Alchimiştii minciunii, programatorii morţii amînate

Prea tîrziu! Asta în cazul în care, prin absurd, ar fi contat  pentru domnia sa audă o altă voce decît cele pe care le aude de un timp încoace…

A devenit prea… carismatic pentru gustul meu.

Dar  eu sunt convins că Domnul are un plan cu el, un plan ca să-l smerească.

Cînd a găsit drumul… Damascului, pînă şi Saul s-a aruncat în praf, în faţa Domnului. O fi un învăţător baptist mai tare de cerbice decît un jefuitor de suflete?

Referitor la vindecare: eu îmi fac meseria numai cu ajutorul Domnului. El e perfect, eu sunt un lut care mă împotrivesc, de multe ori, Olarului. Dar El m-a făcut  ca să toarne în mine un duh de rugăciune pentru bolnavi. O fac în cabinet, fără ca ei să mă vadă, fără ca ei să mă audă. Toţi medicii creştini gîndesc şi fac la fel ca mine. Mai bine decît mine. Cu mult mai bine…

Domnul lucrează şi acolo unde cineva îşi ia tratamentul, unde face un RMN, unde face o clismă. E prozaic, uneori sună urît, dar o sondă urinară pusă la timp salvează un rinichi. Şi în mirosurile acelea, în sînge şi printre puroaie, Domnul conduce mîna doctorului şi a asistentei, a infirmierei ca să vindece, să mîngîie, să dea speranţă sau să spele.

Ceea ce fac oamenii aceia, Străjerii,  se numeşte vînzare de vise, ei sunt hoţii cu iluzii şi, pentru mulţi în suferinţă, asta e foarte grav. Un canceros care aşteaptă vindecare este în stare să se ducă la capătul lumii pentru ea. Disperaţi, îşi dau tot ce au şi caută vraci, babe cu descîntece iar acum, îi au pe aceşti şalatani de doi bani.

Mă gîndesc cu groază ce s-ar întîmpla dacă toţi cei care citesc, în aceste zile, blogurile şi aud mesajele lui Iosif Ţon, Peia, Demeter sau mai ştiu eu care din şcoala de vindecare a zăluzilor acestora, ar năvăli peste ei, care cu răni nevindecate, care cu arterite fără leac, care cu pustule şi boli de piele pe lîngă care lepra e balsam şi glumă proastă; diabetici ce nu-şi mai simt picioarele, fără vedere şi cu cratere în tălpi; cirotici cu burţile pline de apă, cardiaci cu valve şi artere înfundate, canceroşi… o, Doamne! şi mai ales aceştia,  marii duruţi ai lumii de sub cer…

Ce vor face atunci? Vor fugi care încotro, la ashram-urile lor din Africa, de unde primesc descîntecele vrăjilor şi banii?  în Tibet, prin mănăstiri pierdute de Dumnezeu şi de oameni? poate le va spune o voce să se facă budişti, cu turmă cu tot…

O să-i bată Dumnezeu pentru ce fac, mai ales pentru nebunia pe care o propagă, pentru napalmul care arde fără alegere, duşmanii, diavolii, sfinţii şi jungla.

Doctorii Peia, Demeter şi Ţon par să fi descins dintr-un experiment al libertăţii ucigaşe, mişcodind printre retorte, alambicuri şi cristale, moartea duhului şi a nădejdii în mîntuire. Ce trăieşte pentru ei, e mort pentru El.

Aceşti oameni tîrzii şi fără umbră ai zilelor din urmă…

Reclame

12 gânduri despre “Alchimiştii minciunii, programatorii morţii amînate

 1. @”Dar eu sunt convins că Domnul are un plan cu el [Tzon] un plan ca să-l smerească.” … cu asta as putea fi de-acord. Ma tem si eu ca Tson „isi va rupe gitul” in chestia asta… dar nu sunt prooroc.
  @”se numeşte vînzare de vise, ei sunt hoţii cu iluzii şi, pentru mulţi în suferinţă, asta e foarte grav” – de ce nu presupuneti ca ei pot si sinceri, chiar daca se-nseala?
  Si eu cred ca scolile/sesiunile de vindecare-s nebiblice. De-ocamdata insa-i cred bine intentionati, chiar daca gresiti.
  In America practica medicala, tot mai mult, trateaza vindecarea dintr-o perspectiva holistica. Se admite in lumea laica cum ca rugaciunile ajuta la vindecare. Spitalele angajeaza capelani, iar companiile private de asigurari platesc serviciile acestora. Personal, presupun ca medicii privesc chestia asta doar ca pe- un suport psihologic. Cu toate astea, se admite ca rugaciunile pot vndeca. Intr-un articol din presa laica se descria experienta unui medic de la Harvard (ceva asistent) ce crede-n vindecari. Cu acordul pacientului, ziaristii au asistat la rugaciunea medicului pt o batrina care avea tensiometru aplicat pe mina. In timpul rugaciunii tensiunea i-a scazut la normal; anterior fusese extrem de ridicata. Medicul i-a recomandat si medicament. Si-ar fi pierdut dreptul de profesare de n-o facea. Repet, asta e din presa laica, de larga circulatie; nu reviste de cancan..
  Si eu sunt indignat de spectacolele de vindecare, mai ales televizate; pt moment presupun ca Tosn, macar, se inseala; poate fi insa si sincer!

