Cronici mondene (40) Evrei cu (des)cîntec

Rezumat: Unde te dai tare,  cînd ai gură mare. Ca papugii prin istorie, dar discret şi vătuit. Enescu şi Menuhin,  George şi Yehudi, despre care n-am scris, deşi meritau. Între Nikolski şi Cristos sunt mii de Bar(n)aba  români. Amos Oz nu e acelaşi lucru cu vrăjitorul din Oz, deşi nu poţi fi sigur niciodată cum evoluează lucrurile dacă nu citeşti Gazeta Sporturilor.

Voi cînd scrieţi despre evrei, la ce vă gîndiţi? Nu vreau să anticipez vreun răspuns, cum nici nu vreau să vă provoc să o faceţi aici.

Mă adresez minţii voastre proaspete și iscoditoare, acolo, în tainiţa gîndurilor ținute la rece. Ce iese la iveală de cele mai multe ori nu e adevărul gol-goluţ, cel puţin eu n-am observat prea mulţi debordînd de transparență.

O altă întrebare ar fi: aţi avut sau aveţi vreun prieten evreu? Unul necreştinat, de exemplu?

 

Cine a citit cîte ceva  pe blogul meu a aflat că am un fel de frate care trăieşte la Beer-Sheva cu familia lui de mulţi, foarte mulţi ani.

Cu un evreu nu poţi fi doar prieten, asta vreau să spun. Nu e destul.

Nu ştiu de la ce vine toată povestea asta, pentru că atunci cînd ne-am împritenit eram puşti şi bucatele specifice evreieşti nu le-am mîncat în casa părinţilor lui pentru că aşa era politic corect, ci pentru că erau bune.

Pentru că nici pe vremea lui Ceauşescu, nici acum nu vezi foarte mulţi oameni care să le spună evreilor- evrei şi nu altfel…, şi să nu amintească de faptul că ei l-au răstignit pe Cristos.

Am renunţat, la un moment dat, la un amic din timpuri imemoriale pentru că făcea bancuri proaste cu evrei. Îl mînca limba să le spună exact în momentul în care era de faţă şi fratele meu, prietenul meu. Am ales odată şi am cîştigat pentru totdeauna.

Contactul cu un evreu îl poate face pe un om- pe un român, bunăoară, pentru că eu la alte neamuri nu mă pricep- să devină fiară; pe un domn, brută; pe un educat, jigodie.

Jigodia spune întotdeauna despre un evreu, „jidanul acela”, în mod persistent. Nu e greu de făcut descoperirea: veţi găsi o sumedenie. Începeţi cu poetul nepereche.

Ăştia n-au religie, aşa încît provocarea lansată cultelor mi se pare o enormă stîngăcie de dreapta.

Ce să comemorăm, de fapt? Ce să le spunem oamenilor acelora, pe care mulţi dintre noi nici măcar nu i-am cunoscut vreodată de aproape? Că ne pare rău?

Gîndeşte-te în mintea ta dacă ai fi în stare să-ţi dai viaţa pentru un prieten,  şi dacă acela este evreu,  şi dacă răspunsul este pozitiv…- dincolo de stilul de dramoletă în care vă spun asta-… ei, bine!   eu zic că v-aţi pus zilnic destulă cenuşă pe cap să nu mai trebuiască să  bociţi prin pieţe, la date fixe.

Dacă ştii de ce Menuhin se numea Yehudi, şansele de a defila decent prin sentimente, în papuci fără blacheuri, cresc ameţitor.

Puteţi încerca să citiţi vreo două-trei cărţi scrise de Amos Oz. În general, ajută la cunoaşterea poporului despre care vorbim, într-un mod pe care nu l-aţi mai experimentat, fără poduri de flori peste Mediterana. Între două terfeloage de dogmatică şi foiletoane din evanghelia portlandezului zburător,  face să-ncercaţi şi oricum, e trendy.

Am scris fratelui meu, prietenului meu cîteva rînduri şi i-am dat adresa cu postarea lui Marius Cruceru. Am uitat să-i spun să nu citească şi povestea cu securitatea, care n-are  nicio legătură cu progromul, şi nici comentariile, care bat tot şi mai ales obrazul unora care nu se simt deloc bine fără cămaşă de forţă (majoră).

Dacă vreţi să vă gîndiţi la evrei şi la sentimentele pe care le nutriţi pentru ei, ar fi bine să nu vă amintiţi că:

Nikolski a fost evreu; la fel Ana Pauker şi Teoharie Georgescu;

Dobogeanu-Gherea şi Troţki erau evrei şi importau bolşevisme şi stîngisme, la aceeaşi masă dintr-o cafenea din Iaşi; să nu vă gîndiţi că tot ei erau, întîmplător, masoni.

Dacă efortul nu vă va consuma toată energia, înseamnă că aveţi suspensii tari şi speranţe de liberă judecată.

Cînd primesc vești din Israel vă promit să dau de știre.

Dumnezeu să-i ajute şi să (le) fie pacea, pace!

 

Reclame

28 de gânduri despre &8222;Cronici mondene (40) Evrei cu (des)cîntec&8221;

