Balada spaniolă

Dau mai jos un comentariu cutremurător al unei creştine pe nume Tabita, aflată la muncă în Spania.

„Ce e mai bine: să mori sărac în ţară sau să fii sclav afară?

Ambele sunt de nedorit, păcat însă că mulţi încă mai visează la „visul american” sau, mai corect,  european…

Îmi povestea, deunăzi,  fratele meu mai mare, că la sosirea lui în Spania, cu un bun amic, l-au acostat doi indivizi care aveau un sac plin cu bani, zicându-le să-l duca acasă la ei.

Atât el cât şi amicul au încercat să-l care, însă fără succes. Sacul era ca de piatră. Străinii, posesorii sacului, i-au luat la bătaie, obligându-i să duca sacul. Dar degeaba. Au leşinat lângă sac, însă să-l ducă, nici vorbă.

Povestea de mai sus e pura invenţie, însă se adresează celor ce cred că găsesc euro sau dolari în cozile câinilor (aici nu sunt câini vagabonzi).
Munca e brăţară de aur, zice vechea zicală, însă minciuna şi înşelăciunea domnesc peste tot.

Îţi poţi pierde locul de muncă fără să ai un cuvânt de zis,  iar dacă o faci, tot tu eşti cel ce pierzi.

În Spania nu se mai fac acte de ceva timp (pt. români şi bulgari),  şi este o presiune atât pe patroni, cât şi pe angajaţi. (Pentru menajere nu poţi lua somaj chiar dacă lucrezi cu contract, iar pentru concediu medical nici vorbă…). Ţi se cere să lucrezi pe mai nimic, în condiţii inumane, cu ore extra, iar orice formă de protest este răsplătită cu pierderea locului de muncă.

Sunt şi în Spania „callejeros”, oameni ai străzii, de toate naţiile. Până şi spaniolii ies pe stradă la cerşit, lucru care era imposibil acum 4 ani.
Sunt evacuaţi cei ce se află în imposibilitate de plată a unei chirii, s-au înmulţit cererile de ajutoare şi sinuciderile.

Situaţia te obligă să stai în chirie şi cu 7 inşi într-un apartament de 3 camere, oamenii sunt dispuşi să renunţe la intimitate, pentru a supravieţui.

Nici bisericile nu mai sunt ca altădată. Fug românii în Belgia, Anglia şi Austria. S-au golit rândurile între fraţi şi familii întregi părăsesc Spania.

Cureaua se strânge, însă cred(em) că toate sunt rănduite de Cel de Sus.”

Tabita

 

Reclame

2 gânduri despre &8222;Balada spaniolă&8221;

  1. As continua marturisirea dar nu doresc sa fiu perceputa negativista.
    Strazile sunt pline de oamenii din ce in ce mai nemultumiti, arabi, marocani, sudamericani si africani populeaza zonele.
    Fac cateva precizari: vorbesc de Madrid, insa cu siguranta e valabil si pentru alte zone ale Spaniei.
    Se fac greve in sanatate ,educatie, politie,transport etc. insa fara folos.Restructurarile continua…
    Pe cealalta parte lumea traieste ca pe vremea lui Noe: mananca,bea si se distreaza!

Comentariile nu sunt permise.