 2. Răsvane,

  E posibil ca unii dintre cei ce s-au vindecat așa, într-un mod pe care tu și alții îl condamnă, să fi fost vindecați pe bune, realmente, până la capăt.
  Spune-i oricui că ți-a vorbit o măgăriță (fără metafore), că te-a strâns cu piciorul de zid, fiindcă a văzut un îngeri,și vei vedea ce-ți încasezi. Dacă El alege să lucreze prin măgari și măgărițe, e problema noastră?
  Dumnezeu alege de multe ori să lucreze prin vase corupte, fiindcă vasele de cinste stau în spatele unei doctrine cuminți, unde nu mai încape miracolul, unde neascultarea de doctrină e păcat mai mare decât neascultarea de Dumnezeu.
  Du-te la o campanie și urmărește un bolnav înainte și după… Poate îl nimerești chiar pe ăla fără credință, la care minunea a ținut 30 de secunde. Poate îl nimerești pe ăla care își duce minunea, prin mulțumire, până la sfârșitul vieții.
  Da, și eu socotesc greșit faptul că se proclamă trupul total vindecat și fără moarte. Dumnezeu le îngăduie. Altminteri, Dumnezeu ar fi putut să le facă hatârul măcar marilor oameni ai credinței să-i înalțe pe toți la cer, să nu mai fie îngropați, dacă era chiar așa cum zic Străjerii, că trupul nu mai cunoaște boala și moartea.
  Eu nu m-aș pronunța asupra unor mișcări de acest gen decât dacă aș participa măcar de câteva ori la ele.

 3. Erată:
  În loc de – „fiindcă a văzut un îngeri,și vei vedea”, citiți
  „fiindcă a văzut un înger, și vei vedea”.
  Am reformulat, de acolo buba.:)

 4. Doru Radu, doctorul care zici tu ca s-a rugat a facut-o normal si cu reverenta probabil, in nici un caz nu cred ca a i-a dat una peste cap bolnavei si gata i-a scazut tensiunea. Iar capelanii sint angajati nu sa ii vindece pe cei bolnavi, ci sa le fie alaturi, sa ii imbarbateze daca si unde se poate, sa se roage cu si pentru ei, unora care nu stiu de Dumnezeu sa le vorbeasca de existenta Lui.
  Nu neaga nimeni puterea rugaciunii si faptul ca Dumnezeu poate vindeca si azi si o face, dar nu la comanda unora. Hai sa fim seriosi. Crezi ca astia ii programeaza lui Dumnezeu timpul cind sa fie prezent la circoteca lor si sa vindece asa pe banda rulanta… Dumnezeu continua sa vindece cind vrea si pe cine vrea El, de asta e suveran.
  Eu stiu o sora din Chicago care era bolnava de cancer desi era destul de tinara si cu vreo 5 copii destul de mici. La un moment dat s-a dus la o cruciada a lui Beni Hinn si apoi vreo luna de zile a umblat prin biserici marturisind cum a vindecat-o Domnul de cancer. Dar la o luna si jumatate de la vindecare, a murit.
  Mai stiu pe cineva din Bucuresti care in urma unui accident a ramas cu un picior mai scurt, la care avea o tija metalica. In 90, s-a dus pe un stadion unde venise un vindecator din asta la comanda si la fel a marturisit ca a simtit cum i se lungeste piciorul si cum e normal,….etc… Nu stiu daca mai traieste sau nu, dar a continuat sa schiopateze in continuare si mai tirziu cind si-a invins rusinea, a marturisit ca nu s-a schimbat nimic, a fost doar un impuls emotional, ceva de moment, dar nu o vindecare asa cum a pretins. Sintem maturi si cred ca putem discerne adevarul de sarlatanie. Are mare dreptate Rasvan, vind vise si sperante si asta nu au voie sa faca.

 5. De curand am citit pe un blog ortodox cu un inalt trafic un material incredibil legat de un fel de istorie a medicinei „scrisa” pe baza diverselor surse ezoterice. Nimic despre vaccinul contra turbarii, nimic despre peritonita, nimic despre penicilina Concluzia: medicina atat estica cat si vestica isi are bazele in ocultism. De aici pana la credinciosi nu mai mergeti la doctor nu e decat un pas. Iar de la asta pana la copilul muscat de un caine caruia parinti nu ii vor face vaccin pentru ca e de la dracu’ la e un pas si mai mic….

