Carismaticul cap al meduzei

Exista o legendă, care a pornit de la Vasari, cum că Leonardo da Vinci, copil fiind, a pictat pe un scut un cap de monstru. Capul ar fi arătat ca al unei meduze. Ştiţi cum arată o meduză? (legendar vorbind).  Are, în loc de păr, nişte şerpi încolăciţi în toate direcţiile. Scopul e de a băga groaza în cel ce priveşte. Astfel de scuturi erau folosite în vechime ca să paralizeze duşmanul.
Realitatea din zilele noastre e ca desenul acela de pe scut, atîta doar că noi nu-l vedem. Nu avem ochi pentru el. Nu mai reuşim să descifrăm simbolurile, semnele vremurilor. Confundăm şerpii despletiţi ai meduzei cu cosiţele blonde ale vreunei fecioare din pădurea adormită a creştinismului.
Se petrec atît de multe lucruri, aproape simultan, încît nu ne mai descurcăm prin labirintul atît de încîlcit în centrul căruia tronează diavolul, pe postul minotaurului modern.
Zilnic, îi aducem cîte o jertfă. Zilnic, cîte un suflet este păcălit de monstru.
Anticii au avut curajul să inventeze o legendă, noi manipulăm realitatea. Ne rătăcim, în fiecare zi, tot mai adînc, în hăţişul faptelor şi al  informaţiilor.
Hristos a spus: Eu sunt „Calea, Adevărul şi Viaţa”. Cu alte cuvinte, nu încercaţi să străbateţi labirintul vremurilor căutînd salvarea  în firul, în harta vreunei Ariadne.
Rătăcirea în labirint e semnul că L-am pierdut pe Hristos.
Carismaticii, alături de alte curente, de aripile şi aripioarele tuturor barboşilor, adoramilor, străjerilor şi cîţi or mai fi pe lumea asta vin şi ne spun: „Noi am găsit harta! Noi avem busola! Noi Îl avem pe Hristos în buzunarul de la piept.”
Şi, în disperarea, în depresia în care se scufundă lumea tot mai adînc,  în labirintul în care am intrat cu trei veacuri urmă, luăm ce ni se oferă: astăzi un fals, mîine un altul… Şi, cu cît ne zbatem mai mult, cu atît ne scufundăm mai adînc în nisipurile mişcătoare ale noii ordini mondiale şi, implicit, morale. 

NOTĂ: Marinel Blaj a citat din blogul „Vindecătoru”. A fost primul meu nume, cel din 2007. L-am schimbat, crezînd că voi scrie un fel de Jurnal. N-am reuşit, aşa încît revin la vechea denumire. Sensul e mai mult de  „vindicatio” decît de vindecare. 

Reclame

Un gând despre &8222;Carismaticul cap al meduzei&8221;

Comentariile nu sunt permise.