 1. Imi place tare mult postarea asta, mai ales ca am si eu o prietena foarte buna, evreica, cu care tin legatura de mai bine de 11 ani…Mi-e foarte draga, si de la ea am inteles mult din istoria reala a evreilor…Traieste in Haifa din 1962 cand au plecat (au facut „alia”,asa zic ei) 2 surori si parintii, din Bucuresti…avea atunci 19 ani…
  Ne-am cunoscut in Haifa, la 7 zile dupa ce am ajuns la munca in Israel, si la un oficiu postal unde puneam prima scrisoare pentru cei dragi de acasa, m-a intrebat, cat costa acum expedierea unei scrisori in Romania, a fost inceputul unei prietenii frumoase…era in 1998,dec.7:)
  Eu am gasit multe raspunsuri la intrebarile mele despre viata adevarata evreiasca si ea a primit dezlegarile misterelor ei crestine… Spunea mereu ca ea este cea mai crestina dintre evreice si eu sunt cea mai evreica dintre crestine!
  Adevarul e, ca pe calea Iudeo-Crestina, ne-am intalnit la mijloc…eu am fost cu ea la Sinagoga de Pesah si ea a venit cu mine la Adunarea Mesianica a evreilor crestini din Haifa…Acolo a avut placuta surpriza sa-si intalneasca fosti vecini din Bucuresti si din Haifa, vecini care erau fosti membri ai bisericii si prieteni ai Fr.Richard Wurmbrand, pe care ii pomenea in unele carti ale sale…
  Povesteam foarte mult despre credinta fiecareia dintre noi,si ea a inteles ca noi crestinii care-L iubim si ascultam pe Domnul Dumnezeu,iubim si poporul Sau, israel, pentru ca avem Tora de la ei si-l avem pe evreul Isus,Mesia.
  Si noi ca si ei il asteptam pe Mesia: diferenta este ca evrei asteapta venirea Lui, noi crestinii,asteptam RE-venirea Lui…
  Am fost si eu mirata de ce evreii au imbratisat comunismul asa usor…raspunsul ei a fost: pai, primii soldati pe care i-au vazut si le-au dat drumul din lagarele naziste au fost rusii…daca ar fi fost americanii mai harnici, probabil altfel ar fi aratat istoria Europei dupa al doilea razboi; si ce-i interesant, evreii chiar au crezut ca, comunismul este cea mai buna solutie pt. omenire…si dupa infiintarea statului Israel, multi zeci de ani au functionat cu mare succes, Kibutzurile.

 2. Dragă VioricaO, deci prietenia cu o evreică (evreu) pare să fie altfel decît cea obişnuită, nu?
  Oricum, eu sunt extrem de subiectiv cînd vine vorba să le ţin partea, indiferent dacă au sau nu dreptate 🙂

 3. Banuiesc ca pastor in Haifa este un fost actor la Teatrul evreiesc de Stat (Adrian Mirzachi? -nu situ exact numele)… convertit impreuna cu sotia sa …
  Din pacate, romanii sunt antisemiti. E scandalos ca biserica ortodoxa nu-si face mea culpa -macar- pt antisemitismul preotilor simpatizanti ai legiunii. Romanii din America sunt de-un antisemitism ridicol. Majoritatea evanghelicilor sunt insa pro-sionisti ca si mine. Am si eu prieteni mesianici pe care ii iubesc;unii-s misionari in Israel. Asa cum se spune mai sus, evreii au avut si cozi de topor; multi au promovat ateismul, alaturi de comunism. Politica lor in America este absolut ciudata. Unii dintre ei au mai schimbat foaia declarind ca Hristos e pt neamuri Mesia. O fac din politica, dar e-o schimbare semnificativa. Majoritatea evreilor fac aici o politica ciudata.
  Dar au avut si oameni de mare valoare. Iar, dintre ei, dupa trup, a venit Domnul Hristos. E destul doar atit pt a nu fi antisemit. Cinste roamnilor care au rsicat, salvindu-i. Pe blogul lui Manastireanu cineva povesteste curajul nebunesc al D-nei Agarici… Sper ca e adevarata povestea.
  Iar cazul evreului Steinhart e superb.
  Mi s-a parut cam antisemit si titlul lui M. Eliade; [Iisus] un evreu obscur. Poate gresesc, mai ales ca Ioan lexandru m-a convins ca Eliade a fost -totusi- crestin. Numai Dumnezeu stie adevarul…

 4. Dragă Doru Radu, înainte de a-şi face vreunul dintre noi mea culpa, trebuie să ne gîndim dacă a analizat cineva în mod serios relaţia dintre români şi evrei de-a lungul istoriei noastre.
  Ruşii, de exemplu, au făcut-o prin marele lor Soljeniţîn.
  A-i acuza doar pe români de antisemitism, fără să arăţi şi provocările la care aceştia au fost supuşi din partea evreilor de-a lungul ultimelor două sute de ani (aprox), este nedrept şi periculos.
  Nu trebuie uitat că, mai ales în Moldova, evreii au monopolizat aproape în totalitate negustoria, comerţul şi au făcut o cămătărie uneori la sînge prin orăşelele şi satele româneşti; că din multe puncte de vedere, aceştia au încetinit sau chiar au anihilat orice încercare de dezvoltare a unei clase de mijloc autohtone în Moldova şi Ţara Românească; că sărăcia din Ţările Române şi din România înainte de întregire a favorizat dezvoltarea urii între evrei şi români, sentiment care şi-a dezvelit colţii de fiecare dată cînd ţara asta a intrat în criză.
  Vina e a ambelor părţi, dacă e să căutăm aşa ceva.
  Neagu Djuvara o arată elegant dar în tracăt, într-o carte publicată în ultimii ani.
  Se spune că românii n-au fost un popor iubitor al ideilor de stînga, că bolşevismul a fost adus nu numai cu tancurile sovietice, ci şi prin intermediul intelectualilor evrei, unii dintre ei masoni, care au exportat revoluţia în România încă din perioada interbelică, pe filiera lui Dobrogeanu Gherea şi nu numai. Vom reveni, dacă vreţi, la povestea asta.
  Despre fenomenul legionar din România şi simpatia unor preoţi ortodocşi pentru aceştia, iar sunt multe de spus.
  Nu sunt de părerea dvs. că ar fi necesare cereri de iertare din partea acestora, după ce comuniştii i-au trecut prin iadul închisorilor şi a Gulagului românesc, unde mulţi legionari au cunoscut pe Cristos şi s-au căit pentru crimele lor şi au plătit cu viaţa pentru asta. Eu zic că e destul şi restul e greţos şi pueril de dulce.
  După 1945 a avut loc o ofensivă a stîngii de coloratură stalinistă, în toată societatea românească.
  Nu am timp şi nici nu cred că interesează pe cineva să vă povestesc cum s-a văzut asta în lumea medicală a anilor ’50-’60, trăită de tatăl meu care numai antisemit nu a fost.
  Mulţi din cei care au ocupat, pe nedrept şi agresiv, posturi importante în ştiinţă şi cultură în perioada respectivă au fost evrei şi unii din ei n-au fost nişte mieluşei.
  Cu alte cuvinte, este o mare greşeală, după opinia mea, să afirme cineva că poporul român este antisemit.
  Nu mai spun că antisemitismul a fost o permanenţă a spaţiului european. Gîndiţi-vă la istoria Spaniei, de exemplu.
  În postare am încercat să arăt „formula” mea, nu să acuz pe cineva.
  Mai mult decît atît, cred că nu este momentul ca personalităţi inflamante şi inflamabile din spaţiul evenghelic românesc să facă „istorie” la botul calului, cu accente emoţionale deranjante pentru orice intelectual cît de cît coerent educat.
  Este foarte riscant să zgîndăreşti crusta uscată a bubei, atîta timp cît nu ştii exact boala ce se ascunde sub ea.
  Sigur, putem face tapaj din orice. Prilejuri să ieşim la rampă sunt şi vor mai fi.
  E politic corect să ceri iertare? fă o listă, pune-te în capul ei şi cere semnături. Sistemul a mai funcţionat, nu?
  Nu mai spun că iniţiativele de acest gen trebuie să pornească din partea clasei politice.
  În România, nu a existat o dizidenţă efectivă a intelectualilor împotriva comuniştilor în ultimele decenii ale perioadei.
  Societatea civilă a eşuat şi în anii lui Ceauşescu, şi după ’89. A spus-o Herta Muller la Ateneul român, unui astfel de specimen gelatinos al nevertebratelor autohtone- la Liiceanu mă refer-.
  De ce-i iubesc pe evrei am spus; de ce nu-mi plac exagerările lacrimogene, voi argumenta în continuare, dacă vom avea timp pentru asta; de ce românii din America sunt antisemiţi? nu ştiu, dar presupun că lacunele în educaţie şi lipsa de cultură a multora din ei şi-a spus cuvîntul.
  Cred că raportarea la evrei ar trebui să se facă individual, iar generalizările la nivel de grup social sau religios sau populaţie, să fie evitate pe cît este posibil.
  Fiecare să se analizeze şi să se explice pe sine în relaţia cu ceilalţi- fie el evreu, ungur, turc sau mai ştiu eu ce-, fără să anatemizeze prin neconoaştere sau purtaţi de modă, pe ceilalţi. Trecutul e uneori foarte complex şi în mare parte neexplorat corespunzător.
  Mircea Eliade şi simpatiile sale legionare sunt ale generaţiei din care făcea parte, aceea a anilor ’20-’30 din România. O explică, indirect, într-un roman de-al său. Nu mai insist, sunt extrem de multe de spus aici.

