Corneliu Almăşanu. Din boală spre viaţă

Corneliu Almăşanu a fost internat recent într-o clinică privată din Iaşi. A fost diagnosticat cu o boală degenerativă severă. Vestea a îndurerat pe toţi cei care l-au cunoscut.

Mic de statură şi firav la trup, cu o inimă pe cît de bolnavă pe atît de generoasă, Corneliu Almăşanu este unul dintre puţinii supravieţuitori ai gulagului comunist.

Povestea lui e cunoscută de multă lume.

Corneliu Almăşanu nu a fost un conviv în adevăratul sens al cuvîntului. Singurul subiect care-l pasiona era Cristos. Oricît ai fi încercat să schimbi vorba, cu sau fără vicleşug, niciodată nu cădea în capcană mai mult de un minut sau două. Apoi te privea fix, zîmbea şi fugea în Scriptură.

De necrezut, dar omul ăsta nu bîrfea. Toată energia i se concentra spre ceea ce numea cu dragoste şi nelinişte LUCRAREA DOMNULUI. Nelinişte pentru că mereu era ceva de făcut, un cătun de evanghelizat, vreun ţigan de întors la credinţă.

De cîte ori a venit în vizită în casa noastră, parcă vedeam întrînd pe uşă un apostol al lui Cristos. Oriunde era ca la el în ogradă, se mişca ferm şi vorbea fără ocolişuri.

Nu avea timp de mîncare, abia dacă-şi muia buzele într-un pahar cu apă pentru care mulţumea, ca pentru un dar. El nu asculta: el propovăduia. Apoi cînta, recita şi se ruga. Se ruga cu pasiune.

Comuniştii au încercat să-l omoare de multe ori. A fost alungat din liceu, de la catedra de limbă şi literatură română,  apoi zvîrlit în mină, în burta pămîntului, la ultimul nivel. A ieşit jubilînd şi dînd slavă lui Dumnezeu.

Niciodată nu şi-a uitat prietenii. Unul din ei a fost Daniel Brânzei. De cîte ori îşi amintea de el, ochii îi luceau şi faţa i se lumina de bucurie. Evanghelizaseră împreună în timpuri grele. Nu-i plăcea să vorbescă despre cei pierduţi. Subiectul ăsta nu-l pasionase niciodată.

A muncit ogorul cu dragoste de ţăran autentic, a spart lemne ca un pădurar vînos,  şi-a iubit nevasta ca orice om normal. A umplut casa de copii, unii născuţi din nou, alţii încă nu.

Acum s-a învelit în tăcere ca-ntr-o crisalidă, iar dialogul său mut cu Dumnezeu se aşterne troian în vestiarul veşniciei.

NOTĂ: Am acordul soţiei sale pentru a vă aduce la cunoştinţă această ştire, respectînd  deontologia medicală.

15 gânduri despre “Corneliu Almăşanu. Din boală spre viaţă

 1. Pe preot nu-l mai auzea nimeni cand intra în Cortul Intalnirii, numai Dumnezeu. Fratele Corneliu Almașanu este „înăuntru“. Acolo a fost mereu „la el acasă“.
  Salutări și sărutări de mână soției iubite și tuturor celor care stau acum de veghe lângă acest Om, mult mai mare pe dinăuntru decât pe dinafară. Dumnezeu îi va asculta rugăciunile pentru toți cei din familie …

 2. Frate Daniel, eu sper ca sora să afle de îmbărbătarea dvs. înainte de a-i transmite eu ceea ce aţi scris. Pe măsură ce am amănunte, am să vă ţin la curent pe mail.

 3. ,,Nu s-au gasit rezultate pentru criteriile dumneavoastra de cautare.’’

  Acesta este raspunsul dat de motorul de cautare de pe ,,resurse crestine’’
  …oi fi eu mai nepriceput-imi zic .
  Mai incerc ,mai incerc –si dupa multe incercari ma dau batut.
  Poate ca cineva o sa reuseasca sa gaseasca macar un mesaj inregistrat sau scris de fratele.C. Almasanu.
  ….
  Mi-am adus aminte de o vorba spusa de evreii intelepti :
  ,,cauta la tine acasa’’
  Am de catava vreme acest simtamant ca pot sa spun
  –cu voia stapanului :
  ,,acasa’’

  Iata ce am gasit.

  Corneliu Almăşanu. Fundamentaliştii lui Cristos (I)
  09 duminică
  El nu s-a ruşinat de tine. Fundamentaliştii lui Cristos (II)
  11 marți Mar 2008
  Cînd Naşul joacă Cacealmaua, ia Oscar la manipulare
  29 luni Noi 2010

 4. O mie de Laikuri pentru fratele Almășanu!
  Oi fi eu prea pesimist, sau poate aici în ali-baba ajung cu greu vestile, dar rar mai aud despre astfel de oameni!

  Îmi pare cunoscut numele Almășanu. O fi avut fratele vreun fiu sau nepot la Universitatea Emanuel?

 5. Nene, nene, nene… Corneliu e stacheta la care eu nu voi ajunge niciodata, si Hristos stie asta, dupa cum stie ca il iubesc pe Corneliu si pe tine! Am sa va iubesc fara sa ma inalte lucrul acesta cu ceva!

 6. Sa ne rugam cu speranta sfanta ca Domnul isi va arata Slava Sa in vindecarea fratelui Corneliu in chip minunat ,iar cei ce vor vedea minunea vor da slava Domnului Minunat !Amin Doamne Isuse !

 7. „Scumpă este înaintea Domnului moartea celor iubiţi de El.”
  S-a luptat lupta cea bună, si-a isprăvit alergarea, a păzit credinţa.
  Acum il aşteaptă cununa neprihănirii, pe care i-o va da în „ziua aceea” Domnul, Judecătorul cel drept. Şi nu numai lui, ci şi tuturor celor ce vor fi iubit venirea Lui.(2 Tim.4:7)
  Sa fie binecuvantat fratele Corneliu ,in Cer si jos pe pamant printre oamenii placuti Lui,cel pe care l-am cunoscut ,fiindu-mi invatator in Credinta si botezator in apa !
  cu respect si admiratie Sfanta ,Titus .

 8. si….,o cantare de lauda Domnului pt mangaierea celor indoliati din familie si frati !

  Amin!

 9. Viaţa-i plină de întristări

  Viaţa-i plină de întristări
  Grijuri vin zi de zi.
  Isus ia toată povara ta
  El poate mântui.

  Refren:
  Isus ia toată povara ta
  La Calvar, la Calvar.
  Isus ia toată povara ta
  El poate mântui.

  Chinuit şi îngrijorat
  La El acum să vii.
  Isus ia toată povara ta
  El poate mântui.

  El ascultă suspinul tău
  Strigătul inimii
  Isus ia toată povara ta
  El poate mântui.

  [textul in lb.RO a cantarii de mai sus]

Comentariile nu sunt permise.