Mica publicitate (53) Dănole şi Momo sau Ciu şi Ciu

Dănole picta într-un colţ o stampă japoneză, cu muntele Fuji şi Mori pe fundal, o păsărică rotunjoară fără pene în prim plan şi două cuvinte în chineză pe margini: ciu-ciu, care în traducere liberă însemna „Dănole are mereu dreptate”.

Din cauza crizei economice planetare, chineza devenise o a doua pasiune a vieţii sale, după limba aborigenă a celţilor. Dincolo de chivoturi îmbrăcate în chimonouri după moda sincretică din toamna vieţii, priviri mătăsoase de primăvară şi hoteluri stil pagodă cu minaret de lux, el adora zidul chinezesc şi şerpii prăjiţi în păcatul originar.

-Dacă nemţii ar fi fost chinezi, nu pica zidul Berlinului nici pînă la venirea lui Allah şi nu aveam ditamai criza, iar Palestina era şi acum ce era şi atunci: autostrada minelor şi balega cămilelor.

Momo se uită la Dănole şi continuă să asculte aljaziraa liberă la căşti, emisiunile by request de rap în limba arabă. Dănole asculta acelaşi post, dar el se bîţîia în engleză şi din cînd în cînd, comparau din priviri textele şi ritmurile. Unde nu ştiau,  Dănole se ajuta de burtă şi de chineza de pe  piatra de la rosetta în ediţia a doua de lux, revizuită şi completată cu hieroglifele la zi, adusă de Momo din Egiptul vecin şi prieten.

Atmosfera era plăcută, de disco ecumenic. Din cînd în cînd mai exploda cîte o katiuşă pusă la rece în frigiderul blindat, din cele folosite de mişcarea extremistă de eliberare a evreilor de sub teroriştii palestinieni. Aşa îi plăcea lui Dănole să servească războiul: rece şi frapa(n)t.

-M-am hotărît să fac Palestina la loc- se burzului Dănole cu pensula-n mînă, pictînd în continuare ciu-ciu pe stampă. Momo, întocmeşte-mi o listă cu mironosiţe şi cu  capucini sau capucino, tot aia e, care să ştie arăbeşte şi să gîndească chinezeşte şi pe care să ne putem baza. Să luăm Saladiniera de la spanioli, Cupa Davos de la masoni şi Cîmpul lui David de la Carter. Pentru asta vreau şi o pereche de rachete cu rază medie de acţiune.

Momo s-a speriat în primul moment, apoi s-a repezit să-i aducă vechile Schlesingher din lemn noduros de bambus, cu racordaj din maţ de papagal bărbos, cu care nu trecea mingea mai mult de un lat de palmă peste fileu şi cădea bleagă în terenul de ţintă al  adversarului, indiferent din ce zonă a Gazei o serveai peste evrei. Figura avea un nume imposibil de reprodus.

-Cred că domnia ta, comise, vei avea mari probleme cu ochelarii la războiul de întregire a neamului nostru palestinian- îndrăzni Momo să rupă un colţ de tăcere-. Nu că n-ai vedea bine viitorul cu ei, dar mi-e teamă că de la primul retur  ţi-i fac sioniştii lentile de contact şi pierdem de la  primul sectant.

Dănole fu de acord, deşi insista că el are ochii minţii buni şi vede cu ei chiar şi pe întuneric.  Momo se miră dar  i-a adus totuşi ochelarii de sudură,  cu  care comisul privea pe timpuri nudurile, protejat şi de teamă să nu-i sară păcatul  în ochi ca şpanul.

Acum, cu rachetele în mîini, cu ochelarii verzi pe nas şi stampa ciu-ciu de gît, Dănole, ţîşnit în lift,  părea un săritor căzut de la tambulina de 120 de metri, după ce a înghiţit schiurile cu clăpari cu tot:

-Palestina,  păzea că vin să te fac Mare!

NOTĂ 1 Orice asemănare de nume între Dănole şi Dănuţ Mănăstireanu, Momo şi Emanuel Conţac este întîmplătoare, nerelevantă şi binevoitoare. 

