Razboiul din noi

Pe masura ce recitesc cartile Annei Politkovskaya, traduse in limba romana, ma umplu de revolta. Nu impotriva poporului rus, pe care nu-l cunosc si ar fi o prostie sa recurg la istorie ca sa-mi justific panica sau scirba. Nici macar impotriva lui Putin, care face corp comun cu marii descreierati care au condus lumea in secolul trecut.

Revolta mea se indreapta impotriva marilor cancelarii europene, a masoneriilor si coteriilor de tot felul, care au stiut, cu precizie, tot ce era de stiut. Si despre anomalia mintala a dictatorului pitic de la Kremlin, si despre crimele comise de el de-a lungul vremii, sub plapuma ades folosita si de altii, a luptei cu terorismul.

Dar, in timp ce occidentul, America, indeosebi, au avut la baza, tot timpul, reflexele unei democratii indelung performante, ajutindu-i, pe fiecare si imperfect, sa se apere impotriva incalcarii dreptului fiecaruia dintre noi la libertate si viata privata, in Rusia, distrusa de comunism si decimata in Gulag, acest sistem de aparare n-a existat, sau, unde a fost, a avut soarta tragica a ziaristei de la Moskova.

Se repeta povestea din secolul trecut. Conducatorii lumii nu se pot scuza ca n-au stiut. Articolele si cartile Annei Politkovskaya sunt, pentru ei, un act de acuzare. E adevarat, si orbirea poate fi o boala. Dar daca o ai si nu o poti trata, macar nu spune ca vezi bine.

Olimpiada de iarna de la Soci mi-a amintit, de la primele secvente, de cea de la Berlin, la care asistase, din tribune, Hitler. Nu trebuia sa fii prea destept ca sa recunosti ura de pe fata dementului actual de la Kremlin, cind americanii i-au infrint pe rusi la hochei.

Premierul turc a interzis, in tara lui, sa foloseasca ienicerii twitter-ul. Venetia vrea sa se rupa de Italia si sa se faca republica independenta din Veneto. Un val de nebunie planeaza peste Europa. Sovinismul si antisemitismul dau in floare, confirmind, parca, ce scria Hannah Arendt in Originile totalitarismului: cu cit statele nationale isi vor pierde din putere, cu atit ura impotriva evreilor va trimfa.

Adevarul, spunea Ortega Y Gasset, este frumos atita tip cit il cauti, dar, dupa ce l-ai aflat, el devine plictisitor, si oamenii se reped sa caute altul. Adevarul si apocalipsa au radacina lexicala comuna.

La noi, citesc cu oroare ca se string semnaturi impotriva lui Badea sau Gadea si altii ca ei. Buni sau rai, ei trebuie sa fie lasati sa spuna ce gindesc, la comanda sau din mintea lor. Priviti la Rusia sau Turcia  si veti intelege ce rol ucigator are cenzura.

Se zvonea, anii trecuti, ca oamenii cu bani, din Rusia si de aiurea, isi faceau adaposturi sub pamint. Sa fi stiut ei, dinainte, adevarul?

Reclame

7 gânduri despre &8222;Razboiul din noi&8221;

 1. „Venetia vrea sa se rupa de Italia si sa se faca republica independenta din Veneto.” -> Şi nu numai ea: Scoţia (de UK), Catalonia şi Ţara Bascilor (de Spania), Flandra (de Belgia), republica Srpska (de Bosnia-Herţegovina), „Ţinutul Secuiesc” (de noi) etc. După Crimeea, un întreg fenomen separatist a cam început să ia amploare, pe modelul Kosovo.

 2. Putin are totuşi butonul atomic, deci, e cam greu să i se dea peste mânuţă.
  Doamne fereşte să aibă aşa ceva şi Iranul sau Coreea de Nord, că ne luăm la revedere de la lumea aşa cum o ştiam până acum.

 3. Dorinta venetienilor nu are nimic de a face cu situatia Criemei ci are de a face cu prosta guvernare a Italiei si stadiul in care a adus-o „Il caveliere” adica Berlusconii la care italienii ii mai zic, cam tirziu de altfel, si bufone. Cit despre Belgia nu Flandra vrea sa se separe ci la Walonie, partea francofona care se discuta ca doreste sa se alipeasca Frantei. Dar din nou aici discutia nu este noua. Se discuta asta de cel putin 5 ani cu intermintente si fara indoiala s-a discutat de zeci de ani cu intermitente.
  Nu stiu daca l-as compara pe Putin cu Hitler. Se spune ca Putin se vrea Tzar care sa readuca Rusiei grandoarea pe care crede ca a avut-o altadata.
  Sa nu uitam insa nici faptul ca Crimeia apartine Ukraine doar din ani 1954 si ca populatia ramas in cea mai mare parte o populatie rusa. In Crimea a vindut Churcil si Rosevelt Europa de Est lui Stalin. Deci Churchil a avut greselile lui si cea din urma cam costisitoare.

 4. Doar un detaliu. Apropos de Hitler, in zilele acestea ruleaza la Paris filmul Diplomatie. Este vorba de momentul istoric in care Hitler, dindu-si seama ca a pierdut razboiul vrea sa reduca Parisul la cenusa si rolul pe care il joaca ambasadorul Suediei, Roul Nordling in salvarea Parisului de la distrugere. Voi scrie un scurt compte rendu despre film pe Parnassienne Passagere.

 5. Doamna Maria I., vă mulţumesc pentru comentariile dvs. extrem de bine documentate.
  Din ce am citit despre Putin, mai ales din cărţile Annei Politkovskaya şi din cartea lui Steve LeVine, traduse în româneşte, Putin e un fost spion, un FSB-ist, şi, oricît de răi au fost ţarii Rusiei, mă gîndesc că ăsta de azi n-are faţă de aşa ceva. Rusia da, se visează un nou imperiu, o nouă împărăţie.
  Sigur, nu e ca Hitler, dar aduce cu el, are aerul lui, viclenia aceluia. În plus, spunea ziarista rusoaică, Putin nu pune niciun preţ pe viaţa individului. Aici e aidoma altor dictatori diabolici, inclusiv Hitler.
  Da, alipirea Crimeei mie îmi aduce aminte de anexarea Austriei, de la începutul celui de-al doilea război mondial. Motivaţia lui Hitler se asemăna cu cea a lui Putin de azi, cu invadarea Crimeei.

Comentariile nu sunt permise.