Cronici mondene (121) Testul lui peşte

Am făcut şi eu testul lui peşte. Se pare că degeaba citesc Filocalia. Iată la ce rezultat am ajuns:

Mennonite Brethren (100%)   
Free Will Baptist (93%)   
Orthodox Quakerism (92%)   
Southern Baptist (85%)   
Assemblies of God (84%)   

Au mai efectuat munci similare, dintre blogării mai cunoscuţi,  Dyo şi Teofil. Şi monahul-roboţel  Vasile, era să-l uit, adică ex-mogulul evanghelic Tomoiagă, dar la el chestionarul e doar un pretext ca să-şi arate colţii dogmatici de lapte, nu măselele de minte. E uluitor cum sună, pentru un, pînă mai ieri, baptist, o frază ca aceasta:

Întrebările prin care algoritmul te marcheaza ca ortodox, în afară de cele clasice de monoteism și trinitarianism sunt cele de la 14 la 18 la care am răspuns Agree cu High Priority: botezul copiilor, botezul spre iertarea păcatelor, euharistia ca împărătășire cu însuși Hristos, copii (botezați) se pot împărtăși cu Hristos și autoritatea tradiției eclesiale.” 

Înveselitoare e şi relaţionarea primilor doi blogări amintiţi mai sus cu Dănuţ Mănăstireanu: primul îl ia pe anglican la dănuţi mărunţi, în timp ce al doilea îl măsoară cu distanţierul de respect,  domnule.

Domnule-n sus, Dănuţ în jos,  tot la peştele nostru am ajuns.

Pentru că, după cum spune o vorbă românească, peştele de la cap se-mpute şi de la coadă se curăţă.

 

Anunțuri

11 gânduri despre &8222;Cronici mondene (121) Testul lui peşte&8221;

 1. Am văzut şi eu, dragă Dyo, dar n-am vrut să te implic. 🙂
  Nu ştiu dacă asta explică simpatia deosebită pe care o am faţă de tine. Înclin să cred că nu. 🙂
  Mie îmi place cînd scrii despre călătorii, filme, muzică, pictură şi cînd îi calci pe bătături pe unii şi pe alţii. Or, asta nu e o trăsătură prea menonită, nu? 🙂

 2. Hristos a inviat!

  Raspunsurile mele sunt raspunsurile pe care le-a data intreaba Biserica a lui Hristos, una si nedespartita, in catolicitate, de la Ierusalim in Britania, in primii 1000 de ani, adica de doua ori mai mult decat varsta protestantismelor. Ceea ce este uluitor este ca se dau alte raspunsuri decat cele pe care Duhul Sfant le-a descoperit Bisericii, cea care este stalpul si temelia adevarului, si care nu poate fi biruita nici de dizidente, nici de culturi, nici de imperii, nici de zecile de mii de divergente hermeneutice ale lumii extra-ortodoxe, nici de portile locuinte mortilor.

  Sa lepadam lentilele autonomiei hermeneutice furnizate de mandria modernitatii, sa lepadam pietismul eticist, sa lepadam exclusivismul elitist, sa lepadam antisacramentalismul complet strain de Scriptura, sa lepadam incrancenarea ne-cinstirii si ne-fericirii Maicii. Sa credem cuvantul care spune: „Adevărat, adevărat vă spun că, dacă nu mâncaţi trupul Fiului omului şi dacă nu beţi sângele Lui, n-aveţi viaţa în voi înşivă.” Asa a invatat Iisus. Asa au invatat apostolii. Asa au invatat Parintii Apostolici. Asa au invatat Parintii Bisericii si urmasii tuturor acestora de la inceput pana azi. Euharistia este firul rosu, constanta istorica a Bisericii. Ritualul s-a imbogatit, dogma s-a explicitat, Liturghia s-a standardizat, dar Euharistia este exact aceeasi. Desigur, nu toti pot primi cuvantul acesta. Asa greu e cuvantul acesta incat multi din ucenicii Lui l-au parasit cand au vazut ca insista de 5 ori ca nu vorbeste simbolic, metaforic despre mancatul Trupului si al Sangelui Sau.

