Lecţia Mariei

Din punctul meu de vedere, evenimentul cel mai important din ultima perioadă este întîlnirea la vîrf de la Tel Aviv  dintre preşedintele american Barack Obama şi premierul israelian Benjamin Netanyahu.

Turmentatele noastre televiziuni de ştiri nu au reacţionat ca la alegerea Papei, cu planuri largi şi zeci de minute de timpi morţi. Puţinele imagini în direct pe care le-am văzut au fost cele de la EuroNews. E singura televiziune occidentală de ştiri pe care o prind pe cablu.

Timp de aproape o jumătate de ceas, l-am ascultat (şi privit, pentru că imaginea are importanţa ei  în astfel de situaţii) pe Bibi Netanyahu citîndu-l la tot pasul pe Barack Obama.  Mi-a fost greu să-mi dau seama dacă era mulţumit de întîlnire sau nu. Părea că vrea să-l oblige pe american să recunoască unele afirmaţii, din care reieşea că administraţia americană era hotărîtă să susţină politica israeliană în zonă. Mi-e greu să spun în ce consta ea, dar un lucru era cert: Iranul şi Siria reprezentau, în viziunea ambelor părţi, un pericol pentru pacea lumii (Iranul) şi de destabilizare a zonei (Siria).

Abia cînd preşedintele american şi-a început discursul, cu cîteva glume inteligente, premierul israelian s-a destins brusc şi, o dată cu el, întreaga asistenţă. Glumele politicoase ale americanului confirmau, indirect, că Netanyahu nu a exagerat cu nimic: Barack Obama părea să fie de partea Israelului.

A afirmat-o, de altfel, explicit, amintind ajutorul tehnologic oferit Israelului, de ordinul miliardelor de dolari, în contextul unui plan complex (condiţionat?), în două etape, menit să soluţioneze diferendul Israeliano-Palestinian.

Creştin, cititor al Evangheliei, am privit întreaga scenă, începută în jurul orei 20. 30 (ora Israelului), cu un sentiment de bucurie tristă. Maria, Maica Domnului, m-a învăţat această lecţie, că există, în viaţă, o astfel de stare. Maria ştia că Mesia,  pruncul Isus, de care se bucura şi-l vedea crescînd, în siguranţă, lîngă ea, era menit să fie jertfit.  Ca să se împlinească Cuvîntul.

Şi tot ca să se împlinească Cuvîntul, Israelul, de a cărui siguranţă mă bucur şi pentru care mă rog în fiecare zi, a primit asigurările, reînnoite, din partea celui mai puternic stat democratic din lume, că nu e singur, că se poate baza pe America. Pentru cît timp? Asta n-o poate spune nimeni. Biblia nu precizează data, ci aminteşte, doar, de actul trădării. Oricum, momentul acesta a fost amînat.

Şi, pînă la urmă, ăsta e lucrul care contează acum.

Reclame

5 gânduri despre &8222;Lecţia Mariei&8221;

 1. Netanyahu, ca orice evreu inteligent, i-a amintit lui Obama, in cazul in care ar fi uitat, ca America e mai mult decat cea mai mare democratie, e si prietena dintotdeauna a Israelului, si asta cu mult inainte de-a se instala el la Casa Alba. A mai fost si zvonul ca Obama ar fi musulman si toti asteptau intalnirea America-Israel.
  Americanul le-a amintit de ajutorul tehnologic dar amanunte n-a mai dat? Poate de inventatorii acelor tehnologii, cati erau evrei?
  Tinand cont ca numarul evreilor americani e mai mare decat al evreilor israelieni, aceasta intalnire a intarziat cam mult, poate asteptau si ei schimabarea Papei:))
  In rest de-om trai, vom vedea cum vor decurge evenimentele, oricum, cu totii suntem doar niste pioni pe marea tabla de sah a Pamantului si, intotdeauna , primul si ultimul cuvant apartine Creatorului.
  PS. Romania si Israelul sunt pe acelasi fus orar; ora Bucurestiului e aceeasi cu ora Ierusalimului. Frumos, nu-i asa?

