Un eveniment de mare clasă

 

Emisiunea pe care o anunţase, cu o seară înainte, pe blogul său, Marinel Blaj, a avut loc la un post de radio din Arad.

Pastorul Vasi Duma şi Marinel Blaj au avut ca invitat pe distinsul muzician dr. Dorin Frandeş, dirijor şi fost director al Filarmonicii din Arad, care mi-a bucurat sufletul şi mintea cu ziceri de-a dreptul memorabile.

Din păcate, emisiunea a fost programată la o oră “toxică” (15.00).

Din fericire, a ţinut două ore, cu pauze relativ scurte şi reclame puţine.

Marinel a promis să încerce să facă rost de înregistrarea emisiunii.

Pînă atunci, am să transcriu cîteva idei, pe care le-am captat cu un reportofon, aşezat între două difuzoare, deasupra calculatorului, care nu ştie decît să stocheze, nu să şi transfere în fişiere audio de vreun fel.

Pe vremuri, fetele învăţau la clavir.

Educaţia în familiile bune trebuia să prevadă şi învăţatul clavirului. Doar aşa putea fi făcută un pic de muzică în cadrul familiei.”

Celebra soţie a lui Bach a trebuit să înveţe să cînte la pian.

Nemţii veneau cu tradiţia muzicii de cameră. Exemplul tipic de familie care îşi astîmpără nevoia de muzică este familia lui J. S. Bach, care a avut 11 copii şi care a făcut cu ei o orchestră întreagă, inclusiv Anna Magdalena Bach, celebra lui soţie, care a trebuit să înveţe să cînte la pian, lucru pentru care Bach i-a scris chiar o metodă, cunoscută în toată lumea muzicienilor şi, mai ales, a celor cu clape, sub denumirea de ‘Album pentru Anna Magdalena Bach’”.

Pe vremuri, creştinii îşi educau copiii să cînte.

În tot acest peisaj erau creştinii care-şi educau copiii nu neapărat să cînte la un instrument, cît să cînte cu vocea.

Copiii mergeau cu părinţii la biserică şi făceau parte din diverse formaţii şi, de mici, învăţau să-şi folosească vocea nu doar la vorbit şi strigat, ci şi la cîntat. Ba, mai mult, la cîntat pe mai multe voci. E un lucru important şi la receptarea muzicii, nu doar la producerea ei.”

În familia contemporană, relaţia cu copilul este marginalizată, iar copiii sunt lăsaţi de capul lor.

Îmi fac mari probleme pentru sensibilitatea acustică a noilor generaţii.

Există trei puncte obligatorii de trecere pe care le parcurge toată populaţia unei ţări: familia, şcoala şi biserica.

În cadrul familiei contemporane, unde toată lumea este extrem de ocupată, fiecare îşi are sectorul lui de activitate, relaţia cu copilul este din ce în ce mai marginalizată.

Dintre componentele persuasiunii părinţilor asupra copilului, se folosesc doar nişte rudimente pedagogice, mai ales în domeniul sonorului.

Copiii sunt cam lăsaţi de capul lor. De capul lor nu înseamnă de capul copilului, ci sub influenţa altor lideri de opinie, cum ar fi băiatul cel mai mare din clasă, cel care are o maşină mai grozavă sau are hainele la modă.”

Nici adulţii nu-s mai breji, cînd vine vorba despre muzică.

Din păcate, şi adulţii reuşesc să dedice foarte puţină vreme relaţiei cu muzica şi muzica este, din nefericire, în variantă conservată, în care asculţi un fragment din ea.

E ca şi cu o povestire din care citeşti doar primele 15 rînduri sau ultimele 20 din cuprins. Nu prea înţelegi ansamblul.

Ca să te bucuri de mesajul ei, ar trebui să asculţi muzica în întregime.”

(Sper ca Marinel Blaj să ofere fişierul audio celor care nu au putut, din diverse motive, să urmărească emisiunea. Asta, mai ales pentru că nici nu ştiţi ce pierdeţi! Ce era mai dur, abia acum începe!)

 

2 gânduri despre “Un eveniment de mare clasă

  1. Mulţumesc, Răsvan pentru promovarea intens făcută la această emisiune. Sper ca mâine să pot intra în posesia înregistrării ca să o postez pe blog. Cât despre emisiune… a fost, pentru mine cel puţin, o adevărată încântare, cum de altfel sunt de fiecare dată discuţiile cu Dorin. E drept, a fost o emisiune mai degrabă „introductivă”, în care, aşa cum remarca şi invitatul nostru special, mai mult am deschis subiecte! Cred, într-adevăr, că abia de acum încolo va urma ceea ce este mai interesant. M-am bucurat foarte mult să mi se spună că e doar începutul, căci am convenit de comun acord ca în aceeaşi formulă să continuăm emisiunea în fiecare marţi, din păcate tot la aceeaşi oră incomodă (deh, politica postului!). Începând cu episodul următor, vom lua subiectele pe îndelete, neocolind şi discuţii „de specialitate”. Pentru marţea viitoare ne-am propus să discutăm despre universul sonor al creaţiei (Geneza):

Comentariile nu sunt permise.