Istoria dureroasă a prostiei (13) Falsul Wurmbrand- partea a doua-

Paragraful denumit „Înfruntarea” îl pune pe pastorul Wurmbrand într-o lumină ireconciliabilă atît cu evreii, cît şi cu creştinii.

Cel (sau cei)  care a (sau au) scris cartea „Întoarcerea la Hristos”a (sau au) avut grijă, încă de la început, să precizeze un aspect extrem de important, menit să diferenţieze sfinţii legionari de evreul cu care au venit în contact la un moment dat.

Opinia mea este că aceştia s-au folosit de el pentru a spăla o parte din păcatele pe care le aveau pe conştiinţă faţă de evrei, înainte de încarcerare.

Nu sunt în măsură să-i judec şi nu mă pot pune în situaţia niciunuia din ei. Fără nici o umbră de empatie e foarte greu să fac judecăţi de valoare asupra istoriei lor morale. Nu mă priveşte dacă au fost sau nu împăcaţi cu Dumnezeu. Este problema personală a fiecăruia dintre noi, iar ei şi-au rezolvat-o cum au simţit că e mai bine pentru destinul lor veşnic.

Nu asta e problema, ci acreditarea unei imagini pe care eu o consider falsă, despre un om care se întîmpla să fie evreu şi de altă religie decît cea naţionalist-ortodoxă.

Ianolide afirma, încă de la început, că Wurmbrand a fost „o altă figură cu totul aparte- de data asta nu prin sfinţenie, ci prin tragism…”

Discuţiile pe care le poartă cu el la Târgu-Ocna par să se fi desfăşurat în atmosfera unei biblioteci, iar argumentele sunt căutate cu răbdarea unor combatanţi plini de sănătate, nu secătuiţi de boală, de foame şi halucinaţi de febră.

Ar fi fost de înţeles orice fel de ieşiri, de furie, de frustrare, de ură chiar, dar nu acest dialog rece, artificial, lozincard, din care să reiasă înţelepciunea celor convertiţi, în drumul spre sfinţenie, versus caricatura evreului privită din cele două ipostaze ale sale: creştină şi mozaică, capul şi pajura aceleaşi monede urîte, bătute şi falsificate de legionari.

Pentru că „talmudistul” nu este altceva decît un duşman revanşard al  creştinismului:

-Voi, creştinii, sunteţi vinovaţi de pogromul împotriva evreilor. Ne vom răzbuna după legea noastră.

Răspunsul legionar nu întîrzie să apară:

-Dimpotrivă, creştinii sunt victimele directe sau indirecte ale evreilor. Evreii au ucis pe Hristos şi-i prigonesc şi-i ucid pe creştini ori de cîte ori au ocazia în istorie, ca să ajungă ei înşişi stăpînii lumii. Dar lumea modernă nu poate accepta guvernarea unui neam străin care se consideră Israel.

Lăsînd la o parte lipsa argumentaţiei, trecînd peste lozinci, este evidentă, după opinia mea, interpolarea de factură „modernă”, cu remarca asupra politicii Israelului nou format (la vremea presupusei discuţii).

Legat de aceasta, cînd vine rîndul lui Wurmbrand, el afirmă, chipurile, că:

-Tocmai asta e greşeala rabinică, rasismul de tip divin, dominaţia lumii de către evrei. Obsesia puterii mondiale îi satanizează pe iudei! Dar lumea a ajuns la o stare de conştiinţă care nu mai poate admite împărăţia universală a evreilor. Nici comuniştii, nici capitaliştii nu sunt dispuşi să dea puterea în mîna evreilor.”

Iar poporului evreu, care se bucura de regăsirea vechiului cămin,  Israelul, Wurmbrand îi dă o sentinţă cutremurătoare:

-Nu cu puterea lui Dumnezeu au făcut ei aceste fapte (e vorba de mişcarea sionistă- nota mea), ci ca antihrişti ce s-au închinat la satana.”

Nu e de mirare că „talmudistul s-a jurat să-l denunţe după eliberare la mai-marii comunităţii evreieşti, care-l vor distruge. Însă în scurt timp a murit.”

