Cutia cu cretă colorată (3) Epoca lui Belfegor

Belfegor a fost un experiment şi o pedeapsă, o invenţie, o găselniţă de-a lui Marinescu. Astăzi ea nu ar fi de închipuit într-o şcoală românească în care dascălii vin de multe ori ponosiţi (dacă nu chiar jerpeliţi) la catedră.

Astăzi mătrăguna este la loc de cinste pe masa românului. Fragii sălbatici sunt doar de poveste. Profesorii, mulţi dintre ei umili şi fără bani, s-au risipit din calea puhoaielor prostiei sfidătoare şi avute a  elevilor „cu fiţe”, a tîmpiţilor de bani gata.

Avem tendinţa să idealizăm perioada interbelică. Din multe puncte de vedere irepetabilă, dar plină, şi ea, de contradicţii şi de nedreptăţi. Copiii săraci au dus-o mereu greu, loazele avute au avut o şansă în plus. Dar, dincolo de realitatea economică şi socială adeseori nedreaptă, poate nu la fel de politizată ca acum, catedra s-a menţinut un timp la standarde europene în unele centre, chiar după venirea comuniştilor la putere.

Am purtat uniforme. Am fost mîndri că, pe braţ, aveam matricola liceului Mihai Viteazu. Fiecare aveam număr, ne tundeam, ne spălam, ne şlefuiam. După căderea cortinei de fier, ţinuta elevului din comunism a devenit o povară. A fost asimilată cu salopeta chinezului. Ultimii ani ai regimului lăsaseră urme adînci în mentalitatea românească, iar oamenii de tip nou ocupau deja (şi vor ocupa în continuare, pînă în ziua de azi), locurile rămase vacante după ce canaliile din primul plan au dispărut.

Dar, în anii ’70 încă mai era posibil să apară Belfegor: înaltă, elegantă, ciudată. Urîtă decent, se asorta cu vremea: era toată violet, roz, turcoaz sau bleu. Asortată de la poşetă pînă în vîrful unghiilor, Belfegor l-a înlocuit pe Crăcea în lumea de tot hidoasă a tehnicii de calcul.

Am încercat să scăpăm şi de ea: „Să nu-ndrăzniţi!”, ne-a şuierat, printre dinţi, Marinescu. Şi aşa am rămas şi am ajuns să învăţăm că matematica arată pastel, într-o lume ce devenea din zi în zi mai cenuşie.

Reclame

2 gânduri despre &8222;Cutia cu cretă colorată (3) Epoca lui Belfegor&8221;

Comentariile nu sunt permise.