Diplomatul

Cel mai mult mi-a placut urmatoarea exprimare: “Creșterea unei Biserici este un act providențial. Dumnezeu este cel ce adaugă la o biserică ce stăruie în învățătura apostolilor și în rugăciune pe cei pe care îi mântuiește în chip suveran (vezi Faptele Apostolilor 2:47, 13:48).” – un mare adevar pe care nimeni nu-l poate contesta si noi cei din Metanoia impreuna cu Cristian Barbosu il credem in totalitate.

 
Chiar daca nu sunt de acord cu multe din opiniile si judecatile fratelui Daniel Chiu nu pot sa nu-l apreciez. Este cred singurul sau oricum printre foarte putinele personalitati ale lumii baptiste care ne-a vizitat chiar daca in numeroase contexte si-a exprimat opiniii critice la adresa noastra ca biserica (mentionez ca sunt dintre cei carora intreaga istorie a bisericii Maranata si a bisericii Metanoia mi-e foarte bine cunoscuta)
Un aspect deranjant pentru mine este ca Daniel Chiu in multe dintre criticile sale opereaza cu jumatati de adevar sau cu “adevarul” partii apropiate de inima sa implicata in istoria ultimilor vreo 8 ani.
Cred ca sunt multe lucruri de indreptat in viata bisericii Metanoia si de asemenea nici Cristian Barbosu nu e omul perfect (probabil dintre toti cei de pe acest blog sunt omul cel mai avizat sa emit aceste afirmatii), dar cred ca asta nu indreptateste pe nimeni sa fie partinitor si fratele Chiu este.
Ca unul care stiu si istoria amanarii primirii in cultul baptist si apoi a reprimirii cred ca Daniel Chiu din nou judeca corect doar partial (asa cum o facem multi dintre noi) sustinand pozitia celor ce-i sunt apropiati din conducerea cultului baptist. Pot spune doar ca in toata perioada in care conducerea uniunii ne-a pastrat in stand-by comunitatea baptista de Arad a sustinut permanent recomandarea de a fi primiti in cultul baptist.
Discutia poate fi dusa pe multe paliere, dar nu cred ca foloseste cuiva sa demontez eu acuzatiile ce ni se aduc si care i se aduc lui Cristian Barbosu. Daca e cineva interesat o pot face in particular.
Ceea ce va sugerez este sa “cercetati toate lucrurile”, adica sa ascultati ambele parti, sa vizitati biserica Metanoia si sa discutati cu oameni din cei ce o alcatuiesc, sa le urmariti viata, sa ascultati ce si cum predicam (totul e deschis si se transmite pe internet), sa cititi crezul nostru afisat, sa observati greselile noastre de-a lungul timpului si sa urmariti daca am incercat sa ne corectam, sa veniti la picnicurile si sarbatorile bisericii, sa cercetati modul nostru de primire de membrii atat prin botez cat si din alte biserici, sa veniti marti la intalnirea celor ce coordoneaza grupurile mici, sa mergeti prin intalnirile de grup mic ale tinerilor, familiilor, seniorilor, sa fiti parte din conferintele periodice… sa ne cunoasteti cu adevarat si pe noi si pe Cristian Barbosu si apoi daca mai aveti energie sa ne ajutati sa ne pocaim in domeniile unde trebuie sa ne pocaim, sa ne incurajati daca sunt domenii care trebuie incurajate, sa ne mustrati in dragoste si sa ne acceptati chiar daca suntem diferiti si inca ne luptam cu multe foarte multe lucruri care ne leaga de pamantul acesta. Straduiti-va sa ne judecati dupa ce ne cunoasteti cu adevarat. Faceti acelasi lucru si cu Cristian Barbosu stiind ca nu e perfect si diferit de multi dintre cei ce predica evanghelia.
Incercati sa ne evaluati si pe noi si pe Cristian Barbosu corect si fara patima. Daca totusi la finalul procesului ramaneti la concluzia fratelui Chiu pot sa va asigur ca timpul si energia investita nu vor fi de risipa ci va vor ajuta cel putin sa va rugati mai mult pentru noi.
S-auzim de bine

DAN FIZEDEAN

9 gânduri despre “Diplomatul

 1. Draga Rasvan,

  Prin faptul ca ai publicat si aceste opinii ai dat dovada de fairplay.

  Multi jubileaza doar atunci cand se posteaza in mod tendentios doar opinia, adesea cinica, doar a partii favorite.

  Dumnezeu sa te binecuvanteze!

 2. Deşi de o mare întindere pe pagină, comentariul lui Dan Fizedean nu a mişcat pe nimeni.
  A stat toată ziua pe blog şi nu l-a atacat nimeni.
  Fraza cheie este:

  „Discutia poate fi dusa pe multe paliere, dar nu cred ca foloseste cuiva sa demontez eu acuzatiile ce ni se aduc si care i se aduc lui Cristian Barbosu. Daca e cineva interesat o pot face in particular.”

