Cronici mondene (107) Maidanul cu dragoste

Am citit că Londra Evanghelică, un soi de Flacăra lui Păunescu de pe vremuri, hibridizată cu BBC-ul în limba co(a)ptă, a lansat o campanie numită Respect, menită să-i netezească imaginea lui Vladimir Pustan, şifonată, se pare, de un neica-nimeni altul decît Ioan Pop.
Nu mă întrebaţi cine e Ioan Pop, că nu ştiu. (Sau, vorba lui Iohannis, cum că ce căuta Varanul la vila Dante II de la Herăstrău: habar n-am.).
Această nou creată societate penticostală de himenoplastie mediatică, numită Respect, (termen total tîmpit, aducînd cu o alta, a homosexualilor, numită Accept), încearcă să repare ceea ce, ani de ziele, a stricat, cu nonşalanţă carismatică, numitul Vladimir Pustan.
Acuzat de cruci şi de predici nepermise făcute în biserica majoritară, de festivaluri tinereşti-cireşereşti în ograda proprie, Vladimir Pustan nu mai e demult o fată mare, venită, pe blat, la hora din sat. Mai mult, el a fost acuzat, recent, de avere şi de imoralitate.
Am citit de cîteva ori ultimul cuvînt, deoarece între imoralitate şi imortalitate nu e decît o literă la mijloc, iar evanghelicii noştri, după cum îi ştiu, nu se încurcă-n fleacuri, cum ar fi mîncatul sau vărsatul literelor pe cravata netului.
Ce înţelege comunitatea prin imoralitate e, iarăşi, o mare dilemă. N-am găsit nimic pe net care să mă lămurească, într-un fel, despre ce e vorba, aşa încît, dincolo de o amantă prost disimulată (n-a reuşit chestia asta nici preşedintele Franţei) nu mă duce mintea la altceva.
Acuzat că ar deţine peşterile lui Ali-Baba, pe care Pustan le contestă şi nu le regretă, el n-a suflat nicio vorbuliţă, de la brîu în jos.
Discreţia şi formularea justificării l-au cutremurat peste măsură pe Laurenţiu Balcan, devenit, de ceva timp, mai Alpian, cîndva un mare fan al lui Pustan.
Şi, vorba lui, atîta timp cît există gaura cheii, nimic nu rămîne nedescoperit bisericii. Evident, el a formulat-o altfel şi a dat verset.

19 gânduri despre &8222;Cronici mondene (107) Maidanul cu dragoste&8221;

 1. Recunosc!! Am fost, candva, fan Pustan. Undeva prin mintea mea cred ca inca mai sunt. Toata cutremurarea mea e problema pe care ai localizat-o…”de la brau in jos.” Pana se deschide usa Adevarului sunt in framantare. Si in resemnare.

 2. Dragă Laurenţiu, eu chiar nu ştiu cine este Ioan Pop ăsta, unde şi ce a scris despre Pustan.
  Dacă e o persoană reală, identificabilă, în carne şi oase.
  Pînă la o acţiune numită Respect (care ar fi trebuit să se cheme, mai curînd, Revoltă, Repulsie, Regret , în apărarea unui om acuzat, posibil, pe nedrept), aş vrea să aflu cine este acest Ioan Pop. E o acţiune numită Curiozitate. 🙂

 3. Ioan Pop este de la Cluj, bine cunoscut de penticostali si baptisti. Informatii bune se pot gasi de la cei din zona. Este bine cunoscut ca a circulat multa vreme pe bulevardul celor din frunte. Dupa cite stiu acum, nu mai este pe meleagurile mioritice, e undeva peste ocean, in state. Nu l-am vazut de multa vreme, asa ca nu stiu ce hram poarta recent, nici in slujba cui mai e. Ma mir ca nu-l cunoasteti. 😀

 4. Cred ca a fost exclus din rindul celor de frunte, iar acum descopera cite ceva din bucataria lor. Adevar … minciuni,,,birfe,,,nu stiu, dar timpul va face lumina. Sper, sa nu fie nimic adevarat, dar nu m-ar mira daca se va dovedi contrariul. Vremurile in care traim sint cit se poate de tulburi, asa ca trebuie sa ne ancoram bine in El, ca nu cumva sa ne duca valurile puternice.

 5. Ar trebui întrebaţi tipii de care e vorba în citatul de mai jos, luat de mine de la adresa menţionată:

  „Comitetul Com. Regionale Penticostale Bihor a judecat faradelegile acestea in doua sedinte consecutive, in lunile ianuarie si februarie a,c, si in ciuda partinirii aratate de episcopul Nelu Moldovan, ceilalti episcopi, in frunte cu Liviu Apolzan si Ilie Jolta, au cerut caterisirea si excluderea pastorului Vladimiri I. Pustan din rindurile clerului si membrilor Cultului Penticostal.”

  Înainte de a spune cuiva Respect, trebuie să fii sigur că-l merită. Cu atît mai mult cu cît nişte pastori barosani, în frunte cu Daniel Brânzei, s-au grăbit să salute iniţiativa Londrei Evanghelice.

