Trataţi-vă de Volf cu Oz

Ca să-mi mai treacă greaţa după zilele în care l-au tot pupat unii pe bloguri pe Volf, am să vă citez cîteva rînduri dintr-o carte minunată, scrisă de cel mai mare scriitor israelian contemporan, Amos Oz.

E vorba de Rovno, oraşul natal al mamei sale, un oraş populat, înaintea celui de-al doilea război mondial, de douăzeci de mii de locuitori, majoritatea evrei.

„Alte cîteva zeci de mii de evrei locuiau în oraşele şi satele din preajmă.”.

Alături de evrei, trăiau, în bună pace, ucrainieni, nemţi, polonezi, ruşi şi cehi.

„Evreii se ocupau de afaceri cu lemn şi cereale, cu făină, se ocupau de textile şi bunuri casnice, aurărie şi argintărie, pielărie, imprimerie, îmbrăcăminte, băcănie, galanterie, comerţ şi bănci.”

Era un orăşel frumos.

„Satele erau înconjurate de livezi şi grădini de zarzavat, păşuni şi lanuri de grîu şi de secară, care uneori tremurau şi se unduiau în vînt.”.

Cînd a început nebunia războiului, totul s-a prăbuşit.

„În iunie 1941 nemţii au cucerit Rovno-ul de la sovietici, care ocupaseră oraşul cu doi ani înainte. În două zile, 7 şi 8 noiembrie 1941, nemţii şi colaboratorii lor au ucis peste douăzeci şi trei de mii dintre evreii din oraş. Cinci mii dintre supravieţuitori au fost ucişi mai tîrziu, pe 13 iulie 1942.”.

Antisemitismul este o problemă din ce în ce mai serioasă în Europa. Atentatul recent de la Bruxelles, în care au murit patru persoane, dintre care doi erau evrei, soţ şi soţie, este unul din multele de acest gen, care par că nu se mai sfîrşească niciodată. A fost reţinut un suspect, un susţinător al mişcării djihad-ului islamic.

Vă recomand cartea lui Amos Oz, „Poveste despre dragoste şi întuneric”. Asta dacă vreţi să aflaţi mai multe despre acest popor prigonit, alungat şi trădat. E plină de întîmplări savuroase, de oameni interesanţi şi de imagini literare de o mare frumuseţe.

Lăsaţi-l pe Volf pentru şmecheri. Timpul e scurt şi e păcat să vă pierdeţi vremea cu lucruri de nimic.

Reclame

Un gând despre &8222;Trataţi-vă de Volf cu Oz&8221;

  1. Am citit blogurile cu Volf pînā m-a luat greata.Evreii sārmanii,am omorît si noi la Iasi,cam 11 mii.Am participat la comemorare acum cîtiva ani dar surprizā,nu era Mānastireanu acolo,probabil era la discutii cu iezuitii lui preferati sau dominicani,ce or mai fi cardinalii āia de îi ridicā în slāvi pe blogul personal.Iezuit era si Adolf Hitler,nu am nimic cu catolicii,am multe cunostinte iezuite.Unii sunt profund antisemiti fārā vre-un motiv real,pur si simplu sunt gelosi pe evrei.

Comentariile nu sunt permise.