E oare atît de greu de înţeles că prezumtivul rol de denunţător a fost preluat de Ianolide şi legionarii lui, iar mesajul confecţionat în atelierele de propagandă extremistă se adresează nu unei instituţii evreieşti anume (pentru că evreii nu sunt idioţi!), ci chiar posterităţii?

10 gânduri despre &8222;Istoria dureroasă a prostiei (13) Falsul Wurmbrand- partea a doua-&8221;

 1. Citindu-i biografia, am observat ca Wurmbrand a fost evreu comunist cu studii la Moscova, convertit apoi la crestinism, devenind pastor lutheran. Ba mai mult, a reusit sa converteasca si un grup de evrei la crestinism ! Pe wikipedia apare o minciuna prin omisiune: se spune ca doar el a protestat impotriva regimului comunist al cultelor, ori biserica greco-catolica a fost nerecunoscuta tocmai pentru ca inaltii ei prelati nu au plecat capul, apoi au umplut puscariile. Revenind: mi-e greu sa inteleg a doua „convertire”, de la mozaic la comunist au fost multi, dar de la ateu la protestant mai greu de gasit ? Despre Ianolide, nu as fi atat de radical, nici macar nu a ajuns legionar cu „acte-n regula” si l-au aruncat in puscarie. Sa fii inchis 23 de ani la Aiud, Pitesti si Targu Ocna in acei ani e mult, prea mult pentru orice om. Am inteles ca nici macar nu a fost judecat… Mai stiu doar ca a scris „Intoarcerea la Hristos”, despre Valeriu Gafencu in inchisorile comuniste…Prea multa suferinta pentru neamul asta !

 2. Dragă Liviu, eu nu vorbesc acum de toată viaţa lui Wurmbrand. Contest un şir de informaţii, după părerea mea dubioase, dintr-o carte adunată în America, din file manuscrise fără numerotarea paginilor, puse de-a valma într-un sac şi ordonate de nişte maici, care le dactilografiază şi le trimit lui Calciu-Dumitreasa.
  Înainte de a vă pronunţa asupra credibilităţii documentului, trebuie să-l fi citit. Dvs. aţi făcut asta? Aţi citit cartea sau măcar capitolul respectiv?
  Aţi mai citit o carte scrisă de pastor? Mai ales predicile din subterană, în care recunoaşte că va şoca lumea prin afirmaţiile sale?
  După opinia mea, wikipedia nu e utilă în discuţie.
  Ţin să menţionez că amestecaţi lucrurile. Nu neg suferinţa lui Ianolide. Nu a fost legionar? Cred că asta e o jignire adusă memoriei sale. El a fost logodit cu sora lui Valeriu Gafencu.
  Episodul cu streptomicina i se datorează tot lui Ianolide.
  Nu e singurul caz în care oameni importanţi sunt citaţi cu diverse chestii pe care nu le pot dovedi cei ce se folosesc de ele. Nicolae Steinhardt este unul din aceste ilustre figuri, în gura căruia s-au pus afirmaţii în care eu nu cred. Se merge pe ideea: cineva de încredere mi-a povestit că persoana X ar fi spus aşa şi pe dincolo…
  Niciun om cu o inteligenţă mediocră nu ar fi putut face afirmaţiile puse pe seama lui Wurmbrand de Ianolide, iar paragrafele date de mine sunt doar mici crîmpeie. Or, pastoul luteran avea o minte strălucitoare, o cultură incomparabil mai bogată decît amărîţii legionari azvîrliţi de tineri în beciurile lui Antonescu şi ale comuniştilor. Ei nu au ajuns acolo pentru credinţa în Hristos, ci pentru că au fost legionari. Wurmbrand a fost condamnat pentru că nu a trădat reţeaua de distribuţie a bibliilor, pentru că nu şi-a trădat fraţii de credinţă şi nu s-a lepădat de Hristos.
  Wurmbrand ştia multe limbi străine şi recita din Shakespeare în închisoare, la trei metri sub pămînt, în întuneric complet. Ianolide? hai să fim serioşi! vine cu dialoguri trucate după mulţi ani de la eliberare, fără nicio dovadă că lucrurile s-ar fi petrecut aidoma cum spune el. Cine e tentat să creadă, n-are decît. Acolo nu e decît doctrină legionară şi naţionalist-ortodoxă romanţată prost, fără talent literar. Nu ştiu de ce a ales dialogul, care e cea mai grea încercare pentru un novice ca el.
  Asta nu e istorie, Liviu, asta se cheamă altcumva.
  Menţionez din nou: este un abuz să facă cineva mereu apel la martiraj, cînd vine vorba despre date concrete şi care necesită o judecată „la rece”.
  Încercarea de a face sfinţi oficiali, (aprobaţi de conducerea BOR), din martirii creştini legionari este anacronică. O eventuală reuşită ne va scoate definitiv din UE şi ne va trimite direct în Asia sau America de Sud. E părerea mea.
  Dacă începe iarăşi cineva cu UE e masonă, îi voi aminti că şi România Mare e tot opera unor masoni. Că ne place sau nu, asta e istoria. Pot să urle legionarii cu ţărişoara în gură şi înjurînd pe evrei cît poftesc, dar marile evenimente care au făcut ca astăzi să fim ceea ce suntem s-au petrecut în cancelariile europene, nu în cuiburile Căpitanului. Iar chestia e valabilă şi azi, restul e propagandă pentru fraieri, pentru fascişti, stîngişti şi nazişti, adică toată teapa de spălaţi pe creier de care o ţară calică şi coruptă cum suntem noi nu va scăpa pînă la venirea Domnului în slavă.