 5. ,,O altă întrebare ar fi: aţi avut sau aveţi vreun prieten evreu? Unul necreştinat, de exemplu?’’
  La acesta intrebare nu pot raspunde afirmativ.
  Am cunoscut totusi cativa evrei.
  In copilaria mea este imprimata imaginea unui om cu fata senina, cu zambet larg , un vanzator la raionul confectii . Gaseai acolo tot ce-ti doreai in materie de panzeturi stofe…
  Despre el se spunea insa mai insoapta …uite, el nicioadata nu ramane in paguba’’…
  A fost apoi o experienta traumatica pentru mintea mea de copil spre adolescenta legat de citirea cartii ,,Fabrica mortii’’.Multa vreme m-au urmarit amanuntele din carte .Mai apoi in ‚85 am vizitat muzeul din Auschwitz unde am putut viziona si un filmulet cu ce s-a inregistrat cand au intrat acolo trupele rusesti.
  A 2-a zi mi-a fost greu tare greu sa privesc fetele oamenilor din RDG.
  Am avut un sef foarte priceput dar si exigent –un bun manager conducand o intreprindere de prospectiuni geologice .
  Am citit cativa ani la rand ,,Revista cultului mozaic’’.
  Am cunoscut destul de bine cateva amanunte din viata unui om sef la serv financiar care a incercat sa medieze intre noi , doritori sa facem un targ cu cond comunitatii evreiesti –obiectul targului o cladire parasita de ani de zile –sinagoga din localitate .[esec total- cu ei nu se putea negocia asa ceva .Doriti cladirea pentru scoala , pentru restaurant ,bar –o puteti avea . Pentru biserica –nici gand!!!]
  Cand ne-am oprit sa servim o cafea zice. Vreti sa vedeti cum o sa ma serveasca pe mine cu o cafea proaspata nu din aia peste care mai pui din cand in cand o lingurita de praf de cafea ?
  A venit chelnerul si zice :
  -pentru mine o cafea fara zahar ,va rog …
  Cunosc o femeie evreica la varta de aproape 90 care nu doreste sa plece, traieste intr-un imobil vechi traind o viata simpla …vine vara pe la noi fiind interesata de ceva anume din gradina noastra .Nu are pe nimeni aici dar ii si place singuratatea .
  M-am trezit vociferand tare la o predica. Vorbitorul avea cava cu evreii si a inceput sa spuna :
  -evreii sunt… si in timp ce-si varsa off-ul am replicat
  -nu toti !!!
  Apoi el a continuat …Evreii sunt… iar eu din nou :
  -Dar, nu toti !!!
  -Asa e …nu toti,… a fost raspunsul…dupa care mesajul a continuat ,,desumflat’’
  Am crescut intr-o famlie cu principii sanatoase .
  Respecta pe om indiferent de nationalitatea lui …chiar si pe tigani.
  Dar cu evreii cred ca am o alta motivatie;
  Sunt cuvintele spuse lui Avraam.
  Gen 12:2 Voi face din tine un neam mare, şi te voi binecuvînta; îţi voi face un nume mare, şi vei fi o binecuvîntare.
  Voi binecuvînta pe ceice te vor binecuvînta, şi voi blestema pe cei ce te vor blestema; şi toate familiile pămîntului vor fi

