Postcrăciunismul

Crăciunul este o invenţie omenească. E o sărbătoare nesigură, din moment ce niciun politician român nu se aventurează în ţara sfîntă să ne aducă steaua. De Paşte e cu totul altceva.

Crăciunul reprezintă o şansă reală a masonilor de a ne vorbi despre tradiţii şi de iniţierea în camera întunecată a nopţii, unde ucenicul se trezeşte brusc, primind de la răsărit lumina şi o sumedenie de simboluri, transmise din moşi-strămoşi, pe cale ierarhică, de la loje.

Grigore Leşe, unul din aceştia, s-a străduit să ne convingă, pe la toate televiziunile, că numai bărbaţii colindă, în timp ce Angela Gheorghiu, mai încăpăţînată, ca orice femeie, şi mai de lume, a înregistrat un disc de colide clasice, infirmînd monopolul testosteronului asupra lerului.

Colindele, de altfel, suferă aceeaşi transformare ca şi tangoul argentinian de pe vremuri, cîntat prin mahalalele de la Buenos-Aires. Dintr-un cîntec popular, fredonat pe uliţa copilăriei, a devenit şlagăr la opera din oraş, spre dezgustul unui Borges.

Definirea termenilor ţine de flămînzenia după carte, ceea ce, în ce mă priveşte, nu e cazul, fiind deja ghiftuit cu de toate. E suficient să spunem, de aceea, că Crăciunismul, dincolo de cacofonia mea, se pierde în negura vremurilor.

Postcrăciunismul, în schimb, presupune o luptă dreaptă, voinicească, între anorexici şi bulimici, semn că sărbătoarea, în sine, este un surogat organic manifest al aceleiaşi patologii a disperării de a rămîne singuri în veci şi pururi.

Echipa anorexicilor desfide sarmalele, cîrnaţii, caltaboşii, răciturile, jambonul şi îndulcirile lumeşti de orice fel, în timp ce bulimicii îşi revarsă focul pe facebook şi o iau a doua zi, viguros, de la capăt.

 

Reclame

5 gânduri despre &8222;Postcrăciunismul&8221;

  1. De la care „capăt”?
    Întreb şi eu, ca anorexicul preocupat să rămână un… telectual subţire… dar slab în faţa indulcirilor lumeşti… 😀

Comentariile nu sunt permise.