 6. Lăsând deoparte ipotezele în care IT chiar se ocupă cu informaţiile, mie mi se potriveşte ideea că dânsul vede la Străjeri împlinirea potenţialului de sfinţire personală prin Duhul Sfânt. Nu belşugul, vindecările sau păstrarea sănătăţii (până când? cine decide că Duhul ne poate, în sfârşit, scăpa din mână?), ci eliberarea de robia păcatului (duhul păcatului, cum spune IT) este ceea ce numai El poate da. Nicio doctrină şi niciun legalism, oricât de feroce, nu pot şterge ceea ce faptele cuiva – înşelător, incomplet şi temporar – nu mai arată. Condiţia umană nu se vindecă prin eliminarea unor fapte sau înlocuirea lor cu unele ştampilate cu „Aprobat cf. Doctrinei”. Cred că această vindecare o caută IT, şi la Străjeri a găsit oameni dispuşi să creadă că prin credinţă se poate face mult mai mult decât pocăinţă, de ale cărei limite şi efecte colaterale deja prea multă lume e conştientă. Devenirea creştină împietrită în pocăinţă are alternative, şi nu toate dezastruoase, dar terenul devine foarte periculos, după cum o arată aberaţiile şi rătăcirile pe care unii le subliniază – deocamdată fără a da alte soluţii. Rămâne de văzut dacă cineva poate corecta parcursul unei mişcări care a produs deja efecte puternice folosind şi miraje, poate fără intenţii rele, dar amestecând toxic credinţa vie cu gândirea pozitivă şi proclamaţiile unei vieţi secundare dar dorite încă fierbinte de cei pentru care, să nu uităm, a plâns Mântuitorul.

 7. Agnusstick, tu începi prin a spune:

  „Lăsând deoparte ipotezele în care IT chiar se ocupă cu informaţiile…”

  Cine spune că s-ar ocupa? Şi ce relevanţă ar avea asta, din moment ce nu există nicun fel de dovezi că pastorul ar fi continuat să colaboreze cu serviciile secrete?

  „Nicio doctrină şi niciun legalism, oricât de feroce, nu pot şterge ceea ce faptele cuiva — înşelător, incomplet şi temporar — nu mai arată.”

  Deci, încă o dată: nu Ţon este subiectul disputei. El este victima unor oameni care l-au păcălit. E părerea mea. Biblia spune că în timpul din urmă şi sfinţii vor fi înşelaţi de cel rău. E aşa sau nu? Am mai spus, cred că Domnul s-a folosit de Iosif Ţon ca să ne arate altceva. Iar acest „altceva” este mişcarea carismatică a Străjerilor.
  Am spus în ultima postare: eu nu cred în carismatici, oricum s-ar numi aceştia. Nu sunt teolog, am spus că sunt de acord cu Elisa că s-a săturat pînă-n gît de specia asta. Din această cauză, nu am autoritatea să discut despre doctrine, să fac studii comparate, să emit păreri cu caracter general. Eu îmi cunosc crezul- cel puţin aşa am înţeles pînă astăzi-. Ironia face ca tocmai Iosif Ţon să fi scris o carte cu acest titlu. Ai citit-o? Scrie acolo ceva care să semene cu discursul său actual?
  Există o consecvenţă în toate. Dumnezeu ne-a învăţat, prin lecţiile de anatomie şi fiziologie infracelulară, că nivelul crescut de entropie înseamnă moartea organismului.
  Mai mult, că modificări repetate în materialul genetic celular conduc la degenerare malignă. Dar un organism cum este biserica vie nu are nevoie de o lege de funcţionare, care să nu fie schimbată în fiecare moment, de fiecare dată cînd un Ţon apare să spună: Celulă, tu greşeşti. Mută-te, că aşa spun eu!” ?

  De aceea, la ce scrii tu, extrem de frumos- tot comentariul merită laude pentru coerenţă şi echilibru, zic eu-,

  ” Rămâne de văzut dacă cineva poate corecta parcursul unei mişcări care a produs deja efecte puternice folosind şi miraje, poate fără intenţii rele, dar amestecând toxic credinţa vie cu gândirea pozitivă şi proclamaţiile unei vieţi secundare dar dorite încă fierbinte de cei pentru care, să nu uităm, a plâns Mântuitorul.”

  nu pot decît să sper că tot El, capul bisericii, va găsi soluţiile ieşirii din criză. Este reală acestă criză?
  Să-ţi spun drept, eu la o analiză de acest gen mă aştept de la oameni cu mintea mobilă, mereu deschisă spre nou, cum ar fi Marius Cruceru sau Daniel Brânzei. Să aflu din scrisul acestor baptişti cu uşurinţă şi eleganţă în exprimare, ce se petrece cu lumea în care trăim. Am garanţii de la aceştia că pot fi obiectivi? Eu spun că da. Ceea ce le lipseşte este curajul de a înfrunta celalată jumătate a miezului nopţii :): ce rost are să te baţi cu morile de vînt? de ce să superi oamenii? de ce să ne punem rău cu poporul? Nu spun că asemenea mentalitate i-a atins, dar faptul că la marile probleme se răspunde cu „Ţon a făcut sau n-a făcut”, mi se pare pueril şi neproductiv.

