Şi este prima zi. Ajunul

Vă mărturisesc că sunt topit după Crăciun. Am înţeles pînă şi viperele care se întreabă dacă e bine sau nu să-l sărbătorim: cîte lucruri nu facem pe care nu le găsim în Biblie… Sărbătorile creştine sunt din categoria asta. Nici n-aveau cum să nu fie, dar lucrul are mai puţină importanţă, mai ales dacă vrei să muşti din cineva.

Am fost un copil fericit: părinţii şi bunicii mi-au făcut cadou Crăciunul şi l-am păstrat intact. Cu brad, cu beteală, cu globuri, cu dulciuri şi jucării; apoi cărţi, muzică; niciodată îmbrăcăminte. Nimic util, nimic de fiecare zi: Crăciunul nu se ia la purtat.

Crăciunul m-a învăţat că din puţin poţi face bucurii mari;  mai ales celor mici, dar nu numai.

Şi muzica: deosebită, imposibil de ascultat altădată. Şi capitole din Biblie pe care nu le poţi citi decît acum, de Crăciun.

Dacă vorbim de vraja Crăciunului îmi sar viperele în cap, cele cu corn. După ce l-am vorbit de bine pe Pustan pentru crucea lui şi am pomenit de mama cu reverenţele şi rugăciunea mută de la Văratec sunt atît de liniştit şi de liber încît vă pot spune orice: n-am cum să vă mai surprind cu ceva.

Fiecare simte Crăciunul în felul lui. Ce pot eu să vă transmit e bucuria deplină pe care o am…

… şi un ceas vechi, dar perfect funcţional, un „Atlantic”: moştenire de la tata.  Nu-l port ca să nu-l pierd. Acum l-am pus la muncă: am învîrtit arcul de 32 de ori. Are 21 de rubine. Cînd eram copil, visam să-l deschid şi să iau pietrele acelea roşii din burta lui. Nu ştiam ce-s alea rubine, dar asta conta cel mai puţin. Oricum, curiozitatea de a scormoni în ce nu ştiu mi-a rămas intactă:  blogul e o dovadă vie.

Vraja ţine de un fel de nebunie, pînă la urmă. Am înşirat în camera de gardă leptopul, i-am pus boxele Logitech,  iar placa Altec Lansing din măruntaiele lui le transmite comenzi acceptabile pentru situaţia de nomad în care mă voi afla timp de trei zile.

Sarmalele le voi mînca la servici. Şi prăjiturile, de asemeni. Mi-a făcut nevastă-mea pricomigdale cu cremă de tort, după o reţetă pe care am moştenit-o de la bunica mea: vraja de Crăciun e întotdeauna dulce.

Am colegi tineri: toţi au copii mici. Bătrîneţea îmi dă drept de muncă, iar în România chestia asta e greu de explicat. Medicii nu pleacă afară pentru bani, ci de scîrbă, dar şi pentru scîrbă sunt prea bătrîn.

De ajun aştept colindătorii la spital. Deocamdată atît, dar ţinem legătura.

Domnul să vă umple inimile de bucurie şi să vă dea ceasurile copilăriei înapoi:  trebuie doar să rotiţi amintirile şi ascultaţi ce frumos ticăie.

43 de gânduri despre “Şi este prima zi. Ajunul

 1. Draga Rasvan,

  In această zi binecuvântată, doresc ca de Sfânta Sărbătoare a Naşterii Domnului îngerii să coboare din cer şi să aducă lumină şi căldură în casa ta, să te găsească cu sufletul curat, inima voioasă şi să sădească bucurie, fericire, dragoste şi pace în lăuntricul tău şi a celor dragi.

  Acum, sunt cu gandul la bunicii mei: http://tudorvisanmiu.wordpress.com/2011/12/24/doi-soldatei-de-plumb/. Ascult cum ticaie inimioarele lor si ma induiosez. Amandoi sunt sus, in Imparatia Domnului, insa ii simt mai aproape de mine chiar si de ar fi pe pamant.

 2. Te îmbrăţişez, dragă Tudor şi-ţi doresc un Crăciun binecuvîntat. Să ai mintea deschisă către minunile lumii, iar sufletul către darul nepreţuit al lui Dumnezeu în Isus Cristos, să tînjeşti după El.

