scris, să revezi textul trimis cuiva. Dacă nu o faci este ca şi cum ai umbla în cămaşă de noapte prin faţa blocului, duminică la amiază şi te-ai supăra că oamenii pufnesc în rîs cînd dau cu ochii de tine. Eu cînd fac greşeli de ortografie, nu le fac pentru că mă grăbesc, ci pentru că nu ştiu să scriu, asta e… 🙂

 32. Razvane las-o moale cu jignirile caci eu ti-am vorbit frumos , ok ? Daca mintea ta nu poate pricepe anumite lucruri pe care le-am vorbit , asta nu inseamna ca eu sint fanatic , pricepi macar acest lucru ? De unde zici tu ca esti ? Parca am inteles ceva de Piatra Neamt ? Sa sti ca intr-un viitor oarecare voi ajunge cu masina si prin zona Moldovei si chiar as putea sa te intilnesc putin , ca sa iti spun ceva cuvinte in direct vizavi de comportarea ta . Oare nu cumva ti-a crescut si tie nasul ca la cei din poza de mai sus ? Pai , mai nea caisa , tu cine te crezi de jignesti pe cine vrei cum iti vine tie pe chelie ? Ia vezi cum vorbesti , ca eu nu te-am jignit absolut deloc in comentariile de mai sus , ci doar mi-am spus punctul meu de vedere cu privire la anumite lucruri pe baza dreptului la libera exprimare . Ok ?

 33. @ Razvane las-o moale cu jignirile caci eu ti-am vorbit frumos , ok ? Daca mintea ta nu poate pricepe anumite lucruri pe care le-am vorbit , asta nu inseamna ca eu sint fanatic , pricepi macar acest lucru ?

  Remus prietene, eu am citit cu mare plăcere cartea pe care ţi-am recomandat-o şi mi-a folosit.

  Domnia ta nu ştii de glumă, ironia este pentru tine ca strănutul balenei ucigaşe iar ce nu înţelegi, e ca şi cum ai aluneca pe o coajă de banană, gen hopa-mitică, cade-n cap şi nu se strică. Înţeleg şi te compătimesc. Nu pricep însă ce cauţi pe blogul meu, unde cititorii sunt exact opusul tău.

  Nu sunt din Piatra Neamţ, evident că nici asta nu ai priceput. Am spus de atîtea ori prin ce oraşe şi la ce adunare mă duc, dar am să mai repet, poate ai noroc: dacă nu prin intuiţie, măcar prin repetiţie.

  Nu ştiu dacă „nea caisă”, cum mă numeşti tu, este de bine sau de rău, dar îmi place: sună creştineşte! 🙂

  De cîte ori primesc un comentariu de genul celui trimis de tine mă bucur, gîndindu-mă că scrisul are totuşi o mare putere, din moment ce provoacă reacţii atît de viscerale, gregare. Aş fi putut să nu dau drumul la comentariu, dar ameninţarea care musteşte printre rîndurile tale- după comentariile anterioare, în care vădeai o dorinţă sinceră să te „ilustrezi” din Cuvîntul Sfînt- este simptomatică pentru categoria de cetăţeni creştini stropşiţi pe piept de unii singuri.

  Sigur, poţi veni oricînd la Tîrgu Neamţ, la Adunarea Creştini după Evanghelie de acolo, condusă de un omuleţ mititel numit Cornel Almăşanu şi, dacă sunt în localitate în duminica aceea, negreşit voi fi la adunare.

  În general ar fi bine să nu faci mare tămbălău pe afară, pentru că populaţia majoritară fiind constituită din fraţi „indieni”- noi aşa le zicem-, şi fiind mai inflamabili, se poate întîmpla să nu ai vreme să-ţi exprimi în totalitate teoriile despre sfîrşitul lumii.

  Cam tot ce scriu pe blogul ăsta este cunoscut de unii din fraţii de acolo, aşa că va trebui să treci repede la subiect. 🙂

  Cît despre mine, degeaba dai de înţeles că nu aş fi un băiat bine crescut: la 1,82 şi 113 kg îl depăşesc pînă şi pe Matrix şi sunt bun la „tăvăleală” 🙂

 34. Vezi, de aia sunt eu cuminte. La 1.82 si 75 kg pot concura doar la categoria mus(h)ca…si fugi.

 35. Sam, nu crezi ca ar fi necesar sa mai iei in greutate?
  La multele ploi si suflari de vant, cum sunt pe-acolo, daca te ia (una) intr-o buna zi pe sus?
  🙂

 36. Nu am facut-o intentionat. Dar nu m-ar deranja sa ma ia vantul pe sus numai sa se opreasca brusc. Zborul liber a fost mereu in visele copilariei. Ar fi si o ocazie sa privesc lumea de sus. Literally this time.

