Cronici mondene (130) Scăldătoarea lui Conţac

Vă mai amintiţi de poiana lui Iocan? Chestia aia funcţiona ca un soi de amfiteatru al vechilor greci, un loc popular de dezbatere a ideilor care frămîntau mintea ţăranului. (Ţăran sau meşteşugar, pentru că Iocan era fierar.).

Există bloguri şi bloguri, poieni şi poieni. Unele sunt mai cu ştaif, altele golaşe.

Din prima categorie face parte blogul lui Emanuel Conţac.

Poiana lui Conţac a devenit, pentru o zi, o scăldătoare. Totul a pornit de la Miroslav Volf, tipul cu Allah e Domnul sau ceva de genul.

Nu încercaţi să vă dumiriţi. Iată ce a păţit Paul Morar, care a formulat o întrebare tip grilă, la care aştepta un singur răspuns: da sau nu.

Ce n-a înţeles el, dar sper să înţelegeţi dumneavoastră, după ce citiţi postarea, e că în teologie nu e totul atît de simplu pe cît părea pînă mai ieri.

În primul rînd, ca să ţi se răspundă, trebuie să răspunzi, la rîndul tău, la alte întrebări. Dacă te faci că plouă, te topeşti şi devii inexistent.

Să n-o mai lungim! Iată întrebarea pusă de Morar:

“1. Emanuel Contac afirma ca musulmanii si crestinii au acelasi Dumnezeu.
2. Emanuel Contac afirma ca musulmanii si crestinii nu au acelasi Dumnezeu.
3. Emanuel Contac nu e sigur sau nu stie daca musulmanii si crestinii au acelasi Dumnezeu.

Dupa ce clarificam pozitia de plecare cred ca putem discuta mai departe despre evrei si crestini.”

Şi iată răspunsul lui Emanuel Conţac:

“Părerea mea este că nu deviem de la subiect, ci că subiectul este suficient de complex ca să justifice stabilirea unor premise de discuție.”

Paul Morar nu s-a lăsat, a deviat şi a amintit de cruciade, un subiect drag lui Dănuţ Mănăstireanu:

“Plus ca Miroslav Volf face o greseala mare atunci cand confunda cruciatii cu crestinii ca sa arate cat de rai au fost “crestinii” si cat de bun a fost Saladin si musulmanii.”

Aici s-a văzut clar de unde bătea vîntul în moara lui Paul, fapt pentru care n-a mai primit niciun răspuns.

Nu de alta dar Dănuţ Mănăstireanu (cel care semnase, cîndva, lista cu scuze pentru daunele produse de el şi toţi ai lui în cruciade) tocmai atacase, cu limba ruginită, făcută baionetă, în stilul său prietenos-buruienos, de cătană bătrînă, hîrşită cu curul pe mai multe fronturi:

“Interesant este insa ca, fiind de obicei asa-zis ‘sionisti crestini’ acestia nu fac si pasul absolut logic, potrivit hermeneuticii lor schiloade, de a pune sub semnul intrebarii si faptul ca evreii s-ar inchina aceluiasi Dumnezeu.”

Idee pe care a prins-o din zbor Emanuel Conţac şi a folosit-o, ca pe o muschetă, de la baionetă, împotriva Morar(ului) Paul:

“Treaba nu e chiar simpla. Iti voi explica de ce, dacă răspunzi la următoarea întrebare: Tu ce crezi: evreii si creștinii se închina aceluiasi Dumnezeu?”

Într-adevăr, treaba nu e deloc simplă, iar unii ca mine, care nu l-am citit pe Miroslav Volf, nu vor afla prea curînd dacă croatul bate spre sincretism sau nu. 

Iar despre ce are în minte Emanuel Conţac, asta numai Dumnezeu ştie.  Sau/şi  Allah, depinde cum priveşte el problema.