 6. Dragă Mitică, evident că e aşa cum spui, cu respectul indiferent de naţionalitatea omului, de grupul etnic din care acesta face parte.
  Dar asta nu e valabil doar pentru spaţiul nostru şi e bla-bla.
  Fascismul şi naţionalism-socialismul german nu l-au inventat românii :), iar în Occident sunt semne clare de antisemitism în creştere.
  Îţi recomand o carte excepţională pe tema asta: „Fascismul liberal”, de Jonah Goldgerg, care a fost bestseller-ul american de acum doi ani.
  Ai să vezi că nimeni nu ar trebui să dea lecţii de conduită moral-istorică, că Mussolini, de exemplu, a fost aclamat în primii ani de majoritatea intelectualilor americani şi era considerat un sex simbol pînă şi pentru doamne „bine”, cum era soţia lui Chamberlain, primul ministru englez.
  Crimele de la Iaşi despre care aminteşte periodic Marius Cruceru- o marotă de-a lui- au fost abominabile, dar trebuiesc judecate în contextul istoric.
  Mie mi se pare o mare ipocrizie să răscoleşti sentimente de vinovăţie într-o masă de tineri care habar n-au nici ce s-a petrecut în gulagul românesc şi chiar dacă ştiu, nu le pasă. Este calea cea mai sigură de a ridica mingea la fileul extremei drepte din România, care există la vedere şi se poate vedea în blogosferă.
  Mă întreb de ce scandalizaţii noştri domni teologi nu interacţionează cu acele bloguri ortodox-naţionaliste, de ce nu intră în dialog cu un Savatie Baştovoi, de exemplu, aşa cum am făcut eu cînd s-a publicat cartea „Sfîntul închisorilor”- perfect sovină, de altfel- sau cu cei din fruntea topurilor WordPress, combătînd la vedere şi continuu noua atitudine antisemită, mult mai „la vedere” şi fierbinte, zic eu, decît defilările cu cenuşă pe cap şi sac peste costumul Armani.
  Iar dacă-l mai pui şi pe Mănăstireanu să ţină discursuri pro-evreieşti, amestecate printre jelaniile sale de la securitate, faci de-un bîlci al deşertăciunilor dîmboviţeano-bahluiene de povestit nepoţilor. Nu ştii ce-i mai mare: tupeul sau grădina Domnului?
  Iubirea lătrătoare e ca tusea măgărească: există vaccinul bunului simţ care te protejează de complicaţii, de bornşiectaziile vorbelor goale. Totul e să-l faci la timp şi cu rapel, de cîte ori te apucă să te exhibi pe blog.

 7. Indiferent de ce o fac unii progromul de la Iasi este o pata pe istoria noastra, chiar daca a fost un act izolat. Evreii n-au fost totusi tratati in romania precum in Ungaria ori alte tari europene. Explicatie pt antisemitism exista, asa cum spuneti. Daca suntem insa crestini nu trebuie sa ne multumeasca explicatiile. BOR trebuia sa-si ceara iertare pt antisemitism. De ce? Era corect si poate asta ii facea pe romani sa se tempereze. Un lucru ciudat in America. Evreii lupta impotriva evangheliclor; si totusi acestia sunt cei mai mari sustinatori ai cazei statului Israel..,etc.
  Evreii nu numai c-au adus comunismul in Ro, dar au fost si promotori ai ateismului.
  Totusi, relica noastra trebuie sa fie alta.

 8. Doru Radu, istoria e plină de pete, e ca un cîine dalmaţian 🙂
  Nu numai explicaţii există, ci şi o vină reciprocă. Nici evreii n-au fost îngeraşi, nici românii.
  Fireşte că odioasele crime de război nu se prescriu. Holocaustul cu atît mai puţin. Nu văd însă de ce să facă BOR-ul gestul despre care vorbiţi şi, mai ales nu pricep ce treabă avem noi, neoprotestanţii, în a-i atenţiona.
  În loc de acest formalism fără consecinţe, ar fi necesar să pledăm pentru pace în Israel, să fim alături de ei atunci cînd au probleme cu arabii- şi cînd nu le au?-, să reacţionăm promt atunci cînd în preajma noastră se trezeşte unul înjurîndu-i sau formulînd tezele unui naţionalism sau extremism de stînga sau de dreapta.
  În ceea ce priveşte iniţiativa lui Marius Cruceru, e treaba lui, la fel cum eventualii invitaţi la o presupusă manifestare de acest gen au tot dreptul să rişte să se facă de baftă. Evident, unii vor fi în centrul atenţiei, dar efectele imediate şi pe termen lung nu se pot cuantifica.
  Nu sunt de acord că Moldova e la pămînt pentru că au fost ucişi evrei în Iaşi. Asta e o aberaţie popească, să mă ierte domniile lor. Dacă o luăm pe calea asta, explicaţi-mi de ce Germania Federală a fost „fruntea” Europei după război şi în ciuda holocaustului, cu mult înainte de a-şi cere iertare public de la evrei? De ce RDG-ului i-a mers rău? Au avut nemţii doi dumnezei? i-au judecat diferit? sau pe unul l-a chemat Sam şi pe altul Ivan?
  Eu cred că se face din nou un joc politic, un altul de imagine şi nu în ultimul rînd, de propulsare a unora în atenţia maselor gata să creadă orice aiureală.
  Popii noştri ar face bine să predice evanghelia şi să o lase mai moale cu istoria şi politica, pentru că au călcătura grea şi bătătura groasă.

 9. Sa atenitonam BOR nu e treaba nostra. Dar s-o criticam putem. Suntem crestini si unii si altii.
  Sper ca evenghelicii n-au avut vreun rol. Ar putea sa-si ceara iertare in numele romanilor. Evreii nu-si vor cere iertare; mai mult, nu vor ierta pt ca ei insisi nu-s iertati. Ce-ar putea realiza o manifestarea evanghelicilor? Poate ar trezi constiinte; ar fi un exemplu.
  Continuarea antisemitismului la romani n-are azi nici o baza. Numarul evreilor din Ro. e insignifiant. A-i acuza ca vinovati de toate nenorocirile Pamintului, n-are nici macar logica.
  Noi, in Ardeal am avut probleme cu ungurii. Am fost suprins sa aud in ’90 la baptisti din Cluj dorinte de rasbunare pt crimele hortiste din Ardealul ocupa. Ca roman, sunt mai mult decit indignat. Ca si crestin, trebuiau iertate.

