Cronici mondene (120) La Piovra

Dacă numai o parte din ce a postat astăzi Cornel este adevărat  şi tot pot spune că rivalizează cu serialul de pe vremuri, “Caracatiţa”, “La Piovra”, despre mafia italiană.

Numai că acum nu mai e vorba de naşii crimei organizate din peninsulă, ci de cei din U.B.R., de „naşii” din uniunea baptiştilor români.

S-a schimbat radical mentalitatea liderilor, după căderea regimului comunist? Chiar şi a unora care au fost recunoscuţi drept opozanţi de marcă în faţa vechilor structuri?

A fost tentaţia dolarului american mai puternică decît teroarea securistă din trecut? Ce ce nu a frînt teroarea, a înmuiat banul?

Începută la un moment dat, studierea dosarelor de la CNSAS de către Daniel Mitrofan, cu toate lacunele şi păcatele de care a fost acuzat la vremea respectivă, a fost oprită prin ordinul cuiva sau a cîtorva.

Tantaculele vechii Caracatiţe, cele rămase netăiate, au sufocat în continuare, pe cale “democratică”, prada reprezentată de  credinciosul amărît şi credul.

Credincioşii de peste ocean au dat, cu mînă largă, mari sume de bani, unei cooperative de producţie care a produs, pe bandă rulantă,  coliviile de aur numite biserici, în care să închidă, ca pe un porumbel sălbatic, pe Duhul Sfînt.

Serviciile divine au luat un caracter modern, un înveliş de avangardă. Bisericile s-au mărit, dar credincioşii au rămas aceiaşi.

Casa de rugăciune a devenit o sală de spectacol, în care Caracatiţa a făcut pui.

Nu am niciun argument care să mă facă să mă îndoiesc că ceea ce scrie Cornel este real, deşi sumele de care vorbeşte el mă înfioară.

Cum nu se poate construi nimic sfînt pe minciună, mă gîndesc că actualele structuri nu vor rezista mult în picioare.

Clădirile sunt ale Caracatiţei, dar biserica vie este a lui Dumnezeu.

COMENTARIUL LUI CORNEL

„Neavind loc nicio lustratie, macar la virful conducerii compromise a U.B.R. si a Institutului Teologic Baptist Bucuresti, vechile cadre securiste baptiste au prins din nou curaj, au facut cheag, in timp, si au profitat apoi de uzura tandemului Negrut & Talos, revenind la carma U.B.R. si instalindu-l pe printisorul imbuibat, Otniel Bunaciu.
In plus, echipa rectorilor Talpos & Otniel au capitalizat (moral, pozitional-cultic si financiar, taxind si beneficiind de miile de licentieri facute absolventilor, din patru Culte, in absentza acreditariii academice a altor 5(cinci) Seminarii Teologice.
O alta problema grava, de incalcare a eticii crestine, o constituie ‘capusarea’ de catre toti liderii U.B.R. a zeci de proiecte si sute de donatii venite din exterior, de ordinul multor milioane de dollari, incepind cu deturnarea de catre echipa Talos & Iosif Ton & P. Negrut a celor 2 Milioane de USD primite imediat dupa Revolutie pt. construirea unui Nou I.T.B., plus Campus, la Bucuresti. Apoi sumele uriase primite timp de 15 ani de Otniel Bunaciu pentru orfani si populatiile Rroma, “Ruth Projects’, de nimeni auditate!
Un alt caz, scandalos, de fraudare a donatiilor primite din SUA si Europa Occidentala, il consituie fraudarea unei mari parti din cele 2 Milioane de USD alocate de Billy Graham Evangelistic Association & Samaritan Purse, acum 6 ani, pt. 40 de locuinte sociale mari, pt. Proiectul social Rroma Pata Rit Cluj, in fapt fiind ridicate numai 10 baraci !!”

Reclame

17 gânduri despre &8222;Cronici mondene (120) La Piovra&8221;

 1. Draga Rasvan, am citit si comentariul cand a aparut. Mi s-a nascut asa o intrebare in legatura cu datele acestea atat de exacte despre oameni si mai ales despre bani. Cineva care le stie asa de bine ar trebui sa fie undeva la mijlocul ,,clepsidrei ” pe unde s-au scurs acesti bani dinspre Vest la noi.

 2. Dragă Mitică, informaţia poate fi o încercare de intoxicare. Ceea ce contează e principiul, rotaţia la putere, invocarea viziuniilor şi a Duhului Sfînt în chestii de afaceri.
  Cifrele trebuiesc privite cu circumspecţie.

 3. ,,incepind cu deturnarea de catre echipa Talos & Iosif Ton & P. Negrut ”
  Nu prea stiu de vremea cand a functionat aceasta echipa. Sper sa ne explice Cornel.

 4. Da, probabil că le-a luat ca secvenţă în timp, nu concomitent. 🙂
  Nu ştiu nici eu ce caută numele lui Taloş acolo. Poate a vrut să scrie Talpoş.

