Înţeleptul scandinav

MOTTO  „…Pe lîngă faptul că este un subiect de la naftalină, precum precizează comentatorul Emi Zărnescu…”România Evanghelică

Despre acest Emi Zărnescu-  pe care-l citează „România Evanghelică” că ar „preciza” şi el ceva în viaţă, în lupta demenţială pe care o duce bărboasa împotriva pastorului Cristian Ionescu-  pot să vă spun că e un tip ciudat.

Este încă unul din noii condotieri apăruţi pe bloguri de niciunde şi scriind tot soiul de inepţii.

Cînd te mai cheamă şi Zărnescu, lumea te poate lua drept altul, pentru că există tizul său, Marius Zărnescu, un om extrem de serios şi responsabil în ce scrie.

Povestea e ca şi cu brandul, cînd fraierul nu e atent şi în loc de Sony, cumpără Sonya: firmele fără valoare de piaţă au rădăcină comună de nume cu cele clasice şi bune.

Nimic rău, veţi spune. În fond, fiecare are tot dreptul să-şi exprime părerile oriunde pofteşte iar întîmplarea că-l mai cheamă şi Zărnescu nu e din vina lui. Faptul că pînă acum n-a băgat-o  nimeni în cămaşă de forţă pe „România Evanghelică” nu e vina noastră,  dovedind că poate scrie oricum, oricît şi oriunde, în numele a ce vrea muşchii ei (sic), etalîndu-şi nurii, vocea şi floricelele pe unde o loveşte apusul.

În fond, pînă şi marele Durer şi-a imortalizat chipul într-un tablou reprezentîndu-l pe Isus Cristos, aşa că ne putem aştepta la orice…  Bibici şi mangafale avem tot înainte… chiar dacă n-au geniu, au în schimb tupeu. Fotografiile autoportret ale  Bărboasei Eva nu sunt nici ele departe de intenţiile celebrului pictor şi gravor german din timpul Reformei, atîta doar că el nu pozează în Isus ci în personajul colectiv România Evanghelică.

Dacă domnul Emi Zărnescu are un blog pe care scrie „Sola Scriptura”, ce mai contează, din moment ce avem unul cu mult mai ciudat care se crede buricul rotund al pămîntului natal şi evanghelic?

Domnul Emi Zărnescu este absolvent al unui Institut teologic baptist din România şi trăieşte în Norvegia- eram să spun „ţara lui Brevick”, aşa cum un ministru turismului de pe vremea PSD-ului spunea despre România că ar fi ţara lui Dracula-.

Iarăşi, e treaba domniei sale unde locuieşte, ce şcoli a absolvit şi ce scrie pe blogul său.

Partea nostimă începe în momentul în care dl. Emi Zărnescu apare şi comentează cu aplomb pe alte bloguri, unde unii par să-l confunde cu celălalt Zărnescu, şi-i spun: „bine ai zis, frate”, adică, în traducere din limba hiperpocăiască,  „ai pus punctul pe „i”, ai dat lovitura, ai spart gura tîrgului, ai ucis problema… boierule!”.

Nu aş fi scris despre  gînditorul de la Norvegia ( cu accentul ca la Hamangia ) dacă nu aş fi primit din partea lui comentariul despre care am mai amintit, unde tînărul domn emitea două aberaţii majore. Le vedeţi mai jos:

1. “in ce priveste poporul Israel aici cred ca trebuie discutat daca ce avem astazi reprezinta cu adevarat descendentii lui Avraam”

2. “intrebarea se pune daca mai exista intradevar rasa pura evreiasca ca sa formeze cele 12 semintii si care sa poata sa reprezinta pe cei ce au facut legamant cu Dumnezeu in vechime…”

La ambele i-am răspuns printr-un comentariu mai întins.

După ce i-am citat pe Richard Wurmbrand,

“Oriunde se găseşte, evreul este evreu. El nu este un rus evreu ci un evreu rus. Evreii rămân evrei, deşi nu au nici o forţă care să-i concentreze şi nici un guvern pe scară mondială.
Evreii sunt un popor care n-a putut fi distrus, în ciuda suferinţelor fără seamăn. Faraonii egipteni, regii asirieni, împăraţii romani, cruciaţii, iniţiatorii inchiziţiei şi naziştii au folosit împotriva lor expulzarea, exilul, robia, confiscarea averilor, chinuri, masacrarea a milioane de oameni — care toate ar fi zdrobit inima oricărui alt popor — însă evreii rămân.”

acest domn Emi Zărnescu a revenit cu un comentariu lung şi obraznic, din care redau doar două fragmente, tocmai pentru că au legătură cu cele de mai sus.