 10. Mitica:
  Si pe mine m-a marcat fabrica Mortii-n copilarie. Uneori ma-ntrebam dac-a fsot chiar asa..

 11. Doru Radu, vreau să mă fac clar înţeles şi fără echivoc: a nega adevărul istoric este o tîmpenie.
  Dar jocul ăsta de a cere iertare unii de la alţii pentru ce au făcut tot felul de demenţi înaintea noastră mi se pare o modă de-a dreptul ridicolă, făcută să pună în lumină pe cei din frunte.
  Nu lucrează chestia asta la conştiinţe, Doru Radu. Aş spune că efectul va fi exact pe dos.
  Să cer iertare prietenului meu pentru că Antonescu a greşit şi va fi judecat de Dumnezeu pentru ce-a făcut?- las la o parte că a fost executat de ruşi pe pămînt-.
  Să mă izmenesc pentru ce-au făcut istericul Zelea Codreanu sau dementul Horia Sima? De ce? Că vor politrucii zilei? De cînd e moda asta cu cerutul iertării? Ce ascunde ea, de fapt?
  Nu s-a uscat cerneala de la semnătura unui caraghios român care se făcea vinovat de victimile cruciadelor şi o luăm de la capăt, într-un fel pe aceeaşi filieră?
  Doru Radu, repet chiar dacă vă supăr: ce treabă am eu cu BOR-ul?
  Ce-au făcut capii evanghelici? Au turnat, domnule, au minţit şi au înjosit pe fraţii lor iar progeniturile lor, în loc să-şi pună ţolul în cap, conduc şi trag firele politicii eceziastice de azi… Şi le merge taaare bine!
  Nu s-a ostoit rumoarea mascaradei decalnşată de Iosif Ţon şi larma războiului „fratricid” dintre penti şi bapti şi suntem gata să ridicăm fruntea şi să judecăm peste gard. Suntem mai buni? Nu, nu suntem mai buni! pentru că vom fi judecaţi pentru ce cunoaştem, iar noi am cunoscut în profunzime Cuvîntul lui Dumnezeu- sau cel puţin aşa ne lăudăm-.
  Doru Radu, să-i iubim pe evrei cu calm şi cu capul pe umeri iar istoria să o recunoaştem, dar să nu o folosim ca strapontină pentru lansarea guşterilor călători.
  M-am săturat de guanaco, credeţi-mă! mi-ajunge… O fi îngăşînd el, dat tare mai pute…

 12. Rasvan:
  Intentiile le judeca Dumnezeu. daca facem un show ca sa vada vecinii ca suntem mai buni suntem ca fariseul din pilda Mintuitorului. daca mMarius face chestia aasta din lipsa de activitate, business-ul lui. Ce va zice Demnezeu? E ca si cu zeciuiala: dca dau doar ca sa-mi dea El mai mult, pierd banii degeaba.
  O chestie americana. Pastorul nostru-i om dstept. Citeste urmatoarea chestie:
  Prin ’90 un teolog (Parca Wagner) predica la ceva evanghelizare mare in japonia. evanghelia merge greu acolo. S-au adunat mii de japonezi evanghelici si nu se pocaia nimeni. Dintr-o data Wagner tece la microfon si zice: e cineva urmas de la Hirosima, sau cineva care mai are rani, sau prieteni personali cu soncetii personale in tragedia atomica. Sa vina in fata”
  Au iesit citeva sunte; unii aveau ceva plagi din copilarei. Wagner a ingenunchiat si si-a cerut ierare in numele poprului American. S-au pocait peste 10 mii. Pe Wagner l-a palit pe loc ideea. Avea 15 la bombardamentul american, deci nici o legatura. Japonezii au fost uimiti…
  Entuziasmat pastorul nostru a zis sa mergem toata biserica romaneasca sa ne cerem iertare de la biserica bapti nr. 1 din Detroit. El era ingrijorat ca nu se pocaiesc romanii din zona. Intre bisericile nopaste fusese ceva cu 32 de ani in urma. Nimeni nu mai e prin zona… Ieratrea era simbolica, deci. aA facut-o. A fost un servic impresionant. Efectul? N-am vazut vreunul. Nu cred c-a fost inutil inaintea Domnului, totusi. Exista legaturi, Rasvan, care trebuiesc rupte. Exista lovituri care le putem da Diavolului cerindu-ne iertare; exista reguli in lumea spirituala. Asat nu-nseamna ca copierea unui eveniment va conduce la rezultate similare.
  Cu informatorii aveti dreptate… sa recunoastem ca si aici Marius s-a straduit…

 13. Despre Marius Cruceru aveţi dreptate, şi-a tras păcatele părintelui ca nimeni altul, atîta doar că, în nota exemplului dat de dvs., şi el e ca energia nucleară: e benefică dacă ştii să o foloseşti paşnic.
  Or, el radiază dar şi… iradiază cînd te dai prea aproape de (şi la) el 🙂
  Cu iertarea nu m-aţi convins: mai povestiţi-mi… 🙂

 14. Incerc sa fiu obiectiva in ce priveste problema evreiasca; dar prietenia mea cu Malvina, e desigur subiectiva, si asta tine de caracterul ei de romanca-evreica sau evreica-romanca:)…In definitiv, e vorba doar de „aluatul” din care suntem fiecare si asta tine cum ati spus, de educatia si cultura fiecaruia dintre noi dar si de crestinismul nostru, biblic sau traditional…
  Eu traind si muncind acolo aproape 4 ani, am vazut si am inteles multe, fara patima, eram neutra, cum sunt si acum, zic eu:)
  In perioada aceea, incepuse intifada, aduca razmerita arabilor-israelieni, si se sinucideau in autobuze si magazine aglomerate cu centuri explozive…si Adrian Mizrachi, un om deosebit, (da, Doru Radu, el era pe vremea acea pastor la Tel-Aviv) venea in fiecare marti dimineata in Haifa,sa ne predice, la o mana de oameni doar, pana in 20 persoane.
  Am cunoscut multe evreice care fusese in lagar si aveau tatuate pe mana numarul si locul lagarului…din ce vorbeam cu ele, nu acuzau pe romani, spuneau ca romanii s-au purtat cat de cat omenos cu ei…erau in schimb suparate pe unguri, cele din Ardeal mai ales…

 15. Chestiunea cu iertarea, mi se pare deplasata, acum; cred ca sunt probleme mult mai actuale de rezolvat intre frati de credinta,frati de corp si alte rudenii…Biblic e sa ne cerem iertare celui ce i-am gresit si sa iertam pe cel care ne greseste si-i pare rau…si asta azi, sa nu apuna soarele peste mania noastra…

 16. Am mutat comentariul în postarea „Viorica”.
  Mulţumesc pentru înţelegere mai ales lui Doru Radu, care pare să vorbească la fantome 🙂

