Ponta despre vîrstele fascismului la Mircea Mihăieş

Trimit la un articol de-al meu mai vechi, de pe blog, în care îi luam apărarea lui Patapievici, acuzat de nişte imbecili de la Antena 3 că e fascist.
Acum, după atîţia ani, premierul României, Victor Ponta, recidivează, refuzînd medalia pentru Patapievici.
Mai mult, îl acuză pe Mircea Mihăieş de fascism. Amintesc că acesta a tradus poeziile evreului Leonard Cohen şi a scris o carte bună despre viaţa acestui mare artist (poet şi muzician).
Trăim într-o ţară de netrebnici, de inculţi, ajunşi în funcţii înalte din stat.
Pe noi nu ne omoară Putin, ci prostia.  
Mă bucur că am luat ultima carte apărută a lui Tismăneanu, despre totalitarism, pînă nu i-o veni unuia  din ăştia în minte să o dea la topit.

https://rasvancristian.wordpress.com/2008/08/02/patapievici-un-jedi-la-new-york/

Reclame

5 gânduri despre &8222;Ponta despre vîrstele fascismului la Mircea Mihăieş&8221;

 1. «Cazul» a fost trimis de preşedintele Băsescu la Curtea Constituţională, urmând să privească o soluţionare până la 21 mai a.c.:
  http://www.hotnews.ro/stiri-esential-17181957-traian-basescu-sesizeaza-curtea-constitutionala-legatura-refuzul-premierului-ponta-contrasemna-decrete-prezidentiale.htm

  „Prim-ministrul a refuzat nemotivat sa contrasemneze proiectul de decret privind conferirea unor decoratii, respectiv:
  1. Ordinul National „Steaua Romaniei” – in grad de Cavaler domnului Horia-Roman Patapievici, fost presedinte al Institutului Cultural Roman;
  2. Ordinul National „Serviciul Credincios” – in grad de Cavaler doamnei Tania Radu si domnului Mircea Mihaies, fosti vicepresedinti ai Institutului Cultural Roman;
  3. Ordinul National „Pentru Merit” – in grad de Cavaler domnului Dan Croitoru, fost secretar general al Institutului Cultural Roman.
  Astfel, refuzul contrasemnarii este evidentiat de un simplu „NU” […] Prin urmare, refuzul exprimat de Prim-ministru, fara a cuprinde vreo motivare, a creat un blocaj la nivel institutional, generand un conflict juridic de natura constitutionala intre autoritatile publice implicate in procedura acordarii decoratiilor, respectiv Prim-ministrului, pe de o parte, si Presedintele Romaniei, pe de alta parte.”
  To be continued 🙂

 2. Mulţumesc pentru precizări, dragă Tudor. Asta e, dacă rinocerii conduc România. Mai bine zis, dacă sunt aleşi să ne conducă.
  Şi eu care m-am aşteptat să văd minunea, pe Patapievici întors la TVR, cu emisiunea lui. Se pare că trăiesc în altă lume. 🙂

 3. În ce privește etichetările, trebuie să dăm dovadă de cea mai mare prudență. Problema lui Mircea Mihăieș este aceea că a bătut câmpii ani de zile, ori de câte ori i s-a oferit ocazia. Am încetat să mai citesc comentariile sale în momentul în care nu am mai putut suporta neroziile pe care le scria în materie de politică externă. Sfătuia, e doar unul din exemplele care-mi vin în minte, citez din memorie, ca România să nu ia exemplul Franței, „cea mai urâtă țară din UE„(?), ci al Italiei”… care Italie, statul mafiot absolut, condus ani de zile de unul din stâlpii Mafiei, Silvio Berlusconi, căruia revista The Economist, indiscutabil cea mai prestigioasă din lume, i-a declarat un război total?
  Însă ceea ce m-a dezgustat cu adevărat la Mihăieș a fost un articol, scris cu un dispreț, ce zic, ură abia disimulată, în care se declara mândru că el, ca timișorean, se simte mai aproape de Budapesta și de Viena decât de București. Or asta este anti-românism, indiferent cum ai interpreta-o. N-are decât să se înscrie în Jobbik.

 4. Dragă Nic, sunt de acord cu dvs., mai ales în ceea ce priveşte etichetările. Cînd vine vorba de fascism, lucrurile se complică şi mai mult.
  Am putea să discutăm pe marginea cărţii „Fascismul liberal” al lui Jonah Goldberg, execelentă, după opinia mea, unde autorul subliniază faptul că dreapta şi stînga occidentale se acuză de multă vreme reciproc de fascism, fără să definească ce înţelege fiecare prin asta.
  Interesant e că dezbateri de acest gen au ajuns pe Dîmboviţa, la nivelul unui Ponta, pe care subiectul îl strînge de cap ca pantoful de lac pe ţaţa Leana de la ţară, cînd joacă prima dată la hora din sat.
  Mircea Mihăieş e un aiurit, pe linia aiuriţilor furioşi din lumea noastră literară.
  Pe mine atacul la Patapievici m-a deranjat, deşi acuzaţia de fascism ar trebui să-l determine pe Ponta să explice ce a vrut să spună cu asta. Fiind campanie electorală, sigur îl va mînca limba pantofului.
  Or, deliciul tocmai de acolo aştept să apară, pentru că procurorul nu pare prea citit. 🙂
  Referitor la Berlusconi, nu cred că există atacuri mai savuroase decît cele pe care i le-a făcut, de-a lungul anilor, Umberto Eco. Putem reveni, dacă va fi cazul.

Comentariile nu sunt permise.