Secta din care mă trag (3)

M-am confruntat, în ultimii ani, cu o falsă dilemă: cum vrei să fii? cu cine vrei să semeni? dacă ar fi să alegi, pe cine ţi-ar plăcea să urmezi?

Ca în multe alte domenii, inclusiv în medicină, am observat că există extreme, dar că în viaţă, în realitate, caracteristicile care definesc în mod exclusivist aceste extreme nu există. Că ele sunt prezente în formă pură, ideală, doar ca experiment, dorit sau nedorit.

Că extremele acestea sunt doar construcţii teoretice, ca să înţelegem mai bine cum se comportă organismul viu în viaţa de zi cu zi.

Mi s-au impus, la un moment dat, două extreme: una descrisă ca închistată, atrofiată, vetustă şi rigidă, al cărei reprezentant de frunte ar fi Daniel Chiu, alta zburdalnică, novatoare, tinerească şi plină de elan, reprezentată de Daniel Brânzei.

Construcţia solidă, castrul roman ridicat în avanpostrile barbariei contemporane în primul caz; sau stiletul ascuns în mănuşa din piele de căprioară în cel de-al doilea. Să te apropii sau să stai departe de duşman.

Să te amesteci cu barbarul sau a stai departe de el. Să convieţuieşti cu vizigoţii, sau să cedezi la obiceiurile, pieptănăturile şi muzicile rasei lor.

Dacă în gura lui Daniel Chiu ecumenismul aparea ca înjurătură şi blestem, el era ridicat la rang de pod şi amintire pentru sfinţi, la celălalt.

Lucrurile nu sunt, însă, nici pe departe atît de simple precum par.

Dacă înlăturăm, dintr-un capriciu, ceea ce ţine de latura umană a fiecăruia în parte, menţinîndu-ne în lumea ideilor şi a principiilor, polii se pot inversa cu uşurinţă.

Numai aşa a fost posibil să răsară din mîna lui Chiu, Barbosu, iar din Amintirile cu sfinţi ale lui Brânzei, Corneliu Almăşanu. Tocmai pentru ca extremele, care de multe ori se resping, să împrumute lecţie, accente şi idei pe care tot ele să le deteste, după aia. 

-Va urma- 

Anunțuri

2 gânduri despre &8222;Secta din care mă trag (3)&8221;

  1. lucrurile nu sant, insa,nici pe departe atat de simple precum par…
    as vad si eu.vorba lui fr.Marcu Nichifor; sa fim cu mare bagare de seama!

Comentariile nu sunt permise.