Iată ce-mi scria el, textual şi cu ortografia originală:

 1. Ar fi bine sa va mai documentati in ce priveste istoria VECHE a lui Israel si ce s-a intamplat in timpul robiei asiriene cand cele 10 semintii au fost imprastiate printre neamuri, iar cel mai important este ca nici nu s-au mai intors niciodata; faptul ca evreii trag jar pe turta lor si isi sustin “rasa” este de inteles, din moment ce au pierdut trenul in ce priveste acceptarea Adevaratului Mesia; ei au nevoie sa se convinga singuri ca Mesia inca nu a venit;
 2. In ce-l priveste pe Wurbrand, este dreptul lui sa-si laude poporul si natiunea, dar asta nu inseamna ca de-a lungul timpului, in jur de 2000 de ani pentru cei din Iuda si inca vreo 600 pentru celelalte 10 triburi, seminitia din care face el parte s-a pastrat fara casatorii mixte, insa istoria nu ne lasa sa credem acest lucru, ceea ce normal ca a dus la o diluare a radacinilor semitice ale evreilor de astazi. In consecinta ceea ce avem astazi nu mai reprezinta cu adevarat copiii celor din vechime;

Ce poţi să mai spui cînd un om ce pretinde că a absolvit un Institut Teologic Baptist scrie:  „evreii trag jar pe turta lor si isi sustin “rasa” este de inteles, din moment ce au pierdut trenul in ce priveste acceptarea Adevaratului Mesia”; 

ce poţi să mai spui cînd acest domn îl acuză pe Wurmbrand să-şi laudă neamul pentru că şi el a fost evreu (!);

ce poţi să mai spui despre un domn care îşi pune pe frontispiciul blogului-  ca şi bărboasa “Românie Evanghelică” de altfel- un titlul ce poate înşela pe mulţi, şi apoi emite erezii-  adică idei, cum le numeşte, pompos, bărboasa pe ale sale-?

Acelaşi domn vorbeşte cu nonşalanţă de “rasă pură”,- termen care,  folosit la oameni,  mă strînge în spate şi ar trebui să ne oripileze pe toţi după holocaustul din cel de-al doilea război mondial- şi consideră că evreii de azi nu mai sunt urmaşii lui Avraam, ci un fel de evrei cu sînge diluat, nişte corcituri, mai direct spus.

Ceea ce scrie dl. Emi Zărnescu îmi aminteşte de teoria lui Roesler, ca de fiecare dată cînd vine vorba de legitimitatea unui popor de a ocupa, în baza unui statut istoric vechi, un anumit teritoriu actual şi apar „istorici” care contestă acest drept.

Dacă dl. Emi Zărnescu ar fi palestinian, aş mai fi înţeles, dar el spune că e român, chestie mai greu de înghiţit în contextul afirmaţiilor sale deraiate şi şovine.

Oricum,  propun hirsutei “Românii Evanghelice”, „Bărboasei Eva” cum o voi numi de-acum încolo,  să se extindă şi-n Norvegia vecină şi prietenă şi să-l numească pe acest Zărnescu “Norvegia Evanghelică” şi să-i dea un premiu de instalare în galeria lui cu fazani, ceva în genul “nordicul anului” sau “înţeleptul scandinav al momentului”.

În rest, s-auzim numai de bine şi să ne rugăm pentru evreii din Israel, aşa diluaţi cum spune Emi Zărnescu că sunt, pentru că au mare nevoie de rugăciunile noastre.

12 gânduri despre “Înţeleptul scandinav

 1. Nu are nici o relevanta in ceia ce se regaseste mai sus ,dar azi vom fii prezenti la inchinare impreuna cu fratii evrei mesianici la Paris.Daca nu ne intalnim cu cele 12 semintii pe acolo stiu ca El Mesia va fi present! Pe ei pe evrei si pe noi pe romani Domnul care ne stie exact pana la al miilea neam sa ne descopere si sa ne binecuvanteze! Si de altfel pe toti cati cheama Numele Lui de pe intreg pamantul.

 2. Este unul care seamana atat de mult cu Eliazar (nu stiu de ce zic asta ,fiindca jamais nu am vazut o poza cu Eliazar) dar i-am spus ,a fost tare surprins placut si mie mie tare simpatic.Rar imbratisez un om cu atata drag! Mereu cand mai trec pe la ei le amintesc ca noi romanii ii iubim ,dealtfel sunt si abonat la revista lor Strigatul de la miezul noptii in limba fr. Fie milioane de Zarnesti ei sunt si vor ramane primi……….

 3. La revista „Stirgătul de la miezul nopţii” şi la „Ştiri din Israel” a fost abonată mama pînă în urmă cu un an, cînd a plecat la Domnul. Trebuie să reînoiesc şi eu abonamentul, acum că tot am intrat în concediu.

  F.B., ce-ar fi să-mi trimiteţi pe adresa de mail

  rasvan.cristian@gmail.com

  un text despre întîlnirea asta şi cîteva poze în format JPEG, ataşate textului, ca să facem împreună o postare?

  Ar fi o mare binecuvîntare pentru toţi, vă rog să fiţi convins de asta.

