Dumnezeu, Neptun şi Sfînta

Am văzut pe un canal de ştiri (înclin să cred că scena s-a repetat pe toate) că icoana Maicii Domnului făcătoare de minuni a fost la un pas de-a fi furată. Cum care icoană? Păi nu sunt toate făcătoare de minuni? Nu? Ei, bine, asta de care vorbesc era.

Poliţia română, credincioasă cum o ştim, încearcă să prindă pe ateii, pe gnosticii şi pe agnosticii care au încercat să ţină minunile numai pentru ei, şi eventual să le vîndă, en gros sau en detail.

O specialistă în miracole or în furtişaguri, sau în amîndouă, a spus că trebuie înăsprite orele de religie de la şcoală, sau îndoite sau înmulţite, nu ştiu exact.

Tot ea a liniştit poliţia cum că icoanele nu se lasă furate cu una cu două şi că necredincioşii sunt prinşi, de fiecare dată, dacă nu asupra faptului, atunci sigur la judecata de apoi.

Evident, nu e vorba de vreun blestem pus pe capul Sfintei, cum se punea pe faraonii îngropaţi în piramide, ci de implicarea directă a lui Dumnezeu, care se mînie ori de cîte ori vreo imagine de acest gen trezeşte pofte nepotrivite şi lumeşti.

Vestea a căzut ca un trăznet peste o ţară în adormire, după ce a orbecăit toată noaptea, însoţind diversele reprezentări ale Sfintei, scoase la aerisit prin curţile locaşurilor. Mă întreb cum e posibil ca  numai unele icoane să fie făcătoare de minuni şi altele nu, şi sper ca, în cel mai scurt timp, toate să se dovedească apte şi gata de acţiune, pentru că necazurile se înmulţesc, iar poporul suferă.

În timp ce cercetările combinate, ale poliţiei şi ale lui Dumnezeu în Persoană, contină cu febrilitate, printre blestemele şi rugăciunile nerăbdătoare ale oficialităţilor, la malul Mării Negre se oficiază o slujbă în onoarea lui Neptun, zeul mărilor, făcătorul de furtuni, cu ocazia celei mai scumpe zile a preşedintelui nostru, ziua marinei.

Cum pe Neptun, din nefericire, nu l-a furat nimeni, se pare că turiştii vor avea parte de furtuni antice în tot acest weekend, iar Dumnezeu, fiind implicat în prinderea hoţilor de icoane, mă îndoiesc că va linişti prea curînd apele şi spiritele.

Reclame