 8. @ De aici pana la credinciosi nu mai mergeti la doctor nu e decat un pas. Iar de la asta pana la copilul muscat de un caine caruia parinti nu ii vor face vaccin pentru ca e de la dracu’ la e un pas si mai mic….

  Offlineblg, la cît de turbaţi sunt unii, eu cred că exprimentul a început… 🙂

  Ce te miri? Martorii lui Iehova fac ca şi conspiraţioniştii aceştia de extremă dreaptă, nu crezi? Pare un nonsens apropierea mea, dar nici baptist creaţionist nu sună prea bine, şi nu am spus-o eu, ci un nene tare-n vene 🙂

 9. Nu plecasem de la persoana IT ca subiect al disputei, dar această persoană, şi altele, „nedemne de a fi umplute cu Duhul Sfânt”, sunt pietre de poticnire şi ne alungă din preajma unor idei importante. (În paranteză fie spus, consider că ideea existenţei unui prag de merit, până la care nimeni nu e demn de har, este prea puţin congruentă cu Evanghelia şi cu ideile protestante. Câteodată nu acceptăm ierarhizarea păcatelor, alteori o facem din plin, uneori iertarea îi poate atinge pe toţi cei care ajung la Cruce, dar traseul îl stabilim noi, cu tot cu staţiunile obligatorii.) Au existat susţineri despre activitatea curentă a lui IT în diverse programe de Stat, Elisa poate să confirme. Dar nu asta era ideea, nu mă interesează deloc aspectul ăsta, pentru că poate oculta ceva mult mai important. Anume dezbaterea în jurul sfinţeniei personale. Ce spuneam despre doctrine, legalism şi fapte era foarte general, nu se referea la persoana IT, ci la miezul disputei de idei, dacă va fi existând aşa ceva după ultimele scandaluri. Dacă orice mişcare ar căuta sfinţenia nelegalistă şi nedoctrinară direct în prezenţa Duhului Sfânt, eliminând tot ce nu-şi are locul în prezenţa Sa, tot ce strică şi rătăceşte, şi dacă ar şi găsi o cale prin care Duhul să nu-i mai părăsească (aproape deloc) pe oameni nici când se duc pe la casele şi serviciile lor, atunci, chiar dacă uneltele şi treptele vor fi fost mizerabile, ceva s-ar câştiga. În loc să se discute dacă aşa ceva e măcar posibil, şi care ar fi căile cele mai potrivite ca să nu cadă orbii în prăpastie, multe energii se descarcă asupra oamenilor, desigur imperfecţi şi totalmente nesfinţi, care bâjbâie într-o direcţie de la care suntem constant îndepărtaţi prin himera siguranţei. Cu s mic.

 10. @ Nu neaga nimeni puterea rugaciunii si faptul ca Dumnezeu poate vindeca si azi si o face, dar nu la comanda unora. Hai sa fim seriosi. Crezi ca astia ii programeaza lui Dumnezeu timpul cind sa fie prezent la circoteca lor si sa vindece asa pe banda rulanta… Dumnezeu continua sa vindece cind vrea si pe cine vrea El, de asta e suveran.

  Dragă Mia, cam asta am vrut să scriu şi eu, dar mi-au trebuit două zile şi tot n-am convins că aşa e… 🙂
  Din nefericire, la Marius Cruceru s-a legat vita la bot: nu mai am de unde culege paiele de informaţii pe care le mai uita pe cîmp marele gospodar al blogosferei evanghelice. 🙂
  Gata cu discuţiile: să mai aşteptăm, să mai vedem, să mai decantăm, să mai cenzurăm, că deh… începe războiul mondial şi trebuie să avem mintea limpede şi neîmpărţită…
  Hora continuă şi eu o joc de unul singur, ca ursul ţigănesc, cu puţinii prieteni care mă mai înţeleg că aş da cu ei de pămînt, să-i trezesc, dar nu pot… Şi aşa vor ei trezire, străjerii aceştia… 🙂
  La vîrf, s-a pus batista pe ţambal… Oricum, cine trebuia să cadă, a căzut… Ştii tu cine 🙂

Comentariile nu sunt permise.