Ştefan şi atît

Ştefan cîntă în biserică. Rar, ce e drept. Nu vede, aproape nu vede sau nu vede decît de aproape. De aceea, el trebuie să dea cerul mai jos, ca să-L poată zări mai bine pe Dumnezeu.

Vocea lui seamănă cu cea pe care a avut-o Nicolae Moldoveanu, pe vremuri.

Are o casă de copii. N-o duce uşor, dar nu se plînge. Nu e Sfîntul Ştefan, e simplu, doar Ştefan.

Într-o zi, a venit la biserică tîrînd după el un acordeon, pe care l-a găsit aruncat într-un colţ de pod. Cutia din care l-a scos arăta ca un cuib de berze. Era plină de praf şi de puf. Acordeonului îi lipseau  nişte clape. Suna înfiorător.

A fost un moment unic din viaţa mea de meloman: vocea lui Ştefan, în biserică, în uşor falset, pe versurile lui Nicolae Moldoveanu, cu  trăirea din închisoare  şi acordeonul fără butoane.

Cu orga de azi este, în schimb,  un alt duet.

Anunțuri

4 gânduri despre &8222;Ştefan şi atît&8221;

 1. Reblogged this on cetatea de piatră and commented:
  Poate că n-ar strica să ascultăm asta înainte de a mai discuta despre muzică şi elite muzicale… Da, e adevărat, nu e spectacolul pe care îl aşteaptă mulţi de prin Metanoia, Adoram şi alte râuri şi izvoare ale „trezirii”. E, însă, un alt fel de spectacol. Pe care îl înţeleg puţini azi…

 2. „Cu murmurele lor blânde, un izvor de horum-harum, Câştigând cu clipoceală nervum rerum gerendarum…”, de prin Scrisoarea II… Eminescu e vecin cu noi, dragă Marinel. 🙂

 3. Mulţumesc Domnului pentru aceste cântări. Nicolae Moldoveanu are compoziţii musicale de calitate… (n-am cuvinte). Da, acordeonul Acela românesc „Sonora 60 başi” sună îngrozitor, dar e transportabil cu bicicleta. Am un greoi „hohner Tango 120 başi” second-hand dar sună binişor. Pentru un exemplu, Psalmul 121 – versificare Traian Dorz, muzica Nicolae Moldoveanu: https://www.youtube.com/watch?v=84XdB4P0n7k

 4. Am înţeles, Ştefane, cum stai cu acordeonul. Acum, ceea ce te rog e să-mi trimiţi pe mail (rasvan.cristian@gmail.com) adresa ta completă şi numărul de mobil. Pînă duminică mai e ceva vreme, aşa încît te rog să faci un efort.
  Dacă ai timp şi îndemn, colaborează cu orga şi cu muzica lui Nicolae Moldoveanu şi voi da pe blog, via YouTube.
  Ştii că mie îmi place să te ascult şi fără acompaniament instrumental, aşa încît ai putea să pui şi o piesă de genul acela, cum cînţi în biserică.
  Eu sper să poată veni la mine, la vară, Marinel Blaj, din Aradul lui îndepărtat. El e un muzician de mare clasă şi un frate de toată isprava. Tare m-aş bucura să vă întîlniţi.

Comentariile nu sunt permise.