  Vindecătoru

 17. Viorica si eu cred ca romanii au fost mai blinzi cu evreii decit alte neamuri. Tocamai de-aia progromul de la iasi trebuie repudiat.
  Dar antisemitismul actual al romanilor n-are nici o logica. Nu mai sunt camatari erei, etc.
  Mecanicul ce-mi schimba uleiul, un libanez musulman, imi spunea ieri: Israelul trebuie sters de pe harta lumii si atunci se vor rezolva problemele. Irakianul sunit Hytem imi spune: ne urim cu siitii, ne omorim dar avem un punct comun, ii urim pe evrei. Antisemitismul romanesc -ortodox- nu e violent sar spune ceva de genul „toate necazurile lumii vin de la jidani”. Asta e filozofic acelasi lucru cu ce-mi spunea libanezul…

 18. „Am cunoscut multe evreice care fusese in lagar si aveau tatuate pe mana numarul si locul lagarului…din ce vorbeam cu ele, nu acuzau pe romani, spuneau ca romanii s-au purtat cat de cat omenos cu ei…erau in schimb suparate pe unguri, cele din Ardeal mai ales…”

  Dragă VioricaO, supăraţi pe unguri suntem şi noi… 🙂

 19. „Antisemitismul romanesc-ortodox nu e violent dar…”

  Dragă Doru Radu, antisemitismul nu are religie. E răul din noi, fiara care sfîşie… Istoria este un şir nesfîrşit de crime iar evreii au fost jertfele preferate oriunde au încercat să se refugieze.
  Eraţi mult mai nuanţat în afirmaţii şi aţi evitat generalizările şi nedreptatea. Ce s-a întîmplat cu dvs.? Eu cred că e o falsă percepţie la mijloc…
  Uscături sunt peste tot. Omul care refuză să înmormînteze evanghelicii în altă parte decît la marginea cimitirului a vorbit despre evrei exact aşa cum aţi spus în comentariu. În biserică, unde negociam locul de veci al mamei. Asta nu mă face să-i amestec pe toţi în aceeaşi oală, deşi aş avea toate motivele să o fac.
  Pentru tîmpiţi nu există religie sau naţionalitate: ei urăsc din plăcere şi creştini, şi evrei, fără alegere. Că se nimereşte să se declare unul că e ortodox, asta este încă o minciună pe care o afirmă. Ei, de fapt, nu sunt… nimic.

 20. Rasvan Cristian;
  Nu vreau sa atac o religie. Cum -necum exista intre romani o antipatie fata de evrei.
  ‘Asta-i jid”, zice -colegul meu
  „De de stii”?-zic eu.
  „Dupa ochi- tu nu vezi?”
  Prietenul meu a terminat liceul Moise Nicoara cu 2 ani inaintea mea:
  „Jumatate din colegi erau evrei”, zice el. Ii insira pe rind.
  „Da’ au nume romanesti”-protestez.
  „Ma. prost esti, nu stii bancu? Jidane cum te-a chemat inainte de-a te fi chemat Popescu? Ionescu-zice omul… Ma, astia-si schimbau numele de doua ori” -imi explica prietenul.
  Povestea-i trista:de ce trebuiau sa-si schimbe de 2 ori numele? Ce-i facea pe romini interesati sa-i descopere pe evrei? Teama ancestrala a acestora; faptul ca se ascundeau?
  „Toata politica americana e condusa de jidani” -zice un inginer roman de la Ford, bucurestean citit si extrem de ortodox. Ne simpatizam!
  „Ei detin pirghiile, conduc lumea. Si-au propus sa distruga natiunea romana, provocind emigrarea”-imi explica el.
  Cel mai exagerat e SG care nu tine in banca decit 50 USD ca sa nu cistige jidanii dupa urma lui. Face tranzactii cash si cind cumpara automobile scumpe: sa nu cistige jidanii.
  Tata era un om formidabil, crestin admirat de toti (nu ca-i tatal meu!). Fusese, adolescent, admirator al Garzii pina la nemernicul de Sima.
  -„Ma tu asa post esti”- imi explica. „Evreii din Europa au cumparat Crysler-ul de la evreii din America (Mercedes cumparase Chrysler). Sa vezi ca-n citiva ani li-l vind inapoi evreilor de-aici”.
  -Tata avea cancer terminal. L-am internat.
  „Spune-le sa ma lase in pace. Nu mai suport analize. Nu vezi ca nu fac analize decit sa cistige jidanii?” -imi zice el suparat
  -„Asta-i evreica”- zice sefa mea din anii ’80. „De unde stiu? Miroase. Tu nu stii ca ei miros?” -ma educa ea.
  -„Nu ma mai cunosti?” -intreb un prieten din copilarie. Sta citeva minute. „Cum sa nu-ti recunosc ochii de jidan?”-imi spune
  -„Du-te si fa-ti ADN-ul” zice varu-meu „Pina-i lumea esti evreu. Uita-te la ochii de jidan ai Gloriei”, fetita noastra de 5.5 ani. Varu’ meu e fizionimist innascut. De unde-a scos cu Gloria? Nici macar n-are nasu’ coroiat ca mine. Si are niste ochi superbi, surprinzator de mari, de-un albatru inchis nu bleu ciel precum ai sotiei.
  Draga Raszvan Stoica, pe toti astia i-au jefuit camatarii evrei? E normal sa-i cunosc mai bine pe romani decit pe spanioli. Suspiciunea asta fata de evrei o intilnesc doar la cea fata de tzigani. Toti acestia nu sunt ortodocsi dar undeva cultura romaneasca populara este impregnata de-un detectivism paranoic fata de evrei.
  Ceva e putred in Danemarca! V-a ofensat asemanarea cu vecinii muslmani? Romanii sunt blinzi. nu violenti precum musulmanii; „ei s-au purtat blind cu evreii in timpul lui Antonescu” mi-a spus tata -admirator al maresalului.
  Dar aceasta suspiciune n-are nici macar o logica. Am avut profesori si medici evrei ce m-au simpatizat, copil fiind. Acum mi-am ales, intentionat, o clinica evreiasca; clinica familiei de doctori Rosenberg, avind colegi pe dr. Lieberman, Feinstein, Haberman, etc. Mi se pare ca sunt medici buni, evreiii…
  Si sunt nationalist roman! Asa m-a crescut tata. Da’ chestia asta n-are logica; are o provenienta emotional-culural -religios culpabila!
  PS- comunistii au lansat zvonu’ ca-n Detroit e leaganul legionarilor pt ca aici era Vatra Romaneasca si episopia Ortodoxa desprinsa de Patriarhia Romana -din anticomunism-si afiliata celei de la Londra. Pt a-i aduce la matca, au lansat o vinatoare de legionari. A fost lucratura Securitatii, cu ajutorul lui Roses Mosen culminind cu expulzarea episcopului Valerian Trifa…Istoria-i veche si a exploatat antisemitismul ortodocsilor romani. Acum am incurcat-o cu fr. Branzei, 50% evreu…

