Emoţii distructive

Situaţie din ce în ce mai tensionată în Israel, după ce a fost găsit trupul unui tînăr palestinian de 16 ani într-o pădure de lîngă Ierusalim.

Mama copilului se îndoieşte că israelienii vor descoperi cine sunt criminalii şi este convinsă, alături de alţi palestinieni, că băiatul a fost omorît de un extremist evreu, ca represalii după uciderea celor trei tineri. Tot ea a afirmat că nu crede  ca armata să distrugă o casă de evreu,  aşa cum au fost distruse cele ale teroriştilor palestinieni. Asasinatul s-a petrecut la o zi după înmormîntarea celor trei adolescenţi. Oficialităţile nu sunt convinse că motivul crimei a fost răzbunarea. 

Din Gaza au fost trimise peste douăzeci de rachete în sudul Israelului şi numai o minune a făcut ca o familie de evrei cu mai mulţi copii să nu fie ucisă într-una din explozii. Două dintre rachete au fost interceptate de scutul anti-rachetă. 

Trupe israeliene au fost deplasate la graniţa Israelului cu fîşia Gaza, pentru o eventuală intervenţie în forţă. Scopul este de a anihila organizaţia teroristă Hamas, care se face răspunzătoare de lansarea de rachete asupra Israelului.

Purtătorul de cuvînt al aripii militare a Hamas-ului a ameninţat cu un atac dezlănţuit cu rachete asupra majorităţii oraşelor israeliene, atac care îi va surprinde pe duşmani prin amploare.

În acest context, încărcat de ură de ambele părţi, reţelele de socializare sunt puse la treabă şi constituie un real pericol prin mesajele de chemare la luptă pe care le conţin. E nevoie doar de o scînteie, pentru ca butoiul de pulbere să explodeze.

Autorităţile au adoptat o atitudine fermă. Patru soldaţi israelieni care au pus pe facebook un pictorial cu mesajul „Bibi, dă-ne voie să eliminăm teroriştii!” au fost trimişi la puşcărie.

Pe de altă parte,  Shmuel Medad, şeful organizaţiei Honenu a acuzat guvernul că acţiuni de acest gen, îndreptate împotriva propriilor soldaţi, fac pe placul cancelariilor străine, dintre care unele sunt de-a dreptul anti-semite. El a spus că aceştia sunt buni luptători şi soldaţi exemplari şi nu meritau un asemenea tratament. 

Reclame

Un gând despre &8222;Emoţii distructive&8221;

  1. Orice stat are dreptul să îşi apere teritoriul.
    Interesant că cei care atacă (polemic) Israelul, care nu face altceva decât ce ar face orice stat suveran, nu atacă în acelaşi timp şi Rusia, spaima vecinilor ei.

Comentariile nu sunt permise.