Moartea zeilor în noaptea eternă

În cartea „Ierusalim. Biografia unui oraş”, Simon Sebag Montefiore scria următoarele (pag. 131):

„Pavel a ajuns ca prizonier la Cezareea: procuratorul Felix l-a primit pe Pavel în prezenţa soţiei sale irodiene, fosta regină Drusilla, şi s-a oferit să-l elibereze în schimbul unei plăţi. Pavel a refuzat. Felix avea şi alte probleme mai urgente. Izbucniseră lupte între evrei şi sirieni. El a masacrat un număr mare de evrei şi a fost rechemat la Roma, lăsîndu-l pe Pavel în închisoare.”

Cu toţii cunoaştem, desigur, tot ce s-a petrecut acolo din Faptele Apostolilor, cap. 24.

N-am ştiut, însă, că „Felix şi Drusilla aveau un fiu care trăia la Pompei. Acesta a murit împreună cu mama sa, Drusilla, sufocaţi de cenuşă, în timpul erupţiei vulcanice din anul 79 care a distrus oraşul.”

În acel dezastru şi-a găsit sfîrşitul şi istoricul Pliniu cel Bătrîn. Nepotul său, Gaius Plinius, care a asistat, de departe, la dezastru, i-a trimis cîteva epistole lui Tacitus. Ele s-au păstrat. Redau un mic fragment (Joanne Berry, „Totul despre Pompei”, pag. 20-28):

„A început să cadă cenuşă. M-am uitat în urmă. Un nor negru şi gros era chiar în spatele nostru, inundînd pămîntul precum un val. Auzeam ţipete de femei, plînsete de copii şi bărbaţii cum strigau. Unii îşi strigau părinţii, copiii sau nevestele, încercînd să-i găsească după sunetul vocii. Alţii se rugau pentru moarte, fiindu-le teamă să moară. Mulţi ridicau braţele în rugă către zei, însă mulţi vedeau dezastrul ca pe un semn că zeii au pierit şi lumea e cuprinsă de noaptea eternă.”

Gaius a scăpat pentru că se afla departe de Herculaneum. Cei din oraş şi de la Pompei n-au avut nicio şansă.

Cenuşa fierbinte de sute de grade a format un strat dur în jurul corpurilor, care şi-au păstrat forma şi poziţia în care le-a găsit moartea şi, ulterior, căutătorii.

În interior, partea organică putrezise, aşa încît un arheolog şi numismat italian din sec. XIX, Giuseppe Fiorelli, le-a umplut cu ghips.   Nu ştiu dacă Drusilla se afla printre acestea. 

pompei

Reclame

2 gânduri despre &8222;Moartea zeilor în noaptea eternă&8221;

Comentariile nu sunt permise.