 21. Hellooo! Nu inteleg ce se petrece aici! de ce se vorbeste asa rau despre evrei?
  Sa nu uitam ca aproape 2000 de ani ei nu au avut tara, dar au supravietuit ca natiune!
  Sa nu uitam ca ei sunt pionul principal in planul lui Dumnezeu, ei sunt butucul, noi suntem altoiul…Spune Biblia ca cine va binecuvanta poporul lui Dumnezeu va fi binecuvantat si cine-l va blestema , va fi blestemat?
  Si intreb si eu, unde-i iubirea de aproapele nostru, indiferent de natia lui?
  La biserica pe care o frecventeaza fiul meu, sunt pocaiti originari din 86 de tari, inclusiv din Israel…In Hristos nu-i nici o deosebire!
  Ca suntem romani, ce mare lucru, daca oriunde mergem luam cu noi in bagaj si atitudinea noastra mioritica….ne victimizam, dam mereu vina pe cineva pentru esecuri, noi suntem grozavi, dar nu avem noroc….
  Noroc ca suntem sub Har si nu sub lege, c-ar fi vai si amar de noi!:)
  Fiti binecuvantati!

 22. Dragă Doru Radu, poate mă repet, dar am să vă aduc argumente că antisemitismul este o atitudine globală şi nu specific românească. Noi n-am inventat nimic în sensul ăsta.
  Uite, am să iau din comentariul dvs.:

  „-”Asta-i evreica”- zice sefa mea din anii ’80. “De unde stiu? Miroase. Tu nu stii ca ei miros?” -ma educa ea.

  Umberto Eco are un personaj ilustrativ pentru discuţia noastră. În el sunt adunate toate aberaţiile care au făcut dintr-un om un criminal, gata să ucidă semenul, şi mai ales evreul. Cartea e recent apărută. Iată ce gîndea personajul său:

  „Poate că i-am evitat din instinct, fiindcă pe evreu (ca să vezi, ca şi pe neamţ) îl simţi după cum pute (a spus-o şi Victor Hugo, fetor judaica), asta ajutîndu-i să se recunoască, prin miros şi prin alte semne, cum se-ntîmplă şi cu pederaştii.” citat din „Cimitirul din Praga”, 2010, Polirom

  Cu alte cuvinte, apare chestia cu mirosul. În alt spaţiu şi proiectat în alt timp. Nu e interesant?

  Mai scrieţi:

  „Jidane cum te-a chemat inainte de-a te fi chemat Popescu? Ionescu-zice omul… Ma, astia-si schimbau numele de doua ori” -imi explica prietenul.”

  În acest sens, tot personajul lui Eco, cel care adună în sine toată zgura a două mii de ani de ură antisemită, filozofa:

  „Evreii austrieci, de cum se-mbogăţeau, îşi puteau cumpăra nume plăcute, de floare, de piatră preţioasă sau de metal nobil, şi de aici Silber sau Goldstein. (…) În Franţa, ca şi în Italia, s-au mascat adoptînd nume de oraşe sau de locuri…”

  Cu alte cuvinte, aceleaşi gînduri, fraze asemănătoare, indiferent de geografie, provenind din acelaşi filon antisemit.
  Nu e specific gîndirii noastre, asta vreau să spun. E adevărat, experienţele personale ţin de locul în care am trăit, dar judecăţile de valoare mi se par, în acest caz, extrem de riscante.

  Ceva însă n-am înţeles şi cred că va gîndeaţi la Dănuţ Mănăstireanu cînd aţi scris fraza următoare:

  „Ceva e putred in Danemarca! V-a ofensat asemanarea cu vecinii musulmani?”

  Şi alta, la fel de tare:

  „Draga Raszvan Stoica, pe toti astia i-au jefuit camatarii evrei? E normal sa-i cunosc mai bine pe romani decit pe spanioli. Suspiciunea asta fata de evrei o intilnesc doar la cea fata de tzigani.”

  V-am mai spus şi vă repet: nu eu spun că evreii au fost cămătari, ci ei chiar au fost. Citiţi ceva istorie şi veţi vedea că am dreptate.
  La ruşi a fost aceeaşi situaţie. Mi-e greu să vă smulg din experienţa de viaţă şi să vă tot trimit la bibliotecă, dar nu pot să nu amintesc de Soljeniţîn (Alexandr Soljeniţîn, „Două secole împreună. Evrei şi ruşi înainte de revoluţie”, ed. Univers, vol.I-IV, 2009), care a făcut o analiza pe mii de pagini a convieţuirii dintre ruşi şi evrei de pînă la revoluţia bolşevică.
  La ei, ca şi la noi, evreii vindeau alcool ţăranilor şi făceau cămătărie cu dobînzi mari la sate şi în oraşele mici, mai ales în Moldova. Oamenii au prins ură faţă de ei, ură care s-a transmis din tată-n fiu.
  Nivelul jos de educaţie nu i-a ajutat pe unii români să vadă dincolo de lungul nasului.
  Sigur că da! cămătarii nu mai sunt evrei, dar ura s-a menţinut trază şi răbufneşte în perioade de criză. Eu nu o invoc ca scuză, ci amintesc de ea pentru că există.
  Pînă şi Shakespeare a găsit un evreu care dăduse bani cu împrumut şi cerea dobîndă o halcă de carne din datornic. Citiţi „Neguţătorul din Veneţia” şi veţi înţelege. Nu trebuie să fi trăit atunci. 🙂
  V-am amintit de Spania pentru că evreii au fost alungaţi de acolo de regii preacatolici- deci nu preaortodocşi- ca să pună mîna pe averile lor.
  Nu trebuie să fi trăit în anii aceia, e şi un roman frumos scris de Lion Feuchtwanger pe tema asta. 🙂 („Balada Spaniolă”)

  Sigur, în loc de analiză, putem să ne batem cu pumnii în piept, că ne cerem iertare pentru ce au făcut criminalii în sec. XX., dar cu asta n-am rezolvat nimic.
  E părerea mea, a unui om care-i cunoaşte şi-i iubeşte pe evrei şi scrie despre ei.