 3. Sa traiesti vesnic, imparate! Sa continuati celebrarea vietii cu tot asa pasiune de cum ne-ati obisnuit. Vad ca aveti sarbatori fericite, frumoase. Ma bucur pentru dumneavoastra. Si va multumesc pentru tot, incluzand blogul(globul) acesta cu scrierile lui alese. Binecuvantari multe va doresc! Craciun Fericit! Si inca o data, La Multi Ani!

 4. Dragă Doru, Domnul să te binecuvînteze şi să vă umple casa de bucurie. Cînd am anunţat la biserică că sunt de servici trei zile şi nu pot colinda cu cei din Tîrgu Neamţ am fost tare abătut. Dar acum mă bucur că a venit Crăciunul după mine, cu toţi cei dragi alături, aici, la mii de kilometri.
  La mulţi ani!

 5. Va urmaresc ,,scrierile,,de ceva timp si ma bucur ca mai sunt frati care au acea credinta care a fost data de Dumnezeu o data pentru totdeauna.Va doresc garda usoara si ,, craciun fericit,,
  Leontin

 6. Rasvan, m-ai facut sa ma simt copil din nou. La mine e 3 dimineata, stau in pat cu tableta mea sub plapuma si retraiesc craciunurile copilariei mele. Promit sa revin dimineata sa te colind.

 7. Draga Rasvan, ce sa zic eu cu astea trei zile ?

  Dovada de altruism daca i-ai facut fericiti pe colegii mai tineri sa fie acasa….
  O sa gasim ceva colinde sa-ti punem …
  ,,un ape zi”…
  mai trecem pe aici sa vedem cum o mai duci.
  Eu cred ca o sa merh …si anu asta la colinda pe aici pe aproape de casa …-o faca mereu de atatia ani.
  Un Craciun Fericit iti doresc […]

 8. [Florian Guler …]

  In Prizonerii sperantaei, de F. Viski jr., Nicolae Moldoveanu povesteste cum s-a nascut cantarea „Minunata-i noaptea sfanta” . In 1960 in ichisoarea de la Grindu in Delta Dunarii, fiind condamnati la Izolare pentru 5 zile el si T. Dorz, primeau mancare o data la trei zile. Acolo si atunci s-a nascut poezia si melodia unei dintre cele mai frumoase cantari crestine romanesti, tocmai pentru ca era Craciunul si ce doi erau in spiritul Craciunului.

 9. Dragă Mitică, adevărul este că în ultimii ani am tot dat-o cotită cu bătrîneţea. Mi-a venit rîndul, dar nu-mi pare rău, mai ales că au copii iar amărîţii de doctori de aici fac naveta cu cursa. Au maşină, dar n-au motorină, iar autobuzele nu merg în primele două zile de Crăciun.
  Cînd veneam din Tîrgu Neamţ, acum cîteva zile- eram în maşină cu Carmen- , ne-am intersectat cu o cursă Iaşi- Broşteni. Mai ţii minte unde ai citit de Broşteni? 🙂
  Oricum, Creangă face parte din feeria Crăciunului…

 10. „Fiecare simte Crăciunul în felul lui. Ce pot eu să vă transmit e bucuria deplină pe care o am…”

  Rara avis… Prin blogosfera „crestina” bantuie zilele astea tristetea, moartea, bate vantul. Viperele nu dorm!

  Va doresc si eu Sarbatori fericite!
  Nu numai Craciun fericit, ci si dupa trecerea Craciunului sa va pastrati bucuria deplina!

 11. Si pentru mine Craciunul este ca un album cu cele mai minunate amintiri…cu oameni dragi si clipe de neuitat si cu „O noapte”…pe care nu ma satur s-o ascult sau s-o cint niciodata si care cred ca a fost adusa de ingeri ( desi ii stiu povestea)…Craciunul este „O minune”…minunea ca avem un Mintuitor…cum sa nu celebram?
  De aceea iti doresc si tie si lui Carmen ca minunea sa se continue si ca pacea si bucuria Craciunului sa va inunde indiferent unde ati fi…

 12. “Dacă s-ar naşte Hristos de o mie de ori la Betleem, şi dacă nu se naşte în tine vei rămâne pierdut! ”

  E sărbătoare-n orice casă,
  Stau bunătăţile pe masă,
  În colţ acolo, chiar micuţ
  Este-aşezat un mic brăduţ!
  Beteală, beculeţe, lumânări;
  Răsună radioul de cântări,
  Şi oameni aşezaţi în grup,
  Vor să petreacă- un timp plăcut!
  La uşile frumos împodobite,
  Voios răsună cântări şi colinde
  Voios se-aud glasul colindătorilor:
  “Ni S-a născut un Mântuitor!
  Să intre- n casă, casa voastră,
  Şi Pacea Lui să v-ocrotească!”