  Sanatate domnule Rasvan.

 3. Adevărat a Înviat! frate Vasile.
  Vă respect credinţa şi eleganţa punerii în pagină a ideilor.
  Ceea ce m-a uimit a fost convertirea dvs. destul de brutală de la o stare de agregare a dogmei la alta şi afirmarea unor idei care ne separă, nu ne unesc (botezul copiilor mici, euharistia ca împărtăşire cu Însuşi Hristos, etc.), traducînd un anti-ecumenism şocant pentru mine, care vă cunoscusem, din anii trecuţi, drept un om deschis dialogului.
  Sănătate şi dumneavoastră, frate Vasile.

 4. Convertirea a avut parcursul ei, lung si zbuciumat. Mai trebuie avut in vedere ca eu am primit botezul ortodox dupa nastere, si am fost si practicant cel putin cultural al Ortodoxiei pana la varsta de 20 de ani. Si am si tata ortodox practicant, cunoscator al Scripturii, chiar si in traducerea Cornilescu. Da, timp de 12 ani am fost, sau cel putin am incercat sa fiu baptist consecvent. Si acuma sunt deschis dialogului, dar nu si agnosticismului/relativismului eclesial, dogmatic si liturgic.

  Sanatate! Primavara inforita pe drumurile spre manastiri!

 5. In ce ma priveste nu m-a deranjat ca VT s-a convertit la Ortodoxie; e una din multele confesiuni crestine. Nici n-am de gind sa polemizez. Constat doar ca greseste. Desigur ca avem multe lucruri in comun. Primul si cel mai important il pomenesc si ortodoxul Tomoioaga si baptistul „vindecatoru”, anume acela ca Hristos a inviat. Fara invierea Sa, zadarnica ar fi credinta noastra cu sau fara direfentele subliniate frumos.
  PS: Ce trist suna diferente (chiar divergente) exprimate elegant ca ‘ntr-un salon si nu brutal ca ‘ntr-o… intreprindere socialista.

 6. Cer iertare lui Mitica pt ca I-am furat stilul. Postez si eu un elegant punct de vedere despre diferentele confesionale, Chiar daca de Costache Ioanide
  Chiar dacă vântu-a vrut în zbor
  în turme să ne-mpartă,
  dar tot o cale, tot un dor
  și tot un Duh ne poartă.

  Chiar dacă azi pe orice plai
  sunt oi împrăștiate,
  dar tot un staul sus în Rai
  și un Păstor au toate.

  Chiar dacă n-am păstrat măcar
  un singur dulce nume,
  dar tot o jertfă, tot un har
  ne-a smuls pe toți din lume.

  Chiar dacă azi oftăm stingher
  că ne-a-mpărțit furtuna,
  dar tot vom fi odată-n cer.
  Și-acolo vom fi una!

 7. Nume minunat e Isus,
  Nume minunat e Isus, sfânt şi înălţat e El,
  Toţi cei ce Îl slujesc să cânte numai despre El.
  Lumea întreagă să cunoască Numele ce ni S-a dat,
  El din veşnicii rămâne binecuvântat!

  Isus poate da iertarea, liniştea în încercări,
  Numai El e fericirea pe ale vieţii căi.
  El vrea să îţi conducă paşii dincolo de orice nor,
  Veşnic să trăieşti în slavă cu al tău Păstor.

  Lasă-te găsit de Isus, El te poate ajuta,
  Grija, dorul vieţii tale El le va lua!
  Lasă astăzi calea largă, lasă azi al lumii drum,
  Mergi spre cer cu bucurie cu al vieţii Domn!
  Amin.
  C. Ev

Comentariile nu sunt permise.