Înviere (2)

Există anumite meserii în care nu eşti angajat decît după ce treci testarea psihologică. Cu cît meseria respectivă implică mai multe riscuri pentru cei din jur, cu atît ţi se pun întrebări mai multe şi proba poate dura ore în şir. Este un soi de interogatoriu, pe care îl poţi păcăli doar dacă eşti un geniu al disimulării, al dedublării, al minciunii.

În general, cei care mînuiesc armamentul de foc (sau s-ar putea sluji de el în situaţii limită) trebuie să îndeplinească acest barem. Unde mai pui că, periodic, testarea se repetă, după alte criterii, cu alte seturi de întrebări, care mai de care mai sucite. Pentru ca, în final, să primeşti verdictul: eşti apt sau nu pentru munca periculoasă respectivă. Majoritatea dintre noi am auzit, repetate pînă la saţietate, avertizările legate de folosirea cuvîntului. Metafora “cuvîntul e o armă”, albă sau de foc, a intrat în limbajul copiilor. Suntem “ştiuţi” în treburi de-astea. Şi vorbesc aici de cuvîntul folosit de om, nu de Cuvîntul lui Dumnezeu, pe care, din minim respect, îl scriem cu majuscule. Dacă Dumnezeu a creat (şi a creat-o!) lumea prin Cuvînt, nu e mai puţin adevărat că noi, la rîndul nostru, o putem distruge, la fel de uşor, înăbuşind-o prin… cuvinte. Vorbim despre necesitatea dialogului, despre stabilirea unor reguli de conversaţie civilizată, îngăduitoare, concesivă chiar (creştineşte nu este să răspunzi cu aceeaşi monedă celui care te atacă cu vulgaritate, nu-i aşa?), dar, de cele mai multe ori, dialogul alunecă în pălăvrăgeală sau chiar este înlocuit, în totalitate, de ea. Şi, pentru că scriam despre întrebări adresate celui care, potenţial, ar putea să folosească o armă letală, şi pentru că Biblia ne avertizează, în repetate rînduri, că poţi ucide cu vorba (sau poţi fi pricină de poticnire pentru un semen de-al tău, ceea ce e şi mai grav!), am găsit, pentru mine şi pentru voi, trei întrebări la care merită să medităm şi să nu ne grăbim cu răspunsul. Le-a formulat, cu mulţi ani în urmă, Spurgeon: “Ştiţi cum să vorbiţi? Aţi deprins pronunţia cerească? Puteţi să evitaţi toată nebunia, toate conversaţiile murdare, şi să purtaţi imaginea lui Hristos în lume?” Poate am să încerc, în zilele următoare, să dau, pe rînd şi numai în ce mă priveşte, un răspuns la fiecare dintre ele.    

Reclame

5 gânduri despre &8222;Înviere (2)&8221;

  1. Hristos a Inviat! Cuvantul Lui Dumnezeu e hrana pentru suflet, cuvantul omului poate fi o rana pentru un suflet! Depinde cum si ce cuvant folosim , sa hraneasca sau sa raneasca…

Comentariile nu sunt permise.