 3. Rasvane, nu stiu daca UE e neaparat masona. Eu mai degraba o compar cu o prostituata batrana si decrepita care sa tavaleste cu tot felul de nespalati, in numele unor idei in care nici ea nu mai crede. Sa nu faci un lucru pentru ca UE te cearta…uf…sincer, cred ca l-as face tocmai ca sa crape de ciuda aia de la Bruxelles, cu petitiile lui pro-islam cu tot.

 4. Am citit cu ceva timp in urma cartea lui Ianolide. Hm…poate ar mai trebui sapat un pic si eventual gasite si alte surse, ceva mai despriinse, atat de ortodoxismul fanatic cat si de hagiografia la care se preteaza tot mai mult evanghelicii, vis a vis de persoana lui Wurmbrand.
  Inclusiv chestia cu botezul in ortodoxie a acestuia…hm… Cert e ca Wurmbrand era un ecumenic, cu o gandire destul de elastica si ca rigoarea nu era unul din punctele lui forte. Prin urmare, desi acest botez nu este un fapt confirmat, din punctul meu de vedere nu este deloc imposibil.

 5. Dragă Dane, te rog să nu te superi că am moderat un pic primul tău comentariu (ştii la ce mă refer, pentru că tu l-ai scris).
  La ora actuală singura structură politică pe care o avem este UE. Noi prin noi înşine este o lozincă fără acoperire.

  Legat de surse, ai dreptate. Aş putea să citez oameni care au folosit ca sursă primară pe Ianolide. Referitor la ceea ce s-a petrecut la Târgu Ocna, eu nu am găsit altă memorialistică. Omul a fost acolo. Că ce a scris nu mă convinge, e altă poveste. Dar ai perfectă dreptate, perioada e uluitor de complicată. Cu cît te afunzi mai mult în citit, cu atît îţi dai seama că nu le poţi cuprinde pe toate într-o viziune globală. Nici nu prea mai e la modă asta, cel puţin de la Eliade încoace puţini au mai făcut-o. Cine să mai construiască, să aibă o viziune de ansamblu?

 6. Mulţumim, dragă Dane. Am citit un articol-interviu în rev. Atitudini cu sora lui Valeriu Gafencu. După alegeri, promit să revin la tema anilor ’30 şi am să dau fragmente din materialul acela pentru cei care nu l-au citit, evident, comentate şi într-un context mai larg.

Comentariile nu sunt permise.