 2. Dragă Viorica, Obama se referea la armament. Eu m-am exprimat eufemistic, scriind „tehnologie”, atîta tot. 🙂 Mai mult decît atît, mulţi dintre comuniştii care au luat puterea în România în anii ’50 au fost evrei. Nu tot ce fabrică mintea lor sclipitoare este un lucru benefic pentru om, Viorica. 🙂
  Faptul că, în aceeaşi lună, s-au petrecut două evenimente de mare importanţă, (alegerea unui Papă iezuit şi vizita preşedintelui afro-american în Israel), poate să aibă semnificaţii adînci, pe care, deocamdată, nu le putem desluşi.

  „…primul si ultimul cuvant apartine Creatorului…”. Bun, de acord, dar celelalte ale cui sunt, cele de la mijloc? Iartă-mă, Viorica, te necăjesc, ştiu că aşa vine vorba… ai dreptate… 🙂

 3. :)) Nu ma necajesti , nu sunt sensibila sa pun la inima prea multe vorbe:))
  E adevarat ca in anii ’50 multi comunisti erau evrei si asta pentru ca, in ultimile zile ale razboiului, eliberatorii din lagarele naziste au fost rusii comunisti si nu americanii democrati. Americani nu credeau ca se intampla orori in lagarele acelea, ei nu prea s-au grabit sa ajunga acolo, dar rusii cam stiau… Asa s-a facut ca multi evrei, dupa razboi, credeau mai degraba ca sistemul comunist e mai bun pt. omenire decat cel capitalist; si asa au creat kibbutz-urile, un fel de comunitate de bun comun.
  La noi s-a intamplat ca dupa anii ’60 comunistii i-au vindut pe evrei, mai ales Ceausescu, pe dolari americani, si asa am ajuns ca guvernele noastre, toate care au fost, sa nu mai stie sa faca banii in mod inteligent, ci numai sa ia bani si taxe, de unde pot si de unde nu se poate. Israelul se descurca bine cu criza, ei nu depind de UE sau FMI, au industrie de tot felul si agricultura lor produce cat au ei nevoie, chiar exporta, mult mai mult decat România. In anul Sabatic produsele sunt mai scumpe putin, si mai aduc si ei de la turci ce le lipseste, dar se descurca, nu depind de altii..

 4. Dragă Viorica, ideile de stînga au circulat în mediile evreieşti cu mult timp înainte de holocaust. Şi asta nu doar în România, ci în toată Europa. Cauzele sunt multiple, nu e nici momentul, nici locul să le discutăm.

 5. Luca 1:46 [Cantarea Mariei ]
  Şi Maria a zis:
  „Sufletul meu măreşte pe Domnul,
  şi mi se bucură duhul în Dumnezeu, Mîntuitorul meu,
  pentrucă a privit spre starea smerită a roabei Sale.
  Căci iată că deacum încolo, toate neamurile îmi vor zice fericită,
  pentrucă Cel Atot Puternic a făcut lucruri mari pentru mine.
  Numele Lui este sfînt,
  şi îndurarea Lui se întinde din neam în neam peste cei ce se tem de El.
  El a arătat putere cu braţul Lui;
  a risipit gîndurile, pe cari le aveau cei mîndri în inima lor.
  A răsturnat pe cei puternici de pe scaunele lor de domnie,
  şi a înălţat pe cei smeriţi.
  Pe cei flămînzi i-a săturat de bunătăţi,
  şi pe cei bogaţi i-a scos afară cu mînile goale.
  A venit în ajutorul robului său Israel,
  căci Şi-a adus aminte de îndurarea Sa,
  cum făgăduise părinţilor noştri,
  -faţă de Avraam şi sămînţa lui în veac.”

  [o cantare despre o alta Maria]
  O dătătorul vieţii

  1.O, Datatorul vietii,
  Eu la picioare Iti stau
  //: Cum sta odata Maria
  In seara sfanta de-atunci ://

  2.Toata fiinta-mi te cere,
  Totul in mine Te vrea:
  //: Spre al meu suflet Te pleaca,
  Imi toarna din pacea Ta ://

  3.Cad la picioarele Tale,
  Eu sunt cu totul al tau:
  //: Dragostea Ta minunata
  Revarsa-o-n mine mereu! ://

Comentariile nu sunt permise.