  De mult colindul a-ncetat
  Şi radioul a tăcut.
  La uş-aproape îngheţat,
  Un om încet, bătu:
  “Deschide- mi astăzi casa ta
  Că vreau să poposesc în ea.
  Vin de departe, sunt obosit,
  De-atâta drum, am flămânzit!
  Mi-e sete, hainele sunt ude,
  Deschide-mi, hai te rog creştine!
  De este-aşa cum tu ai spus,
  Că-n casa ta este Isus!”
  Dar e tăcere-ngrozitoare,
  În casa unde sărbătoarea,
  Ţinuse până mai târziu.
  Şi-atunci omul din pustiu,
  Se-ntoarse încet şi plecă,
  Să bată spre-altă poartă.
  Copilul casei se trezi devreme,
  Şi alergă în grabă la ferestre
  “Ce ai păţit?” tatăl întreabă,
  Copilul răspunse degrabă:
  “Azi-noapte am avut un vis,
  La uşa noastră a bătut Isus,
  Dar n-ai deschis şi a plecat
  Mă-ntreb dacă e-adevărat!?!”
  “O, drag copil, tu te înşeli”
  “Dar tată, oare tu nu vezi?
  În curtea noastră cine a intrat
  Şi pe zăpadă a călcat?
  Cine la ora cea târzie
  Putea în curte să mai vie?….
  Şi câinele de n-a lătrat,
  Să ştii, a fost adevărat.”
  Trecu mult timp, dar niciodată,
  Creştinul nu a refuzat vreodată,
  Pe cei ce-n poartă i-au bătut.
  Şi cu-el la masă au stătut!
  A regretat amara-i faptă,
  Pe care nu putea s-o-ntoarcă.
  De atunci mereu, mereu a zis:
  “În orice om sărac este Isus!
  Căci cine ştie cum vreodată,
  Îmi va bate din nou în poartă.
  Şi fericit Îl voi primi
  Pe Cel venit din veşnicii!!”

  -Amin-(Strainul-Tabyta I.)

  Va doresc ca Sarbatoarea nasterii Domnului nostru Isus Hristos sa va umple inima si casa de bucurie!

 13. Dragă Virgil, din cînd în cînd pentru unii Crăciunul e trist. Românii ştiu de ce, mai ales că nu de tăierea porcului vorbesc, ci de împuşcarea lui. Intrarea în Europa a schimbat sacrificiul cu sacrificarea, ideea însă a rămas aceeaşi.

  Sărbători fericite şi La mulţi ani!

  PS. Postarea lui Marius, la care faci tu referire, am citit-o după ce am scris-o pe a mea. El nu e veninos, Doamne fereşte! nu la el mă gîndeam. El are şi anul ăsta stilul lui, mereu personal. Nu sunt de acord cu ce spune şi cum o spune legat de Crăciun, dar moldoveanu din el o să cedeze pînă la urmă. Ai văzut că a luat-o cu şoriciul…, ajunge el şi la muşchi… 🙂

 14. Dragă Rodica, mulţumim pentru urări şi vă dorim un Crăciun binecuvîntat. Nu românesc- eram să spun tradiţional, dar n-am cum să-l împlineşti-: de unde să iei frunză de viţă sau de varză? de unde să iei carne care să nu aibă gust de plastic? unde să afumi cîrnaţii?
  Dintr-un orăşean convins, după ce am stat la ţară, în Moldova, în vechiul regim, timp de 9 ani, am înţeles ce înseamnă pentru ceilalţi Crăciunul.
  Da, tăierea porcului fără post e o hidoşenie. Ţăranii ştiau chestia asta. Apoi, aveau de mîncare pînă la primăvară. Era o bucurie a întregii familii.
  Cine nu a trăit astea, le poate citi la Păstorel Teodoreanu.
  Rodica, spunea cineva că cel mai greu de schimbat la un popor sunt obiceiurile alimentare, nu religia.
  Literatura fără Creangă, fără popa Oşlobanu, fără Humuleşti şi fără doba lui de Crăciun este o literatură de post pe toată viaţa.
  Toţi trăim din amintiri. Dureroase sunt lipsa libertăţii, frigul, teama, boala, necredinţa…, şi mai ales pentru cei care duc lipsă de dragoste, Crăciunul poate fi un coşmar. Pentru ei trebuie să ne rugăm.

