Barjele vii

O idee  pe care o vad afirmata tot mai des este ca prelevarea unui organ de la un cetatean decedat va salva o viata. Asa cum, pe vremuri, nu cu foarte multi ani in urma, pe timpul razboiului din fosta Iugoslavie, (apropo, mai tineti minte ca a existat o astfel de tara si ca ne uitam cu admiratie la ea?), pe vremea embargoului, invatasem un nume nou. Se chema barja.

La ce folosea barja, e mai putin relevant. Oricum, nu la salvare de vieti. Poate la facut avere, poate sa ajute pe unii in detrimentul altora. Exista meseria murdara si riscanta, in egala masura, de transportator. Au venit inundatii, ingheturi si dezgheturi si, la fel, am aflat lucruri noi, cuvinte inedite, cum ar fi zaporul.

Acum, de la nefericitul accident aviatic, inca neelucidat, in care si-au gasit sfirsitul un pilot si o studenta, a revenit in actualitate transplantul de organe si s-a creat iluzia ca un om este salvat daca i se inlocuieste un rinichi, cornea sau ficatul.

Daca in ceea ce priveste cornea lucrurile sunt clare, limpezi, ca sa zic asa, in ceea ce priveste restul, fiind vorba de medicina romaneasca si lasind deoparte mandria de a fi roman, lucrurile sunt ceva mai confuze.

Concentrarea, aproape maladiva, din ultima vreme, pe transportatorul de organe, devenit peste noapte un personaj legendar, un supravietuitor si un supraom, o noua barja si un nou zapor peste mintea si asa ambetata de minciuna a bietului popor, crunt lovit de tbc, alcoolism si saracie, naste mitologii, eroi si false ginduri.

In spatele cortinei piesa e cu totul alta si desnodamintul se va vedea cit de curind. Oameni sarmani, tot mai multi, de la an la an, nesigurati la casa de sanatate, plutesc in deriva, lipsiti de cele mai elementare reguli de igiena, diagnostic, tratament, ca niste barje umane, purtatoare de organe, nu peste mult timp datatoate de viata pentru cei putini.

Prin ce cornee privesc acestia viitorul? 

Reclame

2 gânduri despre &8222;Barjele vii&8221;

  1. Cer scuze vindecatorule pt off-topic; v-am scris un email privat. M-as bucura daca ati confirma primirea lui. Va multumesc.

Comentariile nu sunt permise.