Fîs

Geamantane de vorbe, parcă ce poţi căra cu tine pe lumea asta oriunde te-ai duce? Fiecare cîte a adunat, de pe unde a umblat. Cum sunt lipite etichetele hotelurilor prin care ai trecut, tot aşa arată şi geamantanele de cuvinte, pe cît de plimbat prin lumea ideilor a fost proprietarul.

De cînd s-a introdus cenzura liber consimţită, sub denumirea de politic corect, trec de orice control numai paporniţele cu miros abject, vădit aţîţătoare. Cu înjurături şi cuvinte porcoase nu mişti inima unui om de valoare.

Valizele cu vorbe pe care le deschide lumea  în fiecare seară,  în familie sau între prieteni, ajung să fie, tehnologic vorbind, instrumente de cucerit like-uri, cufere pline cu poze, cadouri leit poleite,  prostioare ochioase expuse prin toate colţurile terciului global.

Domnii cu exprimarea nuanţată, îngrijită, cu capitolele roase nervos pînă la carne, îmbrăcaţi în piele de om fin, sunt curtaţi  în lumea unde simpla deschidere a valizei diplomatice  e suficientă ca să  răspîndească miros aţîţător de mosc, împreunînd exotic  încîntătoarea formă cu golul absolut.

Într-un colţ de lume, uitată şi neverosimilă, zace bătrîna valiză bombă a bunicului complotist, plină cu cimilituri, bombăneli patriotice şi cruciuliţe incendiare, care se detonează cu fîs la sfîrşitul stagiunii. Noapte bună, copii!