Un vulcan pe nume Rusia

Cine nu-şi mai aminteşte imaginile din filmul “Scripcarul pe acoperiş”, (una din peliculele cele mai îndrăgite de mine şi, poate, de mulţi dintre voi)? De ultima parte, în care evreii sunt nevoiţi să-şi părăsească locuinţele, pămînturile şi afacerile, în faţa agresiunii sovietice?

Nu mai vorbesc de Holocaust, cea mai ruşinoasă pagină din istoria umanităţii, uciderea a peste şase milioane de evrei din întreaga Europă.

Mă îngrijorează Ucraina, unde militarismul rus, reprezentat de Putin şi de clica lui, a dus, deja, la scenele de coşmar ale unui război civil în toată regula.

Bolile grave au, de multe ori, semne premonitorii, pe care omul, amăgindu-se singur, le trece cu vederea. 

Înainte de cutremur, animalele devin agitate. Cîinii latră şi se smulg din lanţ, trag de stăpîn să-i scoată din locuinţe. Păsările zboară departe de un vulcan gata să erupă.

Scriitorul israelian Amos Oz a imaginat o situaţie în care locuitorii unui sat au alungat toate vieţuitoarele, animalele, păsările, peştii şi au rămas numai ei, oamenii, într-o tăcere de mormînt şi de sfîrşit de lume. 

În Ucraina de azi, evreii se tem de ce-i mai rău. Dintr-o populaţie de 360,000 de evrei, 120,000 sunt bătrîni.

Dacă tragismul istoriei îi va lovi din nou, e greu de presupus că vor putea pleca cu toţii.

În timp ce patriarhul Moscovei şi cel al Ucrainei Îl dispută pe Dumnezeu, încercînd să-l atragă, fiecare, în tabăra sa, poporul ales din Vechiul Testament se simte împins spre Aliyah, adică spre imigrarea în Ţara Sfîntă, imigrarea la Ierusalim.

Ce semne au ei că natura umană a luat-o, din nou, razna, nu ştiu.

Iată cum vede rabinul şef al Ucrainei, Yaacov Dov Bleich, actuala situaţie: nu sunt motive de panică, doar de îngrijorare. 

El spune că toate violenţele, toate confruntările dintre ucrainieni şi ucrainieni sunt iniţiate, instigate şi implementate de pro-ruşi.

Deşi nu sfătuieşte pe nimeni din comunitatea sa să părăsească Ucraina şi să pună în aplicare Aliyah, pentru că “nimeni nu e în stare să spună ce va fi, ce va urma”, ştie că evreii care au actele puse în ordine pot pleca mai uşor în caz de urgenţă.

Rabinul constată cît de greu e ca o masă atît de mare de oameni să imigreze în Israel, mai ales că numărul bătrînilor e foarte ridicat. Lipsesc posibilităţile, fondurile necesare.

Ştirea că evreii încep să se simtă în nesiguranţă la graniţa noastră de nord  îmi spune că acolo, undeva, în profunzimea magmei umane, lava răzoiului e pe cale să erupă.

 

Reclame

2 gânduri despre &8222;Un vulcan pe nume Rusia&8221;

  1. Se vede treaba că conducătorii ruşilor (cacofonie intenţionată) au rămas tot la mentalitatea bolşevică. De parcă am fi putut să ne aşteptăm la altceva din partea fostului ofiţer kaghebist Putin.

Comentariile nu sunt permise.