Dilema veche

Cine a fost primul mare şmecher din istorie? Diavolul ar corespunde, întrucîtva, dacă ne gîndim că Adam a fost primul fraier al aceleiaşi istorii. După ce a fost creaţia lui Dumnezeu, Adam a devenit funcţionarul bine plătit al Acestuia. El nu a moştenit pe Dumnezeu, nu a fost înzestrat cu atributele dumnezeieşti, nu a fost genetic din Dumnezeu, nu s-a tras din Dumnezeu, ci a fost plămădit din lut după chipul şi asemănarea divină. Or, aparenţele înşeală.

Dacă ar fi fost blînd şi înţelept, s-ar fi putut descurca veşnic şi de minune în grădina Edenului, dar n-a fost să fie. N-aş spune că a fost prost, ci mai degrabă fraier. Fraierul, ca să fie dovedit ca atare, trebuie să-şi găsească naşul, adică pe unul şmecher care să-l ducă de nas. Dumnezeu a asistat, de departe, la carnavalul de ispitire al omului, în care măştile s-au schimbat continuu între fraieri şi şmecheri, în care Eva a dovedit că e veriga slabă,  fraiera şarpelui, deşi a fost mai şmecheră decît bărbatul ei care, costal vorbind, avea aceeaşi genă.

Amîndoi au fost tentaţi să-L ia de fraier pe Dumnezeu, după ce, la rîndul lor, au fost fraieriţi de diavol. Pentru că, vorba francezului, a voleur, voleur et demi, ceea ce nu înseamnă, însă, că toţi şmecherii sunt diabolici şi toţi fraierii sunt buni de dus la balamuc. (Cazul recent de la Metanoia e o dovadă că Ecleziastul este o carte a repetiţiilor.). Omul n-a înţeles că, dumnezeieşte, e să stai deoparte, nu să muşti din vitrină. El a dorit să participle, să fie parte din proces, să cîştige ceva, iar acest ceva s-a dovedit a fi fructul oprit în gîtul istoriei. Iar ca să sară de acolo, Făt-Frumos a murit pe cruce.

Esau a fost un alt caz memorabil de fraier, fapt întîmplător legat tot de mîncare, în timp ce Iacob a fost un mare şmecher, un pişicher legat de moştenire. Uneori,  naivitatea poate trece drept şmecherie şi este penalizată de societate ca atare. Iosif, cu visele lui, poate intra în această categorie, mai largă, a oii blînde care încearcă, fără succes, să sugă la două oi, să placă atît părinţilor, cît şi fraţilor, în timp ce aceştia din urmă, ca să nu fie luaţi de fraieri, uneltesc să-l ucidă pe şmecher. Împăratul David n-a fost şmecher cu Urie, ci ticălos de-a dreptul, iar Urie n-a fost fraier, ci s-a supus ca oaia la tăiere şi a plecat să moară la război. E adevărat că nici n-a avut de ales, în timp ce fraierul, de bine, de rău, are.

Păcală şi Dănilă Prepeleac îi şmecheresc pe diavol şi pe proşti de cite ori îi prind. Naţionalismul (şi, mai ales, varianta sa proletcultistă şi eroică) ne-a făcut să credem că toţi suntem de-ai lui Păcală, un neam de şmecheri, de pişicheri şi de eroi, în timp ce noi am devenit, treptat, fraierii lumii. Ivan, echivalentul rus, n-a pierdut prilejul să-l bage pe diavol în turbincă. Partea proastă e că l-a eliberat unde nu trebuie, în coasta noastră, în coasta lui Adam.

Reclame

4 gânduri despre &8222;Dilema veche&8221;

 1. Draga Rasvan , postarea asta
  mi-a amintit de doua ocazii in care am auzit acest cuvant.
  Prima este de pe vremea cand eram un bun prieten cu un sas
  . Personal am avut multe de invatat de la ei. Oameni priceputi , integri …mai ales cei care luau in serios Biblia.

  Cu G ma intalneam pe atunci zilnic la serviciu si vorbeam ,,de toate’’.
  I-am facut un compliment referitor la familia sa .
  Si chiar il merita .
  S-a casatorit cand inca era foarte tanar asa ca a si scapat de armata.
  Cand a venit vremea incorporarii el era deja tatic [ o fetita si mai apoi gemeni …]
  Acum copii, cinci in total , erau mari si ii zic:
  Uite ce mari v-au crescut copii !
  -Da ,zice el , maine – poimane vine fraieru…
  – ???
  -Adica al care vine sa-ti ceara fata…
  – la voi se zice fraier ?
  -Da ! fraier se zice la noi
  – la noi I se zice petitor .
  A fost foarte distractive cand am incercat eu sa-i explic ce e ala fraier …
  Nu asa de bine cum este aici explicat

  http://www.observatorcultural.ro/Eseu-despre-fraieri*articleID_5349-articles_details.html

  Mai peste cativa ani un roman de-al nostru a folosit acest cuvant intr-o imprejurare …
  Era membru intr-o biserica nu prea mare si dupa revolutie se simtea nevoie de unele schimbari .
  Eu, zice el, am solutia ca in treburile administrative sa mearga lucrurile bine.
  A fost ales , si- a luat in primire slujba si un timp era foarte incantat de ceea ce facea .
  A trecut un an sau doi apoi …si-a dat demisia.
  Motovul ?
  M-am saturat , mi-am data seama ca vin primul si plec ultimul pe cand altora abia daca le pasa …
  Am ajuns la convingerea ca e nevoie de un fraier.
  Si eu nu mai vreau sa fiu .

 2. „Cine a fost primul mare şmecher din istorie? Diavolul ar corespunde, întrucîtva, dacă ne gîndim că Adam a fost primul fraier al aceleaşi istorii.”
  – o corectură mică: se scrie „aceleiaşi”. (Vă rog nu afişaţi această intervenţie a mea. Mulţumesc!)

Comentariile nu sunt permise.