Nimic

Omul obişnuit nu pricepe despre ce e vorba. Asta spre deosebire de omul neobişnuit care înţelege totul. Fiecare om neobişnuit are domeniul lui de referinţă, locul unde se simte la el acasă. Cel care îi tulbură liniştea este omul obişnuit. Omul obişnuit mai este denumit şi omul de pe stradă. Cei mai virulenţi oameni neobişnuiţi îl numesc nechemat, intrus, nepriceput. Şi asta în cel mai fericit caz.

Omul obişnuit ar trebui să se pronunţe doar în ceea ce se pricepe, adică în lucrurile obişnuite. Nenorocirea este că astfel de lucruri nu există. După cum, în ziua de azi, e greu de crezut să mai fi rămas necercetat vreun petec de pămînt, e neobişnuit să descoperi un lucru obişnuit.

Oamenii neobişnuiţi creează pentru ca lucrările lor să fie citite, privite, pipăite de oamenii obişnuiţi. O editură nu se laudă cu calitatea cititorilor, ci cu numărul exemplarelor vîndute. Reacţia lor trebuie să fie o acceptare gîngavă. Pentru că, ce poate să scoată din el un om obişnuit în faţa unei opere neobişnuite? Poate, cel mult, o exclamaţie nearticulată sau plescăitul de plăcere.

Spunea un om neobişnuit, unul care se pricepea foarte bine la cercetarea dosarelor securităţii, că turnătorii, sau, mai elegant spus, colaboratorii, ar fi fost tentaţi să aleagă această cale nu tocmai onorantă de a-şi înşela semenii, şi pe cei obişnuiţi, şi pe cei neobişnuiţi, în funcţie de dorinţa de a se bucura, în deplin acord cu talentele lor, de carieră, de bani, de faimă sau, pur şi simplu, de un prozaic confort.

Un alt om neobişnuit scria că au fost, probabil, sute de mii de oameni obişnuiţi care au colaborat şi ei cu securitatea, dar de care nu se ştie mare lucru, tocmai pentru că nimănui nu-i pasă de soarta postumă a omului obişnuit. Celebritatea, în schimb, adică transformarea moftului în statuie, de care s-a bucurat doar omul neobişnuit, în schimbul repetatelor şi inevitabilelor sale trădări de conştiinţă, îl face să fie vizibil şi, din păcate, extrem de vulnerabil.

Războaiele de imagine se poartă între oamenii neobişnuiţi, între care se stabilesc şi se rup alianţe, pentru că posteritatea le aparţine în exclusivitate şi marmura statuilor e pe sfîrşite. Luptele încetează doar atunci cînd unul dintre combatanţii neobişnuiţi a fost îngropat sub oprobiul oamenilor obişnuiţi, lăudaţi de o tabără şi înjuraţi de alta. Relativizarea adevărului a făcut ca operaţia să capete o dinamică aparte, iar istoria să se schimbe, triumfalist, de la o zi la alta.

Un  om obişnuit este, prin excelenţă, un om limitat în toate, inclusiv în memoria proprie şi colectivă, în timp ce omul neobişnuit este nelimitat în limitele lui. Deoarece, aşa cum am spus, domeniile libere şi inocente s-au ocupat de mult, omului obişnuit nu i-au rămas, spre folosinţă, decît reţelele de socializare, blogurile, forumurile şi alte fleacuri pe care le-a ciugulit cu nepriceperea lui obişnuită. Un soi de revoluţie franceză. Pe zi ce trece, pericolul a devenit din ce în ce mai mare şi omul neobişnuit s-a simţit atacat, trădat, uitat, judecat, decapitat de invazia obişnuiţilor. A redescoperit restauraţia.

Omul obişnuit a aflat că nu e de capul lui prin Bastilia. Că şi pe eşafodul pe care părea că i se rostogolesc bîlbîitele, necititele, agramatele şi nepriceputele gînduri, există nişte reguli, pe care, evident, nu le ştia.  Că acolo, în spaţiul public, obişnuitul meu prieten, e bine să facem ceea ce ştim noi mai bine. Într-un cuvînt, nimic.

Reclame

2 gânduri despre &8222;Nimic&8221;

  1. Răsvan, imi place frumoasa paralelă obișnuit-neobișnuit. Și mi-ar plăcea să cred că prin viață voi fi trecut ca un Om…neobișnuit de…obișnuit 🙂

Comentariile nu sunt permise.