Hota noutăţilor (13) Tabloidul calvinist

Disputa din ultima vreme, legată de cazul Iosif Ţon, s-a dus fără menajamente. Au avut cîştig de cauză cei neconformişti, care s-au înfruptat din titluri grase. A existat chiar şi un fel de experiment, menit să demonstreze că un nume, şi aşa celebru, folosit într-un anumit context, poate atrage cititorii ca pe vremuri înghiţitorii de săbii şi femeia cu barbă de prin bîlciuri.

Dacă te sui pe o clopotniţă şi scuturi fulgii unei perne, va fi imposibil să-i mai aduni la loc. Metafora a fost folosită într-un film şi ilustra capacitatea bîrfei de a se răspîndi într-o cetate. Vorbele nu mai pot fi înapoiate, nici iertate. Reconstituirea pernei, puf cu puf, este o utopie. O glumă, chiar bună, te poate desfiinţa.

În topul WordPress apare, pe un loc fruntaş, un titlu ca momeala de mămăligă, amestecată cu anason, la care pune botul crapul, toamna.

Reţeta e sigură: „Proorocie: Nelu Demeter împușcat de Paul Negruț”.

Dacă citeşti textul postării, îţi dai seama că e vorba de o glumă, dar cu rîs mînzesc. Pînă la urmă, e o afirmaţie culeasă din gura unui oligofren şi aruncată pe net după o regulă deja verificată de tabloide: titlul spune totul, titlul rămîne în zaţul memoriei, titlul va genera legenda, rădăcina unei bîrfe. Şi nu de orice fel, ci una de-a dreptul periculoasă.

Veţi fi surprinşi dacă, în unele biserici mai lăturalnice, acest tip de afirmaţie o să devină ştire? Are poporul o vorbă: surdul nu aude, dar le potriveşte. Nu aveţi destui surzi „potrivitori” prin adunări?

Apoi, este foarte greu să scoţi din capul omului o idee pe care a clădit, după cum l-a tăiat capul, o întreagă teorie, pe care a expus-o deja întregii familii, de la bobocul de nevastă-sa, la mam’ mare, soacră-sa.

Simţul ridicolului şi, mai ales, organul de percepţie a  ironiei sau chiar a unei glume mai in pasto sunt  excepţii în lumea morocănoasă a tăiaţilor împrejurul creierului mic, care nu fac deosebirea între limba din gură şi cea de la pantofi.

10 gânduri despre “Hota noutăţilor (13) Tabloidul calvinist

 1. Răsvan,
  🙂 Insemană că titlul meu ar trebui să fie în top ? iar conținutul , sa nu fie (nici)citit? 🙂

 2. Dragă Lia, stai să vezi cum stă treaba :).
  Analizează titlul: te duce gîndul că e poantă? NU!
  Proorocie e un cuvînt serios, împuşcare- nu mai spun!
  Cît despre numele personajelor, în acest context, e o ŞTIRE, nu jucărie…

  În fond, titlul este, de fapt, poanta postării, chestie pe care o fac doar tabloidele. Oamenii nu mai au răbdare să citească.

  Mai e o chestie: unii cred că omul a vorbit serios, că a avut darul acela în momentul adunării de la Băile Felix. Evident că omul lui Calvin nu dă doi bani pe chestia asta, dar sunt unii care îi dau credit, pentru că- zic ei- vine de la Duhul…
  În contextul ultimelor zile, gluma este spusă la două capete, de-asta am zis că e cu rîs mînzesc.

  Nu mai spun despre promisiunea de a reveni asupra predicii despre bunătate a lui Iosif Ţon, pe tonul obraznic cu care ultimele zile ne-a obişnuit din plin.

