Feisbuc retro (17) Logica românului cea de pe urmă

Socrul meu a fost luat de comunişti şi aruncat în gulagul românesc, purtat prin tot soiul de închisori şi lagăre de muncă, în al treilea val de arestări, cel în 1958. A trăit tot felul de grozăvii. L-au eliberat în 1964. Acum, se mai întîlneşte, din cînd în cînd,  la asociaţia lor, a foştilor deţinuţi politici, cu alţi moşnegi ca el.  Uneori vine acasă cu cîte o carte pe care o primeşte acolo. Într-una din ultimele scria despre un deţinut căruia i se vîrîse o coadă de lopată în fund şi murise în chinuri de nedescris. Ţinea neapărat să ne spună lucrul acesta, de parcă grozăvia s-ar fi întîmplat ieri.

 

Printre cărţile din bibliotecă, are şi cîteva volume vechi, nişte terfeloage. Printre ele este şi un mic volumaş de Logică, publicat în perioada interbelică. L-am descoperit întîmplător,  învelit într-un ziar din  luna mai a anului 1964, adică din anul eliberării sale. Să fi învăţat oare atunci că supravieţuirea înseamnă şi disimulare?

Iată, aşadar, cum arăta noua imagine a… Logicii:

Reclame

9 gânduri despre &8222;Feisbuc retro (17) Logica românului cea de pe urmă&8221;

 1. Parca mi-e dor de chestii de astea; acuma toate articolele din ziar sant negative; ba unu cu coruptia, altu cu crima etc, nu eram mai bine sa fii pozitiv, bai ca asa arata toate bine…

 2. Dragă Costică, sau sunteţi ironic, sau sunteţi masochist… sau pe undeva, la mijloc 🙂
  Primarul PSD al Iaşului se numeşte Nichita. Sper ca tovarăşa din imagine să nu-i fi fost bunică 🙂

 3. In zilele acestea recitesc ; Cu Dumnezeu in subterana, si este vorba cam despre aceeasi perioada, deci poate clarifica putin ceea ce am scris,

  cred ca niciodata contrastul intre cele doua realitati nu a fost mai mare; cea din inchisori si cea din fabrici si uzine unde intrecerea socialista era nebuna.

 4. Imi cer scuze daca scriu aici comentariu, dar am neaparat nevoie sa ma ajutati cu ceva si anume cu numarul de telefon a lui Mihai Todea. Sunt o prietena de-a lui si nu stiu cum sa iau legatura cu el,spuneti de rebeca si sigur va fi de acord sa mi-l dati. Multumesc frumos! Rebeca

 5. Îmi pare rău, Rebeca, dar nu mai am numărul de telefon al lui Mihai Todea. Nu am vorbit la telefon cu el decît o singură dată, atunci cînd am scris articolele.

 6. @…cred ca niciodata contrastul intre cele doua realitati nu a fost mai mare; cea din inchisori si cea din fabrici si uzine unde intrecerea socialista era nebuna…

  Subliniată de privirea femeii aţintită spre Est, spre fratele roşu de la răsărit, urmînd o diagonală de la stînga spre dreapta, spre colţul de sus, diagonală numită „optimistă”. Cei din închisori (Wurmbrand, a cărui carte aţi amintit-o), nu se uitau pieziş, ci doar în sus.

 7. nu as putea preciza directia in care se uitau cei inchis pentru Domnul Isus, dar un lucru este sigur; ori in ce directie se uitau cu privirea ei vedeau ceva cu siguranta, si de acolo…ei au ramas in picioare inaintea vrajmasului nemilos.

Comentariile nu sunt permise.