Planeta gibonilor (3) Oxygene

Prin ce se deosebeşte gibonul de restul lumii? Prin foarte multe lucruri. Sistemul de gîndire 0-1-0 i-ar permite, teoretic, să înveţe o mulţime de lucruri noi în fiecare zi. Şi  poate că acest lucru se petrece, dar rezultatele nu se văd pentru că pornirea a fost prea de la zero.

În extrasistem, pînă să devină gibon, individul crăpa de foame, ca majoritatea compatrioţilor noştri. Intrat în sistemul de organe prin metode specific româneşti, el află noţiuni noi, dar şi adevărul crud că mintea sa e mai plină de găuri decît o bucată de ementaler tăiată subţire. Şi cum golurile nu se umplu la fel de repede pe cît ar fi vrut el, a învăţat că singura scăpare e papagaliceala şi respectarea ordinii.

Nu-mi puteam explica de ce gibonii umblă de la doi-trei în sus decît prin tentativa lor disperată de a se completa reciproc: ce nu ştie unul, ajută ceilalţi doi. Există situaţii în care numărul lor trebuie să fie de la copleşitor în sus, dar cum marfă făcută zob pe şosele, oricîtă silinţă ne-am da, nu se găseşte chiar în fiecare zi, vreo trei vlăjgani cărînd o babă, după ce-i descarcerează braţele de trup, poate părea dacă nu comic, inutil şi primejdios.

Explicaţia e simplă: şi gibonul trebuie să se mişte pentru banii pe care îi dă statul. Cum ambulanţele (varianta albă, laică şi inutilă a salvării) sunt ca vai de mama lor, calitativ şi cantitativ, gibonii îşi fac din ce în ce mai des simţită prezenţa- insolită, aş spune eu, dat fiind amestecul dintre armata lor şi mama noastră-. E ca la Stedhal: unde nu e roşu, e alb (asta în ideea că n-aţi citit doar roşu şi negru, ci şi varianta de care vă spun eu).

Ultimului gibon în viaţă pe care l-am văzut, (după un scandal care putea dura ore întregi, dar l-am retezat din plictiseală, replicile începînd să semene a menuet), i-am pus o singură întrebare: de fapt, ce ştie să facă el, gibonul? Lovit în plină figură, organul mi-a răspuns: car şi dau oxigen! Mi-a plăcut faza, pentru că-mi amintea de o piesă de-a lui Jean Michel Jarre. Oricum, cine n-are nevoie de o gură de aer curat din cînd în cînd?

Reclame