  Nu mă veţi convinge că românii au ceva în plus la capitolul antisemitism, nici BORul, pînă nu va exista un studiu corect şi cît mai larg pe tema convieţuirii noastre cu evreii, făcut fără patimă şi fără a recurge exclusiv la anecdotică.

 23. Promisiunea pentru evrei este ca vor fi „cap“, iar nu „coadî“. Problema este că uneori au fost/si sunt „capul rautaților“ !

  Dragă frate Daniel, cred că rumoarea despre care vorbeşte Doru Radu este într-un fel reală şi are o conotaţie cu totul specială pentru spaţiul românesc, dar nu acolo unde scotoceşte el.
  Cred că ea nu mai ţine de antisemitismul clasic şi globalizat, ci de aprinderea luminilor din templele masone din România.
  După ’89, rafturile bibliotecilor s-au umplut cu cărţi menite să explice ce este şi ce nu francmasoneria, în timp ce, pe alt plan, teoria conspiraţiei e tot mai în vogă.
  Cu alte cuvinte, „capetele răutăţii” scriu despre sine, în timp ce alţii încearcă să le… taie maioneza. 🙂
  Sunt mii de simpatizanţi ai mişcării legionare. În Iaşi au o sală unde se întîlneau (-esc?) săptămînal.
  S-a scris ceva pe blogurile noastre despre asta pînă acum? Are vreo relevanţă pentru tema în discuţie?
  Liberalismul, orientarea de stînga din spaţiul politic şi religios, sincretismul tot mai evident în producţiile culturale, reînvierea gnozelor par să coincidă cu agitaţia din societăţile oculte de aici şi de aiurea.
  Dacă antisemitismul şi sentimentul anti-mason- care uneori merg mînă în mînă- sunt agravate de ofensiva masonă însăşi nu ştiu, dar povestea cu pogromul din Iaşi ar putea să fie bomboana de pe tort. Şi aşa am fost acuzaţi că avem pastori masoni ascunşi.
  Problema este a cui e tortul şi cine-l va mînca…

 24. @antisemitismul este o atitudine globală şi nu specific românească.

  Este tot mai interesant si captivant aceste subiect . De ce?
  Pentru ca nu este o tema fara importanta .
  Stau si ma delectez citind cate fatete are aceasta tema.
  Am aflat lucruri interesante, unele sunt in premiera.
  Nu stiu cat de aproape ne putem mentine de tema propusa de Razvan.
  Mi-a luat ceva timp sa caut un text in Biblie.
  Oarecum, cartea Faptele Ap. ne ofera cateva informatii.
  Evreii [iudeii ] erau déjà imprastiati cam in tot Imperiul .
  Erau ei iubiti ? -nici vorba.
  Expulzati din Roma. Cred ca din acelasi motiv.
  Erau experti in a face bani .
  Sa nu uitam ca in sangele lor se gaseste ceva si din ,,dibacia’’ lui Iacov.
  Exceptand segmentul acela dintre evrei care a avut deschidere fata de Evanghelie , erau gelosi si invidiosi pe crestini , chiar au pus la cale prigoniri.
  Cei care il urasc pe Isus din Nazaret ii vor uri si pe urmasii Lui. Este la fel si azi.

  Dar despre imprastierea si tratamentul la care vor fi supusi in locurile unde vor ajunge….
  După ce aţi fost atât de mulţi ca stelele cerului, nu veţi mai rămâne decât un mic număr, pentru că n-ai ascultat de glasul Domnului, Dumnezeului tău.

  Deuteronom 28 ;63 După cum Domnul Se bucura să vă facă bine şi să vă înmulţească, tot aşa Domnul Se va bucura să vă piardă şi să vă nimicească; şi veţi fi smulşi din ţara pe care o vei lua în stăpânire.

  Domnul te va împrăştia printre toate neamurile, de la o margine a pământului până la cealaltă: şi acolo, vei sluji altor dumnezei pe care nu i-ai cunoscut nici tu, nici părinţii tăi, dumnezei de lemn şi de piatră.

  Între aceste neamuri, nu vei fi liniştit, şi nu vei avea un loc de odihnă pentru talpa picioarelor tale. Domnul îţi va face inima fricoasă, ochii lâncezi, şi sufletul îndurerat.

  Viaţa îţi va sta nehotărâtă înainte, vei tremura zi şi noapte, nu vei fi sigur de viaţa ta.
  În groaza care-ţi va umple inima şi în faţa lucrurilor pe care ţi le vor vedea ochii, dimineaţa vei zice: „O, de ar veni seara!” şi seara vei zice: „O, de ar veni dimineaţa!”

  …..

 25. Draga Rasvan:
  Stiu si eu despre antisemitismul spaniol si cel rus si despre alte valuri de antisemitism din istorie. De-acord cu dvs ca fenomenul e generalizat si cred ca li se trage de la blestemul ce si l-au asumat la respingerea Mintuitorului. Nu, nu e doar un fenomen romanesc. Ba chiar am acceptat fraza Vioricai si afirmatia tatalui meu cum ca evreii au fost tratati mai bine in Ro intimpul razboiului decit aiurea.
  Citeva motive ale afirmatiei mele:
  -crestinii nu trebuiau sa cada in aceasta plasa pt ca lor li se cere sa-i iubeasca pe „samariteni”
  – Catolicii si-au cerut iertare macar cu jmatate de gura. Trebuiau s-o faca si ortodoxii.
  – nationalismul e un „pacat” al ortodoxismului
  – in general, evanghelicii sunt pro-sionisti. Dar exista in lumea crestina un alt motiv pt antisemitism: teoria inlocuirii care e destul de raspindita.
  Dar ma dau batut. Nu sunt ortodox si nu ma priveste aceasta problema decit pt ca ne-nvirtim in aceasta „majoritate”. Nu am intentia sa scot pe nimeni vinovat. E-o lectie simpla de crestinism: constatam c-am pacatuit, ne pocaim!

Comentariile nu sunt permise.