  Nu pot sugera ce titlu ar fi fost de dorit şi nu am nimic cu gluma în sine, care arată o stare de turbare a dinţilor la cei din mişcarea cu pricina. Străjerii sunt duşi bine cu pluta pe Criş, asta pot scrie în orice titlu vrei, dar nu scriu că i-a urcat Marius Cruceru pe ea sau că vrea să le-o scufunde… 🙂

 3. Eu am pus ca titlu de postare „Iosif Ton …”, pe Rastalmaciu, si mi-a mers … Numele lui Ton se vinde bine in zilele astea …
  Dar si gaselnita cu Demeter si Negrut merge de minune …
  Sugestie pentru maine: „Ton si Negrut s-au pupat public in Piata Constitutii”

 4. Dragă Dyo, nu merge! nu se poate, efectiv NU!

  Dar poţi să încerci 🙂

  Am văzut experimentul tău de zilele trecute. Este riscant, pentru că oamenii se pot simţi înşelaţi, chiar dacă tu ai avut cu totul alte intenţii.
  Dacă am avea un pic de curaj amîndoi ar trebui să recunoaştem un lucru- eu, cel puţin, o voi face acum-: cele mai „teribile” titluri le găseşte „România Evanghelică”.
  După ce a afirmat că un pastor MINTE, a urmat o alta în care alt pastor era prostul lunii decembrie.
  Rezultatul?
  Locuri de frunte în topul WordPress, datorită accesărilor extrem de numeroase.
  Eu nu mai citesc niciun rînd de acolo de mai bine de o lună- şi cel de acolo o poate confirma, dacă are o brumă de onestitate-.
  Deci, nu mă pot pronunţa asupra calităţii informaţiei date de blogăr. În schimb, pot spune că numele lui Ţon este la fel de atractiv, de interesant, ca şi calificativele de „prost” sau „mincinos” lipite unor slujitori ai lui Dumnezeu în tiluri de tip tabloid.
  Morala? este că nu o avem, că ne prăbuşim mental şi intelectual, că punem botul la toate mizeriile. Nu vorbeam de Ţon, ci de scandal în general.
  Că pe bloguri umblăm după ştiri de senzaţie, după neobişnuit, după asociaţii de idei din cele mai năstruşnice şi nu de puţine ori, dubitabile- vorbec în primul rînd de mine- e foarte adevărat.
  Dar asta stă în firea lucrurilor şi dacă nu devine vulgar sau periculos- cum e afirmaţia cu împuşcatul lui Demeter- e acceptabilă, dar nu ştiu cît e de plăcută lui Dumnezeu.
  Tu scrii eseuri lungi şi serioase, dar ai păţit, probabil, ce scria A.Dama în urmă cu mai bine de un an: lucrurile cu adevărat valoroase sunt citite de puţină lume.
  Ceea ce, zic eu, nu e rău, deşi…
  Deşi o controversă cu Dănuţ Mănăstireanu e altceva, trebuie să recunoşti: ridică pulsul blogosferei 🙂

  Îmi cer iertare pentru modul meu de adresare prea familiar, dar am simţit că tonul protocolar ne-ar fi obosit în egală măsură la o oră atît de tîrzie.

  Cu drag.

 5. Propun un cosiliu de arbitri echitabili din Alianta evanghelica,verificati la dosar-ul de la CNSAS de V.Croitor si D.Mitrofan,iar mai apoi evaluati si echivalati de sf.sinod de la Nagyvarad-ul alesdean,precum si de comisia canonica a dinastiei Rivis PD-L

 6. Cu salupele gonflabile SMURD!Sint daca te intereseaza strajeri si in serv.de ambulanta Iasi,asa ca…mare atentie!

 7. Si incepe a-mi fi teama,sint pretutindeni in al dvs.judet,la posta,sint si postasi,in administratie locala prin Pascani,au si afaceri,sint si muzicieni ,au agentii turistice prin Iasi,sint PRETUTINDENI!Aveti grija fratilor!

 8. Bătrîne, să fie sănătoşi. Tot aşa sunt şi martorii lui Iehova şi adepţii lui Bivolaru. Şi ce-i cu asta?
  Ai fi şocat să afli cîte persoane „bine” din lumea medicală a Iaşului se duc anual pe malul mării să facă spirala lor dementă. Aşa că ambulanţa ta cu străjeri sau fără nu e un argument.
  Înţeleg ironia ta: sunt de acord, oamenii aceia sunt contagioşi, pentru că vînd iluzii ieftine unor oameni bolnavi, derutaţi şi flămînzi.
  Mie mi-e frică de cel rău, Bătrîne…

Comentariile nu sunt permise.