 37. Ce-am vrut si ce-a iesit:)
  Am vrut sa zic sa NU se opreasca vantul brusc. Acum e prea tarziu mai sper sa cad pe moale.
  Sorry Razvan pentru copilarii pe spatiul tau…aerian

 38. Mai, mai…voi ati furat subiectul meu preferat – virgula.
  Mi-a placut expresia „umblii in camasa de noapte…duminica in amiaza mare”…Sa stiti ca numai pare a fi camasa de noapte…de fapt este salopeta de lucru. Fiecare umbla cu ce are, nu? Important este sa nu imprumutam hainele lui Adam.

  Dar ce stiu eu? Am treaba cu pusul virgulei, si ma capiaza AC…iar voi v-ati decis sa votati cu el…chiar ca-i saptamina chioara!!!

 39. Sam, la noi categoria mus(h)că 🙂 nu fuge, ci stă, pentru că apele gem de păstrăvii argintii şi curcubeu. Eşti o momeală pe cinste. Pe uscat te-ai lămurit ce te aşteaptă. 🙂

 40. A. Dama, să ştii că a urmat un comentariu de-al lui Remus, pe care nu l-am mai dat. Acolo, omul meu mă întreba dacă nu mi-a luat-o mintea razna şi că e treaba noastră dacă îi numim „piei roşii” pe rromii din adunare- el judeca geografic India precum Cristofor Columb-, care probabil sunt cu ochii după scalpuri, în timp ce el, Remus, nu dorea o „voinicească” cu mine în păşunea verde din faţa bisericii, ci o lămurire scurtă şi plină de conţinut, în drum, pe teme de dogmatică şi la scara maşinii cu care el, Remus, ar fi venit, poate, din ţara în care curge lapte şi miere, în cea plină de venin străbun. Nu ştiu de ce n-am dat comentariul acela, chiar nu ştiu… 🙂

 41. @ Fiecare umbla cu ce are, nu? Important este sa nu imprumutam hainele lui Adam.

  Da, Rodica, am un vecin care iese din cînd în cînd în faţa blocului, în maieu imaculat, mulat peste un bust muşchiulos şi plin de păr peste tot. Arată foarte viril, mai ales cînd îşi udă maşina cu furtunul 🙂 Asta e imaginea lumească a bărbatului. Matrix e cu totul altceva, cu mănuşile şi cărămida aia pe care a plimbat-o pe blog săptămîni la rînd: aia e imaginea „bisericească” a bărbatului, la fel de viril şi la fel de păros, dar corect, gramatical corect 🙂
  Simt că mi-am dat foc la valiză! dar ce nu fac eu pentru tine, dulce Rodică 🙂

 42. am vazut si eu o femeie in centru ieri,langa Reifhaisen Banc in halat de baie cu slapi de plastic,,,si parea sanatoasa…
  A dar pe aci vezi cate o minune,,,,slapi se plaja de plastic roz si palarie asortata…
  apoi ciorapi grosi de lana si papuci de casa..
  papuci ,picior gol si palarie..
  asa ma mai distrez si eu,,,uitand de virgule,
  oricum scrisul de mana mi-este mult mai familiar,nu am bare,. 🙂
  si vad mai bine spatiul…
  Multumesc de adresa lui Geo, poate ca are un nume valid, daca ea e invalida. 🙂

 43. Chiar aşa, Răsvane, de ce n-ai lăsat comentariul?
  La câte ai lăsat aici la vedere, ce mai conta un comentariu? 😀
  Glumesc.
  Fiecare cu măsura pe care o ştie pe pielea lui!!!
  .
  Sam, la 1.82, ar cam trebui să te uiţi de sus. Măcar într-un cartier chinezesc… 😀

 44. @ La câte ai lăsat aici la vedere, ce mai conta un comentariu?
  Glumesc.