 6. Draga Razvan,
  Campania „Respect” (termenul e roata inventata de altii pe fb) s-a vrut a fi o cana de apa pentru un om lovit. Respect pentru ceea ce a facut (Dumnezeu prin) Pustan. Nu si-a dorit sa acopere pe nimeni si nici nu putea.Cu alte cuvinte, nu intra in problema acuzatiilor; asta este o alta tema. Da! a fost generata de acestea dar nu se ocupa de ele.

  PS Adrian Paunescu a murit tanar 🙂

 7. Dragă Claude, acţiunea era un răspuns direct la atacurile respective:
  „Datorita evenimentelor din aceasta saptamana (vezi aici si aici), Londra Evanghelica initiaza campania “Respect!” pentru Vladimir Pustan.”
  Păi dacă vine unul, cu argumente controlabile, zic eu, şi mă acuză că m-am culcat cu două femei din comunitate, care ar fi reacţia mea şi a celor din jur? Să-i mulţumesc lui Dumnezeu că s-a folosit de mine cîndva? Sau să încerc să explic: sunt sau nu vinovat? Am fost sau nu propus pentru excludere?
  Un bărbat a lui Dumnezeu se apără singur, nu are nevoie de o armată de „tremurici”, care să o dea cu prostii conspiraţioniste.
  „Respect” era cel mai nepotrivit cuvînt în cazul dat.
  Din respect nu pomeneşte nimic nici Laurenţiu Balcan, deşi el ştia perfect care erau acuzaţiile.
  Am căutat pe net, după ce mi-a dat el de înţeles că povestea e chiar de la brîu în jos.
  Păi, dacă ditamai preşedinţii de stat sunt luaţi la refec pentru chestii de genul acesta (vezi Clinton şi Hollande) şi făcuţi arşice, pentru că sunt persoane publice şi trebuie să respecte un anumit statut, nu era la fel de normal să răspundă şi predicatorul român la acuzaţiile grave, cu nume şi prenume, care i s-au pus în cîrcă?
  Mai mult decît atît, am citit şi aberaţia, care m-a făcut să scriu despre toată povestea, cum că acest Pustan ar face parte din categoria predicatorilor carismatici, alături de Wurmbrand şi de Iosif Ţon, adică de un sfînt şi de un turnător, care e cel puţin aiuritoare, ca să nu spun că e de-a dreptul insultătoare pentru memoria primului.

 8. Multe lucruri ar trebui clarificate in spatiul evanchelic, dar cine sa o faca? Insa eu nu intrezaresc pe nimeni in stare (duhovniceste vorbind), sa faca acest lucru, s-ar putea sa gresesc. Despre cei „barosani”, pot sa spun ca nu sint pe dinauntru, cea ce vestesc si propovaduiesc pe dinafara. Mie mi se pare ca sint „barosani” pe dinafara si pigmei pe dinauntru, dar poate este o parere eronata a mea, ca doar eu sint unul dintre multimea neinsemnata a vremii. Oricum nu trebuie sa risipim vremea scurta ce a mai ramas cu „barosanii”. Ei au Legea Lui, la virful degetului mic si stiu foarte bine ce fac. Noi insa, nebagatii in seama, trebuie sa punem toata energia, pentru a ajuta pe cei cazuti si bolnavi de linga noi, sa mearga inainte. Este mult mai usor pentru noi „slabutii” sa ne plecam, ca doar nu va inchipuiti un „barosan” luptind cot la cot cu un coate goale ca mine. Daca evanghelicii nu se vor opri din drum sa analizeze directia de mers, s-ar prea putea sa ajunga in prapastie, de unde nu mai este scapare.

 9. Buna Rasvan.
  Albert Molher spune:
  „La fiecare 6 luni intre 6-10 pastori recunoscuti pe plan international sunt dati in vileag pentru pacate sexuale. Acest gen de evenimente poarta astazi numele de „stiri”. Dar sexul este departe de a fi singura problema.”
  Acum fiti atenti la dilema mea:
  Vanitatea, ambitiile egoiste, mandria,lacomia de bani, abuzul de putere, indiferenta si chiar rautatea se pot regasi ca atitudini pacatoase in viata pastorilor practicanti.
  Aceste atitudini de ce nu sunt confruntate si astfel de oameni nu sunt descalificati?!!
  In schimb …punctul de apogeu il reprezinta un adulter! (ba aflam ca unul este homosexual Ted Haggard) …ba altul..ca este curvar.
  De abia cand iese la iveala un pacat grosolan oamenii se sesizează.
  De ce nu sunt in stare sa recunoasca anumite simptome si stari mai dinainte?
  Banii, sexul si puterea fura mintile oricui, nu doar iubaretului Solomon.

  Cat despre omul Vladimir Pustan, multi fac rating cu el pe bloguri.
  Insa ramane sa vedem cum v-a rezolva el aceste acuzatii aduse de John Popp.

  Domnul sa se indure de slujitorii Sai consacrati.
  Si de noi..turma hoinarita si fugarita de Satan.

