Planeta gibonilor (1) Paramedicii

Încep un ciclu de pregătire cu voi, pentru că niciodată nu se ştie dacă şi unde ne vom întîlni şi să nu spuneţi că n-aţi ştiut.

Planeta gibonilor este o metaforă pentru unii, o realitate bine plătită, pentru alţii. Din banii voştri, evident, se hrănesc şi ei. Elementar vorbind, ei sunt o treaptă pe scara involuţiei, de la om la robot.

Împrumută aspectul umanoid, înşelător, dar vocabularul este redus la strictul necesar. Regulamentul le ţine loc de instrucţiuni de folosire, de la băgatul în priză, pînă la tulburări de comportament. Garanţie nu ai cu ei niciodată, iar perioada de folosire este între două legislaturi politice.

La început am crezut că a venit războiul. Poporul a fost educat să aibă încredere în armată, în general, şi în giboni, în special. Roşii ca sîngele sau ca flăcările iadului pe dinafară, gibonii au pe umeri ceea ce noi, bărbaţii cu experienţă militară numeam, în tinereţe, macaroane.

Organizaţi pe grade de supunere, triumful lor este primirea, sortarea şi predarea mărfii, după reguli care ţin de medicina bugetară. Adică a noastră, dragi cititori, bolnavi de curiozitate. Marfa se alege după un criteriu simplu (în general gibonii gîndesc pe grila 0-1-0, după cum v-am spus): sîngerează sau nu sîngerează. O fractură închisă este livrată la interne, un epistaxis hipertensiv, la externe sau, mă rog, la chirurgie.

Pentru giboni, anatomia este simplă de ţinut minte. Ea se împarte tot pe sistemul 0-1-0 în două categorii: sisteme şi extrasisteme. Ei fac parte din prima categorie. Organele conduc sistemul, iar gibonul execută după cum i se comandă. Extrasistemele suntem noi, ceilalţi, potenţiala marfă.

Cînd cele două sisteme vin în contact, gibonul te pune să respecţi ordinele organului său. Dacă nu, te pune în legătură telefonică cu organul, care acţionează (evident, la un nivel superior) tot după butada 0-1-0: te legitimează şi-ţi citeşte legea marţială (sau marţiană). Gibonii, indiferent de grad, nu au decît ureche internă şi, de aceea, nu se ascultă decît între ei. Pavilioanele sunt numai pentru bolnavi.

Vă voi prezenta, de cîte ori am prilejul, întîmplări adevărate cu giboni. Nu vă gîndiţi la „Planeta maimuţelor”: n-are rost să vă faceţi iluzii.

Anunțuri