Anunțuri

22 de gânduri despre &8222;Cronici mondene (130) Scăldătoarea lui Conţac&8221;

 1. Draga frate Rasvan,
  stiti vorba aceea „poti sa-mi zici orice, numa’ de mama nu”. Accept multe lucruri si sunt dispus sa le inteleg, dar cand e vorba de Tata si identitatea Lui atunci se schimba treaba. In postul trecut ati spus foarte bine ca pericolul acestor mesaje este faptul ca influenteaza tinerii. Aceste mesaje dau unda verde la o cale mult mai larga, desi deja mi se pare ca am facut-o prea larga. Nu e de ajuns ca tinerii imbratiseaza misticismul. Ii mai buimacim si cu sincretismul. Unora nu le place cand taranii mai si gandesc si se baga in treburile celor cu mapa. Iar cand taranii isi deschid si ei gura atunci mesajul celor cu mapa este: „S-au gasit si prostii astia sa vorbeasca”. Plus ca cei cu mapa incearca sa manipuleze cu islamofobia. Si eu am colegi musulmani pe care ii respect si cu care ma inteleg foarte bine. Dar atunci cand ei imi zic ca: „No way, Jesus is not God” eu nu o „dau la pace” cu ei. Incerc sa le explic cum pot si fara violenta ca „Jesus is God”. Nici macar evreii nu l-au cunoscut pe Dumnezeu, altfel l-ar fi recunoscut pe Fiul. Cum avem pretentia ca musulmanii il cunosc? Multi tineri citesc aceste discutii si nu mai stiu ce sa creada: pe taranii ne-academici sau pe cei cu mapa? Eu cred ca noi crestinii nu avem voie sa ezitam sau sa ne clatinam aici. Pe teritoriul asta nu dam nici macar un deget, sa nu ne trezim ca intr-o zi ni s-a luat toata mana. Acuma nu toti cei cu mapa se lasa asa usor pacaliti. Marius Cruceru a dat un like la postarea pastorului Cristian Ionescu. Dar oare e suficient?

 2. Ce ice l-au invitat pe MW trebuie sa invete ca nu sunt papi, deci infailibili. Iar spatial public nu e proprietatea nimanui.
  N-am citit dialogul la care va referit si nici nu l-oi citi. Daca dl. Contac era mai putin orgolios il intreba frateste pe dl. Morar: “in ce calitate ma interoghezi d-ta?”… El a ales o varianta mai sofisticata, fara sa-si dea seama ca-si face rau lui insusi…
  Nu sunt penticostal deci nu-i treaba mea. Cu privire la Wolf as spune ca o fi mare istoric dar faptul ca preda la liberalul Yale ma face suspicios din start. Poate veni ceva bun de-acolo?
  Cu privire la fondul problemei, as spune citeva lucruri. La un moment dat, a aparut in spatial virtual o dezbatere intre dr. Cristian Rata si dr. Manastireanu pe tema daca Dumnezeu si Allah sunt totuna. Dl. Rata a sustinut ca nu iar dr. Manastireanu –la fel ca si dl. Contac- n-a sustinut nimic, ca asa-i mai academic. S-a marginit doar la a-l contrazice pe oponent.
  Ceea ce au realizat cei de la IPT (din dosul doctoratelor lor) a fost ca la chestiile astea iti trebuie si un gram de intelepciune care nu e sinonima cu un doctorat, fie el chiar si in divinitate. Iata de ce , dinsii s-au grabit sa aminteasca publicului larg ca ei cred ca Iisus e singura cale de mintuire. Avea asta vreo legatura cu dl. Wolf? Nu! Sau mai stii? Dar domnii acestia s-au trezit [in sfirsit] de-a binelea.
  Raminind la fond as spune doar ca la intrebarea daca crestinii si mulsulmanii au acelasi Dumnezeu ar trebui intrebati si ei. Chestiunea e ridicola pt ca eu as putea spune ca sunt casatorit cu d-na X iar ea ar putea spune ca nu ma cunoaste. M-ati crede?
  Crestinii mai domni decit noi sunt gata sa zica: e acelasi Dumnezeu; musulmanii, ba! Un argument: Crestinii din Malaiezia (o tara musulmana mai liberala) au tiparit Biblia in limba lor si pt Dumenzeu au pus cuvintul Allah, ca “asa se spune in limba lor”. Musulmanii s-au infuriat si s-au dus pina la Curtea Suprema a Malaieziei. Magistratii celei mai inalte curti din Malaiezia (vor fi fost musulmani?) au obligat crestinii sa retraga Biblia respectiva si sa publice alta pt ca “Alah e dumnezeul ismamului si nu al crestinismului”… Magistratii nu-s teologi dar mi se pare semnificativ. Liebralismul vestic ar zice: e tot una, domnule…
  In vremea razboului din Irac la o conferinta de presa comuna Bush-Blair, un ziarist European i-a intrebat pe cei doi daca crestinii si musulmanii se-nchina aceluiasi Dumnezeu. “Da” a zis Bush. “Nu” a zis Blair. Nici ei nu-s teologi dar te-ai fi asteptat la invers judecind dupa logica conservatorism-liberalism.
  V-as atrage atentia asupra unui fapt. Dupa unii istorici, islamul e o secta desprinsa din crestinism. Ba dupa teoria conspiratiei, el a fost inventat de catolici pt a-i submina pe ortodocsi. Daca o fi fost asa, inseamna ca la inceput chiar a fost acelasi dumenzeu… dar intre timp islamul a luat-o intr-o directie ce nu mai are nimic de-a face cu Dumnezeul cel adevrat. Ceea ce nu inteleg acesti teologi romani- oricit de grozavi ar fi ei este ca Dumnezeu nu este un concept theoretic de analizat intr-un laborator de idei. El este Dumnezeu adevarat, viu si real, Tata al Domnului Nostru Iisus Hristos… si asa este conceput El de catre masele de credicnciosi pe care –cu suveran dispret- vor ei sa le educe. Din pacate, unii dintre ei se lasa furati de spirtul academic in care poti pune la indoiala orice ideie fara vreun risc…