 4. Nici o problema,numai zicea sotia ,aici e c-am vacanta ,sper ca au program dupa masa. Apropo m-a gandeam eu ,de unde simpatia afisata atat de vizibil pt.fr. Daniel Branzei! Nu iese fum fara focul dragostei!

 5. Cu fratele Daniel Brânzei e poveste mai lungă. Am aflat că e pe jumătate evreu abia de curînd, de pe bloguri.
  În casa noastră, a mamei adică, de ani de zile a stat şi stă şi în prezent, la loc de cinste „Biblia cu explicaţii”, adică traducerea lui Dumitru Cornilescu cu materiale ajutătoare scrise de Daniel Brânzei.
  A fost un cult- în sensul bun al cuvîntului, pentru scrierile acestui frate, în casă la noi.
  El a ajutat pe mulţi cu înţelepciunea şi darurile, talentele pe care i le-a dat Dumnezeu.
  Îmi închipuiam că este un bătrîn bărbos şi nedezlipit de bibliotecă. Nevasta mea este de ani de zile membră la „Roboamul” său.
  Mulţumesc lui Dumnezeu că fratele Daniel este aşa cum este, adică un om viu, şi în sens ceresc, şi în cel pămîntesc.
  Ca şi în cazul celui mai bun prieten al meu de peste 40 de ani, şi cu fratele Brânzei coincidenţa a fost să fie, şi unul şi altul, evrei.

  Te rog să transmiţi salutări frăţeşti din partea noastră şi soţiei tale, dragă F. B.

 6. Domnul Zarnescu face o confuzie mare,
  ei sunt evrei pentru ca se trag din Avram Isac si Iacov , asa ca amestecul lor cu alte neamuri nu anuleaza capacitatea lor de a fi evrei.
  Daca e mergem pe ratiunea comentatorului Zarnescu .atunci rezulta ca nici Domnul Isus nu era evreu.

 7. Dragă Mihai H, am primit un comentariu de la un alt domn, mai ceva decît al lui Emi Zărnescu.
  Ameţiţi găseşti cît lumea. Mă apucă şi rîsul, şi plînsul.

 8. Evreul e evreu.Nu se schimba niciodata.Xenopol spunea in scrierile sale despre evreii din Romania care refuzau sa invete limba noastra si refuzau sa-si schimbe credinta.Asa ca domnul Zarnescu se insala.

 9. Dacă însă aceasta trebuie să ne fie linia de purtare faţă cu popoare închegate în State, cum trebue să se îndrepte dânsa în privinţa unui alt element străin, care nu este organizat în formă de stat, ci într’un fel de supra Stat european, sau chiar mondial, care menţine într’o unitate de interese din cele mai puternice un neam de oameni străini de toate celelalte popoare ale lumei? E vorba de Evrei. Evreii sunt fără tăgăduială în România un element străin, căci lăsând la o parte toate celelalte ale lor apucături, Evreii din România nu vorbesc limba ţării. Ei sunt veniţi la noi în imensa lor majoritate din Austria şi, lucru destul de însemnat: cu toate că multe familii sunt vechi în ţară de mai multe generaţii, ele nu au perdut obiceiul limbii germane stricate, lipsită de orice regulă gramaticală, amestecată cu câtevà cuvinte ebraice şi câteva româneşti tot aşa de schimonosite ca şi cele germane, amalgam inform ce constitue aşà numita limbă evreiască la Evreii din România.

  Această stăruinţă în înstrăinarea vorbirei lor chiar pentru Evreii născuţi în ţară din părinţi născuţi tot în ţară este foarte stranie. Evreii din Ungaria vorbesc ungureşte, cei din Franţa franţuzeşte, cei din Italia italieneşte, cai din Spania spanioleşte, cei din Anglia englezeşte. Numai Evreii din România nu vor să vorbească româneşte şi chiar aceě dintre dânşii cari şi-au însuşit limba românească într-un chip mai curgător, o rostesc totdeauna cu un accent străin foarte pronunţat. Putem susţine că Evreii în România, cari să vorbească limba română, sunt numai foarte rari excepţiě.

  citat din http://ro.wikisource.org/wiki/Na%C8%9Bionalism_%C8%99i_antisemitism

  de A D xenopol.
  Cred ca Domnul Zarnescu ar face bine sa-si cladeaca ochii aici.

 10. Adrian, în completarea a ceea ce scrii tu, recomand tuturor un studiu excepţional, scris de marele Aleksandr Soljenitin, „Doua secole impreuna : Evreii si rusii”…
  Măcar ca mod de abordare, dacă nu de altceva.

 11. Poate unii mai asteapta cu nadejde reinvirea viteazului Beoewulf… si astfel sa impace mitologia scandinava cu ce au invatat in Institutul de Teologie Crestina din Bucuresti sau Oradea…sau or fi fost doar cursuri prin…corespondenta…caci se poarta. Este in voga…,de aceea avem inalti teologi si prea putini buni teologi…

Comentariile nu sunt permise.