Muntele vrăjit

Moartea nu este un subiect negociabil. Cavalerul lui Bergman nu-şi accepta moartea. A provocat-o la o partidă de şah. A învins-o şi moartea s-a retras. Evident, doar pentru moment.

Canetti spunea că supravieţuitorii unui accident se simt, fără voia lor, învingători, triumfători asupra morţii.

În război, răniţilor li se acordă o atenţie deosebită. Nu sunt lăsaţi să moară singuri, cu maţele spînzurînd în noroi, agăţaţi în sîrma ghimpată din ţara nimănui. Cu preţul vieţii altora, ei sunt aduşi să moară acasă, pe ţolul din ogradă.

Spunea cineva că numai un nebun nu se gîndeşte zilnic la moarte după cincizeci de ani.

Tratatele de medicină sunt pline de boli care apar sau se agravează cu vîrsta. Una e să te doară inima la şaisprezece, alta la şaizeci; una să te opereze de apendicită cînd eşti mic, alta să ai aceeaşi durere, în acelaşi loc şi să-ţi scoată o tumoră cît un cap de copil, la bătrîneţe.

Medicina, ca orice altă meserie, nu te face erou. E o legendă. Dacă o practici decent şi discret, ai parte de o pace relativă cu propria ta conştiinţă. E adevărat, sunt medici care nu au avut niciodată aşa ceva. Unii sunt tîmpiţi, alţii sunt inculţi, ca-n orice meserie. Contactul cu boala nu te face mai bun sau mai milos. Dacă nu mă credeţi, mergeţi la “Muntele vrăjit”.

Dacă plimbi cuiva sub nas un rinichi, asta nu înseamnă că individul va urina de mîine ca o fată mare.

În România de astăzi, ni se întinde o tablă de şah, cu iluzii. Întîi ni se încalecă pionii, apoi pierdem calul şi la urmă, dama. Eventual, mergem la pat.

Medicina nu este o fabrică de făcut zei. Piloţii nu sunt icarii moderni, cuceritorii spaţiului. Cînd ajungi la spital, nu înseamnă că eşti în afara oricărui pericol. Uneori el devine mai mare şi mai complicat decît înainte.

Am văzut medici lăcrimînd, pe micul ecran. Ei au citit teoria deschiderilor cu moartea în România. Avansează pionul otrăvit şi ne spun: Aţi murit, sunteţi în afara oricărui pericol. 

Reclame