 3. ,, El este Dumnezeu adevarat, viu si real, Tata al Domnului Nostru Iisus Hristos… ”
  Radu Doru , daca-mi este ingaduit :
  Este singurul Dumnezeu adevarat, Creatorul si Sustinatorul Universului
  [si bine ai precizat , ceea ce face diferenta ]
  Tatal Domnului si Mantuitorului nostru Isus Hristos]

  AMIN.

 4. Domnul Conțac tot amintește pe blogul dînsului de întîmplarea cu Pavel în Atena, și cu ”Dumnezeul necunoscut”. Însă uită că Pavel s-a folosit de prilej doar ca să intre în subiect, dar a ajuns imediat la miezul creștinismului. Ori tocmai acesta lipsește din documentul de la Yale. Mai mult chiar, Mahomed este numit Profet (cu P mare) în acest document. Iată și reacția lui John Piper la documentul de la Yale: http://www.youtube.com/watch?v=T4EJShp5_kM

 5. Draga frate Paul, n-am vrut sa sune asa de rau cuvintul „tarani”, contextul fiind strict legat de romanul lui Marin Preda si nicidecum de blogul lui Emanuel Contac, cu invitatii domniei sale cu tot. 🙂 Recunosc, mi-a placut cuvintul si, din pricina asta, n-am mai putut renunta la el.
  M-am uitat pe blogul lui Cristian Ionescu si nu am vazut sa fi dat like Marius Cruceru la acea postare. Desi stiu in ce liga joaca el, nu mai stiu in ce echipa. 🙂
  Sunt de acord cu ceea ce scrieti in comentariu si postarea de acum am scris-o dupa ce revolta mi s-a transformat in zimbet.

 6. Draga Doru Radu, n-am dat link catre postarea respectiva. Cine e interesat, stie unde se afla blogul din care am citat.
  Referitor la felul in care raspund unii din cei enumerati de dvs., eu nu cred ca e academic. E dispret si atita tot. Se simte rinjetul printre cuvinte si taceri.
  Daca vreti, in acest moment il vad pe Danut Manastireanu cumparindu-si o camila si punind pile la musulmani sa-i dea carnet de conducere. Danole al meu e sef de (l)oaze, n-ai ce-i face. 🙂

 7. Ah, nu era vorba despre asta. Nu ma deranjeaza deloc sa fiu numit taran. Chiar mi-a placut jocul de cuvinte. Am copilarit la tara si imi place simplitatea acestor oameni. Daca Domnul ma ajuta dupa ce oi iesi la pensie peste vreo 35 de ani 🙂 o sa ma mut la tara in Romania. Acum sa nu credeti ca gandirea mea e toata asa de tip grila sau ca vad lumea doar in alb-negru. Gandirea mea e mai matematica si mai putin filozofica. De asta pretind precize in locurile unde se cere precizie.

