Cronici mondene (75) Vaişamar de Barzilai

Bună dimineaţa! Aici Bursa Evanghelică Română! În progromul din această zi am decis să vă urmărim pas cu pas şi să vă iertăm împotriva voinţei voastre.

Fiind o societate pe acţiuni (umanitare), înscrisă la bursa de valori (a cerului), vă informăm că am deschis ziua în creştere de înţelegere, de bună creştere şi de dialog civilizat, cu o cotă de 0.01, după răzgîndac. Nu e mult, dar oricum, se vede că pînă şi piaţa evanghelică se mişcă, e interesată să cumpere şi să vîndă indulgenţă.

La cota pariurilor cu democraţia, acţiunile barzilaiului au cunoscut, însă, o scădere drastică, el fiind bănuit că are dosite sub salteaua conştiinţei bonuri valorice din timpul comunismului (1), pe care încearcă să le arunce pe piaţă, destabilizînd-o. Se aşteaptă ca acţiunile americanului să se prăbuşească, după bursa de vorbe grele a lui vaişamar, pînă la sfîrşitul zilelor noastre, aşa încît ar fi fost de preferat să fie retrase la timp de pe piaţă, decît să se vîndă bonuri de tezaur neuronal pe nimic, destabilizînd oamenii de bună credinţă, simpli dar oneşti.

În altă ordine de idei, răsturnată, ca de obicei, menţionăm că societăţile umane nu se schimbă, chiar dacă oamenii care le-au făcut faima, pe vremuri, nu mai sunt. Dacă au trezit un anumit respect acum o sută de ani, cu atît mai mult acum, cînd au devenit băbuţe venerabile, trebuie să fim curtenitori cu ele. Locul nostru de închinare trebuie să fie către Societatea Biblică Britanică, aşa încît vă îndemnăm să vă întoarceţi faţa către vest şi să intonaţi un lugu-lugu că vi se aplică copiraitu pe Cornilescu (2).

Orice părere contrară, exprimată public, se pedepseşte cu descalificarea, cu declasarea (3), ţinînd cont de locaţia în care vă găsiţi şi de cîte clase are trenul pe la voi: în ţările civilizate, cu o clasă, în orient, cu două, iar în timp de război, cu trei, considerînd varianta bou-vagon suficient de sugestivă. Germania, de exemplu, care a folosit ultima metodă cu succes, e un exemplu de naţiune care nu se schimbă şi care merită respectul nostru peren.

Aflăm, tot de la bursa zilei, că la cefere călători nu se vînd bilete cu două minute înainte de plecarea trenului. Dacă, totuşi, insistaţi să plecaţi legal prin ţară, cumpăraţi produsul numit bilet cu 30% mai scump, direct de la naş. Cunoscînd această situaţie, încercăm să tipărim o variantă românească a „Pelerinului rus”, în care, în loc de rugăciunea continuă a inimii, să arătăm lumii ce spune în gînd pelerinul român care merge pe calea ferată. Nu de alta, dar se apropie Sfînta Paraschieva şi e mai bine, decît să ne declasăm, să ne informăm. Altfel, riscăm să ne nărăvim, să ne umplem de nejustificat şi nedisimulat dispreţ şi, în final, să ne descalificăm în mod jenant, vorbind de rău pe sfinţi.

ACŢIUNILE BARZILAIULUI LA BURSA VAIŞAMARULUI:

(1) „Comunismul ne-a nărăvit iremediabil cu ideea că Biblia ar trebui să pice din cer, gratis, pe post de pară mălăiață sau de posmagi gata „muiați”.

(2) „A spune că acum „britanicii s-au trezit să pretindă taxe” denotă un mare și nejustificat dispreț față de Societatea Biblică Britanică…”

(3) „Cine le reproșează (cu nedisimulat dispreț) acest gest, după eforturile extraordinare pe care le-a făcut SBB în teritoriile românești începând cu 1817, se descalifică în mod cât se poate de jenant.”

4 gânduri despre &8222;Cronici mondene (75) Vaişamar de Barzilai&8221;

 1. Daca tot suntem la bursa de valori evanghelice, aseara a inceput editia a-8-a a descultilor, la Hickory, North Carolina. Aseara a fost record de participanti. Mai sunt 15 min. si sala se umple pt intinlirea de simbata ce va dura toata ziua. Se transmite in direct de catre First Romanian Baptist of Hickory (easy to google it). Daca sala devine neincapatoare, se poate folosi o sala anexa ce nu permite, insa, transmisie pe internet. Actiunile la bursa descultilor n-au scazut, desi sunt multe alte evenimente in bisericile romanesti din zona in weekend-ul acesta. Domnul sa le dea har descultilor!

 2. Amin!

  Cît despre bursa valorilor, depinde cine o măsoară. Pentru mine, de exemplu, valoarea acţiunilor Barzilai nu a scăzut ci, din contră, e în creştere. 🙂

 3. Dumneavoastră domnilor, vorbiti despre Institutii in care sa lucreze oameni ce au terminat studii teologice …e bine să vorbiti, nu e rău deloc.
  Ce ziceti de cei care au terminat duble specializari, cu speranta ca vor lucra ca profesori in gradinite, scoli, licee cu profil teologic…sau chiar facultati. Ce ziceti de oamenii care au SPERAT ca pot face ceva in Romînia, că studiile lor vor conta la ceva , cumva, candva si pentru asta au investit bani si ANI din viata lor ? Ce spuneti despre oamenii care se simt NEFOLOSITORI chiar in propriile lor biserici, care atunci cand au idei sau propun ceva (legat de invatamant) sunt cumva intr-un fel anume lasati sa…mai astepte. Ce spuneti de lipsa scolilor crestine in care sa ne crestem copiii?
  Traduceri, misiuni, conferinte…frumoase toate – nimic de zis.
  Dar cand iti trimiti copilul de nici 7 ani la scoala si profesorul ii spune : ”stai naiba in bancă nemiscat” – ce importanță mai are, pentru cresterea lui spirituală , ”traducerea” din care i-am citit seara inainte de culcare?

 4. Dragă Lia, nu ştiu cum e în domeniul despre care vorbeşti, dar în ăla în care lucrez pleacă lumea pe capete din ţară de „bine” ce le este. Din păcate nu mai am vîrsta, dar aş fi făcut şi eu la fel, chiar mîine. Şi nu banii sunt totul, ci şi felul în care eşti privit, evaluat şi promovat aici. Cînd şpaga şi relaţiile ţin loc de valoare, numai un tîmpit speră să-i fie şi lui bine pe merit. Un tîmpit sau un şmecher ca ceilalţi. Încă o dată, vorbesc de domeniul meu, nu generalizez. În ce mă priveşte, te înţeleg, ştiu, în mare, prin ce ai trecut şi poate mai treci şi sunt de acord cu tine. „Fiecare pentru el” a devenit un soi de regulă care se aplică peste tot. Deşi, aparent, eşti conectat tot timpul cu o sumedenie de oameni, prin tot felul de terminale şi de interfeţe, în realitate eşti din ce în ce mai singur.

Comentariile nu sunt permise.