Coincidenţe

Duminică va avea loc la Vatican întîlnirea dintre preşedintele Israelului Shimon Peres şi Mahmoud Abbas, conducătorul Autorităţii Palestiniene.

Scopul: rugăciune pentru pace în Orientul Mijlociu.

Mediator: papa Francisc.

Întîlnirea a fost negociată cu prilejul vizitei papei în Ţara Sfîntă.

Durata întîlnirii: aproape două ore.

Locul: grădinile Vaticanului.

Declaraţii (Father Pizzaballa, organizatorul întîlnirii): „Papa nu se va amesteca în discuţii privind graniţele sau teritoriile ocupate de coloniştii israelieni, ci are intenţia să asigure o atmosferă religioasă şi socială care să faciliteze instalarea păcii în zona de conflict.”

Declaraţia cheie (Father Pizzaballa): „Nu vor avea loc discursuri politice, ci fiecare se va ruga pentru pace în nume propriu.”

Structura rugăciunii va fi identică pentru fiecare grup, pentru a arăta, în acest fel, că sunt toţi „COPIII ACELUIAŞI DUMNEZEU”  (Father Pizzaballa).

Interesant, nu? Ce mică e lumea şi ce naivi  sunt unii! Asta se întîmplă tocmai cînd pe blogurile unor domni apare figura radioasă a lui Miroslav Volf, omul care a spus cam acelaşi lucru ca şi father Pizzaballa (prelat cu funcţii înalte la Vatican).  Vizita lui Volf este aşteptată cu interes la Institutul Teologic Penticostal din Bucureşti.  Coincidenţe, desigur, sunt doar nişte simple coincidenţe.

Anunțuri

9 gânduri despre &8222;Coincidenţe&8221;

 1. Sigur ca nu este o coincidenta, exista un master plan bine pus la punct, dedublat de initiativa comuna, academica, a unor teologi, in viziunea carora toate religiile (probabil) se inchina unui singur Dumnezeu, unicului Dumnezeu. Oare asa sa fie? Ce rost mai avea ca Pavel sa il predice pe Isus Cristos la Atena, din moment ce toti se inchinau aceluiasi Dumnezeu? Cred ca era mai simplu sa le fi aratat numitorul comun dintre Evanghelie si religiile lor, sa le prezinte principiul „similaritatilor suficiente”, dupa care sa le ureze o zi minunata…

 2. De unde atîtea coincidente,nici vorbā,este o agendā bine stabilitā din capul locului.De ani de zile se împinge povestea asta cu „reconcilierea”.Ceea ce Papa Ioan Paul a început,este continuat de succesorii sāi.

 3. E foarte interesant că nu sunt invitaţi şefi religioşi, ci oameni politici. Peres are 90 de ani! Acţiunea e considerată de Vatican drept cea mai importantă acţiune a papei, de la alegerea sa în scaunul pontifical.
  Retorica grupării de care am amintit în ultimele postări este asemănătoare cu ce am citit azi în presa occidentală pe tema întîlnirii de mîine.
  Asta probabil pentru că toţi vorbesc aceeaşi limbă, aceea a corectitudinii politice.

 4. „Scopul: rugăciune pentru pace în Orientul Mijlociu.Se vor ruga pentru pace”
  …,dar cand vor spune „Pace,Pace….”se va intampla ceva „neasteptat”…

 5. Care este singurul domeniu in care pot fi „reconciliati” oamenii? Nu cumva religia? Cine altul este un mai bun mediator=constructor de poduri=pontifex maximus decat Papa? Sa fie oare un prim pas spre semnarea unui „tratat de pace” intre crestini si musulmani? Sau a fost „documentul de la Yale” acest prim pas? Interesant este ca intalnirea dintre doi lideri politici este mediata de un lider religios. In vechime „pontifex maximus” era atat un lider politic cat si unul religios. De ce sa privm la diferentele dintre religii cand putem foarte simplu aplica principiul „similaritatilor suficiente” si sa construim aceste „punti de legatura” sau „cuvinte comune”? New Age=Era pacii ne invata ca toate religiile au adevaruri comune care transcend diferentele dintre acestea. „Mujahedinul” de elita „Wolf” zice: „Love properly understood is God” (Allah: A Christian Response). Sa fie acest properly understood=politically correct? Iar CS Lewis spunea: „Love, having become a god, becomes a demon”. Ma intreb cum de toate lucrurile astea nu ii sar in ochi domnului Contac care il traduce pe CS Lewis si cum de nu isi da seama ca „Wolf” e un cal troian care vorbeste in „limbi academice”? Sa nu fi primit chiar nimeni de la ITP si „talmacirea”?

 6. Domnul Contac, cat si alti domni din aceiasi tagma au interese de alt ordin, fapt care justifica foarte bine, defensiva agresiva, mistocareala, pretentiile arogante de savant in devenire. Sa nu uitam ca teologia nu este o stiinta intelectului, ci una a caracterului si a intelectului(deci nu una fara alta). Tinta tuturor poruncilor este iubirea de Dumnezeu si de aproape, nicidecum cunoasterea filosofica. Asta, desigur, nu face ca nevoia de cunoastere sa devina o prioritate secundara, in schimb este vorba de un mers tandem intre dezvoltarea iubirii si a cunoasterii. Cand, un institut ca ITP, isi justifica actiunile prin purtatorii lui de cuvant intr-un mod agresiv, arogant, cu lamuriri extrem de sumare, cu pretentia ca „noi stim ce facem si ce zicem,…voi plebea habar nu aveti”, lucrurile se indreapta cu viteza mare spre hau. Pe de alta parte, noi toti care l-am acceptat pe Cristos in inimile noastre, avem Duhul Sfant ca si sfatuitor, care ne poate indica Adevarul.

  Cred ca separatismele egoiste „noi stim, noi facem, noi suntem experti”, „voi sunteti plebea” contravin notiunii de trup al lui Cristos, in care Dumnezeu investeste resurse ale harului zilnic. Citisem pe facebook, in urma cu cateva luni, afirmatiile unui teolog foarte bine cunoscut in tara si in lumea virtuala, ridiculizand nevoia unui caracter elevat in raport cu nevoia de cunoastere, minimalizand necesitatea caracterului, reducandu-l la cote infime. Cred ca astfel de personalitati nu au inteles deloc crestinismul nou testamental, chiar daca la nivel intelectual au o capacitate foarte buna. Transformarea continua a caracterului este o tinta primordiala a Duhului Sfant.

  Exista o mare diferenta intre cunostiinte teoretice, intelect super dezvoltate si cunoasterea lui Cristos, pe care apostolii o promovau. Cunoastere lui Cristos nu separa teoria de caracter, intrucat Duhul Sfant dezvolta roadele lui in noi in acelasi ritm cu cunoasterea teoretica. Nu exista o bivalenta intre teorie si practica. Ma surprinde sa vad atitudini si pozitii radicale din partea unor teologi de acest fel. Cred ca Isus era cel mai in masura sa spuna tuturor „auziti, voi sunteti plebea, necunoscatori, eu stiu bine, deci liniste ca voi nu stiti pe lume sunteti”, dar nu a facut-o si nici nu intentiona sa o faca.

Comentariile nu sunt permise.