  Like-ul nu e pe blog e pe Facebook.

  Acum am si eu doua intrebari asa de „impostor intelectual”: Este gandirea unui om care pretinde ca „Dumnezeu si Allah tot una sunt” o gandire corupta doar la suprafata sau in profunzime? Avem ce sa invatam de la un astfel de om din punct de vedere teologic?

 8. Doamne cu cätä repeziciune se succed evenimentele care cu ani in urmä nici n-am fi putut sä ne inchipuim cä ar fi posibil sä se intämple in mijlocul comunitätilor crestine .Lideri de bisericii lipsiti de märturie,descalificati de modul de vietuire in lux si afaceri care nu sänt compatibile cu Cuväntul lui Dumnezeu….Trupele rock de laudä si inchinare”,,,scoli de vindecare”,,,pästori si evanghelisti ilustrii cäzänd pe capete in päcatul curviei,,,,propoväduirea unei mäntuiri färä Hristos….promovarea unei ,,pocäinte” färä rästignirea firii pämäntesti – o slobozenie la fericirea firii pämäntesti……..Tot mai multi ,,pästori” sau ,,invätätori” ajung in fata turmei ,,fäcuti”de intelepciunea lumeascä,fireascä färä märturia de oameni näscuti din nou, (pocäiti) .Sänt tari in in tot felul de dogme ,invätäturi, limbi sträine si predici bine mestesiugite dar ,,orbi” duhovniceste färä cäläuzire de sus.

  Eu ca si credincios prin incredintarea pe care o am nu pot sä mä identific si sä accept toate aceste lucruri .
  Impodobiti cu titluri si functii (nu sint deloc ironic)…… unii sänt pusi sä invete viitoarele ,,cadre” (ce stranie mi se pare aceastä lucrare)! uitändu-se cäci lucrarea lui Dumnezeu nu se face cu intelepciunea lumii ci prin cäläuzirea Duhului Sfänt.

  Mirarea este cä cei care ar trebui sä vegheze asupra turmei tac.Si tac…si tac…si rätäcirea este tot mai mare.Luarea unei pozitii oficiale cu privire la toate aceste rätäciri curmarea lor si restructurarea lucrärii din bisericä se impunea de mult.Redarea identitätii de la inceputuri ar costa poate multe capete din turmä dar sä nu uitäm cä nici Domnul nu a fäcut rabat cind a fost vorba de Adevär.Din saptezeci de apostoli au rämas doar doisprezece.Acei care au putut sä primeascä cuvintele vietii vesnice.

  Asa e bine frate pästor?A-ti apreciat cä forma initialä e atac la adresa cultului sau la pesoanä?Dar eu nu am atacat persoana cä nici nu o cunosc personal ci numai faptele pe care le stim cu totii.Iar cät despre conducerea cultului vorbesc tot faptele sau mai bine zis lipsa lor.Dar cred si eu acum cä e mai bine asa.Multumesc cä m-ati oprit. Domnul sä vä binecuvänteze!

 9. Cred cä v-ati dat seama de rostul celor scrise la sfärsitul comentariului meu de mai inainte.Totusi simt nevoia sä aduc o lämurire cu privire la aceasta.Initial comentariul avea o altä formä probabil cam ,,deplasatä” pentru cä cuprindea nume si fapte concrete.L-am trimis pentru blogul unui frate pästor dar nu a apärut.Este deci un mesaj pentru dänsul fiind incredintat cä viziteazä blogul fratelui Räsvan

 10. Profesorul Contac scria : „Discursul inchizitorial și alarmist al celor care văd stafia crislamului după fiecare tufă din curtea ITP-ului pornește de la premisa nerostită că un corp profesoral format din treisprezece doctori ar fi echivalentul unor ciubote care nu deosebesc dreapta de stânga și care și-au pierdut complet discernământul intelectual și spiritual.”