NOTA 2   Pentru cei duşi (numai) la biserică, e de ştiut că Fuji e un vulcan din Japonia; Fujimori e un fost preşedinte al Perului care a promis multe şi a făcut puţine; Salatiera de Argint este cîştigată la tenis în Cupa Davis iar Saladin a fost un mare cuceritor arab. Saladiniera e un fel de graal arab în  care visează Dănole să ne spele creierii; Davos este o staţiune din Elveţia unde se întîlnesc baştanii lumii cînd se pune la cale cîte o năzbîtie; Camp David este locul unde s-a ratificat un tratat semnat  între Anwar El Sadat, preşedinte al Egiptului şi Menachem Begin, primul ministru al Israelui, în 1978, pe vremea lui Carter preşedinte al SUA. Anwar El Sadat a fost asasinat de unul fanatic musulman din garda sa de corp, Menachem Begin fusese liderul unei grupări israeliene teroriste, numită Irgun, imediat după cel de-al doilea război mondial şi în urma atacurilor sale nenorocite Israelul a pierdut jumătate din Ierusalim- Ierusalimul vechi-. Carter a fost baptist şi ulterior mason, fiind probabil cel mai slab conducător al SUA din istorie; emisiunile de muzică rock de la Europa Liberă din anii de tristă amintire se numeau „by request”, se difuzau duminică după ora 14 şi  ţineau treze minţile tinerilor care (nu) se duceau la biserică, dar voiau să scape de comunişti, fiind o formă laică de rezistenţă prin muzică occidentală la doctrina partidului unic. Realizatorul lor pe nume Cornel Chiriac a fost ucis în Germania de agenţi ai securităţii ceauşiste, dovedind rolul enorm pe care l-au avut emisiunile lui de la acea vreme; Schlesingher sunt rachete vechi, de lemn pe vremea cînd jucam eu tenis cu Rod Laver, marele campion al Australiei. Racordajul folosit de Dănole şi de Momo este confecţionat din maţele fripte ale papagalului Bărboasa Eva, zisă şi „România Evanghelică”.

S-auzim numai de bine…

15 gânduri despre “Mica publicitate (53) Dănole şi Momo sau Ciu şi Ciu

 1. :)))))))))))))))))))))))))))))
  Racordajul folosit de Dănole şi de Momo este confecţionat din maţele fripte ale papagalului Bărboasa Eva, zisă şi “România Evanghelică”.
  You made my day.Am vazut ca Eva ne-a rezervat un loc la slumul lui.

 2. Frate Rasvan,

  Va cer reverentios acceptul de e da referinta despre adevaratul camp de batalie und „eroul principal” si „urmasul modern al lui Tobie Horonitul si Ghesem Arabul”…(vezi cartile Ezra si Neemia)…incearca sa fie (oare ?) acelasi Momo din postarea de fata si unde incearca (fara forceps) sa iasa din ambigua lume a anonimatului !… Stiu ca nu e…prea ortodoxa metoda dar este totusi …ecumenica ! Ca doar se poarta, nu-i asa ? Nu conteaza „printipurile” ci doar filacteriile late ale ecumenismului de circumstanta !

  http://popaspentrusuflet.wordpress.com/2011/08/26/da-sunt-sionist-dar-de-ce-si-sectant/#comments
  http://popaspentrusuflet.wordpress.com/2011/08/25/statul-palestinian-o-sentinta-de-anihilare-impotriva-israelului/#comments

  Sa fie primit !

 3. „…adevaratul camp de batalie…”

  Dragă frate Aciduzzu, acolo e cîmpul unde fratele Momo îi scoate ochii fratelui Cristian şi viceversa. 🙂
  Una din singurele arme împotriva fanatismului este umorul şi să-ţi cultivi simţul umorului, altfel eşti pierdut. A doua cale e să citeşti cît mai mult, ca să ţi se dezvolte imaginaţia. Fără imaginaţie, eşti un fanatic pierdut.
  Iar un fanatic este omul care vrea să aibă mereu numai el dreptate şi să te convingă cu orice preţ de dreptatea lui.
  Momo şi Cristian, la ora asta, sunt fanatici de semn contrar 🙂
  N-am ce să învăţ de-acolo, îmi pare rău…
  Trimiterile rămîn însă valabile, dar am să-ţi dau eu altă trimitere, la http://barzilaiendan.wordpress.com/2011/08/25/atentionare/,
  unde fratele pastor Daniel Brânzei scria:

  „Toate aceste acte de igienă spirituală sunt normale și foarte necesare pentru păstrarea sănătății spirituale. Primejdia nu ne vine din partea fraților, deși nici de aici nu ducem lipsă de atacuri. („Luați seama ca dacă vă mușcați unii pe alții să nu fiți nimiciți unii de alții“).”