 5. Răsvan, că e mare „dandana” la vârfuri şi mare jale la „opincă”, asta se ştie! Eu sunt, totuşi, destul de circumspect şi înclin spre ideea de intoxicare. Mă frământă însă care e scopul ei! Ei, aici e aici! Hai să gândim puţin logic: dacă se lovea doar în „aripa Bucureşti” avea o noimă. Şi vicerversa, dacă se lovea doar în Oradea. Dar dacă se amestecă direcţiile, ţinta e întreg „capul” UBR, actual şi fost, deci UBR-ul. Ce deducem de aici? Asta dacă ţinem cont şi de ceea ce scriam în „scenariul” acela… 😉

 6. Tot ce se poate! Nu e greu să fabrici ştiri de senzaţie, plecînd de la date reale şi umflîndu-le să nu se vadă. 🙂
  Interesant e că noi ne-am obişnuit cu lupta între clanuri, sud contra vest. O luptă clară pentru putere. Cu acuzaţii, incriminări, etc.
  Cînd sunt atacate ambele părţi, ne punem problema că e vorba de intoxicare, venită din afara sistemului. Lecţia imparţialităţii nu o ştim. Pe-asta nu ne-au învăţat-o liderii.
  Cornel porneşte de la o realitate.
  Acum, să-ţi mai spun şi eu, să te „intoxic” şi eu: 🙂
  -nu s-a făcut curăţenie în biserică după revoluţie. Nu s-au studiat sistematic dosarele de la CNSAS, din momentul în care Băsescu a dat undă verde la asta;
  -s-au primit sume mari de bani, mai ales după revoluţie, gestionate de cîţiva;
  -cînd vorbeşte de „deturnare”, nu spune că cei nominalizaţi au băgat banii în buzunar, ci că au fost folosiţi în alte scopuri;
  -ani de zile s-a vorbit despre ONG-uri neo-evanghelice, fundaţii, edituri, posturi de radio, prin care s-au sifonat mari sume de bani.
  -că Talpoş, securist dovedit, a fost pînă mai ieri lider şi a fost urmat, după „perioada Oradea”, de cercul de putere din jurul lui Otniel Bunaciu, fiul răsfăţat de vechiul regim, fiu al unui turnător dovedit, Bunaciu-senior;
  -că Taloş şi Negruţ s-au erodat în timp, că emblema ultimului s-a transformat, dintr-una eroică, într-una despotică;
  -clădirile s-au înmulţit, dar numărul membrilor baptişti e cam acelaşi, în ciuda viziunilor liderilor de la vîrf;
  -implicarea în politică a unor lideri de marcă, începînd cu Dugulescu, de pe vremuri, care a colaborat cu securitatea, cu Tuţac, om uns cu toate alifiile, secretarul UBR, afiliat, pînă la scandal, fiefului PDL-ist, cu vărul lui Fărăgău, cel care făcea campanie, prin samsarii care au ajuns pînă şi la Târgu Neamţ, prin bisericile noastre pentru un partid creştin al oamenilor de afaceri din Ardeal, cu candidaţii la europarlamentare de anul acesta, care n-au priceput că biserica nu face politică în biserică, ci în afara ei, etc.
  -Poplăcean, pînă mai ieri marele şi tarele din Sibiu, care făcea naveta România-Barcelona, ca să le ţină românilor din Spania predici, el fiind fost colaborator al securităţii;
  Ăştia nu sunt puii Caracatiţei? Nu sunt ai noştri? Nu fac parte şi ei din trupul bisericii?
  De fapt, Cornel nu spune nimic nou, doar că atacă toată structura de la vîrf, ceea ce e relativ nou, mai ales pentru noi, care am fost obişnuiţi cu exprimarea partizanatului orb şi surd la argumentele taberei adverse. 🙂
  Acum vezi, sub ochii tăi, cum se fac şi se desfac idoli şi reţele: Harvest-ul şi Barbosu sunt pe val, carismaticii la fel.
  Or, ăştia nu provin tot din „baza de cadre” a sistemului? Demeter, Barbosu, Ţon nu au fost baptişti? Şi nu orice fel de baptişti.
  Oricum, Cornel a mai făcut un comentariu, pe care nu l-am dat, deşi nici acolo nu spune chestii care să te dea pe spate.
  Asta tocmai pentru că mi-am pus aceeaşi întrebare ca tine: n-o fi şi un pic de intoxicare la mijloc?
  Eu zic că n-ai ce să mai intoxici un trup mort.