  Pe mine personal nu m-a ingrijorat niciodata faptul ca cineva si-ar pierde peste noapte discernamantul, ca in urma unei sedinte reusite de hipnoza. Ci faptul ca exista valuri de invataturi ciudate cu care suntem bombardati de cativa ani(extremele carismatice, crislamu, new age, etc.) si in spatele carora(daca se fac suficiente sapaturi „arheologice”) se afla fonduri consistente si extrem de atractive. Dar sa nu insinuam fara dovezi, sa constatam doar ca promotorii si potentialii adepti ai acestor curente teologice sunt off the grid-ul nivelului majoritar financiar al societatii 🙂

 11. Am citit si eu postarile sale. Nu spune daca el considera ca Dumnezeu este tot una cu Allah. Nu spune nici ca Miroslav Volf ar fi abandonat ideea. El a preluat sopirla data de Manastireanu, aia cu Dumnezeul evreilor si cel al crestinilor. Cu asta a inchis gura celor care l-au incoltit cu intrebari neplacute. Din punctul meu de vedere, postarile sale pe tema asta sunt o incercare de-ai duce cu presul pe cei care, si asa, erau dusi cu pluta. 🙂

 12. Păcat că Paul Negruţ nu scrie pe bloguri. Sunt unele lucruri la care (sau de care) ar trebui să răspundă. Îmi menţin părerea că Paul Negruţ e de modă veche. Problema nu e dacă Miroslav Volf e o mare personalitate sau nu, ci dacă a susţnut chestia cu Allah e acelaşi cu Dumnezeu. Aşa şi Hitler făcea acuarele decente în prima tinereţe. (Nici alea nu mi-au plăcut, să fim bine înţeleşi! 🙂 )

 13. Parerea mea e ca informatia aceasta e o incercare de intoxicare gen Alin Cristea care il acuza pe fratele Rasvan ca face ce face si ajunge mereu la Danut Manastireanu. Alin Cristea face ce face si ajunge mereu la Paul Negrut si Marius Cruceru. S-a intamplat in anul 1999 adica acum 15 ani. Poate la vremea aceea Miroslav „Wolf” era un teolog fin si nu ajunsese inca la concluzia ca Allah si Dumnezeu sunt pe picior de egalitate. Sa nu uitam ca si Balaam a inceput proroc si a sfarsit ghicitor. Plus ca merge de minune cu acuzatia lui Emanuel Contac la adresa lui Cristian Ionescu referitor la strangerea de fonduri pentru UEO in contextul in care tocmai ITP are nevoie de fonduri.

 14. Dragă Paul, eu nu-l mai citesc de un an şi ceva pe Alin Cristea. Nu i-am mai deschis blogul şi nici pe facebook nu ne întîlnim. Cînd văd comentarii de-ale sale în alte locuri le ocolesc. Fac acest lucru pentru sănătatea mea mintală, vorbesc foarte serios. Primul care a aplicat metoda a fost Marius Cruceru. La început am luat-o în rîs, considerînd că sunt mai tare de stomac decît Marius. Am pierdut doi ani în care puteam să citesc orice altceva decît pe Alin Cristea. Înfumurarea m-a costat.
  Sunt de aceeaşi părere cu dvs. în ceea ce-l priveşte pe Paul Negruţ.

 15. Volf (vizionand niste expuneri ale lui) face de uz de conceptul „similaritatilor suficiente” in definirea entitatii din spatele unor teorii. (…)

  Dragă Romulus, am trimis comentariul tău… mai sus. 🙂

 16. E foarte interesant şi util ceea ce spui, dragă Romulus. O voi pune ca postare, pentru a fi citită mai uşor de cît mai multă lume, care se află în aceeaşi neştiinţă ca şi mine.

 17. ,,Draga Mitica, ai devenit o scoala de corectie pentru Doru Radu”
  Doar un pic l-am ,,complectat” draga Rasvan.

Comentariile nu sunt permise.