Corbul

Într-o carte foarte frumos ilustrată, intitulată “Simbolurile sacre”, la pagina despre Rusalii este reprodusă o pictură de Vicenzo Campi. Duhul Sfînt este zugrăvit sub forma unui porumbel care zboară deasupra apostolilor. Textul din stînga inserează, cu onestitate, un pasaj din Faptele Apostolilor (2:2-4) care vorbeşte despre limbile de foc ce au fost văzute împărţindu-se între ei.

IMG_1972

Imaginaţia bogată a contemporanilor noştri se foloseşte de o sumedenie de simboluri a căror semnificaţie şi importanţă nu le putem decît, eventual, bănui. Personal, cred că intenţia realizatorilor de imagini de astăzi există şi semnele îşi vor da rodul la timpul potrivit.

Cei care au urmărit măcar un singur episod din serialul în mare vogă “Game of Thrones” au putut constata că porumbelul călător nu apare acolo unde ne-am fi aşteptat, el fiind înlocuit de corb, cernita pasăre care-l anunţa pe Noe că apele nu s-au retras de pe pămînt (Genesa 8:7). Corbul este folosit în serial ca mesager poştal, dacă-l putem numi aşa.

Ca şi în cazul “Stăpînului inelelor”, lumea este pură ficţiune. Nu există o corespondenţă între istorie şi ce găsim acolo. Ai putea să spui că doar factorul uman este comun, că personajele au trăiri asemănătoare cu ale noastre, cei de azi. În parte e adevărat, mai ales dacă vorbim de păcate, deşi lucrurile sunt, după părerea mea, mult mai complicate decît apar la prima vedere.

Corbul pare să fie simbolul nedeclarat al unei lumi de dinainte de potop, lume cu reacţiile căreia ne identificăm din ce în ce mai mult (Genesa 6:5), pe care o apreciem, o copiem şi o premiem pe la festivaluri, în timp ce porumbelul (Luca 3:22), care a fost folosit de lumea creştină timp de sute de ani în imagistica sa,  simbolizînd pe Duhul Sfînt, Persoană a Sfintei Treimi, este pe zi ce trece mai  uitat.

Reclame

5 gânduri despre &8222;Corbul&8221;

 1. Și totuși, pe corbi îi folosește să-l hrănească pe Ilie:
  „Corbii îi aduceau pâine şi carne dimineaţa şi pâine şi carne seara, şi bea apă din pârâu.” (1 Împ 17, 6)
  De prea multe ori ne ciocnim de ambivalența simbolurilor. Nu pomenesc aici de plurivalență, ci doar că ne-am aștepta ca leul să fie doar prădător, nu și Rege etc., etc.

 2. Foarte interesant ce spui. Chiar, de ce tocmai corbii îi aduceau mîncare lui Ilie? M-am gîndit la corb doar în ipostaza de mesager, folosit de Noe şi de realizatorul serialului.

 3. Poate fiindcă Dumnezeu aude când strigă corbii după hrană și le poartă de grijă:
  Iov 38:41 – Cine pregăteşte corbului hrana, când puii lui strigă spre Dumnezeu, când umblă rătăciţi şi flămânzi?
  Psalmii 147:9 – El dă hrană vitelor şi puilor corbului când strigă.
  Nu știu dacă toate animalele strigă spre Dumnezeu după hrană.
  Dar precis că, pe corbii care l-au hrănit pe Ilie, îi săturase Dumnezeu mai ‘nainte. 🙂

Comentariile nu sunt permise.