 7. Răsvan dragă, n-am intenţionat să spun că n-ar fi adevăr în informaţiile acestea! Sunt unele lucruri despre care ştiam. Şi situaţia conflictuală de la vârf îmi este cunoscută. Iar recapitularea faptică pe care o faci tu este absolut corectă. Ceea ce voiam să spun este însă altceva, şi este cuprins în fraza ta: „Acum vezi, sub ochii tăi, cum se fac şi se desfac idoli şi reţele: Harvest-ul şi Barbosu sunt pe val, carismaticii la fel.” O modalitate de a face loc pe scenă unei mişcări este de a o prezenta ca o variantă mai bună decât cea existentă nu prin valorile ei, ci prin non-valoarea celei existente. Exact ca în politica românească; nu mă străduiesc atât de mult să demonstrez că partidul X e mai bun, ci că partidul Z, aflat la putere, e corupt, stricat, periculos, de unde se induce ideea că ăştia, de la partidul X, ori sunt mai buni, ori trebuie să li se acorde o şansă.
  Cam aşa şi cu treaba asta. Acum, eu nu sunt cel care să iau apărarea „bătrânilor” baptişti corupţi, colaboratori etc, dar aş fi foarte curios cum s-ar fi comportat generaţia aceasta tânără şi rebelă (Barbosu et co) pe vremea Securităţii!
  Adevărul cel mai dureros e de fapt că trebuia făcut curăţenie în biserici imediat după 89! Am ratat momentul, au apărut profitorii. Iar noi, „talpa” rămânem tot victime…
  Nu sunt însă deloc de acord cu ideea de „trup mort”! Nu mor caii când vor câinii…

 8. Da, este perfect logic ce spui. Cînd înnegreşti într-un loc, griul de lîngă el pare alb strălucitor.
  Puţin zahăr adăugat lîngă sare, potenţează sarea.
  Am spus „trup mort”, dar m-am gîndit la structură, la arhitectura omenească, nu la biserica vie. Mulţumesc că ai precizat asta. S-ar fi înţeles greşit ce am vrut să spun.

 9. Incurcate sunt caile Domnului… oare o sa le descalcim noi cei din „generatia Harry Potter”?

 10. Si totusi, Proiectul Rut este un proiect frumos.Am lucrat acolo un an , am scos si o revista – Rut. Ca, mai apoi, m-au dat afara pe motiv ca nu mai aveau cum sa-mi plateasca 100ron/luna(inca mai am fluturasul de salariu)…asta e alta poveste DAR, ORICAND m-as intoasce sa lucrez acolo, cu acei copiii (desi, e putin probablil cat e Mihai Ciopasiu pe fir). E o scoala frumoasa… totusi.
  In fine …sa presupunem(prin absurd) ca maine-poimaine ar disparea „personajele domnului Cornel” ce s-ar rezolva? Ce s-ar demonstra? Pe cine ar imbogati/saraci informatia?
  Si mai am o intrebare. Daca banii aceia au existat, s-au dus…nu ar fi in interesul americanilor sa afle ce s-a facut cu ei ? Ca prea isi amarasc romanii sufletele cu despre jj’demiiile de dolari 🙂 Credeti ca cei ce „scormonesc” acum in mintea celor putini, si provoaca valuri , nu ravnesc si ei la posturile de rozatori de bani?

 11. Dragă Lia, Cornel nu spune că Ruth nu e un proiect frumos, ci că nu a fost auditat. 🙂
  Informaţia nu îmbogăţeşte, e adevărat. Lipsa ei, în schimb, te sărăceşte. 🙂
  Nu cred că sumele fac „poftă” la săraci, dar măcar nu mai au unii tupeul să afirme că suntem urmaşii direcţi ai apostolilor şi că punem totul „la comun”.
  Sola Scriptura plus Contul Bancar, asta e noua teologie. 🙂

 12. Rasvan, Pai tu vrei sa-ti spuna pinu’ de la card…fratele meu, asta-i revolta lui Ponta 🙂 )))) Camera comunelor…ograda lu’ bunica…
  Sa fim seriosi ai vazut tu vreun bogat care sa te sune , si sa te intrebe daca vrei niste bani de paine sau alte cele pentru saracii pe care-i consulti ? – EU , NU ! Dar recunosc…uneori astept minuni din CER mai eles pentru Andu, pentru diabetul lui, pentru testere… 🙂

 13. ” Talos & Iosif Ton & P. Negrut a celor 2 Milioane de USD primite imediat dupa Revolutie pt. construirea unui Nou I.T.B., plus Campus, la Bucuresti”….Acest ITB si campus s-a construit in Oradea, plus o capela care doar asta, a costat 400 000 dolari…Nu stiu cine este acest Cornel, dar nu are toate informatiile corecte. Talos n-a avut tangenta cu universitatea Emanuel;Ton in vremurile lui bune, a contribuit la ridicarea acestei Universitatii si-a liceului baptist, iar pe Negrut nu-l vad despotitc ci mai degraba responsabil in autoritate…nimic in plus, nimic in minus, doar Scriptura. E un conservator, un traditionalist si nu, se impaca cu noile curente moderniste, indiferent de domeniu; biserica, familie, cresterea copiilor.

Comentariile nu sunt permise.