O dragoste nouă într-un burduf vechi. Ierusalim

Să revin la noua mea dragoste: o cîntăresc în palme, o răsfoiesc, caut imagini şi constat că are doar cîteva hărţi, la sfîrşit, şi peste cinci sute de file de bună calitate.

Îmi spun: iată o carte tînără care arată minunat, o carte care se ascunde privirilor indiscrete, fără poze din iatacul textului pentru copii mari.

În deschidere, unul dintre motto-uri sună cam aşa:

Să vezi Ierusalimul înseamnă să vezi istoria lumii; ba mai mult, înseamnă să vezi istoria cerului şi a pămîntului„- Benjamin Disraeli

E citat şi mai vechiul meu prieten, Amos Oz („Ierusalimul este o bătrînă nimfomană care-şi sufocă iubiţii unul după altul, apoi se descotoroseşte de ei cu un căscat, o văduvă neagră care-şi devorează partenerii chiar în timp ce o penetrează„).

După ce am trecut prin ritualul încunoştinţei de carte, începe inconştienţa spectacolului organoleptic a devoratorului de cărţi. Ştiu că nu beţi vin, dar sunt nevoit să fac analogia: o carte bună nu se dă de duşcă primului venit, ca la cîrciuma-bibliotecă din colţ. Ea se priveşte în lumina amiezii tîrzii, ca şi cum ar fi translucidă, se adulmecă, se mîngîie, se răsfoieşte şi se degustă, spărgînd încet, între pleoape, bobiţele de text, şi lăsînd să se împrăştie toată aroma de tipar a literelor, dincolo de orice conţinut, absent de la idee. Uneori dragostea nu se explică, ci doar se prizează.

Am felurite cărţi, de vîrste diferite. Spre deosebire de oameni, anotimpurile nu le albesc, ci le colorează, inconştient şi cochet, de la opal, la blond-arămiu, în timp ce  literele pălesc sau chiar dispar, o dată cu noi.

Reclame

Un gând despre &8222;O dragoste nouă într-un burduf vechi. Ierusalim&8221;

  1. Ierusalimul, „Ierusalaim”, nu e doar o capitala cu radacini biblice , e un oras fascinant!
    Orasul vechi e foarte vechi, Orasul nou e cel construit dupa 1948 cu cladiri moderne, si-i locuit de evrei; ce nu inteleg (desi cunosc explicatia) e , de ce in toate vederile cu Ierusalimul vechi, troneaza in imagine moscheia musulmana cu cupola de aur, ca si cum asta ar fi simbolul Israelului? Mi-ar place sa se vada Zidul plangerii, Dealul Golgota…

Comentariile nu sunt permise.