Întrebări tulburătoare (4) Răspunsuri francofone

Dragă Felician, n-am scris despre trecutul lui Iustin Pârvu. A avut o existenţă dramatică şi foarte interesantă.
Aş vrea să menţionez un aspect. A fost mutat, de la mrea Sihăstria (sihăstrie se trage dintr-un cuvînt grecesc care înseamnă loc de linişte, asta spunea Dumitru Stăniloae în vol. VIII din Filocalie :) ), la mrea Bistriţa.
Ea se află la cîţiva kilometri de Piatra Neamţ. Deci, din creierul munţilor, l-au mutat la… oraş.
Nu mai spun că propunerea a venit din partea unui călugăr care era omul de legătură al securităţii.
În mrea Bistriţa nevoia (aşa e termenul :) ) şi un alt mare simbol al creştinismului ortodox românesc, părintele Ioanichie Bălan.
Părintele Iustin avea harismă (ei aşa scriu, cu h :) ), dar avea şcoală puţină. Cînd l-au închis, nu ştiu dacă avea opt clase.
Părintele Ioanichie Bălan era un intelectual de mare clasă şi un om foarte credincios.
Mormîntul lui se află la doi paşi de cel al lui Cleopa, la mrea Sihăstria.
Ei bine, interesant în toată povestea e că această mănăstire Bistriţa era frecventată, chipurile pe ascuns, de toată protipendada comunisto-securistă din împrejurimi.
Franţuzule dragă, oamenii ăia, în ticăloşia lor, voiau să se pună bine şi cu Dumnezeu! :)
Le era teamă de Judecata lui Dumnezeu! Ziua îl pupau în c… pe Ceauşescu şi noaptea, pe ascuns, veneau să se spovedească şi să capete iertare de la aceşti călugări cu trecut legionar, foarte credincioşi şi, ţin să accentuez, niciodată turnători.
Dragul meu, aş putea să stau la poveşti mult şi bine. :)
Nu mai spun că mrea Bistriţa a fost ctitoria Muşatinilor. Deci, istorie acolo, frăţicule, nu glumă!
Trebuie să ne asumăm trecutul aşa cum a fost şi, zic eu, degustînd, cu puţină imaginaţie, fapte şi întîmplări pe care, discutîndu-le sec, le-am altera conţinutul, farmecul şi valoarea.

Reclame

2 gânduri despre &8222;Întrebări tulburătoare (4) Răspunsuri francofone&8221;

  1. Merci pentru raspunsul expres ,mais;
    Nu trebuie sa-l considere cititori ceva adresat numai mie !
    Sigur exemplu meu este din biblie si mai este inca unul elecvent cu un trecut nu vrednic de admirat (vedere crestna zic) apostolul Pavel ,dar ce faci tu exploarand vietile a atator „oameni ” de vrai oameni si aducandu-le noua ca pe tava ,largind mult orizonturile de discutii ,incercand de a iesi undeva mai in larg decat Biblia ne-a fost data sa fim informati este o munca pe care eu cel putin ti-o admir si-ti multumesc ,apoi…. le reste ?!!!!!
    Sunt multi cu adevarat pe care putini ii cunosc si putin sunt cunoscuti, adevarate tezaure in buchetul omenesc a caror parfum miroase a undelemn „Ceresc”,si curge precum mirul pe barba lui Aron… citat biblic .

  2. Mulţumesc, Felician. Să ştii că, dacă nu era comentariul tău anterior, nu-mi aminteam povestea asta cu mănăstirea în care securiştii şi comuniştii şi-au adunat ce era mai bun, duhovniceşte vorbind, să-şi ameţească mustrările de conştiinţă. De-asta m-am adresat ţie. Vina e a mea, imboldul e al tău. 🙂

Comentariile nu sunt permise.