Naşul seria a IV-a. Prinţesa proletară

Parveniţi? e puţin spus. Parcă revedeam, fără farmecul inegalabil al regizorului Ford Coppola şi fără actorii de geniu din film, imagini din „Naşul”, primele secvenţe. Corleone de la Cotroceni şi-a măritat fata! Cu cine? Parcă ce mai contează. Ce lucrează ăla? E politicos, frumos şi bănos. Nu-i de-ajuns? Vorba lui nenea Iancu:  „Ce, eşti copil?”

Vorba lui Spurgeon (pentru cine nu ştie, ăsta a fost un mare predicator baptist, englez de felul lui, din secolul al XIX-lea): „Este însă un proverb: Cu cît mai sus se suie maimuţa, cu atît mai bine îi vezi coada.”

Cum şi-au făcut averi nemăsurate mulţi din mafioţii aceia de la nuntă? Cum au dobîndit proprietăţi fără de număr într-un timp uluitor de scurt? Nu ştiu, dar un lucru este cert: ţoapele mimează prost înalta societate. La fel de prost cum mimăm noi democraţia.

Despre televiziuni, ce să mai vorbim! S-au întrecut în imbecilitate. Asta îmi dă prilejul să vă amintesc un pasaj dintr-un film excepţional, regizat de Sidney Lumet în 1976, în care un personaj, fost comentator de ştiri la televiziune, afirma (proorocea, aş spune!) uluitoarele cuvinte de mai jos:

„Deci un om bogat cu pãr alb a murit. Şi ce-are de-a face asta cu preţul orezului? Şi de ce vai de capul nostru? Pentru cã voi şi încã alţi 62 de milioane de americani mã ascultaţi chiar acum! Pentru cã mai puţin de 3% din voi citiţi cãrţi. Pentru cã mai puţin de 15% din voi citiţi ziare. Pentru cã singurul adevãr pe care îl ştiţi este cum sã treceţi de acest televizor. Acum existã o întreagã generaţie care nu ştie nimic şi care nu iese din acest televizor. Şi acest televizor este Biblia. Ultima revelaţie. Acest televizor poate face şi desface preşedinţi, papi, prim-miniştri! Acest televizor este cea mai de temut forţã din întreaga noastrã lume ateistã! Şi vai de capul nostru dacã ea ajunge în mâinile celor rãi. (…)

Vã spunem orice rahat vreţi sã-l auziţi. Ne ocupãm cu iluziile. Nimic nu este adevãrat. Dar voi, oamenii, staţi acolo şi ziua şi noaptea… Oameni de toate vârstele, rasele şi credinţele. Noi suntem tot ceea ce voi ştiţi. Începeţi sã credeţi iluziile pe care noi le nãscocim aici. Începeţi sã credeţi cã televizorul reprezintã realitatea, iar propriile vieţi sunt nereale. Faceţi ceea ce televizorul vã spune! Vã îmbrãcaţi cum vã spune televizorul, mâncaţi cum vã spune televizorul, vã creşteţi copiii şi chiar gândiţi cum vã spune televizorul. Asta e o nebunie de masã, maniacilor ce sunteţi! În numele lui Dumnezeu, voi oamenii sunteţi cei adevãraţi! Noi suntem iluzia! Aşa cã închideţi televizoarele. Închideţi-le acum!”

 

În loc de „om bogat cu părul alb”, puneţi cuvîntul „nuntă”, iar în loc de „americani”, citiţi „români”: învăţătura nu se schimbă.

Dar (din păcate, există şi un dar!), toate se uită şi luăm mereu la depănat prostia, ca Ion Torcălău- Creangă al nostru- cînd a rămas fără bani şi fără profesori.

Că deh! La aşa neam, aşa prinţese!

Reclame

2 gânduri despre &8222;Naşul seria a IV-a. Prinţesa proletară&8221;

  1. am citit ce ai scris; mie mi-ar place acum sa schimb televizoru cu unul descris in prima parte; acela care arata realitatea si nu iluzia.
    Adica Biblia, care face si desface totul in viata, lucru pe care i-l cred din toata inima.

    Se pare ca am cam schimbat lucrurile, si ceea ce este mai rau, la multi ne plac aceste lucruri.

Comentariile nu sunt permise.