 10. Nainte-n lupta sa intram pe câmpul de razboi

  1.’Nainte-n lupta sa intram pe câmpul de razboi;
  Stindardul sus sa-l ridicam pe dealuri si prin vai.
  Cel rau racneste ca un leu în vale acolo jos,
  Credinta ne va da mereu izbânda prin Hristos.

  R: Doar prin credinta-nvingi,
  Doar prin credinta-nvingi,
  Tu, credinta, tare esti,
  Pacatul biruiesti.

  2.Credinta-n Tatal, în Hristos si-n vesnicul Duh Sfânt
  Ne da putere sa traim în Noul Legamânt.
  A crucii veste-a stralucit si noapte-alungat
  O, câti martiri, cu mult curaj crezând, au triumfat!

  3. Noi suntem slabi în încercari, ispite vin mereu;
  Crezând în El, le biruim, cu noi e Dumnezeu.
  Si coiful mântuirii, azi, oricine-l va purta
  Va fi prin har învingator în toata viata sa.
  AMIN.

 11. Draga Rasvan,
  Cronica aceasta are un efect precum cel al goarnei in campul de lupta.
  …se vede ca deja unii stang randurile.

  Am pus aici versurile unei melodii din C Ev. –cu regret ca nu am si partea melodica .
  O DUMINICA BINECUVANTATA TUTUROR .

 12. „Insa ramane sa vedem cum v-a rezolva el aceste acuzatii aduse de John Popp.”

  Dragă Alexandru, „noroc” cu războiul care se pregăteşte în Ucraina, la doi paşi de noi. Aşa mai respiră şi Pustan, mai uită lumea. 🙂

 13. Dragă Mitică, te îmbrăţişez. Am fost şi rămîn la muncă pînă mîine.
  Am citit acum, pe facebook, textul pe care-l redau mai jos, scris de John Popp. Bănuiesc că vorbim de aceeaşi persoană (Ioan Pop).
  „VLADIMIR I. PUSTAN A POSTAT: ‘V-AM ADUS RUSINE, IERTATI-MA!’
  CONSILIUL BISERICESC AL CULTULUI PENTICOSTAL A DECIS, REUNIT LA BUCURESTI ACUM 3 ZILE, SUSPENDAREA DIN PASTORATIE A EX-PASTORULUI IOAN V. PUSTAN, CU POSIBILITATEA REVOCARII (CATERISIRII) DEFINITIVE.
  IOAN V. PUSTAN ATACA REGULAMENTELE C.C.P.R. SI ISI PREGATESTE IESIREA DIN CULTUL PENTICOSTAL PE ‘USA DIN DOS’.
  SI PE MINE M-A INSULTAT PUSTAN SI A INSTIGAT ZECI DE MII DE FANI DE-AI SAI TURBATI IMPOTRIVA MEA, PRIMIND CHIAR SI AMENINTARI CU MOARTEA!”

 14. Ai evitat intrebarea mea. Am sa o formulez din nou.
  Tare ideea ta cu diversiunea.

  Adevarata diversiune nu este pentru ca oamenii sunt „de-focalizati” de la pacatele unui lider sau ale unei miscari spirituale- catre razboaie. Sunt in lume la ora actuala 60 de tari implicate in razboaie civile, razboaie cu alte tari. Deci focare de lupta sunt peste tot.
  http://www.warsintheworld.com/?page=static1258254223

  Adevarata diversiune este aceasta: Luarea atentiei de la micile hiene…la cate un mare baban.

  Cei mai satisfacuti acum sunt miseii si cei care aduc in discutie falimentele si esecurile unui om tocmai pentru a ascunde propriile magarii. Cazul acesta eu il vad precum un Iceberg-toata lumea se uita la reprezentanti, la cap…dar nimeni nu mai observa metehnele din sistemul eclesial.

  Repet intrebarea din ultima postare:
  De ce oamenii se trezesc si reactioneaza doar atunci cand au de-a face cu un pacat grosolan ..dar nu confrunta/ nu iau nici o atitudine atunci cand apare mandria, abuzul de putere, dragostea de bani. si altele.?

  Cu adevarat se livreaza mari diversiuni in Valahia noastra.

 15. INFORMARE. COMITETUL EXECUTIV AL CULTULUI CRESTIN PENTICOSTAL, LUIND ACT DE GRAVELE ABATERI MORALE SI DOCTRINARE SAVIRSITE DE EX-PASTORUL IOAN V. IOAN;
  VAZIND CONCLUZIILE ANCHETELOR C.R.P. BIHOR SI A CONSILIULUI BISERICESC A CULTULUI, SI-A INSUSIT CONCLUZIILE SI PROPUNERILE DE SANCTIONARE ADOPTATE PRIN VOT MAJORITAR ABSULUT, SI DECIDE:
  1. EXCLUDEREA DIN CULTUL CRESTIN PENTICOSTAL A EX-PASTORULUI IOAN V. PUSTAN, DIN BEIUS, JUD. BIHOR

Comentariile nu sunt permise.