 15. Taby, mulţumesc pentru colindă:
  “Dar tată, oare tu nu vezi?
  În curtea noastră cine a intrat
  Şi pe zăpadă a călcat?
  Cine la ora cea târzie
  Putea în curte să mai vie?….
  Şi câinele de n-a lătrat,
  Să ştii, a fost adevărat.”… foarte frumos…
  Sărbători fericite şi La mulţi ani!

 16. Răsvan,
  Ție nu-ți spun Crăciun fericit! Tu știi că… un Crăciun nu poate fi DECÂT fericit.
  Așadar, Crăciun să-ți fie…în inimă, în gardă și-n familie, și e de ajuns!
  Îmbrățișări pentru tine și doamna ta, urări de bună și temeinică sănătate.
  Cu mult drag…

 17. Ingerii se arată celor ce „stau de gardă (pază) în jurul turmei lor …“
  Ești la post și Dumnezeu nu te va lipsi de îngerii necesari. Mai ales că românii beau mult și fac multe vizite pe la spital de sărbători.

  Tare mult aș vrea să fiu și eu găsit la post, făcând de gardă în jurul turmei Lui.

 18. Frate Răsvan,
  Faptul că în aceste zile sunteți în gardă ne aduce aminte – avem nevoie de această sobrietate – că mulți sunt bolnavi și vulnerabili chiar de sărbători!
  Dacă sunt oameni care în loc să celebreze cu familia și cei dragi, se pun la dispoziția altora este nu numai un sacrificiu lăudabil dar și un mod real de a sărbători venirea în lume a Domnului Isus pentru salvarea noastră a tuturor!
  Nu puteați sărbători Crăciunul într-un mod mai semnificativ!
  Felicitări!
  Vă doresc dvs. și familiei Harul, Pacea și Binecuvântările Domnului!
  Cu drag!

 19. Ma bucur sa fiu si eu unul dintre cei multi care va citesc cu pasiune postarile pe acest blog. Am observat finetea si echilibrul intelectual, logic si teologic pe care-l mentine-ti in blogosfera evanghelica.Avand in compozitie bunul simt dar si simtul umorului i-l face sa fie un antidot potrivit pentru convulsiile nedorite si uneori provocate de unii care ar trebuii sa fie vindecatori de suflete.Acum in prejma Sarbatorii Nasterii Mantuitorului, va doresc sa aveti parte de bucuria care au avut-o atat magii cat si pastorii! Un Craciun Fericit si Binecuvantat!

 20. Frate Daniel, sunteţi la post în inimile tuturor celor care v-au preţuit de cînd vă cunosc.
  Sunteţi cu turma Lui chiar şi cînd nu ştiţi. Steaua care v-a călăuzit nu va apune niciodată.
  Domnul să vă binecuvînteze, pe dvs. şi familia.

 21. Frate Cristian, mulţumesc pentru cuvintele frumoase. M-am bucurat şi am o linişte în plus. Vă mărturisesc că nu m-am aşteptat. Cînd scriaţi despre bolnavi, m-am gîndit şi la mine şi la cît de vulnerabili suntem uneori.
  Domnul să vă dea un an bun, cu binecuvîntări, iar lista de rugăciuni să fie măcar la fel de bogată în nume ca şi acum…
  Cu drag!

 22. Dragă Daniel Hozan, vă mulţumesc, deşi nu merit cuvintele dvs. de apreciere. Eu sunt ca un cal bătrîn care nu ştie decît de bătaie şi, uneori, cînd îi mai sună în cap goarna soldatului, dă din cap că înţelege, dar niciodată nu poţi fi sigur ce anume.
  Unul îi spune că mai păstrează ceva din aerul de cavalerie, dar el ştie că nu va trece mult şi va fi făcut salam de Sibiu cu blog cu tot 🙂
  Vă doresc La mulţi ani! cu binecuvîntări cereşti.