  Diplomatul nu discută în public, ci în particular.
  El ştie ce se ascunde în spatele aparenţelor, dar nu consideră necesar să le dezvăluie miezul.
  El nu poate fi atacat de niciuna din părţi, pentru că, deşi aparţine uneia din ele, găseşte motive să-şi laude adversarul.
  Foloseşte orice prilej spre a face promo taberei sale: „…sa ascultati ce si cum predicam (totul e deschis si se transmite pe internet), sa cititi crezul nostru afisat, sa observati greselile noastre de-a lungul timpului si sa urmariti daca am incercat sa ne corectam, sa veniti la picnicurile si sarbatorile bisericii…”
  Nu uită să linguşească discret pe oponent: „Chiar daca nu sunt de acord cu multe din opiniile si judecatile fratelui Daniel Chiu nu pot sa nu-l apreciez.”
  Oponent care le-a făcut, practic, praf lucrarea, şi nu numai aici, ci şi pe alt blog la care nu vreau să fac trimitere din pudoare intelectuală.
  Diplomatul este constructiv. El scrie corect gramatical, frazează plictisitor dar elegant (în unele pasaje chiar anost) şi ar fi primul care să se mire că, din aceeaşi lucrare, face parte un fanatic precum Tiberiu Horvat, ale cărui cuvinte au fost citite şi răscitite de mulţi cu admiraţie (inclusiv de mine), pentru că patosul şi pasiunea fac parte din structura multora din noi.
  Diplomatul este plictisitor pentru că are mereu dreptate şi te face să crezi că şi tu ai, ceea ce, pînă la urmă, s-ar putea să fie chiar adevărat. 🙂
  S-auzim numai de bine, Dan Fizedean!

 3. Salut atitudinea crestina a lui Dan Fizidean. Avea destule motive sa se supere. A ales sa n-o faca ci sa-si apere biserica fara a ataca pe cineva. Frumos!

 4. Care-i poanta cu Ponta?
  Există organizații internaționale serioase (europene și mondiale) în care nu poate fi acceptat nimeni, chiar dacă ar fi prim ministru, în cazul unor descalificări ca și cea despre care vorbeste presa. Ce face Romania? Va sta pe dinafara sau va alege un alt reprezentant? Situația este halucinantă. Trec prin Romania in luna Iulie spre Moldova si inapoi. Ce sanse am sa inteleg ceva din ceea ce se intampla?

 5. Frate Daniel, eu nu ştiu ce e cu Daniel Chiu, de Ponta ce să mai spun… 🙂

  Oricum, am semnat deja două petiţii, alături de mulţi alţii,

  http://www.petitieonline.ro/petitie/contestarea_oug_cu_privire_la_functionarea_institutului_cultural_roman-p28379058.html

  http://www.petitieonline.ro/petitie/petitie_in_sprijinul_unei_conduceri_transparente_la_arhivele_nationale-p20479051.html

  Iar eu nu semnez petiţii, adică n-am semnat pînă acum.

  Ar fi trebuit să mă bucur că a venit USL-ul la putere, pentru că eu sunt liberal, dar Ponta şi gaşca lui din PSD se mişcă în spaţiul cultural ca bolşevicii în 1950.

  Cred că multe din lucrările de doctorat din România sunt la fel de copiate ca şi cele scoase la iveală. Din păcate cinstea a devenit, din principiu de viaţă, o armă politică.
  După circul Tăriceanu- Băsescu, a început meciul Băsescu- Ponta. E greu de respirat în România, veţi vedea 🙂

 6. Draga Rasvan,
  Nu stiam ca pentru a avea impact pe un blog trebuie sa exprimi voit opinii care sa fie atacate, dar daca asta e interesant atunci in viitor as putea sa-mi formulez in acest fel comentariile.
  Cu limba romana tot timpul am avut o problema, am fost silitor si am luat nota buna la bac, dar nu pot mai mult (sunt inginer si daca nu stii: inginerii au priviri inteligente, dar se exprima mai greu). Multumesc pentru aprecierea cu privire la gramatica (e un domeniu mai apropiat matematicii).
  Acu daca nu s-a inteles incerc sa clarific: demersul meu era doar sa incurajez oamenii la analiza (sunt inca inginer in gandire), sa cerceteze si sa-si creioneze opinii proprii, nu sa le adopte pe nemestecate ale altora. Daca asta-i diplomatie, mi-o asum.
  Cred ca Domnul ne-a dat minte sa judecam nu s-o ascundem ca omul cu talantul.
  Apropos, stiu ca in Biserica lui Hristos suntem foooo……………oarte diferiti asa ca nu sunt deloc surprins de Tibi. Cu Tibi sunt chiar prieten (cand citeam comentariul lui parca-l auzeam vorbind – am ras cu pofta). Pentru linistea ta sa stii ca avem si alte personaje care probabil le-ai considera „pitoresti” carora Dumnezeul nostru ciudat le-a schimbat viata.
  Nu vreau sa lungesc anostitatea exprimarii asa ca:
  S-auzim de bine.
  Dan Fizedean

 7. „Pentru linistea ta sa stii ca avem si alte personaje care probabil le-ai considera “pitoresti” carora Dumnezeul nostru ciudat le-a schimbat viata.”

  Pentru liniştea mea, le-aş posta cu mare plăcere 🙂
  „Diplomatul” era spus de bine, nu de rău 🙂
  De altfel, revenirea lui Daniel Chiu cu precizări vă poate determina să schimbaţi tonul, dacă vă simţiţi ofensat, sau să o ţineţi tot aşa cu diplomaţia şi să continuaţi lucrarea cum v-a tăiat capul şi pînă acum, împins de acel Dumnezeu „ciudat”– termenul vă aparţine- de care aţi pomenit.

  S-auzim numai de bine, Dan Frizedean!

Comentariile nu sunt permise.