  Momo şi Cristian se nimicesc unul pe celălalt, îmi pare rău, dar trebuie să o zic, iar cei de pe margine, în loc să încerce să facă pace, îi asmut şi mai şi.

  (Îmi cer scuze, am scris comentariul în nota postării…)

 4. Una din singurele arme împotriva fanatismului este umorul şi să-ţi cultivi simţul umorului, altfel eşti pierdut. A doua cale e să citeşti cît mai mult, ca să ţi se dezvolte imaginaţia. Fără imaginaţie, eşti un fanatic pierdut
  Aici aveti dreptate.Daca nu era umorul,m-ar fi doborat reclama care mi-o face eva in mod gratuit.Asa,rad la maxim cand vad ca ma citeaza.

 5. Am citit si am comentat si la adresa mentionata de dumnavoastra frate Rasvan. Vad ca Domnul mai are „sapte mii (oare numai atatia ?) de barbati ascunsi in pesteri” si nu-i numai Ilie Tesviteanul…alone, and agains to Isabella…Va multumesc pentru lungimea de unda a emisiei…
  Sa fiti binecuvantat !

 6. Apropo de umor.Eu recomand Lui Momo si Danole sa nu mai citeasca biblia,ca nu-i asa,a fost scrisa de sectari sionisti.Pavel,Matei,Ioan,Iuda,Petru sunt si ei niste sectari sionisti si nu se cuvine sa le citeasca opera.Dar asta nu-i nimic.Pai oare nu le e rusine lui Momo si lui Danole sa foloseasca informatii scrise de acesti sectari Sionisti?Pai oare ei nu citeaza cuvinte din Cartea sectarilor Sionisti numita Biblia?Pai daca nu le plac de sectarii sionisti,atunci le recomand sa citeze doar din Luca(Roman) si din Marcu(tot roman)cand fac vre-o lucrare teologica.

 7. Apropo de umor, asta e tare fratilor: papagal sunt de acord, dar de cand papagalul e barbos, na in fine, dar Eva asta n-o inteleg. Eva era mama tuturor celor vii, dar … ma cenzurez …

 8. Dragă Nicoale, papagalul repetă ce a auzit la alţii, bărbos a fost pînă mai ieri iar eva este prescurtarea de la „eva-nghelică”, autorul blogului respectiv este mascul, dar numele este de două ori feminin: o dată „România”, a doua „Evanghelică”.
  E adevărat că pe vremuri un Octavian Paler era director la România Liberă, dar acela nu era blog, nu o scria singur şi nu era… papagal.
  Pe vremuri, pe la 1840, se tipărea la Iaşi „Dacia literară”, sub direcţia lui Mihail Kogălniceanu: aceeaşi poveste ca şi cu Paler. Şi nu era papagal, ci mason.
  Cel mai potrivit ar fi fost să aleagă „Bilete pentru papagal”, de inspiraţie argheziană, pamflete scoase de acesta pe la 1943. Atîta doar că papagalul bărbos se crede şi analist, şi scriitor, şi cîntăreţ şi poet şi maiştiueuce.

 9. Nicolae, „iluminarea” este un termen uzitat de masoni în faza de ucenicie. Ei spun că atunci primesc luminile 🙂
  Gîdeşte-te şi la Iluminismul francez şi la Voltaire… 🙂

 10. Frate Rasvan,
  N-ar fi potrivit sa reformulati titlul postarii in : „Danole si Momo, ciuciu…” ?
  Poate protesteaza, [poate-si cer dreptul la replica… Cel putin „Momo”…Cat despre Danole el se considera „eminenta cenusie” de tip…”Mazarin”!

  Ceea ce i-a caracterizat intotdeauna pe romani a fost…”Ars Poetica” ! Dar in contextul dat, mi se pare prea prozaic sa ma exprim doar „Danut Sihastrul” ! Cand de fapt istoria monahismului din Romania il recomanda pe buna dreptate ca „Daniil Sihastrul”! O fi una si-aceeasi persoana „sau s-asteptam pe altul ?”

Comentariile nu sunt permise.