 23. Rasvan, si noi dorim ca si de aceste sarbatori bucuria Domnului nostru Isus Cristos sa va umple viata si casa voastra!
  Sarbatori binecuvântate!

 24. dintre personajele Bibliei ap. Pavel imi place in mod deosebit pentru ca la cuvantarile lui se intampla ceva,ori il bateau ori se bateau ascultatorii intre ei, pastrand proportiile imi place tare mult aici pentru ca se intampla ceva la fiecare postare…
  va doresc srbatori binecuvantate!.

 25. Să o ţină Dumnezeu ţara asta, dragă Cantemir, că tare mai avem nevoie de îndurarea Lui.
  Mulţumesc pentru urări şi pumnul de colinde şi-ţi doresc un an binecuvîntat.

 26. citesc foarte des acest blog si trebuie sa marturisesc ca imi place,va felicit pentru curaj,inspiratie si rafinament.
  va doresc sarbatori binecuvantate!

 27. Dragă Sami, să ştii că şi pe mine mă surprinde de multe ori ce se petrece pe blog. 🙂
  Îţi doresc Sărbători binecuvîntate şi-ţi mulţumesc de vizită.

 28. Draga Rasvan, iti las o traducere strajeresc-carismatica a cuvantului vraja: „e ceea ce te induce in eroare, ceea ce te atrage, ca sa te insele si te mentine in inselaciune”.
  Eh! Asta e fiindca nu-ti plac tie dulcegariile toata ziua buna ziua (oare cum se scrie corect?) :D.
  Lasa-ma sa ma bucur de Craciunul vostru cu folos! Cu folos pentru altii!
  Cu drag. De transmis maestrului de pricomigdale!

 29. Dragă Sorin, vă mulţumesc, dar sunteţi prea bun cu mine. Mă bucur, dar încerc să le dăruiesc altora, celor care merită asta. Poate găsesc un om bun neadormit la ora asta 🙂
  Sărbători binecuvîntate şi un an bun vă doresc şi eu.

 30. Dragă A. Dama, am transmis! 🙂
  Vraja e un cuvînt riscant, de-asta am alăturat-o nebuniei: un nebun riscă mai puţin :). Dacă o schimb cu atmosfera, nu pot rezista la presiunea mea interioară.
  Fie că vrei, fie că nu, ea tot se ţese. La cîte basme scriu, ce m-aş face fără ea? 🙂

 31. Iti dedic cateva randuri :
  Este har sa iubesti fara sa fii iubit ,sa slujesti fara sa fii pretuit ,sa daruesti fara sa-ti multumeasca ,sa jerfesti fara sa ti se recunoasca ,sa ierti fara sa fii iertat ,sa ramai linistit desi esti neindreptatit .Acestea te carecterizeaza. Iti doresc bucuria pruncului Isus sa iti cuprinda casa ta . Garda usoara cu cit mai putini pacienti .Sarbatori fericite !

 32. Rasvan, in dimineata asta de Craciun( la voi), ma rog sa fii binecuvantat tu, Carmen si toti cei care iti viziteaza blogul. Sa reverse Domnul belsug de dragoste si pace peste toti, sa aduca liniste si bucurie in suflet si EL sa fie suficient nevoilor noastre. La noi e inca ajunul dar am avut o seara binecuvantata in partasie cu fratii si surorile. Multumesc Domnului inca odata pentru tine si Carmen. Sa ai o garda usoara si sa fii in continuare o binecuvantare pentru pacientii tai.

 33. Dragă Mia, ţi-am trimis un mail de ajun, pe adresa de acasă. Sper să nu-l fi butonat eu greşit.
  Domnul să vă binecuvînteze pe voi toţi. Te (şi vă) îmbrăţişăm cu drag.

 34. Dragă Viorica, profilul pe care-l creionezi în comentariu este un deziderat pe care ar trebui să-l avem în vedere fiecare creştin în parte.
  Mulţumesc pentru urări şi-ţi doresc Sărbători fericite.

Comentariile nu sunt permise.