  Dragă A. Dama, mă tem de oamenii care nu rîd nici cînd îi gîdili la tălpi. Remus e unul din ăştia. Mi-e groază de oamenii fără fantezie. Poate tocmai din cauza asta îmi plac poeţii şi plăng după ei, cînd se duc- Acolo unde se duc…

 45. @ am vazut si eu o femeie in centru ieri,langa Reifhaisen Banc in halat de baie cu slapi de plastic,,,si parea sanatoasa…

  Fireşte, Elisa, femeia aceea nu avea timp de pierdut cu fleacuri, cu virgule… 🙂

 46. Saptamina asta este mai mult decit chioara…tine mai mult de sapte zile…si e si muta pina la urma. Asemenea vremuri trebuiesc scurtate…ne trebuie o saptamina vie…asa ca da-i viata si in lumea ta virtuala…

 47. Dear Răsvan,

  Mi-am aplicat calcaneul pe xifoid (ceea ce nu chiar de colea, nici chiar pentru un yogin versat!) şi am revenit pe blogul domniei tale, vrăjit de rotundul unei exprimări făr’ de cusur, de frumuseţea şi ineditul ideilor pe care le postaţi şi nu în ultimul rând de calitatea morală şi intelectuală a celor care vă comentează postările
  Am revenit cu o precizare, deşi sunt convins că vă lipseşte la fel de mult ca un drăgălaş de torticolis, la un meci de tenis de câmp.
  So, atunci când am făcut trimiterea la National Geographic, am făcut-o cu admiraţie la adresa acelui post, care, iată (mi-am zis), inspiră oameni şi fără NICI o IREVERENŢĂ la adresa dvs sau a gradului dvs de instrucţie!
  Departe de mine gândul de vă trimite la culturalizare media! Chiar nu e cazul.
  Întâmplarea face să vă preţuiesc mai mult decât mi-ar dicta-o titrul 17-cetosteroizilor din fizicul meu ingrat.
  Iar postul „NaGe” este una din slabiciunile mele şi ocupă pe telecomanda tembelizorului de acasă poziţia”2″. După „Discovery Science”, desigur!
  Haroun Tazieff spuneaţi? Da, şi eu am urcat cu el, în urmă cu mulţi ani, pe Mauna Loa şi Hualalai, în vreme ce băieţii din cartier băteau mingea şi trăgeau din ţigări a căror formulă, rămasă mister pentru mine până în ziua de azi, ar băga în boală orice toxicolog cu capul pe umeri şi Wasermannul la zi.
  Şi ca un amănunt tembel: după ce m-aţi resetat (mulţumesc, chiar aveam atunci nevoie de un Ctr+Alt+Del!) cu fraza: „Comentariul dvs. este, în schimb, un model de dragoste fierbinte ca lava, înmiresmată ca pucioasa şi limpede ca norul piroclastic. M-aţi calcinat, încreştinat, ca la Pompei, o umbră cu mîna pe blog.”, am înghiţit în sec, mi-am scuturat extremitatea cefalică să controlez dacă nu cumva aud sunet de puşculiţă recent şi parţial devalizată si, ca un biped cu Wasermannul la zi (ce afirm că sunt atunci când mă alint), am început să folosesc acest panseu, fără ruşine, ca şi cum mi-ar aparţine. Adică, să vă plagiez, în cel mai pur stil mioritic.
  De aceea, vă întreb cu tupeu: dacă ajungem din această cauză în instanţa oamenilor, pot miza pe înţelegerea Dvs?
  Că în faţa instanţei supreme, genul acesta de troc îşi pierde, oricum, valabilitatea.
  Cu aleasă preţuire,
  Daniel MATHIAS

 48. Daniel, mulţumesc în numele celor care au comenatat aici. Dar, ca de obicei, dracul nu doarme, ci se rotunjeşte, cu cincizeci şi mai mulţi de dinţi, înghiţind coji şi scuipînd miezul, MatrixEvanghelia, această minciună belită de haz, tăvălită-n necaz, paranoica ciumă, mănuşa călcată la dungă, te-a pescuit, bîlbîind răzbunare nătîngă… Stă ghem, vîrcolacul cu nume furat, pe-o grămadă cu nume rimat- sau rîmat…

Comentariile nu sunt permise.