Stînd acasă, cu cine votezi?

Dedic acest şir de notaţii, adunate într-o singură postare, de-a lungul unei istovitoare zile, în care cetăţenii responsabili se duc la vot, iar cei iresponsabili nu se duc, prietenului meu Mihai Ciucă, cel care m-a întrebat pe facebook: „Stînd acasă, cu cine votezi?” Acolo i-am răspuns: „Stînd acasă cu cine votez? Cu cine votez în fiecare zi, dragă Mihai. Mai ales cînd ies din gardă.  Îi urez succes lui Peter Costea şi tuturor candidaţilor, listelor de candidaţi, nevestelor şi cumnaţilor de candidaţi. Aplauze!” Singura problemă e că nu stau acasă, în ciuda vrăbiilor care ciripesc a ploaie.  Aşadar, încep de la prima oră a dimineţii, adică ora 10, cănd, din păcate, nu pot ajunge la biserică, pentru că abia am terminat serviciul.

ora 10

Ce face un om care nu votează cînd alţii votează? Conştiinţa mea a fost zguduită de această dilemă: a fi sau a nu fi la urne. Cum, să nu-l votezi pe Peter Costea? Cum să nu-l votezi pe Peter Costea! Totul nu ţine decît de un semn de carte. Se fac, însă, şi semne de la obraz. Pastorii care nu-l votează pe Costea devin păstoraşi. Am citit eu chestia asta undeva. A scris-o cineva care nu ştia cum era pe vremuri, cînd te scoteau comuniştii cu forţa la vot.

Toată garda mi-au croncănit două ciori  în castanul din faţa ferestrei. Ciorile sunt familiste. Eu cu ele votez. Faptul că mai au, din cînd în cînd, ciorovăieli familiale, nu e un semn că lui Peter Costea îi va merge rău la vot. Cucuvelele şi-au mutat cuibul spre pediatrie.

S-au născut astă-noapte patru eurocetăţeni, din care unul a avut dublă circulară de cordon. Avea faţa ca o vînătă, dar nu făcea parte din altă comunitate culturală. Am înţeles că se va albi. Altul,  în primul moment n-a vrut să respire, dar s-a răzgîndit şi acum trage cu nesaţ aer din UE.

Ora 13

E o vreme afara sa nu dai nici un ciine la vot. De la numarul 0747505685 m-a sunat o voce feminina care, fara sa se prezinte, mi-a amintit ca astazi se voteaza si ca votul meu conteaza. I-am multumit si ea mi-a spus „cu placere”. Apoi, am inchis amindoi in acelasi timp.

Am trecut la curatat capsunile de codita si de frunzulita. Ma gindeam ca n-am mai vazut demult tirgul meu atit de pustiu. Intr-un mare magazin, un domn voia sa cumpere o sticla de sampanie. Din cauza ordonantei de guvern,  a inceput prohibitia la molan case. A fost refuzat si i s-a batut obrazul.

Ora 15

Am pus capsunile cu zahar si am scos doi crapi de la congelator, in ideea ca pina in seara se vor dezgheta. Sunt hotarit sa-i plimb cu masina pina la Varatec si retur. Trebuie sa ajung miine la servici si duminca e drumul mai liber. Am citit ca japonezii vin la firmele lor cu o ora inainte de inceperea programului. Eu plec cu o zi inainte si tot intirzii la raport.  Acum cinci minute, a sunat indelung telefonul. O duduie de la numarul 0747399719 mi-a amintit ca azi e zi de vot. Dupa care, a inceput sa rida. I-am spus ceva si a ris din nou. Am inchis amindoi in acelasi timp. Mai am cinci minute si maninc capsuni. N-am zarit pe drum nici un cimp de maci. In schimb, au iesit puii de berze din oua. Am vrut sa fac o poza, dar era linie continua si n-am putut opri. E politie peste tot. Militienii pot fi ascunsi oriunde. Ca si martienii, de altfel.

Ora 16

Aceasta este, evident, o tava. O tava foarte veche si ciobita. Nu este semnul electoral al niciunui partid sau candidat independent. Stiu, arata rau, dar as vrea sa arat si eu ca ea cind voi avea optzeci si cinci de ani. Face parte din zastrea mea si a trecutului. A asistat la fuga bunicilor mei de la Isaccea, alungati din casa lor de bolsevici. Astazi l-am vazut la televizor pe unul din ei,  pe tovarasul Iliescu. Vota si arata mai ciobit ca tava mea. El a inteles ca prezenta la vot poate schimba lumea. Eu nu. Nu totdeauna ceea ce e bun rezista timpului. Uneori raul invinge. Nu sunt animist. Tava n-are suflet. In schimb, cind ma uit la ea, o vad pe  bunica, aplecata deasupra ei, in curtea de la Braila, la doi pasi de Dunare, curatind peste. Si ce peste, dragii mei, ce peste!

Am risnit, intre timp, un pumn de cafea Columbia. Imi place aroma ei, parca mai mult decit a altor soiuri. E buna si cea etiopiana, e foarte parfumata. Capsunile au aroma de fragi si sunt acre de-ti crapa gingiile. Sunt crescute la munte, departe de capsunariile din UE.

20140525_161036

 

Ora 22

Stau şi mă uit cu ochii în tavă şi nu mai ştiu cu ce să continui. Măicuţele m-au salutat cu „Hristos a înviat!”. Mi-am mai revenit. Am deschis televizorul şi pe toate posturile de ştiri oamenii comentează ce au votat 30% din popor, cei care s-au dus la vot. Mi-e absolut indiferent cine a cîştigat. Cîteva poze de azi:

IMG_3628

IMG_3619

IMG_3635
IMG_3670
IMG_3665
Reclame

4 gânduri despre &8222;Stînd acasă, cu cine votezi?&8221;

  1. Ciorile sunt familiste, Petre Costea e holtei, n-a fost niciodata casatorit, daca n-ati stiut.

  2. Americanii si UE vor sa ne distruga credinta in Dumnezeu, dacii au crezut puternic in Dumnezeu, de aceea au fost atat de puternici.
    Ne-au distrus economic si acum ataca credinta si ridica la rang de zeu pornografia si pe gay.
    Nu inseamna ca apar mafia din Biserica Ortodoxa, sau fatarnicia si bigotismul multora ce isi spun ortodocsi! Votez Capsali! (e cel mai putin … rau)

Comentariile nu sunt permise.